Pití slazených perlivých nápojů a sodovek = zdravotní problémy
Ačkoliv lékaři varují před pitím slazených a perlivých nápojů, jejich obliba přesto neustále roste. S tím stoupá i statistika negativních dopadů na zdraví. A nejedná se pouze o děti a jejich oblíbené přeslazené nápoje. Bohužel se v tomto případě nejedná pouze o sladké, ale i perlivé nápoje.
Jaká jsou tedy rizika spojená s pitím sladkých a přesycených vod?
Ovlivňují lidský mozek a urychlují stárnutí
Nové studie celosvětových vědeckých kapacit uvádí, že nadměrná konzumace všech slazených i perlivých nápojů, má doslova devastující účinek na celý lidský organismus. Jedná se například o výrazné změny DNA, mající za následek stárnutí celého těla. Nejhorší následky má požívání těchto nápojů na lidský mozek. Výzkumná pracovnice ze Sydney – Jane Franklinová zabývající se tímto problémem již řadu let, dokonce uvádí, že rodiče kupující dětem tyto nápoje, jim tím zkracují život.
Sladké zase povzbuzuje chuť na sladké
Další vědecké výzkumy prokazují, že vypitím například pouhých dvou plechovek sladkého, syceného nápoje denně, vyvolává touhu po dalších sladkostech. V mozku se totiž otupuje vnímání sladkosti. Stane se tak v místě, kde je uloženo tzv. centrum pro vnímání odměn. Z toho důvodu vyvolává časté požívání sladkostí další chuť na sladké. Tento proces může vést až k závislosti na sladkém. A navíc jak známo, větší množství sladkostí vede k obezitě, která zase způsobuje další zdravotní problémy.
Strašák současné doby – riziko rakoviny prsu
Zřejmě málokdo tuší, že pití velkého množství sladkých, sycených nápojů, může u žen vést až k vzniku rakoviny prsu. Podle vědecké studie kanadských vědců bylo zjištěno, že čím více ženy pijí tyto vody, tím je u nich pozorována větší hustota prsou. To je první známka tohoto onemocnění. Větší hustota ňader = větší množství buněk, které jsou schopné se přeměnit na nádorové. Tím pádem se riziko vzniku rakoviny prsu zvyšuje až 4x.
Vědci dále uvádějí, že nebezpečí rizika vzniku onkologického problému mohou odstartovat již tři vypité slazené a sycené nápoje za týden.
Kosti v ohrožení
Dalším ohroženým orgánem v těle jsou kosti. U mládeže tolik oblíbená Coca Cola obsahuje obrovské množství kyseliny fosforečné. Ta má na svědomí snižování hustoty kostních minerálů. Jako další faktor se jeví negativní vliv této kyseliny v těle na množství vápníku v krvi. Tělo na tento problém reaguje tak, že se snaží vyrovnat hladinu vápníku a fosforu v krvi. Laicky přetlumočeno - v případě přebytku fosforu v těle se z kostí kvůli udržení dané rovnováhy uvolňuje obrovské množství vápníku.
Bublinky nadýmají
Sycené nápoje se plní kyselinou uhličitou, která má za následky po vypití naplnění žaludku vzduchem. Vytvoří se tak tlak na jícen, jak se vzduch snaží dostat ven. To v lepším případě způsobuje říhnutí. Občas ale nedochází k úlevě a člověk tak má pocit přeplnění. Vzduchové bubliny se v tom případě hromadí a může se stát, že začnou praskat. Poté se mohou dostat až do krve, čímž způsobují řadu zažívacích problémů. Ty se zákonitě začnou časem zhoršovat.
Ohrožené zuby
Dalším hodně rizikovým faktorem při velké míře pití slazených nápojů, je velká kazivost zubů. Jak známo, cukr reaguje s bakteriemi zubního plaku a tím vznikají škodlivé kyseliny, jež mají za následek rozklad zubní skloviny. Při podrobném prostudování složení slazených, minerálních vod zjistíme, že v každém takovémto nápoji jsou různé přídavné hodnoty. A právě ty mají na svědomí třeba i desetkrát větší škodlivější účinky na zubní sklovinu, než úplně stejné množství cukru v jiných poživatinách.
Vědci v tomto případě doslova bijí na poplach a předkládají své studie, v nichž nejvíce poukazují na kyselinu citronovou a hned po ní kyselinu uhličitou. Obě tyto složky jsou přidávané téměř do všech sycených a slazených nápojů. Statistiky hovoří v tomto případě jasně. Pokud se tedy člověk nechce vzdát svých oblíbených sycených nápojů, potom vědci doporučují pít pouze nápoje neslazené a to maximálně dvě sklenice týdně.
Ohrožená jsou i játra
Steatóza neboli ztučnění jater, i to jsou možné důsledky pití sycených vod s vysokým množstvím ovocných šťáv. Podle zjištění izraelských vědců vyplývá, že pro pětinásobné zvýšení zjizvení jater, stačí pít dvě plechovky šumivého ovocného nápoje denně. Jedná se o předstupeň cirhózy neboli tvrdnutí jater a rakoviny. Jak dále vědci uvádí, problém vidí právě ve vysokém obsahu cukru, který se přeměňuje na tuk při rychlém vstřebávání právě do jater.
Děti a jejich problémy s trávením
Dětský organismus a jeho obranyschopnost je maličko jiný, než u dospělých. A proto by si každý rodič měl pořádně rozmyslet, než svému dítěti podá například Colu jako lék, při žaludečních a střevních problémech. Není žádným tajemstvím, že spousta dospělých jedinců používá právě Coca Colu při těchto problémech. U dětí to funguje obráceně. Podrážděná sliznice žaludku a střev u dětí po vypití Coly reaguje prohloubením problému. Vše vzniká z důvodu žaludečních bakterií způsobujících problémy, které se živí cukrem. V konečném efektu nedojde tím pádem k jejich potlačení, ale spíše rozmnožení.