Proč dělená strava?
Stejně jako výuka v základní škole začíná první třídou, tak změna návyků našeho stravování začíná dělením stravy. Dělení stravy představuje základ v pochopení správného stravování a jedná se v podstatě o přípravnou fázi postupné změny našich špatných návyků. Problematika dělené stravy je tu a tam zmiňována v různých publikacích a časopisech jako zdravý způsob stravování a hubnutí, ale sporadicky se setkávám s logickým a jasným výkladem proč se vlastně má strava dělit.
Naše tělo je geneticky naprogramováno na příjem velice jednoduchých potravin a v nedávné minulosti se naši předkové rozhodně nepřejídali hamburgerem, párkem v rohlíku, nebo smaženým kuřecím masem s hranolky.
I poté co případně sem tam složenou potravu při nějaké slavnosti pozřeli, rozhodně ji nezapíjeli colou nebo redbullem. Celá věc se má tak, že žaludek potřebuje vytvářet jiné trávicí šťávy pro dokonalé trávení bílkovin a jiné pro trávení sacharidů. Bílkovina potřebuje kyselé prostředí a sacharidy prostředí zásadité. Toto rozhodně nemůže probíhat pokud sníme třeba párek v rohlíku. Párek je bílkovina a potřebuje kyselé prostředí a rohlík je sacharid a vyžaduje prostředí zásadité. Žaludek v tomto případě dostane od mozku pokyn vytvořit jak kyselinu, tak zásadu a již v chemii na základní škole, tuším v šesté třídě, nám učitel vysvětloval, že smícháním kyseliny se zásadou vzniká neutralizace a výsledkem této reakce je vlastně voda. Voda nic nestráví a nestrávená kaše se po nějaké době posune dál do trávicího systému, kde je zdrojem kvasných a hnilobných procesů, které v konečném důsledku pomalu ničí funkce jednotlivých orgánů. Pokud v tomto stravovacím postupu pokračujeme, a pouze pomocí různých tabletek odstraňujeme překyselení, plynatost a zácpu, pácháme v podstatě vědomou sebevraždu, protože ve finále některá část organizmu tento nápor nevydrží a nastoupí nemoc.
Může být různě vážná, od vysokého tlaku a cukrovky, až po rakoviny. Jen tak pro zajímavost: na ty zdánlivě méně nebezpečné nemoci, jako pouze vysoký tlak umírá mnohem více pacientů, než na rakovinu, byť ta je mnohem větším strašákem. Lékař nám oznámí diagnózu a doporučí místo omezení stravy zaplatit další jedy, odborně nazývané léky. Je to začarovaný kruh, ze kterého vedou dvě cesty. Jedna je na hřbitov a druhá pro ty, co pochopí, je určité životní omezení a radikální úprava jídelníčku, která celkem spolehlivě nastolí opět v organizmu rovnováhu.
Za léta práce s pacienty je mi jasné, že jakýkoliv komplikovaný systém, kterým většina literatury o dělené stravě bezpochyby je, nemá velikou šanci na úspěch. Většina lidí prostě nechce nad ničím přemýšlet a nic sledovat podle nějakých tabulek. Z tohoto důvodu jako základní a minimální změnu jídelníčku doporučuji jednoduché pravidlo, které velice dobře funguje. Bez ohledu na škodlivost masa, smažení a ostatních úprav moderní kuchyně, jenom oddělte maso od přílohy a jezte samostatně, buď jen maso, nebo třeba jen brambory, vždy s minimálně stejným váhovým objemem syrového čerstvě připraveného zeleninového salátu.
Případně např. rýži se salátem ovocným. Není to zdaleka dokonalé, ale v praxi denního života je to celkem funkční a dobře použitelné dokonce i při stravování ve fastfoodu.
Většinou se trávení velice rychle upraví a zpravidla klesne i váha, což není nikdy na škodu. Je pravdou, že toto opatření není rozhodně schopno vyléčit člověka z rakoviny, ale trávení a zácpu většinou vyřeší. Zde je třeba si uvědomit, že téměř veškeré dysfunkce organizmu mají vysledovatelný původ ve střevě. Ti co potřebují jít v dělené stravě do naprostých detailů a mají rádi složitosti, dostanou na pultech knihkupectví ke koupi dostatek vhodné literatury od různých autorů. Z mého pohledu se jedná o naprosto základní změnu stravování, kterou není třeba se zabývat do hloubky, protože vážnější zdravotní potíže maximálně stabilizuje, ale neodstraní. Jde ale o docela dobrý kompromis, který i při konzumaci relativně nezdravé stravy zajistí poměrně dobré trávení a určitě neuškodí tento jednoduchý systém vyzkoušet. Dělení stravy představuje totiž základ v pochopení logiky správného stravování, které v konečném důsledku je tou nejlevnější a nejúčinnější léčbou, kterou znám a umí odstranit i nemoci, nad nimiž moderní věda dosud není schopna zvítězit.
Zdroj: zdravi-az.cz
Přijde mě to logické…
Kategorie potravin
Dělená strava není dietou v pravém slova smyslu, jde spíše o úpravu stravování. Potraviny se rozdělí do tří hlavních skupin na bílkoviny, sacharidy a neutrální.
Ty se pak po dnech střídají: jeden den konzumujete pouze bílkoviny a druhý jen sacharidy, neutrální potraviny lze kombinovat s čímkoliv.
S převratnou teorií přišel poprvé americký lékař William Howard Hay (1866-1940). Její tajemství je v tom, že některé potraviny potřebují pro své trávení kyselé prostředí, jiné naopak zásadité.
Pokud je kombinujeme během dne, naše tělo neví, co trávit dřív, a zbytečně ho zatěžujeme. Důsledkem toho pak můžeme trpět zažívacími potížemi a nedostatkem energie.
Tři kategorie potravin
BÍLKOVINY:
- Maso a masné výrobky: hovězí, telecí, skopové, všechny druhy drůbeže, vyhýbejte se však vepřovému (hlavně tomu tučnějšímu). Může se tepelně upravovat na všechny způsoby kromě trojobalu, strouhanka totiž patří do kategorie sacharidů.
- Ryby a plody moře (ne uzené)
- Sója, vejce, sýry do 50 % tuku, mléčné výrobky
- Některé druhy ovoce – citrusy, jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, exotické ovoce, jahody, maliny…
- Suché víno a šampaňské
SACHARIDY:
- Celozrnné pečivo - chleba, housky, těstoviny
- Některé druhy zeleniny: brambory a bramborový škrob, kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice
- Ovoce: banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle, sušené ovoce (kromě rozinek)
- Luštěniny kromě sóji
- Pivo, med, husté šťávy
- Rýže – vyhněte se té bílé
NEUTRÁLNÍ:
- Zelenina, která se používá jako přílohy ke dvěma předchozím skupinám – lilek, květák, brokolice, zelené fazolky, okurky, zelí atd.
- Oleje lisované za studena: panenský slunečnicový a olivový, máslo (ne margarín)
- Mléčné výrobky s obsahem tuku vyšším než 50 % (tučné sýry, uzené produkty - šunka apod., kefíry, jogurty, tvaroh, kysaná smetana)
- Ořechy kromě arašídů
- Koření, bylinky, bylinkové čaje, houby, droždí
Tabulka dělené stravy
Dělená strava je založena na konzumaci jídel stejných skupin nebo neutrálních potravin, čímž se dosáhne jednoduššího trávení potravy a člověk necítí po jídle únavu. Strava je tedy rozdělena na neutrální potraviny (N), bílkoviny (B) a sacharidy (S). A nyní slíbená tabulka, kde uvádíme nejběžnější jídla. Z tabulky se dozvíte, do jaké skupiny patří a jaký mají obsah tuku.
POTRAVINA |
SKUPINA |
TUK (v gramech) |
ananas čerstvý |
B |
0,2 |
banány 1ks a 150g |
S |
0,3 |
borůvky |
B |
0,6 |
grapefruit |
B |
0,5 |
broskve 1ks a 150g |
B |
0,1 |
brusinky |
B |
0,5 |
citron |
B |
0,6 |
mandarinka 1ks/40g |
B |
0,1 |
jablka sladká |
S |
0,7 |
jahody |
B |
0,4 |
limetka |
B |
0,2 |
meruňky čerstvé |
B |
0 |
olivy černé 1 ks |
N |
1,7 |
olivy zelené 1 ks |
N |
0,6 |
pomeranč 1ks/200g |
B |
0,3 |
rozinky |
S |
0,6 |
švestky |
B |
0 |
brambory |
S |
0,1 |
brokolice |
N |
0,2 |
cibule 1k/50g |
N |
0,1 |
cuketa |
N |
0,7 |
česnek |
N |
0,1 |
květák |
N |
0,2 |
lilek |
N |
0,2 |
paprika 1k/200g |
N |
0,4 |
rajčata 1k/50g |
N |
0,1 |
salátová okurka 1k/450g |
N |
0,9 |
zelí kyselé |
N |
0,3 |
žampiony |
N |
0,2 |
jogurt bílý 1,5% t. |
N |
1,5 |
jogurt bílý 3,5 % t. |
N |
3,5 |
mléko 1,5% tuku |
B |
1,5 |
tvaroh 20% t. |
N |
5,1 |
tvaroh 40% t. |
N |
11,4 |
Blaťácké zlato |
B |
13,5 |
cottage |
B |
4,8 |
eidam 30% t.v.s |
B |
28 |
eidam 45% t.v.s |
B |
38 |
hermelín |
N |
19,2 |
lučina |
B |
27,0 |
mozarella 45% t.v.s |
N |
16,8 |
niva |
N |
31,3 |
tavený sýr 30% t.v.s. |
B |
13,0 |
uzený sýr 50%t.v.s. |
N |
30,0 |
máslo |
N |
83,2 |
olivový olej 1 lžíce |
N |
9,9 |
olej řepkový 1 lžíce |
N |
1,2 |
olej sezamový 1 lžíce |
N |
9,9 |
olej slunečnicový 1 lžíce |
N |
9,9 |
sádlo vepřové |
N |
99,7 |
vejce slepičí tř. M |
B |
6,4 |
hovězí roštěná, steak |
B |
1,9 |
hovězí kýta |
B |
7,1 |
hovězí mleté |
B |
14,0 |
vepřová kotleta |
B |
7,6 |
vepřová krkovice |
B |
13,8 |
vepřová kýta |
B |
1,9 |
plecko |
B |
17,3 |
husa |
B |
31,0 |
kachna |
B |
17,2 |
krůtí prsa |
B |
1,0 |
krůtí řízek |
B |
0,8 |
krůtí stehna |
B |
3,6 |
krůta |
B |
6,8 |
kuřecí játra |
B |
4,7 |
kuřecí prsa |
B |
1,0 |
kuře stehno |
B |
2,4 |
kuře |
B |
9,6 |
slepice |
B |
3,7 |
VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,
TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ