Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. Čistí pleť, napomáhá krásným vlasům, nehtům, odbourává stresmá omlazující i afrodiziakální účinky a navíc je ideální na zhubnutí, to vše prý chřest dokáže. U nás je navíc jeden z nejlepších v Evropě a právě vrcholí jeho sezona. Napadá vás jediný důvod, proč tuto zázračnou zeleninu nevyzkoušet?
 
Aby byl chřest opravdu účinný, měl by se konzumovat čerstvý, ideálně hned po sklizni. Nejlepší možností je zajet si přímo k zemědělci na farmu, tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic, další nejbližší je farma Asparagus ve Velkých Levároch na Slovensku.
 
Čerstvý chřest můžete sehnat i na farmářských trzích nebo si ho objednat přímo z Hostína přes velkoobchod (provoz farmy převzala česká firma Šandera). "U chřestu je nejdůležitější čerstvost, kterou ale ověříte velmi snadno - zatlačte nehtem na řeznou plochu a vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen před pár hodinami. Dalším vodítkem je, že se chřest nesmí ohýbat jako guma, neměl by být nahnědlý, dutý či popraskaný," říká Tomáš Veřtat ze společnosti Šandera, která pravý český chřest z Hostína nabízela návštěvníkům na sobotním Středočeském chřestovém festivalu v Nelahozevsi.
 
"Když si chřest přinesete domů, se zpracováním dlouho neváhejte. Zvlášť, když je ze supermarketu, kam ho museli dopravit a ještě nějakou dobu tam ležel...," upozorňuje Veřtat.
 
Samotná příprava je pak velmi snadná. Chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů a odlomte spodní část, která obsahuje dřevnatá vlákna. Zelený chřest do salátu se loupat nemusí, záleží na tom, jak je starý.
 
"Chřest se vaří jen pár minut ve vodní lázni. Přidejte sůl, citron, pepř, šalotku, česnek, divoké koření nebo lžičku másla. Vhodný jej i cukr, bílý chřest je totiž nasládlý a dělá se do sladka," prozrazuje jednoduchou přípravu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, pod jehož dozorem se chřest pro návštěvníky festivalu v Nelahozevsi připravoval.
 
Pro zachování svěží barvy a křupavosti Sapík radí chřest krátce zchladit v ledu nebo ve studené vodě.

Co je dobré vědět o chřestu
Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku. Je buď bělený (zakrývaný před světlem) s jemnější chutí, nebo zelený.
Jeho sezona začíná dle počasí v 1. polovině dubna a končí 24. 6. na svatého Jana Křtitele.
Český chřest patří díky kvalitní písčité půdě k jedněm z nejlepších v Evropě.
Léčivé, regenerační, tonizující a omlazující účinky chřestu znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta.
Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum.
Vysoký obsah vitaminů, minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí a krásy. Je také dobrým zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií, proto je skvělou součástí redukčních diet.
 
"Chřest je výborný rovněž dušený, smažený nebo grilovaný, do salátů je zase nejlepší syrový. Poslední dobou jsou stále oblíbenější i sladké dezerty z chřestu, zvlášť v kombinaci s jahodami," dodal Sapík s tím, že nejraději připravuje ty nejednodušší staročeské chřestové recepty, jako je například chřestová polévka nebo vařený chřest se strouhankou:
 
Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka
(vše pro 4 osoby)
 
500 g bílého chřest a 500 g zeleného chřestu
125 g přepuštěného másla
cherry rajčátka na ozdobení
sůl, pepř
kůra z ½ pomeranče
hladkolistá petrželka
strouhanka
1 kg nových brambor, omyté, vařené ve slupce
 
1.Nejprve oloupeme chřest a spodní části odlomíme - můžeme je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsi vody, cukru a pomerančové šťávy přidáme trochu pomerančové kůry, špetku soli a petrželku.
2.Přivedeme ji k varu a na pařák naskládáme chřest. Můžeme ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidáme cherry rajčátka s nakrojenou slupkou. Vaříme asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký, ale pevný na skus.
3.Okapaný chřest vyrovnáme na předehřátý talíř, přelijeme máslem, posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme nové brambory vařené ve slupce. Ozdobíme sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.
 
Staročeská chřestová polévka
 
800 gramů bílého nebo zeleného chřestu 
sůl, bílý pepř
1 lžička medu
1 lžíce másla
150 ml smetany
bílý pepř
1 lžička citronové šťávy
pažitka
 
1.Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme hlavičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly svěží. Zbytek nakrájíme na kousky a dáme vařit společně se slupkami do osolené a medem trošku oslazené vody. Vody dáme větší množství, protože budeme vařit asi hodinu, abychom získali opravdu vydatný vývar. 
2.Poté  vývar scedíme a chřest do polévky prolisujeme nebo ho v polévce rozmixujeme, ovšem slupky raději odstraníme, poté ochutíme bílým pepřem a podle potřeby dosolíme, přilijeme smetanu.
3.Hlavičky nakrájíme na plátky, orestujeme je na másle a dáme je do polévky. Nakonec přidáme nasekanou zelenou pažitkou.
 
Hostínský chřestový závin
 
 1 listové těsto (500 g)
800 g zeleného chřestu
400 g bílého chřestu
100 ml zakysané smetany
3 lžičky škrobové moučky
2 lžíce hladké mouky
4 žloutky
sůl, pepř
30 g másla
4 lžíce strouhanky
 
1.Chřest oloupeme, hlavičky odkrojíme, zbytek nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme, rozmixujeme, smícháme se smetanou, škrobovou moučkou, moukou, žloutky, osolíme, opepříme a dáme vychladnout.
2.Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, naneseme nádivku, na ni dáme na kousky nakrájené hlavičky. Svineme, povrch potřeme máslem, dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.
 
Zdroj: ona.idnes.cz