Vše o kávě...

Vše o kávě...

KÁVA

Zpracováváme pouze kávy Single Origin nejvyšší kvality. Single Origin Coffee označuje kávu z určité země nebo oblasti pěstování, tj. jasného původu, např. Etiopie Yirgacheffe 

KDE VŠUDE SE KÁVA PĚSTUJE

Střední Amerika: Kostarika, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, El Salvador  Jižní Amerika: Bolivie, Brazílie, Kolumbie, Peru  Indie:Malabar Coast Indonésie: Java, Sulawesi, Sumatra, Timor Afrika: Etiopie, Tanzanie, Uganda, Jemen, Zimbabwe  Oceánie: Papua Nová Guinea, HavajKaribik: Jamajka, Dominikánská republika.

LUXUSNÍ KÁVY

Blue Mountain z Jamajky, Fogo ze svahů sopky Fogo z Kapverdských ostrovů, Kopi Luwak z Indonésie - putuje zažívacím traktem cibetek, Hawaii Mauoi, Kona, Kauai nebo Molokai z vulkanických půd Havaje, Madagaskar Coffee - divoká káva, která je už vzácností, Jacu - ptačí káva z Brazílie, Himalaya Coffee ze svahu nejvyššího pohoří světa, Yemen Mattari - káva z oblasti, kde začala kultivace kávy, St. Helena - stala se nepřímo známou díky Napoleonovi, Australia Queensland Skybury - nejlepší z Austrálie, červivá Worm Bitter Menados z Indonésie - káva se zakope, nechá napadnout červy a nesledně vykope, Bat Crop - netopýří káva z Karibiku, Bonifieur z Guadeloupe, Monsooned Malabar - monzunová káva z Malabarského pobřeží v Indii,Hacienda La Esmeralda z Panamy, Los Planes z El Salvadoru, Yauco Selecto z ostrova Portoriko.

REGIONY, POD JMÉMEM KTERÝCH SE PRODÁVÁ KVALITNÍ KÁVA 

Havaj: Kona, Maoui Etiopie: Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Limmu, Bukoba 
Guatemala: Antigua, Huehuetenango, Fraijanes Indonésie: Sulavesi Kalossi, Java, Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong Brazílie: Minas Gerais Portoriko: Yauco Selecto
Uganda: Bugisu Indie: Monsooned Malabar, Mysore Nuggets, Nilgri Jemen: Ysmaili, Mattari, Harazi Kostarika: Tres Rios, Tarrazu Kolumbie: Caldas, Medelin.

OZNAČENÍ, ZE KTERÝCH NELZE DOVODIT KVALITU

Brazil Santos: Santos je jméno přístavu a ne regionu. Zde se sejde káva z „půlky Brazílie“ nejrůznější pomyslitelné kvality Jimma 5: Podobně jako u Santosu, pouze přenešeno do Etiopie. Zde se sejde káva nejhorší kvality společně se špičkovou kávou jako např. divoká káva.

PRAŽENÍ KÁVY

Druhým krokem v řetězci zpracování kávy je pražení. U výroby vína ovlivňuje jeho kvalitu způsob kvašení. U kávy platí to totéž pro pražení. Nabízí se ovšem otázka, co může být na pražení tak složité? Je nutné si uvědomit, že kávy z různých regionů vyžadují individuální postupy pražení - tzv. pražící profily. Komerční výrobě předchází "ladění" pražícího profilu, aby vynikly senzorické vlastnosti kávy. 

Pražíme šetrně proudem horkého vzduchu. Počítačem řízené pražení nám zaručí stejnou kvalitu u jakéhokoli následného pražení. A konečně stěžejní vlastností je možnost pražit i po malých dávkách na základě aktuální poptávky – na zakázku s dodáním do 4 pracovních dnů.

Bez našeho speciálního pražícího zařízení by to nebylo možné. Využíváme stroj německé renomované značky, který je u nás zcela unikátní. Vše, od naplnění zásobníku kávou, pražení a následné chlazení, je řízeno počítačem. Dokážeme zachovat až 100 nastavených a jedinečných pražících profilů, tak stejně se dokážeme přizpůsobit i individuálním požadavkům zákazníka.

ČERSTVÁ KÁVA

Čerstvost kávy může být rozhodujícím a také možná často přehlíženým faktorem při nákupu kávy. Poohlédněte se po pražírně v okolí, případně po obchodě, u kterého lze ověřit datum pražení. Pro zachování maximální kvality by se káva měla dostat kme spotřebiteli nejpozději do 7 dnů od data pražení. U průmyslově vyráběných káv to mohou být i 3 měsíce.  

Mnoho výrobců nabízí kávu v elegantních, designových zásobnících. Zde je však káva vystavena působení vzduchu a je velice pravděpodobné, že se bude jednat o zatuchlou kávu. 

Pokud nakupujete kávu v supermarketech nebo nemáte možnost nákupu přímo z pražírny, hledejte na obalu datum pražení. Z data expirace nelze dovodit datum pražení. Běžné je, že výrobci bývají příliš optimističtí ohledně čerstvosti a kvality své kávy.  

Mletá vakuově balená káva prodávaná v supermarketech je de facto zatuchlá. Vyhněte se rovněž zrnkové kávě balené vakuovou technologií do obalů ze smršťovací fólie. Čerstvě upražená káva uvolňuje oxid uhličitý a tento způsob baleni proces zastavuje. Káva tak zatuchne. Uvolňování oxidu uhličitého trvá až dva týdny. Pro balení čerstvě upražené kávy jsou nejvhodnější sáčky s jednocestným ventilem (na obalu poznáte podle obrysu). Ventil dovoluje únik oxidu uhličitého a zabraňuje průniku vzduchu - kyslíku, který je největším nepřítelem kávy.  

Káva je často nejlepší den po upražení. Zásadně melte kávu bezprostředně před přípravou. Pokud zakoupíte zrnkovou kávu a pomelete ji v místě nákupu, záhy máte kávu zatuchlou. To platí i pro předemletou kávu ze supermarketu. Pokud nechcete investovat do mlýnku, musíte se smířit s tím, že to bude na úkor kvality.

ESPRESSO
Posledním krokem je správná příprava espressa. Vzrušující vůni a chuť espressa získáte pouze mletím čerstvé kávy těsně před přípravou. Doporučujeme jemné a homogenní mletí. Způsob mletí se dá určit dle toho, že za cca 25  vteřin se připraví 25 ml espressa. Pro přípravu doporučujeme 7-9 gramů kávy. Espresso připravené z kvalitní a čerstvé arabiky zdobí hustá tmavohnědá až zlatohnědá pěna, dávající espressu typickou vůni.  Minerální vody jemné kyseliny neutralizují. Nejvhodnější teplotou pro přípravu espressa je 88 až 90 °C a optimální extrakci dosáhnete při tlaku 9 barů. Hrníčky o objemu 25 až 30 ml by měly být vždy předehřáté. Nedoporučuje se kostkový cukr - v espressu se špatně rozpouští.

 

Co nevíte o kávě ZDE

 

EKOMARKET.cz doporučuje čerstvě praženou kávu ZDE

Káva Brazil Dona Nenem 100% Arabica

Jedinečné aroma a chuť pravé brazilské kávy s lehčím vláčným tělem, s příchutí mléčné čokolády, vlašských ořechů a tóny vanilky.

Balení 50 g: zrnková/mletá ZDE

Balení 250 g / 500 g / 1 kg: zrnková ZDE

Káva Columbia Caloto Causa 100% Arabica

Svěží, nasládlá káva, s jiskrnou aciditou a jedinečným aroma, s bohatou pěnou a s příchutí jablečného džusu, citrusů a nugátu.

Balení 50 g: zrnková/mletá ZDE

Balení 250 g / 500 g / 1 kg: zrnková ZDE

Káva Ethiopia Yirgacheffe Adado 100% Arabica

Káva s živou citrusovou aciditou, s příchutí jasmínu, broskví a javorového sirupu. Určená nejen pro opravdové znalce kávy.

Balení 50 g: zrnková/mletá ZDE

Balení 250 g / 500 g / 1 kg: zrnková ZDE

Káva Ethiopia Yirgacheffe Kochere 100% Arabica

Káva lehčího těla určená pro přípravu espressa s čistou ovocnou příchutí kompotovaných jahod a borůvek, doplněné podtónem čokolády.

Balení 50 g: zrnková/mletá ZDE

Balení 250 g / 500 g / 1 kg: zrnková ZDE

Káva Indonesia Sumatra Togos Gopas 100% Arabica

Výběrová káva s plným hutným tělem a bohatou krémovou pěnou, s příchutí tmavé čokolády, ibišku a ostružin.

Balení 50 g: zrnková/mletá ZDE

Balení 250 g / 500 g / 1 kg: zrnková ZDE

Dále nabízíme:

Zelenou kávu ZDE

Kávoviny, cikorky ZDE

Prosím pokračujte kliknutím na ikonku podkategorie výše