Víte, co je to GHÍ?

Přepuštěné máslo ghí

V doslovnějším překladu je výstižnější použít pro tento produkt název – přečištěné máslo. Logicky se v tomto momentě nabízí otázka: co je přepuštěné máslo? Jedná se o tradiční úpravu kravského másla, v Indii známou pod názvem ghí. Jeho výjimečné chuti a vynikajících zdravotních účinků využívala například již velmi známá kuchařka – Marie Dobromila Rettigová. Historie přepuštěného másla má však daleko hlubší kořeny.

Historie přepuštěného másla ghí

Odkud vlastně pochází přepuštěné máslo a na co je vhodné? Pro neznalé opravdu spousta dalších otázek. Přepuštěné máslo neboli ghí někdy také ghee, je prapůvodní sanskrtský termín právě pro přepuštěné máslo.

Název ghí je spojován s ajurvédou -  pět tisíc let starou indickou medicínou. Vychází z ní nejenom stará čínská medicína, ale i veškerá západní. Ajurvéda je dokonce od roku 1982 uznávanou alternativní medicínou a to Světovou zdravotnickou organizací a to zcela právem. Vždyť ghí napomáhá trávení, velmi dobře upravuje hladinu lipidů a tolik diskutovaného cholesterolu, pozadu nezůstává ani v případě vyživování nervových buněk – podporuje schopnost učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, vynikající je též při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Při spojení s léčivými bylinami získává naše tělo největší prospěch.

Ovšem ani v našich krajích není ghí žádnou novinkou. Za dob našich babiček, kdy nebyly lednice ani mrazáky, pouze chladné sklepy, se máslo a mléko zpracovávalo právě tímto způsobem. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo (někde známé jako šmolc) používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů, buchet a spousty dalších dobrot.

Kde všude znají přepuštěné máslo ghí

Ghí nepoužívají pouze v Indii, ale i kultury mimo ni. Například Egypťané ho nazývají samna baladi. Egyptské ghí je prakticky totožné s indickým a to jak výrobou, tak v konečném výsledku. V Etiopii se nazývá niter kibbeh a připravuje se velmi podobně. Ovšem díky přidanému koření během jeho výroby, získává výraznější chuť. Marocké přepuštěné máslo jde v tomto ohledu ještě dál - výsledkem kořeněného ghí, jež zraje v zemi po dobu několika měsíců a někdy dokonce i let, je produkt  nazývaný smen. V severovýchodní Brazílii je nesmírně populární výrobek, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země), který je velice podobný.
V posledních letech se přepuštěné máslo dostalo i do podvědomí českých kulinářů a to nejen pro svoji vynikající chuť, ale i pro mnoho benefitů z oblasti zdraví a krásy,

Máslo ghí v kuchyni

V současné době je máslo ghí velmi oblíbeným kulinářským produktem nejlepších francouzských kuchařů a stále více proniká i do kuchyní českých restaurací. Velkou  oblibu získal díky svým neoddiskutovatelným vlastnostem, jako je velmi vysoký bod zápalnosti (během vaření netvoří žádný dým), má vynikající chuť a vůni (ořechovou) a perfektně se pojí s všemožnými druhy bylin a koření.

Přepuštěné máslo ghí se právem stalo nejlepší mastnou složkou při přípravě jídel s kořením, protože je schopno vyloučit veškeré éterické oleje. Tyto vlastnosti z něho tvoří naprostou jedničku na trhu s tuky. Díky jeho příjemné chuti a lehké stravitelnosti mu nemůže konkurovat žádný jiný olej na vaření. Hodí se tedy do každé kuchyně a použít se dá všude tam, kde jsou využívány ostatní oleje nebo tuky. V praxi to znamená pro pečení, smažení, zjemnění pokrmů, ale klidně i k dušení zeleniny anebo do sladkých moučníků. Tyto jsou z ghí obzvlášť vynikající, protože dlouho vydrží jako čerstvé, jsou dobře stravitelné a navíc obsahují mnoho energie.

Výroba přepuštěného másla ghí

Samotná výroba ghí se může zdát složitá a pro někoho pracná. Připravuje se totiž pomalým přepouštěním másla, což znamená rozehříváním ve vodní lázni. Tím se z něj odpařuje voda včetně ostatních příměsí, až zbude průzračný tuk žlutavé barvy. Ten má daleko vyšší stupeň přepalování. Jen pro srovnání: u přepuštěného másla se uvádí 200 –250°C, kdežto u klasického másla je to pouhých 150 -180°C. Navíc má ghí daleko delší trvanlivost a to i mimo lednici. Správně připravené ghí, uchovávané v uzavřených nádobách a uložených na chladným a suchých místech, vydrží dlouhé měsíce.

České ghí

Objevte i vy vynikající chuť a blahodárné účinky na náš organismus a to v podobě českého ghí. Jedná se o nejlahodnější tuk pro každého z nás. České ghí – přepuštěné máslo neboli klarifikované máslo, se vyrábí pouze z čerstvého, českého kravského mléka.

A jak ho máte používat? Je to jednoduché. Prostě vypusťte klasické tuky a vyměňte je za ghíčko. Používejte ho prostě všude tam, kde chcete cítit jemnou chuť a vůni másla.

Všestranné účinky ghí na zdraví a krásu

Ghí se může používat prakticky na vše, jelikož má vysoce hojivé a regenerační účinky. Jak již bylo zmíněno, používá se nejenom vnitřně, ale i zevně. Je vhodné na mazání rukou, obličeje i při lehkých spáleninách. Objevte si i vy to svoje ghíčko, protože každé má svoje účinky.

Naučte se i vařit s tímto vynikajícím a lahodným máslem. Experimentujte s kořením a různými příchutěmi. Nechte se doslova unést jeho příjemnou chutí a vůní. Věřte, že fantazii s ghíčkem se opravdu žádné meze nekladou.

 

Vyzkoušeli jste již přepuštěné máslo ghí? Podělte se s námi o svoje zkušenosti.