Znáte psyllium?

Jak psyllium pomůže s hubnutím?

Víte, že psyllium užívaly už naše babičky? Je to přípravek, který uleví od zácpy, probere lenivá střeva a podporuje hubnutí. Jestli o něm ještě nic moc nevíte, přečtěte si, o co se vlastně jedná.

Jitrocel vejčitý (indický) neboli Plantago ovata se pěstuje především kvůli semenům: jejich slupky jsou totiž bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a vyrábí se z nich psyllium, speciální vláknina, která prospívá zdraví střev a pomáhá hubnout. Jak to dokáže?

Co to je psyllium a jak funguje

Psyllium obsahuje benefity obou druhů vlákniny – rozpustné i nerozpustné. Rozpustná se – jak název napovídá – rozpouští ve vodě, zpomaluje trávení a prodlužuje pocit sytosti; nerozpustná funguje jako kartáč střev a čistí tělo od usazenin a škodlivin. Skvělé navíc je, že psyllium neobsahuje téměř žádné kalorie a nabízí tak vlákninu v nejčistší podobě. Co všechno dokáže?

1. Snižuje cukr a cholesterol v krvi

Když se psyllium spojí s tekutinou, nabobtná a až čtyřicetinásobně zvětší objem. K čemu je to dobré? V tenkém střevě vytvoří gel, který pomáhá při kontrole hladiny cukru a tuků v krvi, protože zpomaluje trávení. V tlustém střevě slouží jako potrava pro bakterie a tím udržuje probiotickou mikroflóru v trávicím systému. V prvním případě tak psyllium přináší výhody vlákniny rozpustné, v druhém nerozpustné.

2. Tlumí chuť k jídlu

Pozitivní účinky psyllia na prodloužení pocitu sytosti má na svědomí jeho gelová konzistence, kterou po smíchání s vodou slupky semen vytvoří. Ta poměrně účinně potlačuje chuť k jídlu – a zrovna to je při snaze o shazování nadbytečných kil více než užitečné. Gel se v žaludku a střevech roztahuje a vytváří povlak, díky němuž jste zasycení delší dobu a nemáte potřebu mlsat a přejídat se.

3. Uleví střevům od zácpy i průjmu

Kromě podpory hubnutí se psyllium již od dob našich babiček (a možná ještě dříve) užívá rovněž k normalizaci střevních a trávicích potíží. Slouží k úlevě od zácpy, ke změkčení stolice, zpevnění průjmovitých výkalů a ke zmírňování projevů střevní neurózy, tedy dráždivého tračníku: patří k nim potíže s vyprazdňováním, střídání zácp a průjmů, pocit nedokonalého vyprázdnění, stálé nutkání odskočit si na velkou a další nepříjemnosti

4. Čistí tělo jako super detox

Psyllium představuje jednu z nejlevnějších forem detoxikace, jelikož na sebe váže škodlivé látky a toxiny. Není to ale jen tak. Aby byla detoxikace účinná, je třeba vyhýbat se zpracovaným potravinám plným konzervačních či chemických látek, kterými produkty často doplňují výrobci, aby lépe chutnaly, vypadaly a déle vydržely.

5. Funguje jako levný zdroj vlákniny

Psyllium je navíc relativně laciné – u nás na eshopu stojí 75 g 39,-Kč. Jedna čajová lžička nabízí asi tři gramy vlákniny, což znamená, že psyllium pomůže kontrolovat její dostatečný příjem (doporučená denní dávka vlákniny je 30 gramů) a docílit tak všech benefitů, které její konzumace nabízí.

Jak užívat psyllium

Doporučená dávka je 5 lžiček psyllia denně – vyšší dávky mohou trávení naopak narušit nebo zamezit vstřebávání důležitých látek do tkání a buněk. Při redukci hmotnosti přidávejte čajovou lžičku psyllia do každého jídla s dostatečným množstvím tekutiny. Hodí se do smoothie, mléčných koktejlů a jogurtů.

Výhodou je neutrální chuť, která se ztratí i v pokrmech, jako jsou polévky, kaše nebo dušený špenát. Když vlákninu smícháte s vodou, čajem či šťávou, dá se i vypít. Každou dávku psyllia zapijte ještě sklenicí vody, protože v těle vodu absorbuje – právě tím zvětšuje svůj objem.

Zdroj: prozeny.cz