-
Články
- - Potraviny, které léčí (11.3.14)
- - Je pitný režim podvod? (24.1.14)
- - Co nevíte o medu... (18.1.14)
- - Proč dělená strava? (17.1.2014)
- - Znáte vzdušné vitamíny?
- - Víte jak bojovat se stresem? (5.10.13)
- - Nejnebezpečnější drogou je cukr (23.9.13)
- - Novinka v léčbě rakoviny v Česku! (11.9.13)
- Znáte příznaky infarktu?
- - Vzestup a pád krevního tlaku (16.8.13)
- - Babské rady - jak na karpální tunel... (11.8.13)
- - Znáte sladidlo indiánů? (30.7.13)
- - Co nevíte o migréně (22.7.13)
- - Chuťovky, které zlepšují sexuální život (15.7.13)
- - Jak na artrózu, artritidu... (28.6.13)
- - Jak se zbavit bradavic (20.6.13)
- - Antibiotika přestávají účinkovat! (17.6.13)
- - Osm důvodů, proč mít sex! (11.6.13)
- - Fakta a mýty o mrtvici (2.6.13)
- Největší chyby, kterých se dopouštějí alergici.
- Pět dobrých rad do života...
- - 10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách
- Proč chtít na zahradě čmeláky.
- - Typické chování pacientů (29.4.13)
- - Co nevíte o koloidním stříbře (19.4.13)
- - Boj proti jarním alergiím, astmatu, bronchitidě… (7.4.13)
- - Mezi muži středního věku vypukla epidemie deprese (13.3.13)
- - Jak přelstít jarní únavu (9.3.13)
- - MUDr. Petr Lukeš - specialista na čínskou medicínu (6.3.13)
- - Odborníci jsou pozadu, margaríny nejezte (28.2.13)
- - Dopřejte si šálek horkého nápoje (23.2.12)
- - Jak si zlepšit náladu (20.2.13)
- - Mobilní telefony ŠKODÍ! (16.2.13)
- - Nechoďte zbytečně k lékařům, udělají z vás pacienty! (12.2.13)
- - Pozor na dioxin a jiné jedy v potravinách (9.2.13)
- - Co nevíte o pivním břichu (6.2.13)
- - Koření a byliny H-K (2.2.13)
- - Skandální antikoncepce (2.2.13)
- - Koření a byliny A-F (30.1.13)
- - Jak uklízet ekologicky (27.1.13)
- - Nemoci a mýty o ledvinách (23.1.13)
- - Boj proti chřipce (19.1.13)
- - Hormonální antikoncepce může zabíjet! (17.1.13)
- - Špinavý vzduch usmrtil až 16.000 Čechů!
- - Kořením proti rakovině (8.1.13)
- - Novoroční předsevzetí ZHUBNOUT (6.1.13)
- - Novoroční předsevzetí NEKOUŘIT (2.1.13)
- - Jak na silvestrovskou kocovinu (30.12.12)
- - Vše o vánočním koření (26.12.12)
- - Vánoce v Česku a ve světě (17.12.12)
- - Co všechno umí ananas (15.12.12)
- - Koření, jak ho neznáme (11.12.12)
- - Příprava různých druhů čajů (8.12.12)
- - Výroba kvalitního čaje (5.12.12)
- - Medovina - kultovní nápoj (4.12.12)
- - S kým nechci spát (1.12.12)
- - Co je Haloterapie (28.11.12)
- Sůl nad zlato...
- - Necestujte za mořem, moře přijde za vámi.
- - Mýty o opilosti a kocovině (21.11.12)
- - Nemocné dítě a jeho léčba (18.11.12)
- - 6 tipů pro zdravé ledviny (14.11.12)
- - Mýty a fakta (2.11.12)
- Voda pro 3. tisíciletí
- - Elixír mládí a zdraví (28.10.12)
- - Geopatogenní záření (24.10.12)
- - Houbařská sezóna (19.10.12)
- - Pivo versus víno (16.10.2012)
- - Šípky a recepty z nich (7.10.12)
- - Zázračné mumio! (10.10.12)
- - Lanolin jak ho neznáte! (2.10.12)
- - Ovoce jako lék (26.9.12)
- - Co s jablky... (23.9.12)
- - Jak kupovat boty (22.9.12)
- - Burčák... (16.9.12)
- - Co muži podceňují (12.9.12)
- - Švestky (4.9.12)
- - Pozor na pátky! (1.9.12)
- - Co dokáže letní koření? (29.8.12)
- - Nepodceňujte chrápání (26.8.12)
- - Co nám lékaři neříkají! (21.8.12)
- - Co nevíte o citronech (19.8.12)
- - Žaloba na farmaceutické korporace (7.8.12)
- - Vitamín D (23.7.12)
- - Aspartam je jed! (18.7.12)
- - Potraviny na pranýři (14.7.12)
- - 15 důvodů proč pít pivo (10.7.12)
- - Reflexní terapie (8.7.12)
- - Základní pravidla hubnutí (26.6.12)
- - Co nevíte o vlastním tělu...
- - Jak začít hubnout (13.6.12)
- - Zdravé a chutné saláty (20.6.12)
- Klíšťata budou od vás utíkat!
- - Klíšťová encefalitida (11.6.12)
- - K čemu použít jedlou sodu...
- - Chřest (asparagus), kdo to věděl? (6.6.12)
- - Kouzelné účinky ořechů (4.6.12)
- - Královna panenských olejů (3.6.12)
- - Král panenských olejů (28.5.12)
- Víte, jak využít květy bezu černého?
- - Zázračný len (21.5.12)
- - Proč jíst doplňky stravy (14.5.12)
- - Uvařte si doma elixír mládí aneb staročeské chřestové menu (8.5.12)
- - Alternativní medicína v ČR (23.4.12)
- - Lidová medicína a farmakologie (23.4.12)
- Doprava
- Blog
Kategorie
- AROMATERAPIE
- ČAJE
- DOMÁCÍ SOLNÉ JESKYNĚ
-
EKO DROGERIE
- LANOLIN
- LŮŽKOVINY A MATRACE
- MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
-
OLEJE
- Amarantový olej
- Avokádový olej
- Cedrový olej
- Dýňový olej
- Kmínový olej
- Kokosový olej
- Konopný olej
- Lněný olej
- Melounový olej
- Olej z pšeničných klíčků
- Olej z vlašských ořechů
- Olivový olej
- Ostropestřecový olej
- Pupalkový olej
- Rakytníkový olej
- Sezamový olej
- Šípkový olej
- Makový olej
- Chia olej
- Hořčičný olej
- Slunečnicový olej
- Makadamový olej
-
POTRAVINY A NÁPOJE
- Pro děti
- Hematogen
- Chalva slunečnicová
- Nápoje
- Žvýkačky
- Himalájská kuchyňská sůl
- Rýže
- Včelí produkty
- Koření
-
Oleje
- Amarantový olej
- Cedrový olej
- Kokosový olej
- Konopný olej
- Lněný olej
- Melounový olej
- Kmínový olej
- Olej z pšeničných klíčků
- Olej z vlašských ořechů
- Ostropestřecový olej
- Rakytníkový olej
- Šípkový olej
- Dýňový olej
- Avokádový olej
- Makový olej
- Pupalkový olej
- Sezamový olej
- Olivový olej
- Chia olej
- Hořčičný olej
- Slunečnicový olej
- Makadamový olej
- Másla
- Káva, kávoviny
- Sušené plody, semena a houby
- Mouky, cerálie, škroby
- Obiloviny/pseudo, luštěniny, těstoviny
- Luštěniny
- Sladidla
- Pomazánky, pasty, krémy, výživy
- Těstoviny
- Čokoláda a Kakao
- Sirupy a šťávy
- Proteiny
- Cukrovinky
- Pyré
- Kaše, vločky
- Polévky
- Krekry, sušenky
- Vlákniny a mořské řasy
- Zelené potraviny
- Ochucovadla, přísady
- Slané dobroty
- Polotovary
- Octy
- Ostatní
- Instantní nápoje
- Dětská výživa
-
PŘÍRODNÍ KOSMETIKA
- Balzámy a masti
- Tělové oleje
- Dětská kosmetika
- Masážní a koupelové oleje
- Pleťové krémy - aktivní
- Kosmetická másla
- Koupelové soli a emulze
- Mýdla
- Šampóny a kondicionéry
- Péče o dutinu ústní
- Repelenty
- Vlasové oleje
- Bylinný extrakt
- Henny a Basmy na vlasy
- Jíly a bahno
- Deodoranty a antiperspiranty
- Přípravky na ruce a nehty
- Líčení
- Přípravky na nohy
- Dětské oleje
- Holení
- PŘÍRODNÍ MEDICÍNA
-
VÝCHODNÍ MEDICÍNA
- ŠUNGIT
- VITAMÍNY
Sledujte nás
Prohledat blog
Nejnovější
-
Víte, co dokáže nedostatek vitamínu B12?
Matka příroda zařídila, že lidský organismus potřebuje ke správnému fungování celou řadu vitaminů. Těch je obrovská...Mar 8, 2020 přečíst více -
Víte, jak si vyrobit dezinfekci na ruce?
Česko se připravuje na zavlečení nákazy koronaviru do země. Lidé si kromě roušek a respirátorů začínají hromadně...Feb 29, 2020 přečíst více -
Co nevíte o prošlých potravinách
Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....Feb 22, 2020 přečíst více -
Víte, jak zmírnit příznaky nadýmání?
Řadíte se mezi jedince, kteří mají s plynatostí problém? Potom pozorně čtěte, protože se dozvíte několik dobrých rad,...Jan 16, 2020 přečíst více -
Víte, proč vám nejde zhubnout?
Pro získání vysněné postavy je zapotřebí především dvou hlavních aspektů. Jedná se o zvýšenou pohybovou aktivitu a...Jan 12, 2020 přečíst více
Víte, proč vám nejde zhubnout?
Čtyři chyby při přípravě snídaně.
Pro získání vysněné postavy je zapotřebí především dvou hlavních aspektů. Jedná se o zvýšenou pohybovou aktivitu a správného stravování a to zejména po ránu. Ale pozor. Může se totiž stát, že si v dobré víře a snad i ve snaze snídat co nejzdravěji, nakládáte na talíř nutričně chudé jídlo. A co když je právě takové jídlo navíc plné skrytých kalorií?
Už jste zažili při pohledu do zrcadla anebo při marné snaze dopnout kalhoty, takové to rázné rozhodnutí – ode dneška jím zdravěji? Už žádné sladké pochutiny po ránu, jako jsou například koláčky či máslové croissanty?
Sice tato slova zní hodně racionálně a mohou vyvolat velmi klamný dojem, že půjdou všechna přebytečná kila lehce dolů. Omyl, opak je pravdou.
Mnohé z lákavých musli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, do kterých se přidává cukerný sirup, jenž při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité i nevhodné tuky.
Snídáte rádi kukuřičné lupínky? I tady si dejte pozor, neboť ani tato poživatina není žádným dietním zázrakem. I ony mají vysoký glykemický index a bohužel zasytí pouze na velmi krátkou dobu. Kukuřičné lupínky navíc jsou ultra zpracovanou potravinou s velmi nízkým obsahem vlákniny bohatou na sacharidy i sůl a chudou na jakékoliv významné živiny.
Doporučení: V případě, že rádi snídáte sladké jídlo, potom se zaměřte na vločky s neslazenými celozrnnými cereáliemi. Pro lepší chuť přidejte pár kousků kvalitních oříšků anebo čerstvé ovoce – maliny, ostružiny anebo borůvky.
Sušené ovoce ve snídaňové kaši
40 g ovesných vloček
200 ml rostlinného mléka
20 g sušeného ovoce
Špetka mleté skořice
15 g celých, neloupaných mandlí
Nasekané sušené ovoce spolu s namočenými vločkami v mléku a špetkou mleté skořice vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Ihned poté stáhneme plamen a necháme jen tak probublávat a to tak dlouho, dokud směs krásně nezhoustne.
Hotovou kaši přelijeme do misky. Nejen pro potěchu našich chuťových buněk, ale i pro oko můžeme kaši ozdobit nasekanými mandlemi a ihned podávat. Výhodou tohoto pokrmu je i to, že sušené ovoce se dá velmi lehce nahradit ovocem čerstvým a to klidně podle chuti anebo sezonní nabídky. Mandle můžeme nahradit vlašskými či lískovými oříšky.
Při přípravě ranních porcí dochází velmi často k chybě, jež má za následek nedostatek proteinů.
Bílkoviny zasytí a nebudete po nich mít takové chutě. Do ovesné kaše přidejte odměrku proteinu, palačinky potřete řeckým jogurtem nebo vyzkoušejte pro změnu slanou snídani v podobě vajec, či celozrnného chleba s cizrnovou či jinou domácí pomazánkou a zeleninou.
Ingredience pro omeletu z jihu Evropy
Budeme potřebovat olivový olej, 2 vejce, 1 plátek šunky, ½ kuličky mozarelly, 1 sušené rajče, 3 lístky bazalky + na ozdobu, 5 cherry rajčátek, pepř.
Nejprve pořádně rozpálíme pánev, do které přidáme olivový olej. Mezitím si v misce rozšleháme vejce a na malé kousky nakrájenou šunku společně s mozarellou, sušenými rajčaty a bazalkou. Nakonec opepříme a vlijeme na pánev. Vzniklou hmotu opékáme na mírném plameni a to z obou stran. Přestaneme, až je povrh krásně zlatavý. Na ozdobu použijeme cherry rajčátka, které dozdobíme lístky bazalky. Jako přílohu použijeme plátek celozrnného pečiva, knackebrotu anebo jíme jen tak, samotné.
Pozor na nedostatečné množství vlákniny
Vláknina je pro lidský organismus a zdravý jídelníček velmi důležitá. Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé nejen na vitamíny, ale i na minerální látky a vlákninu.
Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Při volbě pečiva upřednostňujte celozrnné, do sladkého pečení zapojte již zmiňované celozrnné ovesné vločky bez cukru.
Jak zvýšit obsah vlákniny? Jednoduše - přidáním ovoce. Případně můžete vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.
Tip na pomazánku s vysokým obsahem vlákniny
Avokádová pomazánka s žitným chlebem
Ingredience na 4 porce
100 g avokáda
100 g lučiny
1 lžička citronové šťávy
1 g soli
1 g pepře
340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)
Avokádo oloupeme, rozmačkáme, smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Hotové namažeme na chléb.
A ještě jedna rada na konec:
Naučte se naslouchat potřebám svého těla, pokud chcete být štíhlí a fit. Jen tak může vaše tělo správně prospívat.
I když jsme zastánci všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovkou druhého typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídaní experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama.
Dětem, těhotným ženám a lidem s vysokými nároky se ba naopak snídat doporučuje. Že je snídaně důležitý základ dne, se nedá s jistotou tvrdit v ostatních případech.
Jen tak pro zajímavost – věděli jste, že je naprosto jedno, v kolik hodin ráno začnete jíst? Pokud jste experimentátoři s tzv. přerušovaným hladověním, klidně se najíte o hodně později a nic se neděje. Ze všeho nejdůležitější je totiž celkový energetický příjem za den, který přizpůsobujete svým vlastním cílům a vaší fyzické aktivitě.
EKOMARKET.cz doporučuje:
Vláknina - Inulin z Čekanky 700 mg - 150 žvýkacích tablet, XXL economy - inulin se nachází ve všech rostlinách z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých, kde je hlavní zásobní látkou. Čekanka a topinambur jsou hlavními zdroji inulinu. Protože inulin se neštěpí v tenkém střevě, organismus ho neumí využít. Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Zároveň je sladký, dá se proto použít jako náhrada cukru.
Vláknina není v naší stravě stále v dostatečné míře zastoupena, přitom je to velmi důležitá složka potravy. V žaludku dokáže zvětšit svůj objem a ve formě gelu pak prochází trávicím traktem. Je vhodné ji doplňovat například při redukčních dietách. Najdeme ji v obilí, kukuřici, otrubách, zelenině, slupce ovoce a kořenové zelenině. Koupit ZDE
Chrom 200 mcg - 150 tbl. - Chrom přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků. Také přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi a je organismem velmi dobře využitelný. Koupit ZDE
Jablečný ocet 500 mg - 50 tablet - Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octu se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.
Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při kterém se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octu je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny. Koupit ZDE