Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Nejnovější

Zobrazit vše

Jablečné knedlíky, pudink i koláč. Využijte sklizeň a oslaďte si život.

 

Podzim s sebou nese nejen ochlazení a foukání ze strnišť, ale také dary přírody a našich zahrádek.

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě - obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.

 

Jablka mají pestré možnosti využití: především se konzumuje přímo, kromě toho se z jablek vyrábí množství dalších produktů.

 

Sušené ovoce

Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších teplotách (pod 48 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíc vitamínůminerálů a bílkovin. Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření. Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru.

Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako "krájánky".

 

Jablečná šťáva

je výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním rozemletých jablek - jablečné drtě. Pro další uchování jablečné šťávy je třeba šťávu konzervovat vyšší teplotou (pasterizace), zahustit (výroba koncentrátu na odparkách) či zchladit. Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru či jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt.

 

Jablečný destilát

Po zkvašení ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek nebo přímo jablečné šťávy vzniká pomocí destilace ovocná pálenka - jabkovice (calvados).

 

Jablečný koláč

Naložená jablka se dají na listové těsto, zapeče se, po cukruje a konzumuje.

 

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků

- posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh

- stabilizují hladinu cukru v krvi

- čistí střeva

- posilují dásně

Jedny z nejvzácnějších druhů jablek jsou kanadské renety. Rostou za teplého počasí a vyznačují se 5 hranami.

 

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových jablkách.

 

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

85,4

Na

3

vitamin C

3 - 20

bílkoviny

g/100 g

0,4

K

100

vitamin D

0

tuky

g/100 g

0,1

Ca

3

vitamin E

0,27

cukry

g/100 g

11,2

Mg

3

vitamin B6

0,06

celkový dusík

g/100 g

0,05

P

8

vitamin B12

0

vláknina

g/100 g

1,6

Fe

0,1

karoten

0,017

mastné kyseliny

g/100 g

stopy

Cu

0,02

thiamin

0,03

cholesterol

g/100 g

0

Zn

0,1

riboflavin

0,02

energie

kJ/100 g

190

Mn

0,1

niacin

0,1

 

 

Jestli už se vám přejedl štrúdl i kompot, vyzkoušejte recepty ze zápisníků našich babiček, kde jablka hrají právem hlavní roli. Třeba netradiční ovocné knedlíky, vláčný pudink nebo superrychlý koláč.

 

Tvarohové knedlíky s jablky

- 250 g měkkého tvarohu

- 1 vejce

- 8 lžic hrubé mouky

- lžička prášku do pečiva

- 4 větší jablka

- cukr moučka, skořice a máslo na dochucení

1. Tvaroh smícháme s vejcem, moukou a práškem do pečiva. Vypracujeme polotuhé těsto. Pokud je moc lepivé, přidáme trošku mouky. Ale opatrně.

2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtky nebo osminy. Podle toho, jak velké chceme knedlíky.

3. Těsto odkrajujeme lžící a na pomoučněném vále nebo prkýnku tvoříme placičky, do kterých zabalíme jablko. Obalíme v mouce.

4. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme osm minut.

5. Na talíři sypeme cukrem, skořicí a poléváme rozpuštěným máslem.

 

Jablečný pudink

- 2 hrnky strouhaných jablek

- 2 a půl hrnku vody

- 6 lžiček cukru

- 1 vanilkový pudinkový prášek

- šlehačka na zdobení (nemusí být)

1.Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemno. Spolu s dvěma hrnky vody a cukrem je povaříme.

2.Po změknutí přidáme pudink, který jsme rozmíchali v půl hrnku vody a za stálého míchání vaříme dvě minuty.

3.Necháme vychladnout a před podáváním zdobíme šlehačkou.

 

Hrnkový jablkový koláč a ořechy a rozinkami

- 1,5 hrnku jablek

- 1 hrnek polohrubé mouky

- 3/4 hrnku cukru

- 1 vanilkový cukr

- 1 lžíce rozinek

- 3 lžíce ořechů, nasekaných

- 4 lžíce rozpuštěného másla

- 2 lžíce mléka

- 3 vejce

- 1 prášek do pečiva

- skořice

1.Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ořechy vyloupeme a nasekáme.

2.Strouhaná jablka v míse smícháme s vejci, cukrem, rozinkami, ořechy, mlékem a nakonec do směsi vmícháme rozehřáté máslo.

3.Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí a vmícháme do směsi z jablek.

4.Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi půl hodiny.

Tip:Do těsta můžeme přidat kakao.

 

 

Jablkový koláč se skořicí, medem a ořechy

Doba přípravy:1,5 hodiny

Množství:8 porcí

Na těsto:

- 200 g hladké mouky

- 1,5 lžičky prášku do pečiva

- 1 lžička nastrouhané citr. kůry

- 20 g cukru

- 50 g tekutého medu

- 1 vejce

- 100 g másla

Na náplň:

- 1,2 kg jablek (asi 10 ks)

- 3 lžíce citronové šťávy

- 1 lžička skořice

- 80 g medu

- 1 vanilkový cukr

- 1 vanilkový puding

- 100 g vlašských ořechů

- 100 g rozinek

1.Z přísad uhněteme těsto, zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme v chladničce.
2.Dvě třetiny těsta rozválíme a a vyložíme jím vymazanou koláčovou nebo dortovou formu. Těsto vytáhneme, aby pokrylo i strany formy a vidličkou je propícháme.
3.Oloupaná jablka nakrájíme na větší kousky, pokapeme citronovou šťávou a smícháme s medem, skořicí, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem, ořechy a s rozinkami.
4.Náplň navršíme do formy a ze zbylého těsta vyválíme na pomoučené mikrotenové folii horní placku. Pomocí folie ji přeneseme do formy. Lehce přitiskneme, hlavně na okrajích, aby byla jablka dokonale přikrytá. Povrch propícháme vidličkou.
5.Pečeme dozlatova při 180 stupních asi 45 minut. Necháme vychladnout a pak pocukrujeme.

 

Zdroj: wikipedie, idnes