Růži šípkovou určitě není třeba popisovat, každý ji zná. Roste kolem cest, polí, na okrajích luk a na různých opuštěných plochách.
Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, pokud roste ve stínu, stává se z něj popínavka, jinak vytváří dlouhé převislé větve s velkými, širokými trny. Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených. Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.
ŠÍPKOVÝ OLEJ
Čistý Šípkový olej je v Rusku nazýván Královnou olejů nebo Olej krásy a je používán již tisíce let.
- navrací pokožce pružnost a pevnost
- vyživuje pokožku
- je zdrojem vitamínů C, A, D, E
- je zdrojem železa - na anémii
- napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů
- upravuje a zlepšuje činnost žlučníku a ledvin
- ekzémy, dermatitidy
- výborná náhrada běžného krému
Olej je možné používat vnitřně i zevně. Podle slov lékařů, šípkový olej napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů a to následovně: Žlučníkové kameny, resp. jejich kousky (po mechanickém rozbití) jsou ostré, při odplavování z organismu zadrhávají a způsobují bolesti. Šípkový olej tyto kousky obalí, podporuje vylučování žluče, takže usnadňuje jejich odchod z těla, přičemž výrazně snižuje bolest při tomto procesu.
Šípkový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, Omega 6 kyselina linoleovou (40-55%), Omega 3 alfa-linoleovou kyselinu (36%), které mj. snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují krevní oběh, přispívají ke zdraví srdce a srdečně-cévního systému. Tento olej má významné použití i v kosmetice – je to tzv. suchý olej. To znamená, že po nanesení nenechává mastné stopy a rychle se vstřebává. S oblibou se používá na eliminaci jakýchkoliv jizev, zlepšuje kvalitu pokožky, její elasticitu, používá se i na eliminaci projevů ekzému či lupénky. Jelikož má antioxidační efekt, chrání kožní buňky před oxidačním poškozením a zabraňuje jejich stárnutí. I proto je nazýván jako "Olej krásy".
Šípek je významným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky i tkáně před oxidačním poškozením a pomáhá posilovat obranyschopnost. Šípek také přispívá k normální funkci střevního traktu, pomáhá zmírnit projevy nachlazení, obsahuje karotenoidy, vitamín C, flavonoidy a další látky s příznivým účinkem na obranyschopnost organismu proti negativním vlivům okolí, zejména v případě stresu, únavy či nachlazení.
PANENSKÝ ŠÍPKOVÝ OLEJ - ZDE
ŠÍPKY – RECEPTY
ŠÍPKOVÝ ČAJ – RECEPT
Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení
Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.
ŠÍPKOVÉ VÍNO I.
Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru
Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
ŠÍPKOVÉ VÍNO II.
Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody
Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.
Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.
ŠÍPKOVÝ SIRUP
Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr
Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.
ŠÍPKOVÝ SIRUP S MÁTOU
Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové
Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
ŠÍPKOVÁ OMÁČKA
Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl
Příprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.
ŠÍPKOVÝ LIKÉR
Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.
ŠÍPKOVÝ LIKÉR S KOŘENÍM
Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.
ŠÍPKOVÝ KOMPOT
Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru
Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.
ŠÍPKOVÝ DŽEM
Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr
Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.
ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA
Suroviny: Čerstvé šípky, cukr
Příprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.
ŠÍPKOVO-JABLEČNÁ MARMELÁDA
Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice
Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
Zdroj: mojepravdy, internet