Co nevíte o červené řepě..

Červená řepa je léčitelka, která umí srovnat zdraví i psychiku

Patříte-li k těm, jimž červená řepa moc nejede, zkuste najít způsob úpravy, který vám zachutná. Možností je nepřeberné množství, určitě si vyberete. Vyplatí se to, tato zelenina je mimořádně účinná v prevenci závažných chorob a výrazný je i její pozitivní vliv na psychiku.

V jídelníčku červená řepa rozhodně nesmí chybět – měla by se tam objevovat často a dlouhodobě. Umí toho totiž pro nás hodně udělat.

První zmínky o pěstování červené řepy pocházejí už ze starověké Babylonie, kde jí přezdívali elixír zdraví a mládí. Její pravidelná konzumace skutečně prodlužuje všestranně kvalitní život.

Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, rozšiřuje cévy, podporuje jejich pružnost a chrání je před aterosklerózou. Díky tomu hraje významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Pomáhá i v ochraně před nádorovými chorobami a je doporučována i při jejich léčbě – zejména při chemoterapii. Dále posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení a činnost jater, podporuje detoxikaci, stimuluje tvorbu červených krvinek, snižuje horečku, má pozitivní vliv na stav kostí aj.

Velmi příznivě červená řepa působí také na psychiku, takže vás příjemně naladí. Mimo jiné totiž obsahuje nervový přenašeč GABA, který zlepšuje náladu, nabuzuje v dobrém smyslu mozek, zvyšuje vitalitu, zmírňuje deprese a úzkosti, odplavuje stres.

Zkuste to se sladkým receptem

Vyzkoušejte třeba moučník Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kombinující červenou řepu a kvalitní čokoládu.

Potřebujete 250 g uvařené červené řepy, 200 g 70% čokolády, 5 vajec, 200 g másla, 190 g hnědého cukru, 135 g hladké mouky, 10 g kypřicího prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa a 5 lžic uvařené silnější kávy.

Čokoládu rozpusťte s máslem, přidejte vejce s cukrem vyšlehané do pěny a lehce promíchejte. Vmíchejte mouku s kakaem. Nakonec přimíchejte řepu rozmixovanou dohladka a vychladlou kávu. Vypracujte hladké těsto a nalijte ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, pak formu otočte a pečte dalších 10 minut. Po vychladnutí ozdobte podle chuti – krémem, oříšky, kandovanou řepou (uvařenou v cukrovém rozvaru) a podobně.

Zdroj: idnes.cz