Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Nejnovější

Zobrazit vše

Růži šípkovou určitě není třeba popisovat, každý ji zná. Roste kolem cest, polí, na okrajích luk a na různých opuštěných plochách.

Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, pokud roste ve stínu, stává se z něj popínavka, jinak vytváří dlouhé převislé větve s velkými, širokými trny. Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených. Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.

 

ŠÍPKOVÝ OLEJ

Čistý Šípkový olej je v Rusku nazýván Královnou olejů nebo Olej krásy a je používán již tisíce let.

  • navrací pokožce pružnost a pevnost
  • vyživuje pokožku
  • je zdrojem vitamínů C, A, D, E
  • je zdrojem železa - na anémii
  • napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů
  • upravuje a zlepšuje činnost žlučníku a ledvin
  • ekzémy, dermatitidy
  • výborná náhrada běžného krému

Olej je možné používat vnitřně i zevně. Podle slov lékařů, šípkový olej napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů a to následovně: Žlučníkové kameny, resp. jejich kousky (po mechanickém rozbití) jsou ostré, při odplavování z organismu zadrhávají a způsobují bolesti. Šípkový olej tyto kousky obalí, podporuje vylučování žluče, takže usnadňuje jejich odchod z těla, přičemž výrazně snižuje bolest při tomto procesu.

Šípkový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, Omega 6 kyselina linoleovou (40-55%), Omega 3 alfa-linoleovou kyselinu (36%), které mj. snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují krevní oběh, přispívají ke zdraví srdce a srdečně-cévního systému. Tento olej má významné použití i v kosmetice – je to tzv. suchý olej. To znamená, že po nanesení nenechává mastné stopy a rychle se vstřebává. S oblibou se používá na eliminaci jakýchkoliv jizev, zlepšuje kvalitu pokožky, její elasticitu, používá se i na eliminaci projevů ekzému či lupénky. Jelikož má antioxidační efekt, chrání kožní buňky před oxidačním poškozením a zabraňuje jejich stárnutí. I proto je nazýván jako "Olej krásy".

Šípek je významným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky i tkáně před oxidačním poškozením a pomáhá posilovat obranyschopnost. Šípek také přispívá k normální funkci střevního traktu, pomáhá zmírnit projevy nachlazení, obsahuje karotenoidy, vitamín C, flavonoidy a další látky s příznivým účinkem na obranyschopnost organismu proti negativním vlivům okolí, zejména v případě stresu, únavy či nachlazení.

PANENSKÝ ŠÍPKOVÝ OLEJ - ZDE

 

ŠÍPKY – RECEPTY

ŠÍPKOVÝ ČAJ – RECEPT

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení

Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.

 

ŠÍPKOVÉ VÍNO I.

Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

 

ŠÍPKOVÉ VÍNO II.

Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody

Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

 

ŠÍPKOVÝ SIRUP

Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

 

ŠÍPKOVÝ SIRUP S MÁTOU

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

 

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl

Příprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky  a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

ŠÍPKOVÝ LIKÉR

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

 

ŠÍPKOVÝ LIKÉR S KOŘENÍM

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

 

ŠÍPKOVÝ KOMPOT

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

 

ŠÍPKOVÝ DŽEM

Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.

 

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

Suroviny: Čerstvé šípky, cukr

Příprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a  mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.

 

ŠÍPKOVO-JABLEČNÁ MARMELÁDA

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice

Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

 

Zdroj: mojepravdy, internet