Pochoutky z českého medu pro labužníky

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes je na řadě český med. Med funguje při léčbě chřipky, nachlazení a zánětů horních cest dýchacích. Osvědčil se ale i jako účinný prostředek při zácpě, nespavosti a jaterních chorobách.

Méně kalorií než cukr

Med patří mezi nejstarší sladidla, pochutnávali si na něm lidé už v době kamenné. Obsahuje ale také mnoho vitamínů (A, řady B, C, D, E i vzácné káčko). Nechybějí v něm ani minerální látky, hlavně fosfor, draslík, selen, zinek, hořčík. Jeho sladkou chuť zajišťují mono- a disacharidy (fruktóza, glukóza a sacharóza).

Další výhodou je i nižší energetický přísun než u řepného cukru, avšak daleko vyšší biologická hodnota. Jen pro srovnání - ve 100 g medu je 1260 kJ (cukr 1604 kJ) a 78 g sacharidů (cukr 99,5 g). Navíc neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Lahodný produkt včel se hodí do jídelníčku dětí, seniorů, lidí zdravých i nemocných. Jen diabetici musí jeho konzumaci omezit.

„Zvláštnost českého medu spočívá hlavně v rozmanitosti rostlin, z nichž u nás včely sbírají nektar či medovici. V ČR totiž monokultury plochami zatím nepředčily louky s planě rostoucími hmyzosnubnými rostlinami, poměrně velké je stále i zalesnění.

Specifikem naší republiky jsou však také chuťově velmi zajímavé tzv. jednodruhové medy, například lipové, javorové, slunečnicové, akátové a řepkové,“ vysvětluje Luděk Sojka, předseda Českého svazu včelařů (ČSV).

Výraznější než cukr

Není tedy divu, že český med už získal ochrannou známku Evropské unie. Musí samozřejmě pocházet z našeho území a smí mít nejvýš 20 % vody a 5 % sacharózy.

„Český med má intenzivnější chuť a nesrovnatelně víc přírodních aromat než řepný cukr. A další výhoda je v tom, že si rozumí prakticky s každou surovinou, momentálně mě nenapadá žádná, která by se k němu nehodila,“ potvrzuje rovněž člen Národního týmu kuchařů ČR Martin Svatek.

Pro chuť i pro zdraví

Po vstupu do EU se rozlišují už jen dva druhy medu - květový a medovicový. Jak tvrdí znalci, ten první je pro zdraví, ten druhý pro chuť a přísun energie.

Květový med. Jde o koncentrát nektaru z květů, který rostliny využívají jako lákadlo pro hmyz kvůli opylování. Bývá světlejší, od slabě žluté až k lehce nazelenalému nádechu. Je dobře stravitelný, protože obsahuje vyšší množství glukózy a fruktózy.

Medovicový med. Medovice jsou sladké šťávy produkované hmyzem, které po sobě nechává na listech stromů. Včely tyto sladké výměšky snášejí do úlů, kde z nich vzniká med, laiky zvaný lesní. Bývá obvykle temně hnědý, na čemž mají zásluhu rostlinná barviva v míze dřevin, a krystalizuje jen velmi pomalu.

Krystalizace znakem kvality

Lidé často lamentují, že jim doma med zkrystalizoval. Co pak s ním? Vyhodit?

„To určitě ne. Jde o přirozenou vlastnost, která se až na výjimky rychleji objeví u medů květových než medovicových. Nevítaná krystalizace bývá ale paradoxně základním znakem jeho vysoké kvality a dobrého ošetření. Navíc v něm i po této změně konzistence zůstanou zachovány všechny cenné biologické látky,“ upozorňuje předseda ČSV Luděk Sojka.

Kromě toho stačí nádobu s krystalizovaným medem pomalu zahřívat ve vodní lázni, jejíž teplota ovšem nesmí překročit 45 °C. Sladký produkt včel by sice zůstal zdravotně nezávadný, ale jeho kulinářské vlastnosti by výrazně poklesly. A pozor! Med by se nikdy neměl rozehřívat v mikrovlnné troubě.

Jaký typ medu je nejlepší pro přípravu jídel - tekutý, nebo pastovaný?

Nejvýhodnější je med tekutý, je totiž nejčerstvější. Snadno se roztírá a lépe zapracovává do těsta, které s ním příjemně zvláční a pečivo zůstane déle čerstvé. Med se ale hodí také do omáček a krémů. Hospodyňky musí ovšem počítat s tím, že pokud jej do nich přidají, lehce se rozředí a jakoby nastaví.

Dá se v kuchyni využít už zkrystalizovaný med?

Zkrystalizovaný med je vhodný k přípravě masa či marinád, zkrátka v případě, kdy se může rozehřát. Zato v cukrařině bych jej určitě vynechal a raději sáhl po tekutém.

A co medovina, hodí se i do hrnce?

Medovina je skvělá na marinování masa, ale rovněž do omáček, buchet, krémů a zmrzlin. Lahodný mok jim totiž dodá zvláštní chuť a švih. Zkuste jej vyzkoušet do sladkých nádivek místo klasického rumu. Nezklame.

 

Medové dobroty připravil Martin Svatek, šéfkuchař táborského hotelu Dvořák a člen Národního týmu kuchařů ČR.

Kuřecí prsíčka s kukuřicí a medovou omáčkou (4 porce)

400 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, 200 g mražené kukuřice, 30 g másla, 50 g květového medu, 6 lžic bílého vína, 20 g chilli

Osolené a opepřené plátky masa opečeme na oleji, kukuřici uvaříme v osolené vodě. Víno vyvaříme na polovinu, promícháme s medem, chilli, osolíme a omáčkou přelijeme maso.

Pečínka s medovou řepou (4 porce)

800 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 400 g červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 50 g lesního medu, 3 g čerstvého tymiánu

Maso osolíme, opepříme a upečeme v troubě. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na kousky, osolíme a přidáme tymián. Pak ji pokapeme medem a olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme 35 minut v troubě při 150 °C.

Uzený losos s medovou hořčicí a jablky (4 porce)

600 g filetů z lososa, sůl, pepř, 2,5 lžíce oleje, 60 g hrubozrnné hořčice, 20 g květového medu, 100 g jablek

Filety osolíme, opepříme a vyudíme ve staré pánvi na hoblinách z ovocného dřeva nebo ryby koupíme už vyuzené. Jablka nakrájená na malé kousky promícháme s hořčicí a medem a přidáme k masu. Jídlo podáváme s čerstvým zeleninovým salátem nebo se šťouchanými brambory a řapíkatým celerem.

Tvarohová pěna s medem a vanilkou

100 g tvarohu, 40 g medu, 8 lžic šlehačky, 20 g plátkové želatiny, 1 vanilkový lusk, 200 g sezónního ovoce

Tvaroh rozmícháme s medem a vydlabanými vanilkovými semínky, smetanu vyšleháme, želatinu namočíme na 10 minut do studené vody a vymačkáme. Pak všechny suroviny pomalu smícháme, nalijeme do formy a dáme ztuhnout do chladničky. Hotový dezert nakrájíme na porce a každou ozdobíme ovocem.

 

Fakta o medu a skořici 

Je zjištěno, že směs medu a skořice léčí většinu nemocí. Med se vyrábí ve většině zemí světa. Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků na všechny druhy nemocí. Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék,nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Týdeník World News, vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17 ledna uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Nemoci srdce:

Míchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. V Americe a Kanadě, různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty, kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Artritida:

Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer, jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1malou lžičkou skořice. Berou - li to pravidelně může se vyléčit dokonce i chronická artritida. Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, 73 nemocných bylo úplně zbaveno bolesti a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Infekce močového měchýře:

Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Bolesti zubů:

Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu. Aplikujte 3x na bolavý zub a bolest přestane.

Cholesterol:

2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává - li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu. Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je - li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Nachlazení:

Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1/4 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem:

Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Plynatnost:

Dle studií prováděných v Indii a Japonsku med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému:

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Vědci zjistili, že med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek:

1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka:

Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látky,které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Dlouhověkost:

Čaj vyrobený z medu a skořice, je-li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody a uvařte jako čaj. Pijte 1/4 šálku 3x denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží, jako ve 20 letech.

Pupínky:

3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce:

Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí:

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Rakovina:

Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava:

Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 ku 1 jsou čilejší a ohebnější. Dr. Milton, který tyto výzkumy prováděl říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst:

Lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.

Závěrem:

Co říci závěrem? Myslím, že Vám to určitě neublíží a že je nejlepší to vyzkoušet. Co myslíte? Vzpomínáte, když jsme byli děti? Krajíc chleba pomazaný čerstvým máslem a posypaný skořicí patřil mezi oblíbené pochoutky. Asi na tom něco je!

 

EKOMARKET.cz doporučuje pravý včelí med z Moravy:

Lipový med – ZDE (dostupná balení: 125 g, 250 g, 360 g, 500 g, 650 g, 950 g a 2,3 kg)

Medovicový / lesní med – ZDE  (dostupná balení: 125 g, 250 g, 360 g, 500 g, 650 g, 950 g a 2,3 kg)

Slunečnicový med – ZDE  (dostupná balení: 125 g, 250 g, 360 g, 500 g, 650 g, 950 g a 2,3 kg)

Květový med – ZDE  (dostupná balení: 125 g, 250 g, 360 g, 500 g, 650 g, 950 g a 2,3 kg)

Pastový med – ZDE  (dostupná balení: 950 g a 2,3 kg)

Zázvor v medu – ZDE  (dostupná balení: 250 g)

Ořechy a mandle v medu – ZDE  (dostupná balení: 220 g, 400 g a 600 g)

 

VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,

TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ.