Největší mýty o ledvinách: ty nemocné vždycky bolí

 

Když nebolí, jsou zdravé? Je pravda, že potřebují hodně tekutin, jinak nemohou správně fungovat? O ledvinách koluje na veřejnosti mnoho "zaručených" pouček a rad, co jim prospívá a co škodí. Pravda je, že mnozí lidé o správné funkci ledvin mnoho nevědí. Ani to, jak rozpoznat, že je s nimi něco v nepořádku.

Podle nefrologa Martina Havrdy, primáře I. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, patří mezi nejrozšířenější omyl spojovat nemoc ledvin jen s tím, že bolí.

Většinu totiž onemocnění ledvin zpočátku neprovází bolest a ani nemá jinak výrazné projevy. Ani celkové množství moči není spolehlivým ukazatelem správné funkce ledvin.

"Neobvyklé snížení množství odcházející moči se většinou vyskytuje až u nejvážnějších stupňů poškození ledvin. I lidé, kteří již musí docházet na dialýzu, mohou močit zdánlivě normálně," řekl doktor Havrda. Onemocnění ledvin může způsobit i to, že člověk močí méně ve dne a pak to dohání v noci.

"Dalšími příznaky je zvýšení frekvence močení, bolest při močení, obtížné močení, takzvané urgence - čili náhlé velké nucení na močení. Tak se mohou projevovat nemoci vývodných cest močových, jako jsou infekce nebo zvětšení prostaty u mužů," dodal Havrda.

 

Mohou ledviny uschnout?

Dalším z rozšířených omylů je to, že pro ledviny je důležitý vysoký příjem tekutin. Zdravý člověk by měl denně vypít 2 až 3 litry, pokud však trpí některým z onemocnění ledvin, měl by svůj pitný režim konzultovat s lékařem. Důvod?

"Zvýšený příjem tekutin je užitečný jen u některých chorob ledvin, zejména u opakujících se infekcí močových cest nebo u močových kamenů. Pro jiné nemocné může být nadměrný příjem tekutin naopak nebezpečný. Příkladem je poškození ledvin diabetem. Ledviny u těchto pacientů neumí přebytečnou vodu vyloučit, takže nastává převodnění projevující se otoky nebo dušností," vysvětlil primář Havrda.

 

Kouření škodí jen plicím

Zvýšené riziko rakoviny plic a infarktu myokardu u kuřáků je všeobecně známé. O vlivu kouření na ledviny a další orgány už toho lidé vědí méně. Kouření poškozuje cévy v celém těle, tedy i ledviny.

"Ledviny jsou systém složitých a specializovaných krevních cév. Proto platí, že co škodí cévám, škodí i ledvinám," konstatoval Martin Havrda. U kuřáků je proto vyšší riziko, že budou v budoucnu potřebovat dialýzu.

 

Tuk mi ledviny správně obalí

Mezi mylné představy patří i domněnka, že kilogramy navíc ledviny nepoškozují. Jenže opak je pravda.Nadváha nebo obezita bývají spojeny s nemocemi, které ledvinám škodí, například s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, chorobami srdce.

Navíc přibývá nemocných, u nichž je selhávání ledvin způsobeno takzvaným přetížením v důsledku nadměrné obezity. K přetěžování ledvin přispívá i nadměrný příjem masa a masných výrobků.

"Pacienti s poruchou funkce ledvin by se měli poradit se svým lékařem o složení jídelníčku. Podle přidružených chorob a stupně poškození ledvin může být nutné omezit některé složky potravy, například sůl, cukr, tekutiny, potraviny s velkým obsahem draslíku nebo fosforu, v některých případech i bílkoviny," objasnil Havrda.

 

Prodlužte ledvinám život

Kromě vyloučení rizikových faktorů, jako je kouření, nadměrné solení nebo přejídání, je pro zdraví ledvin důležité nezapomínat na pravidelný pohyb. Lidé se mohou věnovat například obyčejné chůzi. A jestliže člověka postihne choroba ledvin, je důležité ji včas odhalit a začít s léčbou.

"Každý by měl znát hodnoty svého krevního tlaku a také, jestli má normální nález v moči. Tyto parametry by se měly u zdravého člověka kontrolovat pravidelně každé dva roky. Je-li zjištěna zvýšená hodnota krevního tlaku nebo abnormální močový nález, znamená to riziko poškození ledvin. Je důležité tyto příznaky nepodceňovat, pátrat po příčině a dodržovat doporučení stanovená lékařem," řekl primář Martin Havrda.

Ledvinám neprospívá ani užívání některých druhů léků. Za zmínku stojí hlavně přípravky proti bolesti. "Některé druhy těchto medikamentů mají nepříznivé účinky na ledviny, které se mohou projevit i u lidí dosud zdravých. U pacientů s nemocnými ledvinami však mohou být tyto nežádoucí účinky silnější a mít těžší následky," dodal Havrda.

I dlouhodobé užívání volně prodejných léků by proto lidé měli konzultovat s lékařem.

 

Smutné prvenství. Nádory ledvin se v Česku objevují nejčastěji

 

Rostoucí počty onkologických pacientů způsobuje zřejmě nevhodná strava. Kvalitnější potraviny a pohyb přitom mohou výskyt nádorů snížit až o třetinu.

Ročně v Česku přibude přes tři tisíce lidí s rakovinou ledvin. Tisíc takto nemocných za stejné období zemře. V celkovém půl milionu onkologických pacientů to sice není nijak závratné číslo, ve srovnání se světem jsou však statistiky děsivé.

V celé Evropské unii není země, ve které by rakovina ledvin trápila tolik lidí jako v Česku, průměrně jich je o polovinu méně. Například v Rakousku onemocní ročně zhruba patnáct lidí na sto tisíc.

 

I když důvody nejsou zatím zcela prokázány, onkologové mají jasno.

 

Potíže způsobuje český nezdravý životní styl. Ten souvisí nejen s prvenstvím v rakovině ledvin, ale i s nádory konečníku a prostaty, tedy všech vylučovacích orgánů.

"My v tuto chvíli nemáme žádná pevná data, důvodů může být mnoho, ale s kolegy se shodujeme, že hlavní příčinou jsou špatné stravovací návyky, špatná kvalita potravin i chemizace zemědělství. Jistě to nebude jediná příčina. Ale rozhodně to souvisí s tím, co jíme a jak to jíme," říká šéf Masarykova onkologického ústavu profesor Jiří Vorlíček.

Jeho kolegyně z Ligy proti rakovině, lékařka Michaela Fridrichová, seznam neřestí, které nás posunují na přední místa ve výskytu nádorových onemocnění, ještě rozšiřuje o nedostatečný pitný režim. Lidé se totiž mnohdy k doporučovaným dvěma litrům denně ani nepřiblíží.

 

Hodně uzenin, málo zeleniny

Skladba potravin, které se objevují na českých talířích, je velmi špatná. Chybí zelenina, přebývají sacharidy a ty nejhorší možné tuky. Ve snaze ušetřit končí v ledničkách nejlevnější pokrmy, jejichž kvalita je mnohdy horší než ta, kterou dostávají hýčkaní domácí mazlíčci.

"Zapomenout nesmíme ani na kořenící směsi, mnoho soli a tuny uzenin, které se u nás konzumují. V tom posledním jsme opravdu přeborníci. Snad žádný jiný národ nemá tak velkou spotřebu uzenin jako my," dodává Fridrichová. Toto tvrzení dokládají i různé průzkumy. Třeba ten společnosti GfK Praha.

Podle něj maso a uzeniny tvoří v České republice a na Slovensku 43 procent výdajů za čerstvé potraviny. Teprve druhé místo zaujímá kategorie chléb a pečivo. Za ovoce a zeleninu Češi i Slováci utrácejí zhruba pětinu výdajů.

Stejné stravovací návyky obou národů mají dopad i na statistiky našich sousedů. V počtu nemocných rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou Slováci na prvním místě, my na pátém, v posledních letech u nich narůstají také počty pacientů s rakovinou ledvin. Nyní jsou na sedmém místě. Výskyt tohoto onemocnění je však o polovinu nižší než u nás, důvody, proč tomu tak je, nejsou známy.

I když podle odborníků neexistuje žádná skupina lidí, která by byla rizikovější než ty ostatní, ze statistik lze vyčíst hodně. Například to, že se nádor ledvin objevuje téměř dvakrát častěji u mužů než u žen. Až dvaapůlkrát vyšší riziko onemocnění hrozí také kuřákům. Typickým pacientem je tedy obézní muž kolem padesáti let, kuřák.

 

Jak nemoc poznat?

Nejčastějším ukazatelem, že můžete trpět rakovinou ledvin, je krev v moči. Pokud si ji tedy kdokoliv všimne, měl by okamžitě zamířit k lékaři. Není však nutné hned panikařit. Mnohem častěji se bude jednat o běžný zánět, který se snadno vyléčí antibiotiky.

Ale může to být také rakovina a v takovém případě je nutné začít s léčbou co nejdříve. Nádor v takovém případě "nahlodal" nějakou cévku, která souvisí s vylučovacími cestami, a tím se krev do moči mohla dostat. Ale neznamená to, že je nádor již v pokročilém stadiu, cévku může poškodit i zcela malý nádor.

Dalším příznakem je bolest v bederní oblasti. Mezi méně časté příznaky patří také únava, nechuť k jídlu, úbytek na váze, zvýšené teploty a pocit špatného zdraví.

 

Lidé chodí k lékaři pozdě

Nádor na ledvinách o sobě nemusí dát dlouho vědět. I to je důvod, že větší část nemocných přijde pozdě. Tedy ve chvíli, kdy je úspěšná léčba nemožná a pacientův život je sice prodloužen, ale není úplně zachráněn.

Všechny tyto okolnosti způsobily, že se nyní o nádorech ledvin mluví mnohem častěji než dříve.

Odborníci se snaží, aby se toto onemocnění stalo dalším strašákem.

Tedy hned vedle rakoviny konečníku a tlustého střeva, které se obávají všichni padesátníci. Z nádorů ledvin si nikdo příliš velkou hlavu nedělá. A to je chyba. K propagaci této nemoci měl posloužit také letošní den proti rakovině. Organizátoři sbírku věnovali právě problematice nádorů ledvin.

 

Ultrazvuk diagnostiku zjednodušil

Ještě před lety mohli pacienti s nádorem na ledvině k lékaři sice přijít včas, on však nemusel rakovinu rozpoznat. Neměl totiž k dispozici ultrazvuk, který diagnostiku těchto potíží velmi usnadnil. Díky jeho rozšíření do většiny ordinací je dnes možné i malinkatý nádor odhalit během chvíle.

A pacient rozhodně nemusí do specializovaného pracoviště jako dříve. Lékař vám ultrazvuk udělá při jakémkoliv podezření, jestli si budete chtít na vyšetření zajít jen tak, můžete. Stojí zhruba šest set korun. Pokud je nádor zachycen včas, stačí chirurgický zákrok bez nutnosti další léčby.

"Výsledky jsou v takovém případě skvělé," pochvaluje si Vorlíček. To se stává v šedesáti procentech případů. Jestliže je nádor v pokročilém stadiu nebo již vytváří metastázy, pak je to mnohem větší problém. V takovém případě se nasazuje biologická léčba.

Ta je založená na podávání látek připravovaných metodami genetického inženýrství, podává se jen v komplexních onkologických centrech, kterých je u nás třináct. Pacienti s pokročilým nádorem ledvin ji dostanou ve většině případů. Méně často se používá radioterapie. Chemoterapie není účinná, a proto se od ní odstoupilo.

 

Rakovina ledvin v číslech

2.836 nově diagnostikovaných nádorů ledviny za rok 2009

3 093 nově diagnostikovaných nádorů ledviny za rok 2011

19 100 žijících osob s nádorem ledviny v roce 2009

21 655 žijících osob s nádorem ledviny v roce2012

 

Zdroj: idnes.cz

 

Na správnou funkci ledvin doporučujeme:

Apotheke bylinný čaj - Ledvinový 20x1.5 g – ZDE

Apotheke bylinný čaj - Na prostatu 20x1.5 g – ZDE

Milota bylinný čaj - Zlatobýl celík nať 50 g – ZDE

Topvet Uroregen čaj 20x1,5 g – ZDE

Tinktura Jehlice trnité - 100 ml – ZDE

Topvet Lichořeřišnice tinktura - kapky 50 ml – ZDE

Topvet Lichořeřišnice větší PLUS tob. 60 – ZDE

 

VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,

TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ