Blog, Strana 12

Sex s nimbou

Sex s nimbou? Lepší a bezpečnější

V legendách a lidových zkazkách se velmi často objevují takzvané nápoje lásky. Jedná se o látky, mající afrodiziakální a jiné účinky, vzbuzující lásku. Bohužel se doposud žádná z nich neosvědčila. Nimba také nezaručuje probuzení lásky, ovšem zaručuje lepší a bezpečnější sex.

Největší obavy při sexu – těhotenství a nákaza

Nimbový olej má nejenom lubrikační účinky, ale také antikoncepční, protivirové a imunostimulační. A právě proto je nimba nápomocná oběma partnerům při prožití bezpečného sexu a to bez obav z otěhotnění, či nemoci. Jak ukázaly výzkumy za posledních dvacet let, je-li nimbový olej používaný jako vaginální lubrikant, má téměř stoprocentní (98%) antikoncepční účinnost. Pro zajímavost stojí zmínka, že tato účinnost trvá po dobu až pěti hodin od aplikace a nikdy nevyvolává podráždění sliznice. Dále je potřeba uvést, že antikoncepční účinky nejsou na hormonální bázi. Snad už jen z tohoto důvodu se jedná o bezpečnou a velmi účinnou alternativu ostatních metod antikoncepce. Jednou farmaceutickou společností byl dokonce nedávno vyvinut antikoncepční krém. Jedná se o produkt, fungující na bázi nimby a distribuuje se v Indii, odkud pochází i zázračný strom nimba.

Nimba – zabiják choroboplodných bakterií

Kromě antikoncepčních účinků bylo prokázáno, že nimbový krém má i schopnost zabíjet choroboplodné bakterie, plísně a viry. Tímto se ovšem nemohou pochlubit běžně prodávané pěny a různé gely. Nimba totiž na rozdíl od těchto chemicky vyrobených produktů obsahuje celou škálu léčivých složek, jež jsou schopny snížit pravděpodobnost otěhotnění a hlavně - přenosu pohlavních chorob. V případě, že je nimba používána v kombinaci s kondomem, riziko přenosu pohlavní nemoci je minimální. Jedná se především o choroby, jež se staly doslova strašákem poslední, moderní doby – AIDS, herpes a virus HPV. Další, nespornou výhodou, je možnost použití nimbového oleje jako vysoce bezpečného lubrikantu, zvlčující poševní stěny. Tím pádem nehrozí jejich poranění, zvláště při použití latexového kondomu.

Ochrana před přenosem pohlavních chorob

Jak známo, za nemocí AIDS stojí virus HIV. Ten je přenášený především při pohlavním styku. Za jedinou ochranu před touto zákeřnou chorobou je považovaný latexový kondom. Ovšem i kondomy někdy prasknou, obzvláště, používají-li se v kombinaci s určitými, nevhodnými lubrikanty. V takovém případě se může stát, že choroboplodné zárodky tak dostanou velkou šanci proniknout do tkání.

Před nákazou AIDS pomáhá chránit právě nimbový olej a to především díky svým antivirovým a imunostimulačním vlastnostem. Národní zdravotní institut, zabývající se tímto produktem zveřejnil informaci, že ačkoliv výtažek z nimby chrání buňky před infekcí AIDS, není bohužel mechanismus této ochrany znám. Do té doby (před objevením nemoci AIDS) se považoval za nejobávanější pohlavně přenosnou nemoc herpes.

Jedná se o nevyléčitelnou, snadno přenosnou pohlavní chorobu, která může vyústit v periodické výsevy velmi bolestivých boláků a puchýřů. Testy, jež proběhly v Německu prokázaly, že výtažky z nimby jsou toxické vůči viru herpes. Jsou schopny omezit jeho přenos a pomáhají předcházet atakům nemoci.

Lidský virus papilloma (HPV), je vysoce infekční, sexuálně přenosné onemocnění, velmi obtížně léčitelné. Jako strašák funguje v tomto případě zpráva, že může dokonce způsobit rakovinu děložního hrdla a výskyt genitálních bradavic. Bohužel proti tomuto viru není ani dostatečná ochrana, neboť klasická ochrana v podobě kondomů, ani bariérové metody ochrany před početím, nejsou schopny zabránit nákaze virem HPV. Ale v případě použití nimbového oleje jako vaginálního lubrikantu společně s kondomem, získá každý sexu chtivý jedinec značnou míru ochrany.

Lepší a bezpečnější sex s nimbou 

Není žádným tajemstvím, že u mnoha mužů dochází k vyvrcholení daleko dříve, než u žen. Tak se stane, že se požitek ze sexu nedostaví, ba naopak se dostaví frustrace a to klidně pro oba partnery. K řešení této situace používají muži lokálně znecitlivující látky, které mají za úkol oddálit jejich předčasný orgasmus. Většina těchto látek je účinných, ale je zde jeden problém. Tyto látky mohou vyvolat místní podráždění.

I nimbový olej má velmi mírnou znecitlivující schopnost. Té se využívá především při léčení kožních potíží, jako jsou odřeniny, popáleniny, psoriáza a svědění. V případě, že muži sáhnou po tomto prostředku pro snížení nervové citlivosti penisu, zpomalí tak své vyvrcholení a díky tomu mohou oba partneři prožít orgasmus společně a zaráz.

Ačkoliv není nimba ani nápojem lásky, ani afrodiziakem, přesto může přispět ke kvalitnějšímu sexu a to především tím, že ho učiní bezpečnějším, bezstarostnějším a tím pádem lepším.

 

Víte, jak na srdeční choroby?

Srdeční choroby – léčba nimbou

Tradičním zdrojem léků na srdeční choroby – to je nimba. Účinnost nimby na mnohé příčiny nemocí srdce prokázali v Číně a poté začali úspěšně izolovat veškeré nadějné látky právě z různých částí tohoto stromu. Jak se ukázalo, výtažky z nimbových listů a oleje ze semen, jsou schopny snížit výskyt krevních sraženin, krevního tlaku a cholesterolu, dokáží zpomalit rychlý tlukot srdce (tep, puls), dokáží zredukovat zánět a dokonce upravit i nepravidelný srdeční rytmus. A co víc, některé složky z listů nimby účinkují naprosto shodně, jako jemná sedativa. Dokáží snížit úzkost a další, veškeré citové a fyzické stavy, jež v drtivé většině předcházejí infarktu.

V první řadě je potřeba pochopit slibnost nimby a to především při výskytu srdečních onemocnění. Je nutné se zaměřit na její účinky na lidský organismus a to v souvislosti se srdcem a celkovým oběhovým systémem. Jak ukázaly vědecké výzkumy, mnohé tradiční léky obsahující nimbu působí jednoduše a přesto velmi efektivně.

Pro dobře fungující tělo je důležité udržet zdravou hladinu cholesterolu v krevním řečišti. A právě výtažky z listů nimby toto dokáží – významně snižují hladinu cholesterolu a jsou plně nápomocny při odstraňování cholesterolu z těla.

Jak známo, příčiny infarktu jsou velmi často způsobeny krevními sraženinami, jež uzavírají krevní cévy právě v místech, které jsou již podstatně zúženy aterosklerotickými pláty. Některé složky nimby účinkují podobně jako aspirin – snižují tvorbu krevních sraženin, ovšem bez známého podráždění žaludku.

Nemálo vědců se v současné době moderní medicíny domnívá, že podstatnou a tudíž hlavní příčinou infarktu je chronický, pomalu postupující zánět tepen. A právě v tomto okamžiku může i v oběhovém systému pomoci nimba a to vzhledem ke svým schopnostem - protizánětlivým účinkům.

Jelikož je nepravidelný srdeční rytmus (arytmie) pravděpodobnou příčinou všech infarktů, je potřeba se zaměřit právě na tento problém a to za pomoci výtažků z listů nimby, které prokazují antirytmické účinky. Jsou schopny i snížit výskyt rychlého bušení srdce.

Toto jsou pouze některé z účinků nimby, které mohou být využity při prevenci onemocnění srdce. Nimba se tak právem může stát plnohodnotným náhradním zdrojem medikace zejména po lidi, kteří nemají přístup k drahým lékům užívaným v bohatých zemích anebo prostě jen pro lidi, hledající alternativní způsob léčby.

Je velká škoda, že produkty z nimby u nás nemají možnost vnitřního užití, zatímco v USA je to možné, a to u stejného výrobce a se stejnými produkty, které nabízíme…

Holt legislativa nebo jsme jiní?

 

Nimba (neem) a její léčivé účinky:

Víte, jak poznat nemocná játra, rakovinu, či mrtvici?

Jednoduše - podle vlastního jazyka.

Jazyk je orgán, který na první pohled okamžitě napoví, co se s naším tělem děje. Ne nadarmo ho chtějí vidět lékaři při vyšetření. Nejedná se ovšem pouze o nějakou tu infekci. Jazyk toho o našem zdraví napoví daleko více. Nevěříte? Potom zkuste sami na sebe vypláznout jazyk do zrcadla a prozkoumejte ho v každé situaci. Ale pozor, nejdříve byste měli vědět, jak má vypadat jazyk normálně, jakou má barvu a strukturu. Je potřeba vědět, kde se nachází různé nerovnosti, hrbolky nebo rýhy, anebo popraskaný jazyk. Pokud tohle zvládnete, potom jste schopni odhalit jakoukoliv další změnu a rozpoznat kupříkladu počínající infekční onemocnění.

Změna barvy jazyka ne vždy znamená onemocnění

Jazyk vyznačující se zdravím, by měl mít jasně růžovou barvu, bez jakéhokoliv povlaku, skvrn a vyrážek. Je samozřejmé, že se během dne může díky různorodé potravě zabarvit do různých jiných odstínů. Proto by nikdo neměl panikařit, když zpozoruje, že jeho jazyk už nemá jasnou barvu, ale třeba dostal výrazné červené zabarvení nebo šedavý tón, či dokonce zčernal. Nemusí být v podezření ihned nějaká infekce. Místo paniky si raději vzpomeňte, co jste za celý zkonzumovali a vypili. Vždyť přechodné zbarvení jazyka způsobují různé sladkosti, oblíbená káva, hodně zabarví jazyk například červené víno, bobulovité ovoce atd. Přecitlivělost až zarudnutí dásní a sliznic může způsobit mentol, tedy nejčastější složka ústních vod, past a žvýkaček.

Jazyk a nedostatek železa

Při nastupující horečce, infekci horních cest dýchacích nebo i spále, jazyk zčervená. Nad touto barvou převládá bílý povlak na jazyku. Jasně rudou barvu jazyka může mít ale na svědomí i nedostatek různých (pro tělo potřebných) látek ve stravě, především železa a vitamínů B. Na různé otravy nebo srdeční příhody reaguje jazyk tmavým odstínem. Hodně bledý jazyk (jakoby bez krve) je pro změnu typický pro anémii a pro dlouhodobé vyčerpání organismu. Při obou anamnézách ale postačí opět přísun železa a dostatečná relaxace.              

Povlak na jazyku? Je potřeba s ním bojovat

Trápí vás povlak na jazyku? Nezoufejte. V drtivé většině se jedná pouze o špatnou hygienu. Existuje spousta možností, jak se ho zbavit, aby váš jazyk měl opět tu správnou barvu. Mezi ty nejčastější patří škrabka na jazyk. K zahození také nejsou speciálně upravené kartáčky na zuby, jež mají za tímto účelem z druhé strany hlavy zdrsnělou plošku. Zapomínat bysme neměli ani na ústní vodu, která by se měla používat každý den. Ústní vody s rostlinnými extrakty mají výborné protizánětlivé a rovněž dezinfekční účinky. Jsou vhodné u pacientů se zánětem dásní a parodontózou. Po bylinné ústní vodě můžete sáhnout také při nachlazení nebo při jiném onemocnění horních cest dýchacích, kdy je obvykle postižena i ústní dutina a hltan.

Pokud máte čisté svědomí, co se hygieny týká a přesto se s povlakem potýkáte, potom se může jednat o zdravotní problémy. Již zmiňovaný bílý povlak na jazyku značí počínající onemocnění dýchacích cest, angínu anebo nebo je klidně ve hře i  streptokoková infekce. Může to být ale i signál něčeho závažnějšího, jako onemocnění žaludku, střev, slinivky nebo žlučníku. Pokud tyto problémy přetrvávají a navíc se k nim přidávají další, jako jsou trávící obtíže nebo daleko častější bolest břicha, potom je více nežli vhodná návštěva lékaře.

Zvrásněný a zkrabacený jazyk

Jazyk nás také dokáže upozornit i na takovou banalitu, jako je dlouhodobě nevyhovující pitný režim a zvýšenou dehydrataci. Poukazuje na tento fakt zkrabacením nebo houbovitou strukturou. Zvrásněný jazyk může být také nejenom důsledkem nedostatečné hygieny, ale také kouřením, kdy vzniká navíc žlutý povlak na jazyku. Cigaretový kouř dutinu ústní vysušuje. Kouření také mění ústní mikroflóru, oxid uhelnatý podporuje růst anaerobních bakterií. Kouření má na ústní dutinu i jiné, doslova devastační účinky. Jedná se například o zvýšené množství zubního plaku, daleko více se u kuřáků vyskytují zubní kazy a o nepříjemném zápachu snad nebudeme ani mluvit.

Skvrny a boláčky na jazyku není radno podceňovat

Opravdu velká pozornost by se měla věnovat takovým změnám, jako jsou fleky na jazyku. Nemusí se ovšem jednat pouze o ně, ve hře jsou i různé afty na jazyku. Afty jsou zřejmě nejčastějším problémem, které dokáží spoustu lidí pořádně potrápit. Jejich původ není bohužel stále úplně jasný. Pokud jimi trpíte pravidelně (například ve stresu), sáhněte po preventivním opatření v podobě kyseliny listové, železa a vitaminu B2. Nezavrhujte ani různé doplňky stravy, cílené na celkové posílení imunity.

Nejvíce jsou v našem organismu zřejmě ohrožena játra. Jazyk na toto nebezpečí dokáže upozornit zarudlými skvrnami. V některých případech se takto prezentuje i rakovina jater Na tuto patálii je, kromě okamžité návštěvy lékaře, přímo jako stvořený ostropestřec regenerace jater. Nepleťte si to ale se světlými skvrnami, které se objevují po užívání antibiotik. Tyto skvrny ale mohou být také projevem kvasinkového onemocnění například moučnivky (typická je u dětí, může ale napadnout i dospělého). Jak ho rozpoznat? Je to jednoduché. Pokud jdou skvrny sice seškrábnout, ale zůstávají po nich bolestivá ložiska (tzn. nastupuje bolest jazyka), potom je více nežli pravděpodobné, že se jedná právě o kvasinky. V případě, že skvrny seškrábnout nejdou (skvrny nebolí), může jít o daleko závažnější problém a tím je rakovina jazyka.

Komplikace při dýchání – pocit zduření jazyka

Spousta jedinců již zřejmě zažila ten pocit, kdy si myslí, že jim otekl jazyk a to zejména v oblasti kořene. Nebo mají pocit pálení jazyka a patra, někdy se jedná pouze o pálení jazyka, přecházející až v brnění jazyka.Tyto příznaky v praxi ale ještě nemusí znamenat žádnou zdravotní katastrofu. Klidně může jít o alergii anebo o infekční onemocnění či refluxní chorobu jícnu. Pokud se situace opakuje, je potřeba vysledovat, při jaké příležitosti obtíže nastávají. To znamená, zjistit, zdali nejsou na vině některé potraviny, které jste zkonzumovali. Může se klidně jednat i o pikantní jídla anebo pohyb v nějakém prostředí. Při přetrvávajících potížích je vhodná i návštěva ORL, alergologie, případně  gastroenterologie.

Mozková mrtvice příznaky

Kontrolou jazyka je možné odhalit i prvotní příznaky infarktu. Zdravý jazyk se totiž pohybuje v našich ústech rovnoměrně a plynule. V momentě, kdy se začne jakoby stáčet do strany, je potřeba jednat velmi rychle, neboť se může opravdu jednat o infarkt. Uhýbající a stáčející se jazyk do strany je jeden z prvotních příznaků mozkové mrtvice, podle nichž je možné správně vyhodnotit situaci a postiženému tak včas (kdy hraje obrovskou roli každá minuta) pomoci.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Komplet vitaminů B forte, 60 tbl.

Kyselina listová 400 mcg - 90 tbl. 

Dentasol - sérum na dásně a sliznici dutiny ústní 

TOPVET Ostropestřec bylinný extrakt

TOPVET Detoxikace + Jatra kapky 50ml 

Ostropestřecový olej 100 % 

Víte, jak na hemeroidy?

Trápí vás hemeroidy? Zbavte se jich přirozenou cestou

Kdo trpí tímto palčivým problémem, velmi dobře ví, jak obtížně se s hemeroidy žije a jak je obtížné se jich zbavit. Existuje ovšem metoda, která je schopná přinést kýženou úlevu. Jak známo, hemeroidy způsobují nejenom svědění a bolesti, ale také krvácení. Proto vám nabídneme několik typů přírodní léčby, která vám může od těchto nepříjemných potíží pomoci.

V první řadě je nutné vždy a za všech okolností používat pouze čisté spodní prádlo, které je potřeba měnit i několikrát za den. Toto je zásada číslo jedna v péči o hemeroidy. V případě spodního prádla je ale potřeba dbát na to, z čeho je vyrobeno. Za nejideálnější se jeví prádlo bavlněné – zabraňuje pocení, což je hlavní příčinou nepříjemného svědění.

Časté převlékání se ale netýká pouze spodního prádla. Je potřeba včas odhalit každou skvrnu na oblečení, neboť při krvácení hemeroidů je otázkou času, kdy se krev dostane na povrch třeba na kalhotách. Proto jsou tak nutné časté změny oblečení. Nejedná se jen o estetickou stránku věci, ale hlavně o problém pěstování si zárodků nemoci a tím pádem s ní přicházet stále do kontaktu. Navíc hrozí i nebezpečí, že si po takto postiženém jedinci může na židli sednout někdo další.

Vyrobte si čípky z blahodárného česneku. Stačí rozdrtit stroužky česneku a smíchat s kokosovým nebo olivovým olejem. Ze vzniklé hmoty vytvarujte malé čípky, které zamrazte. V případě potřeby jsou kdykoliv po ruce. Čípek se vloží jednoduše do konečníku a ačkoliv to štípe, má to opravdu velkou účinnost. Konečník a jeho okolí je tak znecitlivěno a pálení ustupuje.

Uklidnit bolest a zmírnit otok dokáží i ledové kostky. V tomto případě ale pozor. Není radno si do konečníku strkat žádné ostré úlomky. Chce to malé hladké kostky, jež se používají zevně a to pouhým přiložením na hemeroid.

Při onemocnění hemeroidy je také velmi důležitá hladká stolice. Za tímto účelem slouží změkčovadla stolice. To je hodně zásadní při vyprazdňování, neboť hladká stolice je méně bolestivá. V případě tvrdé stolice hrozí krvácení hemeroidů.

Jako prevence zácpy spolehlivě funguje čerstvé syrové ovoce, zelenina a celozrnné produkty. Prostě potraviny bohaté na vlákninu. Změkčuje stolici a celkově působí jako prevence proti vzniku hemeroidů. Navíc vláknina stolici zahušťuje, což je v případě průjmů velmi důležité.

Hygiena je v případě onemocnění hemeroidy naprostou samozřejmostí. Postižený jedinec by se měl sprchovat každý den. Každodenní sprcha dokáže zastavit příznačné brnění a očistit štěrbinky v konečníku od bacilů a nečistot, čímž se zmenší i případný otok. Při důsledném dodržování osobní hygieny je třeba zahrnout do procesu léčení i teplé sedací koupele. Vynikající a hodně působivé jsou s mořskou solí.

Vyzkoušejte masáž v oblasti konečníku s aloe vera. Postačí namočit vatovou štětičku anebo přímo prsty do roztoku aloe vera a lehce vmasírovat do oblasti konečníku. Tento proces se začíná třemi aplikacemi denně, kdy přichází uklidňující pocit. Po zlepšení postačí masáž už jen jednou denně.

Svíravé pocity v konečníku výrazně zmírňuje vilín (rostlina s léčivými účinky)– obsahuje taniny a flavonoidy. Jeho součástí jsou antioxidanty a celkově působí protizánětlivě. Stejně jako u nás známější dubová kůra, ulevuje vilín nejenom při hemeroidech, ale také různých zánětech. Postup při ošetření je jednoduchý: stačí třikrát denně nanést vilín na mulový tampon a potřít okolí konečníku. Úleva přichází okamžitě.

Při potížích s hemeroidy je potřeba dodržovat pitný režim. Obyčejná voda dokáže s naší stolicí doslova zázraky. Nejenom že nás hydratuje, ale zabraňuje i tvrdosti stolice. Při dodržování pitného režimu je důležité vyhnout se nápojům, jež obsahují kofein. Ten totiž způsobuje dehytrataci. Pokud vám obyčejná voda nechutná, potom si ji dochuťte. Rozkrájejte si do ní třeba pomeranč nebo vymačkejte citron.

Pacienti s hemeroidy by také měli vyzkoušet léčivé účinky, které zaručuje muškátový oříšek. Postačí půl lžíce před ulehnutím do postele a další půl lžíce ráno po probuzení. Různými výzkumy bylo prokázáno, že muškátový oříšek má doslova blahodárný vliv na onemocnění s hemeroidy.

Poslední radou je pravidelné cvičení. Jak známo, pohyb dokáže rozpohybovat i naše střeva. Není potřeba provozovat nějaké namáhavé cvičení. Postačí klidně i chůze.

Znáte bojovníky proti bolesti? (1)

Domácí, přírodní bojovníci proti bolesti - 1 

Trpíte bolestmi zubů, kloubů, břicha, či hlavy a nechcete se cpát chemickými tlumiči bolesti? Když pomineme tuto stránku, medikamenty stojí i nemalé peníze, za které ne každý je ochotný utrácet. A přitom řešení obojího problému je tak snadné. Seznamte se s přírodním léčivem, které máte s největší pravděpodobností doma a ani netušíte o jejich doslova zázračných účincích.

Heřmánek pravý

Kdo by ho neznal. Víme o něm však všechno? Jedná se o velmi známou rostlinku, která se vyznačuje drobnými, bílými květy a představuje jednu z nejstarších a hlavně nejznámějších léčivek. Bylinka s antiseptickými a antibiotickými schopnostmi byla známá už ve starém Egyptě. Vydatně ji též používaly i naše babičky a jeho léčivou sílu využíváme dodnes. Za vynikajícími účinky stojí celý soubor aktivních látek a díky nim je heřmánek pravý zcela právem považovaný za univerzální léčivku. Ale pozor, nesmíme si ho plést s jinou, velmi podobnou rostlinkou – rmenem.

Heřmánek se hodí k rychlému utlumení všech možných bolestí a to bolestí hlavy, krku, svalů anebo kloubů. Dále se heřmánek používá při nachlazení, žaludečních a střevních potížích, žaludečních vředech, různých kožních nemocech, akné, ekzémech a dalších. Je to dáno jeho protizánětlivými a zklidňujícími účinky. Heřmánek také velmi dobře zmírňuje podráždění a je velmi podpůrným prostředkem při hojení ran. Dá se také využít jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, po operaci zubů, na otlaky od zubních protéz atd. Zapomínat na jeho léčivou sílu se nesmí ani při léčbě dětských a hlavně ženských potíží.

Nejznámější užití heřmánku je pití čaje. Dá se ovšem aplikovat i jako tinktura, jako esenciální olej či čaj k vnějšímu použití (koupele, obklady, výplachy, kosmetické přípravky). Heřmánek se také dobře hodí do relaxačních, bylinných směsí.

 

Esenciální olej Heřmánek s olejem 10 ml 

TOPVET Heřmánková mast 50ml 

Kurkuma

Bylinka pocházející z jižní Asie (známá převážně jako koření), používající se hlavně při přípravě asijských jídel. Víte ale, že se jedná i o léčivku, jež je hojně využívána při zdravotních potížích? Díky své moci působit antisepticky, antibioticky a antioxidačně, je bezesporu lepší sáhnout po této bylince, než třeba po klasickém aspirinu, neboť kurkuma má v případě viróz nebo bolesti hlavy třikrát vyšší účinnost, než chemické produkty, kam se řadí právě aspirin, či paralen.

Kurkuma je od pradávna součástí asijské medicíny a to včetně indické ajurvédy. Ta ji používala hlavně a především při onemocnění jater. Pozitivní vliv kurkumy má ale daleko širší rozsah. Dá se použít prakticky na vše: pomáhá k lepšímu prokrvení organismu, čímž se významně podílí na prevenci tvorby krevních sraženin. Snižuje cholesterol a tím předchází onemocnění srdce. Vynikající je při utlumení bolesti v krku nebo zubů. Velmi účinná je při menstruačních bolestech a jejich poruchách. Kurkuma se také osvědčila při zevním používání, jako například při zánětu spojivek a různých drobných poraněních.

Kurkuma kladně působí i při zánětech žaludku, tenkého střeva a všech vnitřních orgánů. Zmínit je také potřeba její doslova kouzelný vliv při zánětlivém onemocnění kloubů (artritida). Co se týče trávení, díky svému složení je kurkuma naprostým favoritem při zlepšení trávení a především díky podpoře tvorby a vylučování žluči.

Mnohé zdroje rovněž uvádějí, že antioxidant kurkumin může potlačit časný vývoj rakovinných buněk a mohl by se vůbec stát účinným doplňkem při léčbě národových onemocnění. Je ale potřeba brát na zřetel i maličko záporné body, při používání kurkumy - u citlivějších lidí může kurkuma občas způsobit alergickou reakci. Navíc není doporučována konzumace osobám, které berou léky na ředění krve. Alespoň ne ve větším množství.

Kurkuma 

Rozmarýn

Hojně rozšířená bylinka v našich zahradách nebo za oknem. Spousta hospodyněk ji používá při pečení nebo grilování masa. Víte ale, že tato nenápadná rostlinka, která se pyšní obsahem vitaminu B6, železa, vápníku a působí antioxidačně, je schopná vás zbavit (zmírnit) bolesti? Pokud trpíte úpornými bolestmi hlavy, či migrénami, uvařte si čaj z rozmarýnu.

Rozmarýn má svůj původ ve Středomoří. Ačkoliv se jedná o vytrvalý keř, v našich podmínkách se mu moc nedaří, neboť je náchylný na zimu. Pokud ho ale chcete pěstovat, je nutné jej zazimovat. Potom už můžete pouze využívat jeho léčebnou sílu, neboť rozmarýn upravuje trávení, působí proti nadýmání, nechutenství. Má desinfekční účinky (působí proti mnoha mikroorganismům, způsobujících infekce), používá se též jako kloktadlo nebo ústní voda. Nezanedbatelnou roli hraje i v ženských problémech – prokrvuje dělohu. V případě, že žena trpí na nepravidelnou menstruaci a potřebuje ji vyvolat, potom by měla zcela jistě sáhnout právě po rozmarýnu. Ale pozor, paradoxně není určen pro těhotné ženy. Při zahlenění průdušek, plic a dutin z důvodu nachlazení, chřipky anebo také i při alergii, je rozmarýn naprostým favoritem.

Nejčastěji se rozmarýn užívá ve formě čaje. Výluh z rozmarýnu je výborný také jako kondicionér pro tmavé vlasy. V koupeli osvěžuje a výborně čistí póry. Silnější výluh může posloužit jako repelent. Podobně jako levandule odpuzuje hmyz.

Rozmarýn 1

TOPVET Rozmarýn - 100% silice 10ml 

Hřebíček

Kdo by neznal hřebíček. Aromatické koření, známější hlavně jako dochucovadlo svařeného vína. Hřebíček má ale i mnoho jiných vlastností – je vynikající při nevolnosti, bolesti zubů nebo zánětu žaludku, obsahuje řadu významných látek včetně vitamínu C a K, minerálů, vlákniny, eugenolu a dalších významných látek. Jeho aplikace je velmi jednoduchá: stačí vložit do úst (na několik minut) jeden nebo dva hřebíčky a jako mávnutím kouzelného proutku bolest mizí. Hřebíček je také nápomocen proti kvasinkám, významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Domovem hřebíčku jsou ostrovy Moluky, přezdívaných též „ostrovy koření“ a jeho léčebná síla se využívá již od raného středověku. Hřebíček se využívá nejen v kuchyni, ale také v parfumerii. Navíc je toto koření i silným repelentem.

Jedním z hlavních odvětví, kde se hřebíček užívá dodnes, je péče o zdraví. V minulosti se hojně používal při dezinfekci ran, v boji s bakteriemi a parazity a při péči o zuby.

Hřebíček obsahuje antioxidační látky (např. eugenol), které se podílejí na ochraně před oxidativním stresem, podporuje posílení imunitního systému (vitamín C je obecně známým ochráncem přirozené obranyschopnosti), ústní vodou lze i kloktat při potížích a bolestech v krku, hřebíčkový olej se též používá pro svěží dech (1 kapka do sklenice vody). Říká se, že pravidelné promazávání hřebíčkem může sloužit jako prevence zubních potíží, má močopudné účinky, lidoví léčitelé jej používají na bolesti kloubů a svalů, při revmatických potížích, hodí se i na rýmu a záněty horních cest dýchacích (zde je vhodná i aromaterapie s použitím hřebíčkových vonných silic), zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše, podporuje vylučování trávicích enzymů a celkově zlepšuje trávení. Účinně bojuje proti střevním parazitům. Někomu též pomáhá při škytavce. Ajurvéda doporučuje hřebíček i pro posílení srdečního svalu. Dále lze bylinu použít jako domácí osvěžovač vzduchu. Lze přitom použít pomeranč, do kterého zapíchneme koření.

Hřebíček celý

TOPVET Hřebíček - 100% silice 10ml 

TOPVET Hřebíčkový masážní gel 250ml 

Řimbaba obecná

Ačkoliv je řimbaba původem z jihovýchodní Evropy, v současné době je rozšířená v celé Evropě (kromě severu). Více se jí daří v teplejších oblastech. U nás se velmi často pěstuje jako okrasná květina – kopretina. Ačkoli je dnes nedílnou součástí našich zahrádek, málokdo tuší, že se jedná o bylinku s mnoha léčitelskými schopnostmi. Nálev z řimbaby nejenom že zmírňuje bolesti hlavy a zubů, ale je vynikající i při menstruačních potížích, navíc podporuje trávení, rozšiřuje cévy a úžasně snižuje horečku. Uvolňuje křeče svalového a nervového původu. Zlepšuje látkovou výměnu, nachází uplatnění při zánětu tlustého střeva a v neposlední řadě se užívá k vypuzení placenty po porodu, úžasně čistí a regeneruje dělohu. Řimbaba má nejenom vnější, ale i vnitřní protirevmatické působení (revma, revmatoidní artritida). Dále se užívá proti střevním parazitům. Zevně se používá při zánětu ucha. Tato rostlina je vynikající i při kolikových zánětech břicha, revmatických bolestech a kožních nemocech (obklady). Tinktura z řimbaby se používá také jako repelent či na hmyzí bodnutí. Čerstvá i sušená nať odpuzuje moly. Pozor na řimbabu by si ale měly dát těhotné ženy, neboť pro jejich používání se neporučuje.

TOPVET Řimbaba obecná 50ml 

 

Znáte bojovníky proti bolesti? (2)

Domácí, přírodní bojovníci proti bolesti - 2

 

Trpíte bolestmi zubů, kloubů, břicha, či hlavy a nechcete se cpát chemickými tlumiči bolesti? Když pomineme tuto stránku, medikamenty stojí i nemalé peníze, za které ne každý je ochotný utrácet. A přitom řešení obojího problému je tak snadné. Seznamte se s přírodním léčivem, které máte s největší pravděpodobností doma a ani netušíte o jejich doslova zázračných účincích.

Levandule

Snad nejznámější, voňavá bylinka, mající nezastupitelné místo v našich zahradách. Její krása se vyznačuje v bohatém porostu, kterému vévodí sytě fialové květy. Levandule se nejenže pěstuje běžně v našich podmínkách, ale za léčebnými účely se také hojně dováží. A snad z toho důvodu není vůbec těžké si zakoupit přípravky z levandule přímo v lékárně. Její využití má obrovské spektrum.

Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se bylinka již ve středověku používala především z hygienických důvodů. Z její velmi široké škály uplatnění slouží dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Poradí si i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna a hysterické stavy. Levandule se také používá při astmatu, žaludečních kolikách a nadměrné plynatosti. Bylina se také velmi dobře uplatňuje i na játra a žlučník. Vynikající účinky se dostavují při inhalaci levandulové silice – urychluje léčení katarů průdušek (bronchitidy), angíny, chřipky atd. Silný odvar nebo tinktura slouží jako kloktadlo, čistí drobné vřídky v ústní dutině, uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkání.

Důležité uplatnění nachází levandule při vnějším použití, kde je nejlepší ve formě levandulového oleje. Natírání bolavých míst levandulovým olejem překvapivě pomáhá při revmatismu, po úrazech, při vykloubeních, natržených svalech, bolestech a zánětech nervů. Kromě toho, že olej z levandule působí proti křečím a bolestem, je navíc skvělým relaxačním prostředkem ke zklidnění mysli. Přímo ideální do vonné lampy v obýváku nebo ložnici. Olej z levandule ná ještě daleko větší spektrum využití: například léčí i vředy, infikované rány a povrchové záněty.

V neposlední řadě se dá levandule použít jako koupel. S přidáním rozmarýnu doslova zázračně zkepšuje krevní oběh a celkově upravuje a oživuje organismus nejenom dospělých, ale i dětí.

Pokud trpíte nespavostí, vložte do pytlíku levanduli s kozlíkem lékařským, tymiánem a chmelem. Takto vycpaný pytlík položte vedle polštáře. Tak si zajistíte kvalitní a hlavně klidný spánek. Pozor ale na tzv. předávkování. Ačkoliv levandulová „droga“ nemá žádné nepříjemné účinky, v silných dávkách je schopná omámit. Proto i zde platí pravidlo, že se musí užívat s mírou.

Zázvor

Nevzhledný kořen, jež zná spousta lidí jako ďumbíř, byl známý již ve starověku a to pro jeho silnou léčebnou sílu. Silnými a hlavně účinnými látkami jsou hlavně silice a ostře chutnající gingerol.

V našich domácnostech se používá jako koření do omáček, polévek, k masu, ale také jako přísady do čajů nebo limonád. Snad nejznámější je jeho účinek při nachlazení, chřipce. Co se ale možná neví, je jeho schopnost snížit bolest svalů. Nezanedbatelný je také při nevolnostech. V tomto případě je ale třeba nezaměňovat normální nevolnost s nevolností těhotenskou. Na tu bohužel většinou zázvor nepomáhá.

V arabských zemích je zázvor považovaný za velmi silné afrodiziakum a z toho důvodu ho přidávají do veterinárních léků, za účelem zvýšení plodnosti zvířat.

Zázvor nejenomže bystří smysly a povzbuzuje krevní oběh, ale také má naprosto bezkonkurenční léčebné vlastnosti – zlepšuje zrak, tiší bolest, doporučuje se v případě nechutenství, špatného trávení (žaludeční potíže), při nadýmání, průjmech, pocitech plnosti, infekčních chorobách, impotenci. Je rovněž velmi užitečný pro celý proces trávení. V zimě je naprosto úžasný pro posílení imunity. Zázvor, stejně jako česnek, má vynikající výsledky při snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

Pro léčebné účely se doporučuje užívat čerstvý kořen zázvoru. Je totiž nejúčinnější. Při nevolnosti (na zvracení) se doporučuje žvýkat plátek čerstvého zázvoru, anebo zkonzumovat zázvor kandovaný. Zázvorový čaj, punč či sirup se zase používá v případě machlazení a k vyléčení kašle. Pravidelné používání zázvoru funguje jako prevence proti srdeční příhodě. Zázvor se také báječně hodí je zmírnění bolesti svalů a kloubů. Na tento problém se doporučují zábaly, koupele nebo obklady. Takto použitý zázvorový odvar má uvolňující a osvěžující účinek.

Bazalka posvátná

Bylinka známá také jako tulsi, je nejposvátnější rostlinou hinduismu. V Indii, kde má svůj prapůvodní domov, se pěstuje už více než 3000 let. V hinduismu je to mimořádně posvátná a uctívaná bylina, která se vysazuje na posvátných místech. Sama o sobě je legendou pro Indy - Tulsi byla manželkou boha Višny a podle několik tisíciletí staré legendy se do této rostliny vtělila. Bazalku posvátnou uznává lékařství, farmakologie a především milovníci asijské kuchyně. Lístky se používají jako koření do sladkých jídel, ovocných salátů a exotických omáček, nápojů. Šťáva z listů nebo odvar léčí katar horních cest dýchacích, prochladnutí, ale i choroby jater a snižují horečku.

Ačkoliv má tedy bazalka svůj původ v Asii, postupem času se zabydlela i v našich zahradách. Tulsi má neskutečnou léčitelskou sílu. Je nápomocna při bolestech a zánětech, obsahuje velké množství antioxidantů. Kromě toho drží pod kontrolou stresové hormony kortizol a adrenalin. Čaj z bazalky se používá při potížích se žaludkem. Má celkově vynikající výsledky pro náš organismus - podporuje vylučování žluči.

Bazalka se může pochlubit bakteriálními účinky, jež se využívají v již zmíněném boji při léčbě zažívacího ústrojí. Používá se hlavně při nechutenství, anémii, astmatu, neplodnosti, zánětech ledvin a zánětech močového měchýře. Byla prokázána i určitá účinnost při léčení rakoviny. Odvar léčí nejenom záněty horních cest dýchacích a prochladnutí, ale i choroby jater.

Bazalka se tedy používá při odstranění poruch trávení, navíc má protizánětlivé účinky. Dokže výrazně snižit hladinu krevního cukru, působí imunomodulačně, proti stresu, analgeticky a antipyreticky. Vykazuje i radioprotektivní a antitumorózní účinky a snižuje krevní tlak.

Ďáblův dráp

Pro nezasvěcené naprosto neznámá bylinka. Jedná se o rostlinu pocházející z jižní Afriky. Její název je odvozen od tvaru plodů – má na nich ostré háky, které zraňují nohy a kopyta zvířat. Ačkoli tato rostlina vypadá hrozivě a dokonce nebezpečně, má pozoruhodné léčivé  vlastnosti. Divoce rostoucí rostlina v poušti Kalahari, jejíž léčivé účinky byly objeveny teprve nedávno. Z kořene ďáblova drápu se připravuje extrakt nebo prášek, který pomáhá především proti bolestem hlavy, kloubů nebo zad a také podporuje trávení.

Koncentrát z této rostliny (lépe řečeno z jejího kořenu), doslova blahodárně působí nejen na bolest hlavy, ale na celkovou bolest při poranění, při horečkách a kopřivce. Výzkumem do nedávna neznámé rostliny byly prokázané analgetické a protizánětlivé účinky při bolesti kloubů. Publikované studie navíc naznačují zajímané účinky na benigní, chronické a  revmatologické stavy.

Nejzajímavějším faktem (co se této bylinky týká) je absence jakýchkoliv nežádoucích účinků. Díky velmi vysoké žaludeční snášenlivosti může být tato rostlina používána dlouhodobě a to jak samotná, tak i v kombinaci s běžnými léky. V takovém případě mohou být klasické léky podávány v nižší dávce, než je obvyklá doporučená dávka.

Třešně

Červené plody našich stromů zná důvěrně každý z nás. Málokdo si ale uvědomuje, že tyto sladké a šťavnaté plody mají doslova blahodárný účinek na lidský organismus a proto byly zcela právem zahrnuty do léčivek.

Ačkoliv jsou třešně sezonní záležitostí, měly by být po ruce celý rok – klidně jako sušené.

Třešně jsou totiž plné (pro nás nezbytných) anthocyaninů, jež mají zodpovědnost při snižování bolesti. Dále třešně obsahují velké množství antioxidantů, jsou plné vitaminů C (posiluje imunitu) a v neposlední řadě obsahují draslík, který má za úkol vylučování vody u těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny, játra, krev, zároveň chrání nervy a působí jako prevence rakoviny. Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.

Třešně mají opravdu širokou škálu využití.

Čaj z třešní má jen 77 Kcal a proto se jedná i o vhodné dietní jídlo. Třešně mají navíc silnou zbraň v boji proti snížení zánětů v kloubech a artritidy. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C a vlákniny. Třešně jsou také schopny zlepšit funkci mozku, dokonce při jejich pravidelném užívání snižují příznaky Alzheimerovy choroby a Huntingtonovy nemoci (dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku).

Jak známo, třešní je několik druhů a každý druh má v sobě něco maličko jiného. Ty tmavší jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A, betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E a vitamín B. Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a bolesti páteře. Díky vysokému podílu vápníku jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, parodontóze a artritidě. Jsou také vhodným dietním jídlem. Třešně také zabraňují poškození svalů, snižují bolest po cvičení, v dlouhodobém horizontu mohou zabránit většímu poškození. Bolest svalů bývá znamením dobrého tréninku, ale vše má své hranice. Třešně působí jako antioxidanty, které vykazují blahodárné účinky na lidské tělo, tiší bolest. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením, mohou pomoci léčit cukrovku a snižovat také cholesterol.

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, že obyčejné třešně nám mohou tak úžasně pomoci, výčet jejich blahodárného vlivu na náš organismus tímto nekončí. Pokud máte trable se spaním, i tady je možnost. Třešně jsou přirozeným zdrojem melatoninu, hormonu, který pomáhá kontrolovat spánek. A právě spaní je nejlepší regenerace pro unavené tělo z tréninku.

Pokud není sezóna třešní nebo jsou v obchodech drahé, zkuste zařadit do svého jídelníčku třešňový džus, kompot. Třešně obsahují 80 procent vody a pektin, který podporuje trávení a vyvolává pocit sytosti.

 

Znáte přírodní antibiotika?

Nejzdravější přírodní antibiotika 

Proti veškerým bakteriím způsobujícím více či méně závažná onemocnění, v mnoha případech i smrt, velmi efektivně bojují synteticky vyrobená antibiotika. První takovéto antibiotikum bylo vyrobeno v roce 1909, jež bylo po třiceti letech nahrazeno penicilínem. Na světě ovšem existují i jiná antibiotika a to přírodní. Ta se používala nejenom již ve středověku, ale jejich léčebná síla je známá a hojně využívaná i v současné době. Pokud se řadíte k lidem, kteří využívají sílu přírodních antibiotik, potom byste ale měli vědět, že některé bylinky a koření jsou schopny rušit účinky léků, které jsou dlouhodobě užívány. V takovém případě je více nežli rozumné, poradit se se svým lékařem.

Přírodních antibiotik je mnoho. Představme si ve stručnosti deset nejlepších a nejznámějších bylinek, které se pyšní obrovskou antibiotickou silou.

Česnek – Aromatická rostlina, specifická svojí vůní, za niž je zodpovědná síra. Česnek se honosí obrovskými imunitními vlastnostmi a je doslova vynikajícím bojovníkem proti rezistentním bakteriím. Česnek má antifungální, antivirové a antiparazitické vlastnosti a působí jako perfektní prevence proti rakovině.

Cibule – Velmi podobně jako česnek, má i cibule stejné fytochemické vlastnosti. Úžasná při snížení horečky, zmírnění nevolnosti, dokáže účinně odstraňovat infekci uší, dokáže zmírnit problémy s dýcháním atd.

Zázvor – Tato rostlina, hojně používaná při nachlazení, má velkou řadu terapeutických vlastností. Díky své léčebné síle je zázvor také nazýván mocný kořen. Jedná se o rostlinu, jejíž přirozeností je silné antibiotikum, úspěšně bojující proti veškerým bakteriím.

Olivové listy – U nás spíše známější olivový olej, o jehož výhodách už slyšel zřejmě každý z nás. Celou řadu zdravotních výhod mají ovšem i olivové listy. Například při metabolizaci krevního cukru, jež působí jako antioxidant, je velmi nápomocný právě extrakt vyrobený z olivových listů. Ten navíc kontroluje LDL cholesterol. Olivové listy také obsahují fenolické sloučeniny, zabíjející škodlivé viry a bakterie.

Jablečný olej – Výrobek z fermentovaných jablek je naprosto bezkonkurenční v boji proti některým druhům kvasinek a hub. Vynikající pomocník při detoxikaci lidského organismu.

Eukalyptus – Má mnoho léčebných účinků: antioxidační, analgetické, protizánětlivé, imunostimulační a spasmolytické. Navíc úžasný bojovník při nachlazení a chřipce. Způsoby užívání jsou dva – orálně a inhalačně – nastupuje okamžitá úleva při astmatu či při chronických plicních obtížích. 

Myrha – Nepřekonatelných léčivých účinků této ne příliš známé rostlinky, se v tradiční medicíně používá hlavně při léčbě nachlazení, poruch trávení, astmatu, vředů, rakoviny, syfilitidy, křečí, kašle, malomocentsví, zánětu plic a veškerých houbových infekcí. Ale pozor, ačkoliv je tato bylinka nesporně vynikající, neměla by se používat déle než dva týdny.

Křen –  naše babičky používaly tuto silně aromatickou rostlinu při odstraňování zánětu dutin, při vylučování hlenu. Křen také perfektně prokrvuje obličej. Tradičně a snad nejčastěji se používá při léčbě zánětu plic, chřipce a nachlazení.

Skořice – V ajurvédské medicíně se skořice už od pradávna používá především jako stimulant, antifungální a protiprůjmový prostředek. Skořice je také schopná stimulovat tok krve a snížit hladinu cukru v krvi.

Echinacea – Ačkoliv u nás ne příliš známá bylinka, o to více preferovaná a vyhledávaná ve střední a východní části Severní Ameriky. Je výborná nejenom při nachlazení, chřipce a zánětech dýchacích cest, ale také při léčbě oparů, infekce dýchacích cest, infekce močových cest, vaginálních kvasinkových infekcí, zánětu mandlí, proti bradavicím, na pomoc při ušních infekcích, při výskytu HPV. Tato bylina je skvělá pro léčbu chronické únavy, migrény, úzkosti či revmatické artritidy. Výhodou této rostliny je fakt, že se pro léčebné účely dá použít každičký její kousek.

 

 

Víte, jak si zlepšit paměť?

Přestaňte zapomínat - zlepšete svoji paměť

To, že občas někdo něco zapomene, je normální stav. To se může stát každému z nás a není to žádný problém. Když ovšem zapomíná hodně často už dítě ve školce, to už zřejmě problém je.

Odborníci, kteří se na tento problém zaměřují tvrdí, že spouštěčem zapomínání u dětí je například velká konzumace cukru. Pokud vám tedy záleží, aby se situace alespoň maličko zlepšila, mají pro vás několik typů, jak na to.

V první řadě je nutné omezit přísun cukru v jídelníčku. Vědci, zabývající se tímto výzkumem zjistili, že lidé, mající ve stravě příliš vysoké množství přidaného cukru (slazené nápoje, cukrovinky apod.), disponují menším mozkem a horší pamětí než lidé, zahrnující do svého jídelníčku podstatně méně cukru.

Kromě omezení cukru je nutné zařadit do svého jídelníčku ryby a rybí tuk, v jejichž mase jsou obsaženy zdraví prospěšné mastné kyseliny. Tohle věděli již naši předkové, kteří rybí tuk užívali v hojné míře. Pamětníci si jistě vzpomenou na jeho nepříjemnou chuť v tekuté podobě. A právě užívání doplňků stravy s rybím tukem vylepšil kognitivní schopnosti především starším lidem (a nejen jim). Krátkodobou, epizodickou či pracovní paměť mohou velmi dobře posilovat přípravky, jež obsahují kyseliny DHA a EPA.

Dalším pomocníkem v boji proti zapomínání je meditace. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, právě ona prospívá zdraví a to mnoha způsoby. Jak bylo zjištěno, právě meditací se zlepšuje například prostorová paměť. Není také vyloučeno, že díky meditaci přibývá zapomnětlivému člověku šedá hmota mozková.

Obezita. Zdravotní strašák poslední doby. I ona má nesporný vliv na lidskou paměť. Podle výsledků průzkumu neškodí jenom tělu, ale má také podstatný vliv na mozek. Paměti je schopná ublížit především tím, že v mozku ruší geny, související s pamětí. A proto je nutné si udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

Nejvíce se posilují krátkodobé vzpomínky během spánku. Hned na to se ukládají do mozku jako dlouhodobé. Není proto žádným tajemstvím, že nekvalitní spánek anebo jeho nedostatek fungování paměti neprospívá. Je opravdu velmi nutné dbát na dostatek kvalitního spánku. I výsledky testů v tomto ohledu hovoří jasně: nevyspalí lidé na rozdíl od čerstvě odpočatých nejsou schopni jasných vzpomínek. Proto je dostatek odpočinku pro paměť zcela zásadní. Optimální doba odpočinku je tedy 7 – 9 hodin denně.

Anglický název mindfulness označuje „schopnost záměrně věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, a to bez posuzování, hodnocení a očekávání“. Laicky řečeno se jedná o obdobu meditace. Jenže na rozdíl od ní jde spíše o návyk (přístup k realitě) a ne o duchovní cvičení. Lidé, provozující toto cvičení jsou schopni se lépe soustředit, cítí se méně stresovaní, tím pádem si lépe pamatují. Jak prokázaly studie, cvičení přináší lepší duševní kondici a zachování kognitivních schopností i stárnoucím lidem. Techniky mindfulness vychází z buddhistické tradice a cvičí se prostřednictvím meditace a dalších cvičení. Ty zahrnují schopnost lépe vnímat situaci, v níž se člověk nachází, dokážou i ukáznit tzv. zatoulané myšlenky. Jejich principem je naučení se správně dýchat.

Alkohol. Další metla současné doby. V případě, že jste jeho konzument (pokud pijete více, než sem tam jednu či dvě sklenky vína), prokazujete své paměti opravdu medvědí službu. Pokud se řadíte mezi jedince, pro které není žádný problém dostat se opakovaně na hranici nad 0,8 promile, může dojít k poškození hippokampu. Jedná se o část mozku, důležitou pro paměťové funkce.

Neméně důležitou složkou pro podporu paměti je trénování mozku. Začátečníci mohou začít s něčím jednodušším – křížovky, stolní hry, tetris atd. Za tímto účelem byly stvořeny i speciální počítačové programy. Při procvičování mozku platí ovšem jedno pravidlo: vždy byste se měli naučit, či dozvědět se něco nového. Musí to pro vás být výzva. Na trénování mozku se nevztahují věci, jež s přehledem zvládnete. Můžete se zdokonalovat, rozvíjet se při známých činnostech a tak postoupit do těžší úrovně. Hlavním kritériem při těchto činnostech je pocit uspokojení.

Kromě již uvedeného je také velmi důležitou složkou omezení příjmu rafinovaných sacharidů. Vysoký glykemický index mají například pečivo a chléb z bílé mouky, bílá rýže, sušenky či těstoviny ze světlé mouky a spousta dalších. Co je glykemický index? To znamená, že výše vyjmenované potraviny tělo rychle zpracuje a tím pádem dochází k prudkému výkyvu hladiny glukózy v krvi. Tím pádem jsme zase u cukrů, jejichž konzumace je velmi podobná. Studie ukázaly, že strava bohatá na tyto potraviny může při delším trvání poškodit mozek: je spojována s demencí, poklesem kognitivních funkcí a zhoršeným fungováním mozku.

V boji proti zapomínání je také důležité hlídat si hladinu vitaminu D. Bylo prokázáno, že jeho nedostatek v těle dokáže velmi citlivě zhoršit paměť a další kognitivní funkce více než lidem, kteří ho mají v krvi normální množství. Je velmi zajímavé, že u obyvatel chladnějších pásem není nedostatek tohoto vitaminu zrovna vzácný.

Pro perfektní fungování nejen těla, ale i mozku je přímo ideální pohyb a cvičení. Pro lepší pocit ze sebe sama postačí i nepříliš náročná pohybová aktivita a to klidně na pár desítek minut denně. Postačí například půlhodina svižné chůze. I ta napomohla ke zlepšení kognitivních funkcí včetně paměti a to ve všech věkových skupinách. Cvičení ve středním věku je také prevencí vzniku demence v pozdějším věku.

Pro lepší fungování mozku je také důležité zařazení antioxidantů do jídelníčku. Ty jsou bohaté na látky s protizánětlivými vlastnostmi. Pomáhají snížit oxidační stres, jelikož tyto potraviny odbourávají volné radikály. Antioxidanty jsou nejvíce obsaženy v ovoci a zelenině. Ze všeho nejvíce jsou obsaženy v různých bobulích, jako jsou borůvky, jahody, maliny či ostružiny. Dále jsou k nalezení v mastných rybách – losos, makrely, ančovičky, sardinky. Vynikající jsou také další potraviny, jako jsou brokolice, avokádo, zelený čaj, houby, hroznové víno, kurkuma, extra panenský olivový olej, kakao, tmavá čokoláda, rajčata, třešně a spousta dalších.

Nedílnou součástí v boji se ztrátou paměti je bohatý společenský život. Setkávejte se s přáteli, komunikujte s lidmi, jež mají společné zájmy jako vy. Pro mozek je to obrovská stimulace, napomáhající lidem hlavně v pokročilém věku. Ne každý se ovšem rád a dobře seznamuje. V tomto případě je vynikajícím pomocníkem například pejsek. S ním se můžete procházet (máte pohyb) a seznámení je tak daleko jednodušší.

Kardiovaskulární choroby, diabetes, hormonální nerovnováha, některé užívané léky a další zdravotní problémy, mohou narušit paměťové funkce. Je proto potřeba řešit veškeré zdravotní problémy i fyzické neduhy, které vás sužují. Nestyďte se konzultovat se svým lékařem problémy s pamětí.

Poslední radou, jak bojovat s výpadky paměti, je opakovat si věci nahlas. Jedná se především například o seznam na nákup. Prostě říkejte věci nahlas. Tak se vše lépe uloží do mozku. To samé platí i například při čtení knížky. Nejenže si lépe zapamatujete její obsah, jste také schopni lépe pracovat se svými emocemi.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Ginkgo biloba - mozek, krevní oběh, paměť, soustředění mozek, krevní oběh, soustředění. 

Ženšen s lékořicí - fyzický a psychický výkon, vitalita, mozek, paměť, imunita, stres, únava, vyčerpanost. 

TOPVET Lecitin granulovaný 100% 500g - působí proti výpadkům paměti souvisejícím se stárnutím (důležitý pro zachování mentálního zdraví, podporuje paměť a koncentraci). Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu. Lecitin napomáhá udržovat správnou činnost srdce a cév. Posiluje imunitní systém. Lecitin je důležitý k podpoře, stimulaci a modulaci imunitního systému dětí během růstu. 

TOPVET Jinan bylinný extrakt - přispívá k normální cirkulaci krve v těle. Podporuje normální žilní tonus a elasticitu cév. Chrání před oxidativním stresem a zbavuje tělo volných radikálů. Pozitivně působí na funkci mozku a paměť. Jinan také upravuje hladinu cholesterolu. Potlačuje projevy stárnutí a zlepšuje mentální výkonnost. Jínan je rovněž používán na závratě, pískání v uších, studené nohy a ruce. 

TOPVET Jinan tinktura - kapky 100ml - přispívá k normální cirkulaci krve v těle. Podporuje normální žilní tonus a elasticitu cév. Chrání před oxidativním stresem a zbavuje tělo volných radikálů. Pozitivně působí na funkci mozku a paměť. Jinan také upravuje hladinu cholesterolu. Potlačuje projevy stárnutí a zlepšuje mentální výkonnost. Jínan je rovněž používán na závratě, pískání v uších, studené nohy a ruce. 

RICH Olej z vlašských ořechů 100% 250ml - mozek, paměť, cholesterol, cévy, střeva, imunita, tkáně, metabolismus, močový měchýř.

TOPVET Rozmarýn - 100% silice 10ml - silice silně stimuluje při únavě, podporuje koncentraci a posiluje paměť. Zlepšuje krevní oběh a snižuje pocit chladu v končetinách.  ZDE

 

Co nevíte o pomerančích…

Pomeranče plné životadárných schopností

Milujete tyto nejoblíbenější, šťavnaté a sladké citrusové plody? Potom byste měli vědět, co se stane, když si každý den jeden dáte.

Málokdo asi ví, že pomeranče obsahují velkou spoustu zdraví prospěšných látek a že jejich pravidelná konzumace je schopná upravit nejenom cholesterol, ale i tlak a v neposlední řadě i zrak. Jejich zdravotní benefity ovšem jdou ještě dál. Slouží například jako vynikající prevence před vznikem všemožných infekcí, posilují imunitu a lidský organismus je detoxikován. Navíc jsou dietní, tím pádem chrání i cévy. A jako bonus mají protirakovinné účinky. Co se tedy změní v lidském těle, které má každodenní přísun jeho blahodárných účinků? 

V první řadě je potřeba zmínit vitamín C, kterého jsou pomeranče doslova plné. Vitamín C jak známo pomáhá organismu bránit se infekcím a bakteriím. Také je velmi důležitý při lepším hojení ran a vyzdvihnout by se také měla jeho schopnost při významné podpoře imunity.

Nedostatek vitamínu C způsobuje také kazivost zubů. Jeho absence v organismu zapříčiňuje křehkost kostí, které jsou tím pádem daleko více náchylné k lámavosti. Dlouhodobý nedostatek vitamínu C vede i k ochabnutí svalů. Tím pádem by se na jeho dostatečný a hlavně pravidelný přísun měli zaměřit především aktivní sportovci. Denní dávka, kterou doporučují odborníci, se pohybuje v rozmezí 60 – 100 mg vitamínu C, což je přibližné množství v jednom kusu pomeranče (75mg). Tento zázračný plod ovšem kromě vitamínu C v sobě skrývá také jiné vitamíny. Například vitamín A, B1, B2 a neméně potřebnou kyselinu listovou. Ta je více nežli potřebná pro růst dělení buněk, z čehož logicky vyplývá, že by ji měly hojně konzumovat především ženy, které plánují potomky.

Kyselina listová se proto doporučuje všem ženám, které chtějí otěhotnět. Je totiž opravdu nezbytná pro zdravý vývoj nervového systému plodu. Je to vynikající antioxidant, účinně odbourávající volné radikály, které mají na svědomí poškozování buněk. Navíc způsobují četné zdravotní komplikace a v neposlední řadě – jsou rakovinotvorné.

V pomerančích najdeme též kyselinu citronovou, nezbytnou pro podporu správného účinku vitamínu C. Tento celý pozitivní koktejl tělu prospěšných látek obsažený v pomerančích, je schopný společnými silami vylučovat z těla veškeré toxické látky – například kyselinu močovou.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že v každém syrovém ovoci se nachází vysoký podíl vlákniny. Ačkoliv se v těle nerozkládá, přes to je velmi prospěšná. Nabaluje na sebe totiž různé zplodiny a tím čistí lidský organismus od veškerých nežádoucích látek v těle. Také absorbuje vodu, která je nutná pro správnou činnost střev.

Při každodenní konzumaci pomerančů se snižuje i tlak a cholesterol. Logicky z toho vyplývá, že by je měli konzumovat především lidé, trpící hypertenzí anebo mající problém s cholesterolem. Za to může pektin, obsažený v pomerančích. Mimo jiné je v tomto úžasném ovoci také zastoupen draslík, který má přímo vynikající vliv na správný srdeční rytmus. Lidé, trpící arytmiemi by měli tudíž konzumaci pomerančů zvýšit.

Pomeranče jsou také vynikající prevencí proti horečce a nachlazení. Je to dáno především tím, že z 80% obsahují vodu, čímž jsou schopné velmi dobře ochladit tělo. Díky vysokému procentu vody se pomeranče stávají močopudné, čímž podporují činnost ledvin. Tímto odsunem vody z těla se vyplachují i veškeré bacily. A právě proto by se měli při nachlazení či chřipce sníst klidně až tři kusy denně. Jelikož jsou veškeré tělu prospěšné látky obsaženy především v dužině (nikoliv ve vymačkané šťávě), měly by se pomeranče jíst celé. V žádném případě se nikdy nespoléhejte na kupované džusy.

Velký obsah vitamínu A, který je obsažen v těchto plodech, je schopen udržet ve zdraví oční sliznice, čímž je chrání před postupnou degenerací. Tu způsobuje především věk. Tento vitamín chrání konzumenta pomerančů i před řadou dalších očních onemocnění, způsobujících slepotu.

Pomeranče dokonce fungují i jako prevence proti rakovině trávícího traktu. Způsobují to především látky zvané flavonoidy a karotenoidy. Ty napomáhají v těle ničit volné radikály, které přispívají ke vzniku rakoviny.

Australská národní vědecká agentura, která si vzala za úkol prozkoumat vliv pomerančů na naše zdraví zjistila, že konzumací citrusových plodů je možné snížit riziko vzniku rakoviny hrtanu, úst a žaludku. A to až o neuvěřitelných 50%.

Víte, co dělat pro normální krevní tlak?

Normální krevní tlak

Jak známo, krevní tlak se mění podle tělesné, či psychické zátěže, dokáže ho ovlivnit i změna počasí. Dokonce je rozdílný v noci a ve dne. Hypertenze (vysoký krevní tlak) je metlou současné doby a je jednou z nejčastějších příčin srdečně – cévních onemocnění. V případě, že se řadíte mezi tyto postižené jedince, potom byste měli vědět, že pro normální tlak stačí dodržovat pár zásad. 

Nejenom obezita, ale i nadváha zatěžuje celkový krevní oběh. V takovém případě má tlak tendenci letět i při sebemenším pohybu nahoru. V první řadě je tedy potřeba si hlídat hmotnost. To ale neznamená se bezhlavě vrhat do jakýchkoliv drastických diet. Postačí se střídmě stravovat, nepřejídat se a pomaloučku shazovat třeba i jen pár kilo měsíčně. Pokud tohle zvládnete, budete se hned cítit lépe, navíc jako bonus za snahu se vám nejenom sníží tlak, ale také hladina cukru v krvi, dokonce i škodlivý cholesterol.

Další metlou jsou cigarety. Chcete být opravdu fit? Potom přestaňte kouřit. Ochráníte tím plíce, srdce a hlavně cévy. Vaše tělo se celkově pořádně prokrví a tím se sníží obrovské riziko infarktu, mrtvice a nádorových onemocnění. Navíc ušetříte spoustu peněz, ze které si můžete dopřát něco mnohem kvalitnějšího pro vaše zdraví.

Jak je to s alkoholem? Denně je povolená maximálně dvojka vína. Pivaři by měli omezit svoji denní konzumaci chmelového moku na jedno pivko. Tohle platí především pro ženy. Velké varování přichází hlavně před nárazovou konzumací velkého množství alkoholu. Tohle se týká především různých večírků a oslav. Taková nárazovka dokáže silně zatížit mozkové a srdeční cévy.

Omezte solení. V tomto případě postačí prostě odnést slánku ze stolu. Aspoň vás nebude nic svádět ke zbytečnému přisolování jídla. Prostě je potřeba se denně obejít s menším množstvím soli. Stačí pouze takové množství, které se vejde na jednu polovinu čajové lžičky. Také je nutné vyhýbat se přesoleným potravinám – uzeniny, brambůrky, konzervy…

Škodlivý stres. Jak se mu vyhnout a zbytečně se nepoddávat této škodlivé emoci? Je samozřejmé, že se občasnému stresu nevyhne nikdo z nás. Větší průšvih je opakování vypjatých situací. Pokud v tom žijete dnes a denně, potom si zaděláváte na pořádný problém. Srdce pracuje ve vyšším tempu, čímž se zrychluje krevní oběh, následkem čehož tlak postupně narůstá. Nenechte se stresovat, dělejte s tím něco.

Co třeba začít se hýbat? Vyberte si jakýkoliv pohyb, který vám bude nejbližší, protože pravidelný pohyb je doslova blahodárný pro srdce a cévy. Například chůze je přímo ideální. Věnujte jí každý den alespoň třicet minut svého času. Nemusíte chodit nikam do fitka, opravdu postačí každodenní svižná procházka.

Nenechte se zaskočit negativní zprávou o vašem zdraví. Choďte na pravidelné zdravotní prohlídky a tím mějte svoji zdravotní stránku pod kontrolou a to nejenom v případě, že se léčíte s cukrovkou, vysokým cholesterolem, máte astma anebo nemocné ledviny. Tato onemocnění jsou největšími spouštěči různých srdečně-cévních komplikací.

Zdravě se stravujte – jezte hodně ryb. Ty jsou totiž přirozeným zdrojem omega3 nasycených kyselin. Ty jsou zase připraveny velmi pozitivně ovlivnit zdraví srdce a cév. Za nejlepší je považován například losos, sardinka, sleď, makrela anebo pstruh. Ideální by bylo zařadit ryby do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Jak jste na tom s bylinkami? Pokud jste jejich odpůrci, potom byste měli vědět, že děláte velkou chybu. Matka příroda to totiž zařídila tak, aby v ní každý našel přesně to, co potřebuje. V přírodě existuje celá řada bylin, které jsou schopny velmi příznivě ovlivnit cévní systém, mají vliv na pročištění cév od usazenin, tím pádem regulují krevní tlak. Mezi bylinky s tímto účinkem se řadí například Jinan dvoulaločný, více známý jako Ginkgo biloba. V jeho listech je obsažen celý komplex flavonoidů, terpenů a organických kyselin, které se celkově nazývají ginkgolides. Tento komplex nenajdete v žádné jiné rostlině. Co od něho můžeme očekávat? Jeho extrakt velmi účinně podporuje zdravé prokrvení. Současně omezuje tvorbu krevních sraženin a tím pádem chrání cévy proti kornatění.

Svými desinfekčními, antibiotickými a protizánětlivými účinky je známý Měsíček lékařský. I on je schopný díky svým ozdravným látkám zlepšit krevní oběh a jemně snížit tlak.

Velmi podobné účinky má i kopřiva. Pokud potřebujete vyčistit organismus od veškerých škodlivin, je vývar z kopřivy tou pravou volbou. Kromě jiného je schopna vyčistit krev, čímž velmi výrazně podporuje krvetvorbu.

I tolik známé a populární jmelí se používá k léčbě vysokého tlaku (jako přírodní doplněk) a to v podobě tinktury. Ta se vyrábí nakládáním listů do alkoholu.

Přírodních produktů, napomáhajících ke zdraví je velká škála. Vyjmenujme alespoň pár z nich. Ke snížení tlaku jsou vhodné také taniny, jež jsou obsaženy v březových listech. Lískové ořechy v sobě ukrývají vysoký obsah mastných kyselin, vlákniny, antioxidanty, draslík a tolik potřebný hořčík.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Jinan tinktura – kapky - Jinan je v přírodním léčitelství využíván již tisíce let. Jinan přispívá k normální cirkulaci krve v těle. Podporuje normální žilní tonus a elasticitu cév. Chrání před oxidativním stresem a zbavuje tělo volných radikálů. Pozitivně působí na funkci mozku a paměť. Jinan také upravuje hladinu cholesterolu. Potlačuje projevy stárnutí a zlepšuje mentální výkonnost. Jinan je rovněž používán na závratě, pískání v uších, studené nohy a ruce. 

Ginkgo biloba - mozek, krevní oběh, paměť, soustředění mozek, krevní oběh, soustředění. 

Klášterní Officína Ginkgo biloba sirup 0,25 l - bylinný sirup ginkgo biloba se užívá při poruchách paměti, rozšiřuje cévy, preventivně se užívá proti náhlým příhodám mozkovým, proti infarktu myokardu i proti poškození buněk vznikající při degenerativních nemocích spojených se stářím. 

Kopřiva list dražé 50 g - kopřiva příznivě působí na lidské tělo při problémech s chudokrevností nebo zbytnění prostaty. Podporuje imunitní systém, napomáhá revitalizačním procesům v kůži. 

Kopřiva dvoudomá 50ml - kopřiva je tradičně používaná na revmatické bolesti, k podpoře metabolizmu a k podpoře oběhového systému. Kopřiva působí močopudně při prostatických obtížích a údajně rozpouští močové a ledvinové kaménky. Tlumí pocení a upravuje hladinu krevního cukru. Pomáhá z těla odstraňovat kyselinu močovou. 

Kopřiva sirup - farmářský 320g - kopřiva dvoudomá obsahuje flavonoidy, minerály, vitamíny skupiny B, a další hodnotné látky. Kopřiva je velice močopudná a působí proti zánětům. Kopřiva je doporučována na revmatické bolesti, poruchy spánku a ke zvýšení chuti k jídlu. Kopřiva je tradičně používaná na problémy s prostatou a ke zlepšení močení v důsledku problémů s prostatou. Je vhodná při únavě a vyčerpání. 

Jmelí bílé 50ml - je tradičně používáno jako prostředek k úpravě krevního tlaku. V přírodní medicíně je jmelí používáno k tlumení bolestí hlavy, závratí a v klimakteriu. Ve Francii je jmelí testováno jako prevence arteriosklerózy. V Německu se snaží prokázat protinádorové a imunostimulující účinky.