Když tak sedím a přemýšlím nad novým článkem a současně vidím za oknem to husté chumelení, tak mě napadá dát si něco dobrého… Proto Vám přinášíme několik velmi rychlých receptů na teplé nápoje, které Vás v zimním čase zahřejí a potěší.
Horké zimní nápoje, po kterých už nesmíte na lyže ani za volant
Možná to nevíte, ale na sjezdovce platí stejné pravidlo jako na silnici - měli byste se zahřívat leda čajem s citronem a alkoholem posilněné horké nápoje si nechat až domů či do chaty ke kamnům. Co takhle zkusit navečer pro změnu něco jiného než klasický grog nebo svařák?
Po lyžování nebo mrazivé vycházce přijde vhod něco teplého, sladkého a voňavého k pití s kapkou alkoholu.
Jablečný grog
Množství: pro 1 osobu
200 ml jablečného moštu
40 ml rumu (může být i "spiced")
2 lžičky hnědého cukru
mletá skořice dle chuti
plátek citronu nebo jablka
celá skořice
1. Jablečný mošt ohřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme.
2. Do silnostěnné skleničky nebo hrnečku nalijeme rum, zalijeme horkým moštem, přidáme cukr a skořici a zamícháme.
3. Nakonec vložíme pro ozdobu celou skořici a ozdobíme plátkem citronu nebo čerstvého jablka.
Tip:
Místo hnědého cukru můžeme osladit medem nebo javorovým sirupem.
Opilá horká čokoláda
Množství: pro 1 osobu
150 ml plnotučného mléka
50 ml smetany ke šlehání
50 ml rumu
80 g kvalitní hořké čokolády
cukr dle chuti
šlehačka a kakao na ozdobení
1. Mléko a smetanu opatrně ohřejeme a odstavíme z plotny. Přilijeme rum.
2. Do hrnce přidáme cukr a nalámanou čokoládu. Počkáme, dokud se zcela nerozpustí.
3. Promícháme a zdobíme šlehačkou a kakaem.
Tip:
Místo kakaa můžeme na posypání použít mletou nebo strouhanou čokoládu.
Krakonošovy kapky
Množství: pro 1 osobu
40 ml rumu
40 ml griotky
horká voda na zalití
cukr dle chuti
pomeranč
hřebíček
1. Do hrnku nebo silnostěnné sklenice nalijeme rum a griotku.
2. Zalijeme vařící vodou a osladíme dle chuti (někomu stačí jen sladká chuť griotky).
3. Ozdobíme kouskem omytého pomeranče, do jehož kůry jsme zapíchali hřebíček, a podáváme.
Arktické teplo
Množství: pro 1 osobu
4 cl vodky
2 cl pomerančového džusu
2 cl mátového sirupu
horká voda
sklenice na irskou kávu
1. Vodku z džusem a mátovým sirupem nalijeme do horku odolné sklenice
2. Přilijeme horkou vodu, zamícháme a ihned nápoj servírujeme.
Ohřívač srdce
Množství: pro 4 sklenice
1 ks citrónu
2 ks pomerančů
4 lžíce medu
4 lžíce rumu (zde bych uvedl, dle vlastního rozhodnutí)
1 l vody
1. Citrusové plody vylisujeme.
2. Do nahřátých sklenic rozdělíme citrónovou a pomerančovou šťávu a rum.
3. Dolijeme horkou vodou a osladíme medem.
Bombardino
Italský lomcovák je známý především z okolí sjezdovek, kde ho v barech servírují na zahřátí a jako kalorickou bombu.
Množství: pro 6 sklenic
500 ml vaječného koňaku
250 ml whisky (rum, brandy)
250 ml smetany ke šlehání
200 ml mléka
kakao holandského typu
1. V hrnci svaříme vaječný koňak s whisky.
2. Vmícháme horké mléko a nápoj rozdělíme do 6 silnostěnných sklenic.
3. Jednotlivé porce zdobíme velkou vrstvou do tuha ušlehané smetany, zasypeme kakaem a ihned podáváme.
Horké nápoje bez alkoholu
Většinu horkých nápojů můžeme připravit i bez alkoholu. Víno nahradit ovocnou šťávou, přidat čerstvě vymačkané ovoce, alkohol nahradit sirupem a více ovonět kořením. Nejjednodušší variantou horkého nealko nápoje jsou prohřáté vysokoprocentní džusy, které před podáváním posypeme mletou skořicí. Výborně chutná hruškový, jablečný, ananasový či brusinkový. V restauracích se setkáte i s instantní variantou z prášku, ta se však s horkým džusem nedá srovnávat, většinou jde jen o výrazně oslazenou horkou vodu s umělými vůněmi a barvivy. Další variantou jsou smetanové horké nápoje ochucené vanilkou a medem.
Horké citrusy
Množství: pro 1 osobu
200 ml pomerančového džusu
2 lžičky třtinového cukru
1 lžička medu
špetka mleté skořice
drcený hřebíček
čerstvé citrusy na ozdobu
1. V hrnci zahřejeme džus spolu s hřebíčkem, dle chuti osladíme medem.
2. Přidáme skořici, nápoj scedíme do sklenice a ozdobíme čerstvými citrusy.
Doporučení:
Tento nápoj je vhodný pro děti, pro dospěláky lze přidat kapku vodky.
Čoko-vanikové mléko
Tento recept vám pomůže utlumit chuť k jídlu.
Množství: pro 1 osobu
250 ml nízkotučného mléka
1 lžička kakaa na pečení
½ bal. vanilkového cukru
1. Nízkotučné mléko smícháme v hrnci s lžičkou kakaa na pečení a vanilkovým cukrem.
2. Zamícháme a přivedeme k varu.
3. Ihned podáváme.
Doporučení:
Horké čokoládové mléko můžeme vyšlehat malým šlehačem, bude mít pak krásnou pěnu.
Vanilkové potěšení
Množství: pro 4 sklenice
600 ml mléka
100 ml smetany
1 sáček vanilkového pudinku
8 lžic moučkového cukru
vanilkový lusk
1. Pudinkový prášek rozmícháme s mlékem a smetanou.
2. Přidáme cukr a dužninu vanilkového lusku, směs zahříváme pozvolna, na mírném zdroji tepla, za stálého míchání až začne houstnout.
3. Nalijeme do sklenic a ihned podáváme.
… a taky něco dobrého a rychlého k zakousnutí
Rozinkové sušenky s pistáciemi
listové těsto
máslo
hnědý cukr krystal
nasekané pistácie (jakékoliv ořechy)
nasekané bílé rozinky
skořice
med
moučkový cukr
Listové těsto rozválíme, pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme krystalovým cukrem, nasekanými ořechy a rozinkami. Poprášíme skořicí a pokapeme medem. Těsto s náplní zamotáme do rolády a nakrájíme na kolečka. Kolečka položíme na plech a posypeme moučkovým cukrem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 10 minut při teplotě 200oC.
A teď už přejeme dobrou chuť a příjemně prožitý večer…
Zdroj: idnes.cz, internet
EKOMARKET.cz doporučuje výběr z cca 250 druhů čaje:
Černý čaj porcovaný – ZDE
Černý čaj sypaný – ZDE
Zelený čaj porcovaný – ZDE
Zelený čaj sypaný – ZDE
Bílý čaj porcovaný – ZDE
Bylinný čaj porcovaný – ZDE
Bylinný čaj sypaný – ZDE
Dárkové balení čajů – ZDE
Dětský čaj porcovaný – ZDE
Chai Latte – ZDE
Kvetoucí čaj – ZDE
Ovocný čaj porcovaný – ZDE
Ovocný čaj sypaný – ZDE
VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,
TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ