Víte, jakou použít teplotu při praní prádla?

Skvrna sem, skvrna tam. Kdysi se prádlo pralo jen namáčením do vody a otloukalo o kameny. Nyní stačí nadávkovat prací prášek a zmáčknout knoflík. Horká voda je přitom obvyklým výchozím nastavením pro většinu pracích cyklů. Mnoho lidí totiž věří, že se jedná o jediný způsob, jak zajistit důkladné očištění prádla od špíny. Odborníci ale tvrdí, že horká voda naopak oblečení škodí. A nejen jemu. Její vinou trpí i životní prostředí.

Prokazatelné výhody

Nedávná studie publikovaná v časopise Dyes and Pigments poukázala na to, že zkrácení času a snížení teploty pracích cyklů může mít významné environmentální přínosy. Podle statistik přibližně 90 % spotřebované energie při praní je využito právě k ohřevu vody. Celkově vzato se jedná až o 19 % celkové spotřeby energie v domácnosti. Již jedna očista prádla vypraná kupříkladu na 30 °C tak prokazatelně sníží náklady a zmírní uhlíkovou stopu. Navíc to prádlu prospěje.

Dvě až tři mouchy jednou ranou

Jelikož jsou dnešní prací prášky a gely nesmírně výkonné, horkou vodu ani nepotřebují. Je však mezi nimi rozdíl. Gely jsou ideální pro citlivější materiály, pro méně zašpiněné prádlo, nižší teploty a kratší prací programy. Oproti práškům jsou koncentrovanější. Co se týče „sypkých“ produktů, věřte, že praním při vyšší teplotě účinek „prášku“ nezvýšíte, dokonce ho můžete paradoxně i snížit. Naopak při nižších teplotách se zachovávají barvy a prodlužuje se životnost tkaniny. Studie také prokazují, že zároveň tolik nedochází ke ztrátě mikrovláken.

Mikrovlákna jsou uvolňována z oblečení během každého praní a podle ekologů představují více než třetinu veškerého plastu, který se dostane k oceánu. A pozor, mikrovlákna z bavlny a jiných přírodních zdrojů se nacházejí v moři ještě ve větším počtu. Je tedy nutné se horké vody vzdát úplně?

Alergici a jejich potřeby

Vyšší teploty se doporučují pouze pro silně zašpiněné prádlo. Jejich využití je vhodné i pro osoby trpící alergiemi. V těchto případech může horká voda zabíjet bakterie. (Pro zničení roztočů v lůžkovinách jsou nutné teploty vyšší než 57 °C.) Pokud se s ničím takovým nesetkáváte, zvažte, zda skutečně není lepší šetřit po všech stránkách.

Zdroj: fitsrozumem.cz

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Lanolin na praní Wool Balsam 1,5 l - lanolínový regenerátor 4v1 na 100 % - praní, nádobí, úklid a další využití (zahrádkáři, motoristé aj.). VYROBENO V ČR