Příprava kvalitního čaje
Čaj se připravuje v různých zemích různě a všude tvrdí, že ten jejich způsob je ten nejlepší. Jako podrobnější návod uvedu ten, který je užíván v Evropě a v našich čajovnách. Je důležité se řídit několika hlavními zásadami :
- Voda pro přípravu čaje musí být čerstvá, nepřevařená a studená.
- Voda by neměla být tvrdá.
- Voda se přivádí k varu, aby neobsahovala vzduch. Neměla by se nechávat vařit déle, než je nezbytně nutné.
- Konvice by se neměla používat k jinému nápoji než čaji.
- Před přípravou je nutno čajovou konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silici.
- Na jeden šálek (cca 3 dl) se dává jedna lžička čaje a při přípravě více šálků v konvici jedna lžička navíc.
- Čajová konvice , šálky a nádoby které přijdou s čajem při přípravě do styku, nesmí být kovové. Doporučujeme keramiku, kameninu, sklo nebo porcelán.
- Nádoby se vymývají pouze čistou vodou. V žádném případě nepoužívat saponáty.
- Čaj je třeba udržovat v těsnící nádobě a uchráněné před přímým světlem.
- Jednou použité čajové lístky se již více k přípravě čaje nepoužívají. Výjimkou je zelený čaj a některé druhy oolongů.
- Čaj se spařuje a doba louhování nesmí překročit 5 minut. Jsou samozřejmě výjimky – zelený čaj 3 minuty…
Zajímá Vás, jak se připravují jednotlivé druhy čajů? Pronikněte s námi do tajů jejich přípravy. Příprava čaje není vůbec složitá. S našimi návody na přípravu čaje to pro Vás bude hračka. Vyžaduje pouze zkušenosti, které získáte po přípravě pár hrníčků. Vesměs se dávkuje jedna až dvě čajové lžičky na 1,5 dl vody. Na konvičku se přidává ještě jedna lžička.
Chcete vědět, jak přesně se konkrétní druhy čajů připravují? Vydejte se s námi po stopách čaje…
Příprava černého čaje
Černý čaj je na přípravu jeden z nejjednodušších čajů. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme aby nás čaj povzbudil, pět minut pro působení na zažívání. Záleží na druhu a chuti čaje, které chcete docílit. Z jedné dávky čaje připravte pouze jeden nálev. Jinak by čaj ztratil svou výraznou chuť. U čínských čajů lze připravit více nálevů, to samé platí i pro čaje Pu-Erh.
Příprava zeleného čaje
Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Chcete mít opravdu dobrý zelený čaj? Vroucí vodu nechte pár minut odstát, přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.
Příprava čaje oolong
Chcete objevit chuť polozeleného čaje oolong a nevíte, jak ho správně připravit? Vodu na zalití čaje nechte vychladnout přibližně na 90 stupňů. Oolong čaj se louhuje dvě až pět minut. Z jedné dávky je možné připravit až pět hrníčků.
Příprava žlutého čaje
Žluté čaje jsou oblíbené pro své pronikavé aroma a vynikající chuť. Jejich příprava není nijak složitá. Žluté čaje zalévejte vodou o teplotě 80 stupňů. Louhujte tři minuty. Z jedné dávky je možné připravit až tři nálevy.
Příprava bílého čaje
Chcete si opravdu pochutnat na bílém čaji? Příprava bílého čaje je velmi jednoduchá. Bílý čaj se zalévá vodou o teplotě 90 stupňů. Můžete ho nechat louhovat až pět minut. Záleží jen na tom, jak ho chcete mít silný. Z jednoho čaje můžete připravit až tři nálevy.
Příprava kvetoucího čaje
V poslední době vzrostla obliba tzv. kvetoucích čajů. Kvetoucí čaje je ideální připravovat v průsvitné skleněné konvičce. Jak celý proces probíhá? Kvetoucí čaj zalijte vodou o teplotě 80 až 90 stupňů. Nechte ho louhovat po dobu tří minut. Během nich čaj krásně rozkvete. Z jednoho rozkvetlého čaje můžete připravit až tři nálevy.
Příprava ovocného čaje
Ovocný čaj je oblíbený nejen pro svou vynikající ovocnou chuť, ale i pro jednoduchou přípravu. Ovocný čaj totiž jen tak nepřelouhujete, i když můžete dosáhnout trpké a nakyslé chuti. Zalévá se vroucí vodou. Doba louhování je pět až osm minut. Pozor, pokud čaj scedíte příliš brzy, nestihne se vylouhovat.
Příprava čajů rooibos a honeybush
Tyto dva čaje jsou podobné svou chutí, vzhledem i přípravou. Zalévají se vroucí vodou a doba jejich louhování je pět minut. Pokud ji ale překročíte, nemusíte se bát, že by čaje zhořkly. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj. Při více louhováních nálev ztrácí svou charakteristickou chuť a vůni.
Příprava bylinného čaje
Bylinné čaje jsou širokou kategorií čajů s různými návody přípravy. Bylinky vždy zalévejte vroucí vodou a nechte je louhovat osm až patnáct minut. Čas, který je uveden na balíčku čaje, vždy dodržujte. Bylinné čaje totiž snadno zhořknou. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj.
Příprava čaje mate
Chcete-li si připravit čaj zvaný mate, nabízejí se vám dva způsoby jeho přípravy. První varianta je originální jihoamerická, druhá evropská. Jaký je mezi nimi ale rozdíl? V Jižní Americe se tento čaj připravuje ve vysušené tykvové slupce, které se přezdívá kalabasa. Dvě až tři čajové lžičky se zalijí teplou vodou. Po několika minutách příprava pokračuje. Do nádoby se dolije horká voda. Za tři minuty je čaj hotový. Pokud je pro vás jihoamerická varianta příliš složitá, vyzkoušejte tu evropskou. V evropské variantě se mate čaj zalévá vodou o teplotě 80 stupňů. Nechává se louhovat tři až pět minut.
Příprava ajurvédského čaje
Že jste ještě neochutnali ajurvédský čaj? Nyní máte možnost si ho doma sami uvařit. Příprava ajurvédského čaje je velmi jednoduchá. Čaj se zalévá vroucí vodou a nechává se louhovat po dobu pěti až osmi minut.
Příprava čaje lapacho
Čaj lapacho patří mezi druhy čajů, kterým jsou připisovány blahodárné účinky na lidský organismus. Jeho příprava je od ostatních čajů mírně odlišná. Na jeden litr vody dávkujte jednu polévkovou lžíci čaje lapacho. Přiveďte čaj k varu a povařte pět minut. Poté nechte lapacho dalších patnáct minut louhovat.
Příprava čaje pu-erh
Příprava čaje pu-erh je odlišná druh od druhu. Velmi záleží na tom, zda máte v ruce zelený nebo černý pu-erh. Rozdíl je především v teplotě vody, kterou čaj zaléváte. U zeleného čaje pu-erh volte teplotu 80 stupňů, u černého čaje horkou vodu. Pu-erh se louhuje po dobu tří až pěti minut.
Pro zpestření ukázka příprav čaje ve světě
Tibet - nápoj z čaje nazývají v Tibetu časuma. Je to silný lisovaný čaj (přibližně 50 - 75 g čaje na 1 litr vody), do kterého se na 1 litr čaje přidává 100 - 250 gramů rozpuštěného másla z mléka jaků, a čaj se osolí. Horká směs se šlehá ve speciální protáhlé bečce, podobající se naší nádobě na tlučení másla, dokud se nezíská stejnorodý hustý nápoj s vysokou energickou hodnotou.
Mongolsko - k přípravě se používá zelený lisovaný čaj, mléko, máslo, mouka a sůl. Mongolové předem rozetřou čaj na prášek a zalijí 1 až 3 polévkové lžíce tohoto prášku litrem chladné vody. Když začne voda vařit, přidají do ní 0,5 litru kravského, ovčího nebo velbloudího mléka, polévkovou lžíci rozpuštěného másla, 100 g mouky předem opražené na tuku a půl nebo čtvrt sklenice rýže, jáhel apod. To vše znovu uvedou do varu a vaří do měkka. Pak se vše podle chuti přisolí.
Írán - obvykle se používá čínský nebo místní černý čaj středně nebo velmi silný, který se po zalití nechá asi 4 minuty vyluhovat. Nalévá se do ormud - malých skleněných pohárků s nožkami ve tvaru vázičky. Velice se cení zbarvení čaje - musí být velmi tmavý, ale jasný, průzračný, koňakové barvy s nepatrným červenavým odstínem. Pije se malými doušky horký přes cukr nasekaný na drobné kousky.
Rusko - Zde slouží k přípravě čaje samovar, v němž se voda přivede do varu. Zároveň se do malé porcelánové konvičky nasype čaj, zalije horkou vodou a nechá 3 - 5 minut louhovat. Silný odvar se pak postaví na malou plošinku na horní části samovaru. Při podávání se silný odvar nalije do šálků a kohoutkem se do něj přidá horká voda.
Japonsko - je známé především čajovým obřadem. Je ho několik druhů. Záleží na škole, počtu lidí, pro které je připravován … atd. Přesný popis této procedury by však byl pro celou knihu.
Turecko - K přípravě zdejšího čaje se používá černý turecký čaj Rize sklízený v severní části této země konkrétně v okolí města Rize. Čaj se připravuje ve dvou na sobě položených konvicích, přičemž ve spodní se vaří voda a v horní se připravuje čaj samotný. Čaj se nasype do vrchní konvice, a nechá se chvíli opražit. Poté se zalije vodou a nechá se zhruba 5 minut louhovat. Čaj se v Turecku podává v malých skleničkách a s kostkou cukru.
Zdroj: internet
Z naší nabídky kvalitních čajů si můžete vybrat pro Vaši chuť či jako krásný dárek pro své blízké:
Černý čaj porcovaný -ZDE
Černý čaj sypaný -ZDE
Zelený čaj porcovaný - ZDE
Zelený čaj sypaný -ZDE
Bílý čaj porcovaný - ZDE
Bylinný čaj porcovaný – ZDE (připravujeme)
Bylinný čaj sypaný -ZDE
Dárkové balení čajů –ZDE
Kvetoucí čaj -ZDE
Ovocný čaj porcovaný - ZDE
Ovocný čaj sypaný – ZDE
VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,
TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ