Znáte podzimní zdravotní kůru ? Vinaři praví, že " pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku na podzim, kolik krve koluje v jeho žilách "
Fenomén zvaný burčák
V těchto dnech, hlavně na mnoha místech Jižní Moravy, vyrostly jako houby po dešti stánky s burčákem. Tento lahodný mok je mnohými lidmi považován za fenomén podzimu a vinaři ho vnímají jako takovou třešničku na dortu celého podzimního času, doby sklizně celoroční práce ve vinohradu. Stará lidová moudrost praví, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má litrů krve v těle. Nakolik je toto rčení pravdivé těžko říct, protože pokud to s burčákem přeženete, můžete si místo chuťového požitku uhnat kocovinu nebo koupit zatraceně drahý mošt....
Burčák neodmyslitelně patří k podzimu a sklizni vína. U nás se těší velké popularitě, a tak burčák pijí i ti, kteří s vínem nemají nic společného a vůbec mu nerozumí. Zjednodušeně řečeno burčák je meziprodukt, který vznikne při výrobě vína. Bývá k dispozici několik dní od zahájení kvašení hroznů. Obvykle se prodává burčák z bílých hroznů, ale je možné koupit i z modrých.
Jak vypadá kvalitní burčák? „Opravdový burčák je ze zralých hroznů, jakmile je z nezralých, má příliš řezavou kyselinu. Také musí být z odkaleného moštu, a proto je krásně světlý a čistý. Současně burčák musí být živý, tedy aktivně bublat,“ říká Marek Špalek, vinař a ředitel Nového Vinařství. Nejhorší burčák je podle něj hnědý či oranžový, ve kterém plavou všelijaké nečistoty.
Pozitivní účinky burčáku na lidské zdraví
Už naši předkové tvrdili, že burčák je lék na mnohé neduhy. Dnešní medicína jim tak trochu dává za pravdu. Burčák je vlastně mladé víno ve stadiu kvašení, a tak obsahuje mnohé kvasné bakterie, které jsou mohutným zdrojem vitamínu B. Kromě toho je bohatý na látku rasveratrol, která velmi prospívá činnosti srdce a cév. Mimo jiné burčák obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají správnému trávení a podporují lepší funkci střev. Burčák díky alkoholu zvedá náladu, a právě možná díky bujarosti a veselí, které v pošmourném podzimním období tak potřebujeme, získal svůj název.
Podle lékařů obsahuje burčák velké množství vitamínů, například vitamín C, vitamín K a hlavně vitamíny skupiny B. Tělu dává i stopové prvky zinek a měď, které pomáhají při regeneraci organismu. „Zdraví prospěšné jsou i kvasinky“, zdůraznil na konferenci gastroenterolog Marek Řehoř, „ty se velmi významně podílejí na obnově mikroflóry tlustého střeva.“
Jakožto nápoj alkoholický je ale nutné pít burčák s mírou. Muži by tak měli zkonzumovat maximálně půl litru denně, ženy ještě o něco méně.
Důležité je pít kvalitní burčák. „Doporučujeme nakupovat ho přímo od vinaře anebo ve vinotéce,“ říká Jindřich Sobota, jednatel ChateauLednice. Delší pobyt nápoje na slunečním svitu se totiž velmi negativně podepíše na jeho kvalitě. Pravým burčákem navíc může být jen ten vyrobený z domácích hroznů.
Burčák v kostce
Jedná se o druh moštu vyrobeného z hroznů vinné révy, který již začal kvasit. Pravý burčák by se měl vyrábět pouze z tuzemských hroznů, jinak by měl být označován jako „částečně zkvašený hroznový mošt.“ Do burčáku by se neměla přidávat žádná voda a neměl by být vyrobený z jiného ovoce než z hroznů. Obsah alkoholu by měl činit minimálně 1%, obvykle však obsahuje 6-7% alkoholu. Burčák by se měl prodávat od 1. Srpna do 30. Listopadu a každý prodejce by měl uvádět jeho výrobce.
Druhy burčáku
Pravý burčák získáte u dobrého vinaře. Dá se sehnat v dobrých vinotékách a vinných sklípcích. Burčák kupovaný u silnice nebo na stáncích ve městech může být pouhým moštem vyrobeným z jablek naředěný vínem. Tento nekvalitní burčák vás může připravit o jedinečný požitek. Vinaři dělí burčák do několika skupin:
Sladký- obsahuje víc cukru a méně alkoholu, je to počáteční fáze, takový zrod moštu.
Ve varu- zde je vyvážený poměr alkoholu a cukru
Po zlomení- obsahuje více alkoholu, vystupují kyseliny
Mydliňák- chuť zaniká, je různorodá, kyseliny jsou ostřejší, alkohol výraznější
Mladé víno- fáze skoro čistého vína, vystupuje chuť odrůdy
Burčák je velice výjimečné pití, které navíc prospívá zdraví, pijete-li ho v rozumném množství. Navíc si ho můžete užít jenom jednou do roka, což je zrovna jeden důvod k oslavě. A připít si můžete třeba právě - burčákem.
Částečně zkvašený mošt
„Za burčák lze podle ustanovení § 15 odst. 1 zákona č. 321/2004Sb. o vinohradnictví a vinařství, v platném znění, považovat částečně zkvašený hroznový mošt, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky,“ vysvětluje Eva Strnadová právnička ze Sdružení na obranu spotřebitelů. Každý burčák musí být označen slovem burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt a prodávající musí kupujícímu poskytnout informace o jeho původu a výrobci. Mimochodem, jakmile je burčák vyroben ze zahraničních hroznů, nesmí se prodávat jako burčák, ale pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt.
Zdroj: internet