Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Nejnovější

Zobrazit vše

Medovina, jako kultovní nápoj Čechů zlepšující náladu, patří k našemu dědictví po předcích.

 

Již od středověku patří k hlavním přirozeným opojným nápojům našich zemí. Byla považována za nejdokonalejší nápoj a jako taková byla i obětním darem bohům.

 

Medovina se dodávala do sklepů panstva, na hrady, klášterům a duchovenstvu. Medovinou se platily i naturální dávky pánům. Již tehdy se vyrábělo několik druhů medoviny - tmavá, světlá, hořká a další. Přesto však s tehdejšími znalostmi mikrobiologie kvasných procesů byl výsledek velmi nejistý. Tato skutečnost a levnější surovina zvýhodňovala výrobně méně rizikové produkty - víno (od časů Karla IV.) a později také pivo.

 

Medovina – starší sestra piva a vína.

 

Medovina je mírně alkoholický nápoj o obsahu alkoholu max. do 15%, který je vhodný zvláště k delšímu posezení s přáteli a k zpříjemnění dlouhých zimních večerů.

Dobrá medovina nemá jednoduchou chuť. Stejně jako víno je i medovina koncertem chutí a vůní.

 

Medovina se obvykle podává jako aperitiv nebo dezert, ale výborně se hodí i k jídlům

 

Sýry
Je božská se sýry, ať už s nivou či jinými plísňovými sýry. Vložte sýr do úst, napijte se vychlazené medoviny a sýr pokousejte. Fantastické.

 

Dorty a zákusky

Jasnou volbou je popíjet medovinu s medovým dortem či medovníkem.Překvapivě výborná je kombinace medoviny a ořechového dortu.

 

Včelařské palačinky

Nic složitého, jsou to palačinky plněné meruňkovou marmeládou a ořechy. Doušek studené medoviny je povznese na královský pamlsek.

 

Před několika lety začala být medovina populární mezi barmany ve větších světových metropolích. S takovou popularitou jdou ruku v ruce i míchané nápoje.

 

Detroit 
4 díly medoviny

1 díl kvalitní vodky
1 díl Cointreau anebo jiného pomerančového likéru
trochu limetkové a pomerančové šťávy
Smíchejte všechny ingredience v šejkru s množstvím ledu. Pořádně promíchejte, aby se chutě spojily. Nalijte do martini skleniček, ozdobte kolečkem limetky a pomeranče.

Ledová medovina
Smíchejte bílou, nebo červenou Vineu* s medovinou v poměru 1:1. 

Přidejte led a můžete pít.
* Alternativou je nápoj Top Topic.


Vanilka a skořice
1 dcl jablečného džusu

1 dcl medoviny 
vanilka a skořice
Smíchejte všechny ingredience a podávejte teplé nebo s ledem – obě možnosti jsou výborné.


Drsné medové pivo
Smíchejte 0,5 dcl kvalitního rumu s 1 dcl medoviny a zalijte malým pivem dle vašeho výběru.


Medové mojito
4 cl medoviny

2 cl limetkové šťávy
soda
máta
malá lžička cukru
led
Nejprve rozmačkáme mátu a cukr. Do toho přidáme medovinu a limetkovou šťávu 
a dosypeme rozdrceným ledem až po okraj sklenice. Sklenici doplníme sodou.

 

Jak skladovat medovinu, pokud jste nevypili celou láhev?


Pokud necháte víno otevřené, zkazí se už po několika dnech. Naopak nedopitou láhev medoviny lze skladovat podstatně déle. Po uzavření korkovým špuntem vydrží medovina v ledničce i několik týdnů, aniž by se zkazila.


Po více jak čtyřech týdnech mohou některé medoviny získat výraznější oxidativní charakter, který jim změní chuť. Avšak nemusí to být změna k horšímu – medovina se ani po tak dlouhé době nezkazí.

 

Zdroj: internet

 

Z naší nabídky medoviny si můžete vybrat pro Vaši chuť či jako krásný dárek pro své blízké:

 

Medovina bylinková - ZDE

Medovina zrající jeden rok,  její jedinečná a tajemná chuť je dána postupným loužením směsi bylin a některých koření, v chuti je výrazná, vyvážená, bez hořkosti. Alkohol 13 – 14 %.

 

Medovina mandlová - ZDE

Medovina zrající jeden rok, je desertována přírodním výluhem hořké mandle, chuť i vůně příjemně medově mandlová. Alkohol 13 – 14 %.

 

Medovina tříletá - ZDE

Zraje v archivním sklepě až tři roky, voní po medu s jemnou aperitivovou hořkostí, jednotlivé chutě a vůně jsou dlouhodobým ležením dokonale spojeny. Alkohol 13 – 14 %.

 

Medovina archivní výběr - pětiletá - ZDE

Výběrem nejlepších šarží tříletého medovinového základu, oproti tříleté medovině je navíc desertována dalšími druhy výluhů a také delší dobu zraje, v chuti je výraznější a o něco tvrdší než tříletá. Alkohol 14 – 15 %.

 

 VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,

TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ