Víte, jak zmírnit příznaky nadýmání?

Problém, zvaný nadýmání.

Plynatost, nadýmání a celkově pohyb střev je velkým a hlavně hodně nepříjemným problémem. Ten je doprovázen mnohdy i nepříjemnou, bodavou bolestí v oblasti břicha.

Řadíte se mezi jedince, kteří mají s plynatostí problém? Potom pozorně čtěte, protože se dozvíte několik dobrých rad, jak s tímto zdravotním problémem zatočit a to za pomoci několika přírodních prostředků. V případě, že vám nepomůže jeden, není nic jednoduššího, než vyzkoušet další. Je zde vysoký předpoklad zbavení se veškerých zdravotních problémů a to vcelku v krátkém čase.

V první řadě je ale potřeba upozornit na pár zásad, díky kterým se nejenom vyhnete nadýmání, ale případným problémům takto předejdete.

Abyste předešli zácpě, nadýmání a s tím spojené bolesti břicha, potom dodržujte následující rady:

V první řadě omezte mléčné výrobky, neboť ty během trávení vytvářejí spoustu plynu, což následně vede k nadýmání a plynatosti. V případě, že se tedy potýkáte s tímto neduhem, potom ve svém jídelníčku omezte větší konzumaci sýrů, jogurtů a dalších mléčných produktů. Namísto nich zařaďte kokosové nebo mandlové mléko. Ale pozor na mléko sójové. To totiž obsahuje jiná zdravotní rizika.

Dalším bodem je zelenina, zejména zelí, chřest anebo brokolice. Ačkoliv jsou tyto vyjmenované druhy více nežli zdravé, je potřeba se jim v případě nadýmání vyhýbat. Jsou to druhy zeleniny, které mají vysoký obsah rafinózy, tzn. cukru, který se začíná trávit až v tlustém střevě. Pro postižené trpící plynatostí to v praxi znamená pouze jediné: tyto druhy zeleniny klidně konzumujte, ale s mírou.

Jak jsou na tom naše střeva s luštěninami? Je o nich všeobecně známo, že fazole, čočka, hrách a další jsou sice zdravé, ale v našich útrobách dělají pěknou neplechu. Jsou totiž schopny vytvořit ve střevech nadměrné množství plynů. I v tomto případě je nutné si poradit a to tak, že fazole před vařením namočíme do vody na dostatečně dlouhou dobu.

Dále je nutné si dát pozor i na některé druhy ovoce, jako jsou například jablka či hrušky. Sice jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, zároveň ji ale žaludek u některých jedinců není schopen tolerovat. Pokud se řadíte mezi tyto jedince, potom se tomuto druhu ovoce raději vyhněte.

Ačkoliv se to zdá téměř neuvěřitelné, velkým pomocníkem pro nadýmání je i obyčejné žvýkání žvýkaček. Během této činnosti polykáme nejenom sliny, ale i vzduch, který se následovně hromadí ve střevech nebo žaludku.

Tytéž problémy způsobují i sladkosti, obsahující umělá sladidla.

Jak známo, velký příjem soli zadržuje v těle vodu. To má za následek otoky s následným stlačováním střev, což vyvolává pocit nevolnosti či plynatosti. Proto je potřeba omezit denní přísun soli na 2300 mg.

Dalším spouštěčem plynatosti jsou perlivé nápoje, mezi něž se řadí pivo, minerálky a další sycené nápoje, které obsahují velké množství oxidu uhličitého, Ten se následně uvolňuje ve střevech a tím vyvolává nepříjemné pocity nadýmání. Proto je nutné omezit i příjem tohoto druhu nápojů.

Osvědčené přírodní látky úspěšně bojující proti zácpě a plynatosti.

Zde je pár typů přírodních látek, mající velmi prospěšné účinky na lidské trávení. Ty jsou schopny již za krátkou dobu po užité zmírnit příznaky nadýmání. K tomu podporují i zdravou střevní mikroflóru. Ta je pro dobré trávení doslova nezbytná.

a) Fenykl. Fenykl a fenyklová semínka fungují ve střevech coby protikřečové látky. Jejich úkolem je snižování produkce plynů. Konzumací fenyklu se nejenom střeva, ale i svaly okolo nich krásně zrelaxují. Navíc podpoří tvorbu žluči a současně sníží bolesti v břichu.

b) Kmín. Toto koření v sobě ukrývá vysoce účinné látky, jež mají za úkol přibržďování tvorby plynů ve střevech. Podporuje také množení tělu prospěšné střevní mikroflóry.

c) Zázvor. Nesmírně silná zbraň v boji nejenom proti nachlazení, ale také při zmírnění zažívacích potíží. Zaslouží se o to hlavně jeden enzym pro trávení bílkovin. Jeho úžasným účinkem budete opravdu překvapeni, protože tento doslova mocný kořen si s plynatostí velmi rychle poradí.

d) Ananas. Stejně jako zázvor i ananas obsahuje tzv. bromelin – potentní enzym pro trávení bílkovin.