Co nevíte o pomerančích…

Pomeranče plné životadárných schopností

Milujete tyto nejoblíbenější, šťavnaté a sladké citrusové plody? Potom byste měli vědět, co se stane, když si každý den jeden dáte.

Málokdo asi ví, že pomeranče obsahují velkou spoustu zdraví prospěšných látek a že jejich pravidelná konzumace je schopná upravit nejenom cholesterol, ale i tlak a v neposlední řadě i zrak. Jejich zdravotní benefity ovšem jdou ještě dál. Slouží například jako vynikající prevence před vznikem všemožných infekcí, posilují imunitu a lidský organismus je detoxikován. Navíc jsou dietní, tím pádem chrání i cévy. A jako bonus mají protirakovinné účinky. Co se tedy změní v lidském těle, které má každodenní přísun jeho blahodárných účinků? 

V první řadě je potřeba zmínit vitamín C, kterého jsou pomeranče doslova plné. Vitamín C jak známo pomáhá organismu bránit se infekcím a bakteriím. Také je velmi důležitý při lepším hojení ran a vyzdvihnout by se také měla jeho schopnost při významné podpoře imunity.

Nedostatek vitamínu C způsobuje také kazivost zubů. Jeho absence v organismu zapříčiňuje křehkost kostí, které jsou tím pádem daleko více náchylné k lámavosti. Dlouhodobý nedostatek vitamínu C vede i k ochabnutí svalů. Tím pádem by se na jeho dostatečný a hlavně pravidelný přísun měli zaměřit především aktivní sportovci. Denní dávka, kterou doporučují odborníci, se pohybuje v rozmezí 60 – 100 mg vitamínu C, což je přibližné množství v jednom kusu pomeranče (75mg). Tento zázračný plod ovšem kromě vitamínu C v sobě skrývá také jiné vitamíny. Například vitamín A, B1, B2 a neméně potřebnou kyselinu listovou. Ta je více nežli potřebná pro růst dělení buněk, z čehož logicky vyplývá, že by ji měly hojně konzumovat především ženy, které plánují potomky.

Kyselina listová se proto doporučuje všem ženám, které chtějí otěhotnět. Je totiž opravdu nezbytná pro zdravý vývoj nervového systému plodu. Je to vynikající antioxidant, účinně odbourávající volné radikály, které mají na svědomí poškozování buněk. Navíc způsobují četné zdravotní komplikace a v neposlední řadě – jsou rakovinotvorné.

V pomerančích najdeme též kyselinu citronovou, nezbytnou pro podporu správného účinku vitamínu C. Tento celý pozitivní koktejl tělu prospěšných látek obsažený v pomerančích, je schopný společnými silami vylučovat z těla veškeré toxické látky – například kyselinu močovou.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že v každém syrovém ovoci se nachází vysoký podíl vlákniny. Ačkoliv se v těle nerozkládá, přes to je velmi prospěšná. Nabaluje na sebe totiž různé zplodiny a tím čistí lidský organismus od veškerých nežádoucích látek v těle. Také absorbuje vodu, která je nutná pro správnou činnost střev.

Při každodenní konzumaci pomerančů se snižuje i tlak a cholesterol. Logicky z toho vyplývá, že by je měli konzumovat především lidé, trpící hypertenzí anebo mající problém s cholesterolem. Za to může pektin, obsažený v pomerančích. Mimo jiné je v tomto úžasném ovoci také zastoupen draslík, který má přímo vynikající vliv na správný srdeční rytmus. Lidé, trpící arytmiemi by měli tudíž konzumaci pomerančů zvýšit.

Pomeranče jsou také vynikající prevencí proti horečce a nachlazení. Je to dáno především tím, že z 80% obsahují vodu, čímž jsou schopné velmi dobře ochladit tělo. Díky vysokému procentu vody se pomeranče stávají močopudné, čímž podporují činnost ledvin. Tímto odsunem vody z těla se vyplachují i veškeré bacily. A právě proto by se měli při nachlazení či chřipce sníst klidně až tři kusy denně. Jelikož jsou veškeré tělu prospěšné látky obsaženy především v dužině (nikoliv ve vymačkané šťávě), měly by se pomeranče jíst celé. V žádném případě se nikdy nespoléhejte na kupované džusy.

Velký obsah vitamínu A, který je obsažen v těchto plodech, je schopen udržet ve zdraví oční sliznice, čímž je chrání před postupnou degenerací. Tu způsobuje především věk. Tento vitamín chrání konzumenta pomerančů i před řadou dalších očních onemocnění, způsobujících slepotu.

Pomeranče dokonce fungují i jako prevence proti rakovině trávícího traktu. Způsobují to především látky zvané flavonoidy a karotenoidy. Ty napomáhají v těle ničit volné radikály, které přispívají ke vzniku rakoviny.

Australská národní vědecká agentura, která si vzala za úkol prozkoumat vliv pomerančů na naše zdraví zjistila, že konzumací citrusových plodů je možné snížit riziko vzniku rakoviny hrtanu, úst a žaludku. A to až o neuvěřitelných 50%.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Balzám "Strom života" 250ml - srdce a cévy, krevní tlak, cholesterol, relaxace, uvolnění, zdravý spánek, přispívá k povzbuzení těla. Více ZDE

Trikardin extrakt 50 ml - srdce, cévy, podráždění, stres, spánek, kardiovaskulární soustava, krevní tlak. Více ZDE

Borůvka forte s rutinem, zinkem a vitamíny – 60 tbl - borůvky obsahují velké množství antokyanů, rutinu, vitamínů a flavonoidů, které spolu se zinkem mají velmi příznivý vliv na zrakový nerv, sítnici, na obnovu pigmentu rodopsinu, na metabolismus a nitrooční tlak. Chrání před UV zářením, zkvalitňuje výživu oka a sítnice, posiluje oční kapiláry, zlepšuje adaptaci oka v šeru, odstraňuje únavu očí.  

Přípravky s borůvkou jsou rovněž nezbytné pro posílení očí u diabetiků a lidi pracující dlouhodobě na počítači. Více ZDE

Publikováno v Zdraví

08-09-2019

Váš komentář byl úspěšně odeslán, děkujeme!
Přidat komentář
Jméno:*
Email:*
Zpráva:*
  Captcha
  Přidat komentář