Lanolin – nejlepší přírodní prostředek pro vaši merino vlnu

Lanolin – nejlepší přírodní prostředek pro vaši merino vlnu

Vlna má přirozeně samočistící schopnosti, a tak potřebuje o kapku jinou péči, než například bavlněné oblečení. Za to se vám ale stokrát odvděčí. Poradíme, co přesně vaše vlna potřebuje.

Čím je merino speciální?

Kromě samočistících schopností má merino i spoustu dalších úžasných vlastností. Například hydratuje dovnitř a směrem ven odpuzuje/zadržuje vlhkost. Takže hned tak neprosákne. Zároveň dobře drží tvar, ve kterém uschne. Má antibakteriální vlastnostichrání před UV zářením, je hypoalergenní a mimořádně hřejivé (i přesto, že pochází z merino ovcí, které jsou původem z rovníkové Afriky). Možná proto je dnes stále oblíbenějším materiálem pro outdoorové oblečení. Přitom se vůbec nemusíte bát prát jej v pračce.

Něžná péče s lanolinem

Dnes už má většina praček program na jemné praní vlny, se kterým si bohatě vystačíte. Pokud pračce nevěříte, můžete dopřát merino věcem i ruční péči, v lázni do 30°C a s jemným vyždímáním (pokud perete v pračce, snižte ždímání na nejnižší otáčky). Vlněné věci nikdy nesušte v sušičce, zmenšily by se. Po vyprání je roztáhněte do požadovaného tvaru, který si udrží, nedávejte je na sluníčko. Nedoporučujeme taky prát vlnu s chemickými pracími prostředky, protože jí tím ublížíte. Vsaďte na lanolin. Neobsahuje fosfáty ani jiné chemické látky, proto je vhodný i pro alergiky. Snadno odstraní mastnoty a sám působí při praní zároveň i jako aviváž. A co vám zbyde, využijete v domácnosti.

Jak prát s lanolinem?

Náš lanolin Wool balsam je vysoce koncentrovaný přípravek, který vám vydrží opravdu dlouho. Na jedno praní stačí zhruba 0,5 víčka, jinak by mohla pračka příliš pěnit. Můžete ho použít i na ostatní prádlo, nejen na vlnu. Je jemně desinfekční, impregnuje, zachovává svěží vzhled a barvu.

Neperte na více jak 50°C, pak se čisticí schopnosti lanolinu snižují.

 

Maminky vědí

Své o lanolinování vědí hlavně maminky, které používají u dětí dnes stále modernější látkové pleny. Svrchní plenky z merino vlny díky lanolinové lázni zůstávají prodyšné, ale přitom neprosáknou moč ven. Po noci je stačí nechat provětrat a můžete je znovu použít. Lanolinovou lázeň stačí zopakovat po pár měsících užívání. Při ručním aplikování lanolinu si i vaše ruce navíc užijí příjemnou hydratační péči, kterou si budete chtít co nejdříve dopřát znovu.

Kde ještě lanolin pomáhá?

Příroda i ovce jsou geniální. A jejich lanolin se dá využít na mnoho způsobů. Už po staletí se využívá v kosmetice jako zvláčňující prostředek a balzám. V domácnosti vám pomůže vyčistit odolnou špínu i mastnotu, vyleští okna a skla. Je mimo jiné taky bohatý na vitamíny B, předchází svědění a pomáhá hojit rány. Lázeň z lanolinu ocení i vaši čtyřnozí mazlíčci. Nakonec se skvěle hodí i na odpuzování škůdců a plísní na zahrádce, kde navíc šetří životní prostředí.

Outdoorové oblečení merino

Termoprádlo z merina zná zřejmě každý horský nadšenec. Má dokonalé termoizolační vlastnosti, takže v létě chladí a v zimě hřeje. Navíc pohlcuje pach a je antibakteriální.

Jak často prát oblečení z merina?

Nemusíte hned, po každém použití. Merino vlákna stačí nechat vyvětrat přes noc. Proto je tak praktické pro několikadenní túry a dobrodružství v přírodě.

Je navíc ideální volbou i pro maminky a jejich děti – díky svým termoizolačním vlastnostem už nebudete muset řešit, jestli jste vašeho drobka oblékli dostatečně nebo naopak málo. Prostě mu dejte oblečení z merina a je po problému.