Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Nejnovější

Zobrazit vše

Jablko

Nejběžnější ovoce, které je díky náboženství a mytologii spojeno s řadou symbolických a magických významů, má i léčivé schopnosti. Více než 80 % čerstvého jablka tvoří voda. Většina účinných látek se nachází ve slupce nebo těsně

pod ní. Jablka jsou ideální dietní potravinou. Při nadváze se doporučuje kromě celkové změny jídelníčku a zvýšeného pohybu i jeden „pročišťující“ jablečný den v týdnu. Stejné dietní opatření se doporučuje při vysokém krevním tlaku a onemocněních ledvin a srdce.

Jablka příznivě regulují zažívání. Snižují překyselení žaludku, při zácpě mají lehké projímavé účinky, při průjmových onemocněních nopaak „staví“, napomáhají regeneraci střevní mikroflóry. Zlepšují krevní obraz. Obsahují řadu látek příbuzných trávicím enzymům, dále látky podobné inzulínu. Jablko je jednou z dobrých potravin

pro diabetiky, protože jeho sladká složka – fruktóza se rozkládá v těle spolu s jablečnou vlákninou mnohem pomaleji, takže hladina cukru v krvi je stabilnější. Poměrně vysoký obsah draslíku a schopnost zlepšovat vodní režim organismu činí jablko velmi zajímavým ovocem pro lidi trpící srdečními chorobami.

Při chřipkách a angínách, kdy mají nemocní malou chuť k jídlu, je jablko ideální potravinou, která v kombinaci s bylinnými čaji urychluje uzdravení. Nastrouhané jablko dokonce může srazit příliš vysokou horečku. Jablečný mošt pomáhá proti ledvinovým kaménkům. Čerstvá jablečná šťáva regeneruje pokožku obličeje. Milovníky křížal jistě potěší, že sušením neztrácí jablka nic ze svých léčivých vlastností.

 

VYZKOUŠEJTE

Účinnou podzimní kúru při většině forem revmatismu. Po dobu tří týdnů jezte každý den jeden kilogram jablek průběžně během dne. Kúru lze prodloužit až na dobu tří

měsíců. Nejlepší jsou česká jablka původních odrůd, v ideálním případě neošetřovaná chemicky.

 

 

Ananas

Říká se o něm, že má až zázračné účinky. Zdravá skepse je však na místě – zázračně ani nezhubnete ani vám nenaroste svalová hmota. Nicméně byste měli ananas do jídelníčku pravidelně zařazovat, protože obsahuje žádoucí enzym bromelain. V průběhu trávicího procesu štěpí bílkoviny na jejich základní stavební kameny – aminokyseliny a tím je činí využitelnými pro organismus. Bromelain pomáhá obnovovat svalové a kloubní tkáně, což je vítáno při léčbě artritických onemocnění. Dokáže znepříjemnit život i nepřátelským bakteriím a parazitům v trávicím traktu. Ananas je skvělým ovocem pro detoxikační kúry; vylučuje z těla přebytečnou vodu, nadbytečné tuky, rozpouští sraženiny v cévním systému. Jako podstatná součást čisticích (nejlépe ovocných) diet tak napomáhá v prevenci většiny moderních civilizačních chorob. Jako většina exotického ovoce i ananas se sklízí před hranicí zralosti. Zralý plod poznáte podle toho, že lze bez velké námahy vytrhnout horní lístky. Pokud drží pevně, je plod nezralý a tedy nevhodný ke konzumaci.

 

VYZKOUŠEJTE

Čerstvou ananasovou šťávu jako přírodní prostředek k zesvětlení stařeckých skvrn. Nanášejte ji na postižené místo vatovým šampónem 2 až 3krát denně. 

Zdroj: internet