-
Články
- - Potraviny, které léčí (11.3.14)
- - Je pitný režim podvod? (24.1.14)
- - Co nevíte o medu... (18.1.14)
- - Proč dělená strava? (17.1.2014)
- - Znáte vzdušné vitamíny?
- - Víte jak bojovat se stresem? (5.10.13)
- - Nejnebezpečnější drogou je cukr (23.9.13)
- - Novinka v léčbě rakoviny v Česku! (11.9.13)
- Znáte příznaky infarktu?
- - Vzestup a pád krevního tlaku (16.8.13)
- - Babské rady - jak na karpální tunel... (11.8.13)
- - Znáte sladidlo indiánů? (30.7.13)
- - Co nevíte o migréně (22.7.13)
- - Chuťovky, které zlepšují sexuální život (15.7.13)
- - Jak na artrózu, artritidu... (28.6.13)
- - Jak se zbavit bradavic (20.6.13)
- - Antibiotika přestávají účinkovat! (17.6.13)
- - Osm důvodů, proč mít sex! (11.6.13)
- - Fakta a mýty o mrtvici (2.6.13)
- Největší chyby, kterých se dopouštějí alergici.
- Pět dobrých rad do života...
- - 10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách
- Proč chtít na zahradě čmeláky.
- - Typické chování pacientů (29.4.13)
- - Co nevíte o koloidním stříbře (19.4.13)
- - Boj proti jarním alergiím, astmatu, bronchitidě… (7.4.13)
- - Mezi muži středního věku vypukla epidemie deprese (13.3.13)
- - Jak přelstít jarní únavu (9.3.13)
- - MUDr. Petr Lukeš - specialista na čínskou medicínu (6.3.13)
- - Odborníci jsou pozadu, margaríny nejezte (28.2.13)
- - Dopřejte si šálek horkého nápoje (23.2.12)
- - Jak si zlepšit náladu (20.2.13)
- - Mobilní telefony ŠKODÍ! (16.2.13)
- - Nechoďte zbytečně k lékařům, udělají z vás pacienty! (12.2.13)
- - Pozor na dioxin a jiné jedy v potravinách (9.2.13)
- - Co nevíte o pivním břichu (6.2.13)
- - Koření a byliny H-K (2.2.13)
- - Skandální antikoncepce (2.2.13)
- - Koření a byliny A-F (30.1.13)
- - Jak uklízet ekologicky (27.1.13)
- - Nemoci a mýty o ledvinách (23.1.13)
- - Boj proti chřipce (19.1.13)
- - Hormonální antikoncepce může zabíjet! (17.1.13)
- - Špinavý vzduch usmrtil až 16.000 Čechů!
- - Kořením proti rakovině (8.1.13)
- - Novoroční předsevzetí ZHUBNOUT (6.1.13)
- - Novoroční předsevzetí NEKOUŘIT (2.1.13)
- - Jak na silvestrovskou kocovinu (30.12.12)
- - Vše o vánočním koření (26.12.12)
- - Vánoce v Česku a ve světě (17.12.12)
- - Co všechno umí ananas (15.12.12)
- - Koření, jak ho neznáme (11.12.12)
- - Příprava různých druhů čajů (8.12.12)
- - Výroba kvalitního čaje (5.12.12)
- - Medovina - kultovní nápoj (4.12.12)
- - S kým nechci spát (1.12.12)
- - Co je Haloterapie (28.11.12)
- Sůl nad zlato...
- - Necestujte za mořem, moře přijde za vámi.
- - Mýty o opilosti a kocovině (21.11.12)
- - Nemocné dítě a jeho léčba (18.11.12)
- - 6 tipů pro zdravé ledviny (14.11.12)
- - Mýty a fakta (2.11.12)
- Voda pro 3. tisíciletí
- - Elixír mládí a zdraví (28.10.12)
- - Geopatogenní záření (24.10.12)
- - Houbařská sezóna (19.10.12)
- - Pivo versus víno (16.10.2012)
- - Šípky a recepty z nich (7.10.12)
- - Zázračné mumio! (10.10.12)
- - Lanolin jak ho neznáte! (2.10.12)
- - Ovoce jako lék (26.9.12)
- - Co s jablky... (23.9.12)
- - Jak kupovat boty (22.9.12)
- - Burčák... (16.9.12)
- - Co muži podceňují (12.9.12)
- - Švestky (4.9.12)
- - Pozor na pátky! (1.9.12)
- - Co dokáže letní koření? (29.8.12)
- - Nepodceňujte chrápání (26.8.12)
- - Co nám lékaři neříkají! (21.8.12)
- - Co nevíte o citronech (19.8.12)
- - Žaloba na farmaceutické korporace (7.8.12)
- - Vitamín D (23.7.12)
- - Aspartam je jed! (18.7.12)
- - Potraviny na pranýři (14.7.12)
- - 15 důvodů proč pít pivo (10.7.12)
- - Reflexní terapie (8.7.12)
- - Základní pravidla hubnutí (26.6.12)
- - Co nevíte o vlastním tělu...
- - Jak začít hubnout (13.6.12)
- - Zdravé a chutné saláty (20.6.12)
- Klíšťata budou od vás utíkat!
- - Klíšťová encefalitida (11.6.12)
- - K čemu použít jedlou sodu...
- - Chřest (asparagus), kdo to věděl? (6.6.12)
- - Kouzelné účinky ořechů (4.6.12)
- - Královna panenských olejů (3.6.12)
- - Král panenských olejů (28.5.12)
- Víte, jak využít květy bezu černého?
- - Zázračný len (21.5.12)
- - Proč jíst doplňky stravy (14.5.12)
- - Uvařte si doma elixír mládí aneb staročeské chřestové menu (8.5.12)
- - Alternativní medicína v ČR (23.4.12)
- - Lidová medicína a farmakologie (23.4.12)
- Doprava
- Blog
Kategorie
- AROMATERAPIE
- ČAJE
- DOMÁCÍ SOLNÉ JESKYNĚ
-
EKO DROGERIE
- LANOLIN
- LŮŽKOVINY A MATRACE
- MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
-
OLEJE
- Amarantový olej
- Avokádový olej
- Cedrový olej
- Dýňový olej
- Kmínový olej
- Kokosový olej
- Konopný olej
- Lněný olej
- Melounový olej
- Olej z pšeničných klíčků
- Olej z vlašských ořechů
- Olivový olej
- Ostropestřecový olej
- Pupalkový olej
- Rakytníkový olej
- Sezamový olej
- Šípkový olej
- Makový olej
- Chia olej
- Hořčičný olej
- Slunečnicový olej
- Makadamový olej
-
POTRAVINY A NÁPOJE
- Pro děti
- Hematogen
- Chalva slunečnicová
- Nápoje
- Žvýkačky
- Himalájská kuchyňská sůl
- Rýže
- Včelí produkty
- Koření
-
Oleje
- Amarantový olej
- Cedrový olej
- Kokosový olej
- Konopný olej
- Lněný olej
- Melounový olej
- Kmínový olej
- Olej z pšeničných klíčků
- Olej z vlašských ořechů
- Ostropestřecový olej
- Rakytníkový olej
- Šípkový olej
- Dýňový olej
- Avokádový olej
- Makový olej
- Pupalkový olej
- Sezamový olej
- Olivový olej
- Chia olej
- Hořčičný olej
- Slunečnicový olej
- Makadamový olej
- Másla
- Káva, kávoviny
- Sušené plody, semena a houby
- Mouky, cerálie, škroby
- Obiloviny/pseudo, luštěniny, těstoviny
- Luštěniny
- Sladidla
- Pomazánky, pasty, krémy, výživy
- Těstoviny
- Čokoláda a Kakao
- Sirupy a šťávy
- Proteiny
- Cukrovinky
- Pyré
- Kaše, vločky
- Polévky
- Krekry, sušenky
- Vlákniny a mořské řasy
- Zelené potraviny
- Ochucovadla, přísady
- Slané dobroty
- Polotovary
- Octy
- Ostatní
- Instantní nápoje
- Dětská výživa
-
PŘÍRODNÍ KOSMETIKA
- Balzámy a masti
- Tělové oleje
- Dětská kosmetika
- Masážní a koupelové oleje
- Pleťové krémy - aktivní
- Kosmetická másla
- Koupelové soli a emulze
- Mýdla
- Šampóny a kondicionéry
- Péče o dutinu ústní
- Repelenty
- Vlasové oleje
- Bylinný extrakt
- Henny a Basmy na vlasy
- Jíly a bahno
- Deodoranty a antiperspiranty
- Přípravky na ruce a nehty
- Líčení
- Přípravky na nohy
- Dětské oleje
- Holení
- PŘÍRODNÍ MEDICÍNA
-
VÝCHODNÍ MEDICÍNA
- ŠUNGIT
- VITAMÍNY
Sledujte nás
Prohledat blog
Nejnovější
-
Víte, co dokáže nedostatek vitamínu B12?
Matka příroda zařídila, že lidský organismus potřebuje ke správnému fungování celou řadu vitaminů. Těch je obrovská...Mar 8, 2020 přečíst více -
Víte, jak si vyrobit dezinfekci na ruce?
Česko se připravuje na zavlečení nákazy koronaviru do země. Lidé si kromě roušek a respirátorů začínají hromadně...Feb 29, 2020 přečíst více -
Co nevíte o prošlých potravinách
Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....Feb 22, 2020 přečíst více -
Víte, jak zmírnit příznaky nadýmání?
Řadíte se mezi jedince, kteří mají s plynatostí problém? Potom pozorně čtěte, protože se dozvíte několik dobrých rad,...Jan 16, 2020 přečíst více -
Víte, proč vám nejde zhubnout?
Pro získání vysněné postavy je zapotřebí především dvou hlavních aspektů. Jedná se o zvýšenou pohybovou aktivitu a...Jan 12, 2020 přečíst více
Co nevíte o prošlých potravinách
Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva
Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost. Zavařeniny vydrží ještě půl roku, hořčice rok, říkají odborníci v článku.
Jaro je tady, zima skončila rychle. Vyrazili jste na chalupu pustit dovnitř čerstvý vzduch a dát do pucu zahradu. Při pobíhání venku pěkně vyhládne, až dostanete chuť na párek s hořčicí. Jenže jste ji zapomněli koupit. V kredenci je sice „plnotučná“ z loňského října, z doby, kdy jste chatu zazimovali, ale dá se vůbec jíst? Pokud jste ji loni neotevřeli, pak pravděpodobně ano.
Hořčice, stejně jako některé další výrobky, vydrží celý jeden rok poté, co „projde“ datum napsané na víčku u formulky „minimální trvanlivost do...“.
„Datum minimální trvanlivosti (anglicky best before, německy mindestens haltbar bis, pozn. red.) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, kde připravili seznam potravin a dobu, po kterou jsou poživatelné po uplynutí minimální trvanlivosti.
Rok po době trvanlivosti mouka, káva i med
„Pokud má výrobek s označením ‚minimální trvanlivost do...‘ neporušený obal a byl skladován v předepsaných podmínkách, zkontrolujte ho nejdříve svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít,“ dodává Hoffmannová.
Jeden rok po uplynutí minimální trvanlivosti vydrží například i mouky, káva nebo med. Na druhé straně jsou výrobky, které mají na obalu oznámení „spotřebujte do...“.
„Značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, po kterou je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete je například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.
Pokud datum spotřeby (anglicky use by date, německy zu verbrauchen bis, pozn. red.) uplyne, nesmí se potravina dál prodávat a není bezpečné ji konzumovat.
Spotřeba neomezeně dlouho
Do třetice jsou pak potraviny, na kterých žádné datum spotřeby či minimální trvanlivosti nenajdeme. U ovoce a zeleniny či pečiva je to jasné, v kuchyni používáme ale výrobky, které jsou schopné vydržet teoreticky neomezeně dlouho – například ocet nebo sůl. Ale i lihoviny. Doba spotřeby není uvedena ani na obalu cukru – ten, stejně jako sůl, vytáhne z buněk bakterií vodu a ony uschnou.
Datum expirace nenajdete ani na etiketě vína. Zde platí pár pravidel. Jakékoliv otevřené víno můžete skladovat v lednici a spotřebovat do 10 dnů. Většina vín, která koupíte v obchodě, není vhodná pro archivaci a platí, že čím mladší, tím lepší, důraz je kladen na svěžest vína.
Další pravidlem pak je, že vína ze severní polokoule je po zakoupení nejlepší vypít do dubna následujícího roku, vína z jižní polokoule pak do března. Obchodníci však uvádějí, že většina lahvových vín je kupujícími spotřebována do 48 hodin. U archivních vín je samozřejmě stáří devíza, kterou víno přibírá na kvalitě i ceně.
Zákazníci si pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum spotřeby“ často zaměňují. Aby člověk ušetřil a omezil plýtvání potravinami, je dobré tyto údaje na obalech sledovat.
„Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho. Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po expiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti,“ uzavírá Hoffmannová.
Jak dlouho vydrží?
1 rok: těstoviny, rýže, káva a kakao, mouka, koření, konzervované potraviny, med, hořčice, cukr, sůl
6 měsíců: zavařeniny, mražené ovoce a zelenina
2 měsíce: ovesné vločky, müsli
28 dnů: oříšky, trvanlivé mléko, oplatky, rostlinné oleje
21 dnů: vejce, tvrdý sýr
14 dnů: čokoláda
10 dnů: zrající sýr
5 dnů: jogurt (ten se po uplynutí data minimální trvanlivosti nekazí, ubývají v něm však bakteriální kultury), balený krájený salám
Sníst, či vyhodit?
Pokud má potravina prošlé datum minimální trvanlivosti, nevyhazujte ji automaticky do odpadu a zaměřte se na čtyři základní ukazatele, podle nichž lze poznat, zda je výrobek vhodný ke konzumaci:
1. Skladovali jste potraviny v předepsaných podmínkách?
2. Má výrobek neporušený obal?
3. Vypadá, chutná a voní dobře?
4. Neobjevili se v potravině škůdci?
Zdroj: idnes.cz