Co nevíte o černém pepři…

Černý pepř

Již od starověku využívali lidé k léčení veškerých zdravotních neduhů všemožné bylinky a koření, známé a využívané do dnešní doby. Zázvor, chilli papričky nebo kurkuma, které si svou popularitu zcela jistě zaslouží, si svoji oblibu dokázaly uchovat až do dnešní doby.

Na jedno koření se ovšem časem zapomnělo, což je ohromná škoda. Jedná se o černý pepř, jehož účinky doslova vyčnívají nad ostatním kořením. Je přímo ideálním prostředkem k léčbě různých onemocnění a to na mnoho způsobů.

Toto blahodárné koření tak nabízí opravdu ten největší zdravotní přínos a proto je obrovská škoda, že ho současná moderní věda přehlíží.

Samotná historie černého pepře je přitom velmi zajímavá. Například ve středověku se pepřem platilo. Žádná měna nebo zlato, ale pro nás „obyčejný“ pepř.

Černý pepř se tak stal postupem času pro lidské zdraví opravdu cenným kořením. Ovšem pro nás neznámý olej právě z tohoto koření, hraje daleko větší roli v péči o naše zdraví.

Jaké jsou tedy zdravotní účinky oleje a samotného černého pepře?

Zdravotní účinky černého pepře a oleje se mohou pochlubit celou škálou plusových vlastností. V první řadě je potřeba připomenout laxativum (projímadlo nebo rostlinná droga podporující pohyby střev a jejich vyprazdňování). Pepř také působí proti nadýmání, odhleňuje, má antibakteriální účinky. Černý pepř je rovněž silným antioxidantem a současně také protizánětlivým prostředkem.

Toto koření se může navíc pochlubit diuretickými účinky (proti zadržování vody v těle), antiseptickými účinky, dokáže stimulovat tělo. Jeho schopnosti jdou však ještě dál – předchází svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení a dokáže velmi výrazně snížit horečku.

Mezi jeho nejvýraznější účinky se řadí sedm bodů – žaludek, hubnutí, kožní problémy, dýchání, bakterie, antioxidant, nervy.

Žaludek: Lidé trpící jakýmikoliv žaludečními problémy, by měli zcela jistě sáhnout po černém pepři. V žaludku se totiž tvoří kyselina chlorovodíková, kterou je potřeba správně vylučovat. V případě, že se tak neděje, nastupují zdravotní problémy v podobě špatného trávení, žaludečních kolik, průjmu či zácpy. A je to právě černý pepř, který dokáže spustit správné vylučování této kyseliny.

Černý pepř je schopný také snížit plynatost. Mimo jiné rovněž podporuje funkci tvorby a následné vylučování moči. Je potřeba také zmínit stimulaci pocení, čímž se z těla dostává obrovské množství škodlivých toxinů.

Hubnutí: Zřejmě není pro nikoho žádnou novinkou, že pepř je schopen rozpustit veškerý usazený tuk v celém těle. Tím víceméně aktivuje metabolismus, který se již postará o jeho vylučování z těla ven.

Kožní problémy: Pepř je přímo ideálním prostředkem při léčbě vitiliga. Jedná se o onemocnění kůže, které je charakteristické světlými skvrnami – z pokožky se vytrácí pigment.

Dýchání: Černý pepř je schopen uvolnit dýchací cesty – výrazně zlepšuje průtok vzduchu. Při zánětu nosních dutin, či ucpaném nosu, je pepř nepřekonatelný. Jeho používáním se tak zbavíme hlenů z dýchacích cest a dutin.

Bakterie: Černý pepř se může jako jeden z mála koření pochlubit silnými antibakteriálními vlastnostmi. Díky této schopnosti dokáže výrazně snížit záněty způsobené štípnutím hmyzem a následné bakteriální infekce. 

Silný antioxidant: V černém pepři se skrývá nespočet látek, jejichž posláním je zabránit šíření a působení volných radikálů v těle. Působí jako silná prevence proti vážným onemocněním, jako je například choroba srdce, choroba cév, cukrovka a rakovina.

Zdravé nervy: Černý pepř obsahuje další účinnou látku, kterou je piperin. Ten doslova ochraňuje lidský mozek před neurální degenerací. Díky němu je mozek schopný dlouho zachovávat paměťovou kapacitu a kognitivní schopnosti a to až do pokročilého věku.

Olej z černého pepře a samotný pepř se dá užívat na několik způsobů. Jedná se především o inhalaci, orální konzumaci a povrchovou aplikaci.

Inhalovat se může taktéž několika způsoby. Při vdechování výparů z pepřového oleje se během okamžiku dostaví úžasná relaxace a hlavně klid. Ti, kterým se zdá jeho vůně příliš ostrá, mohou tento olej zkombinovat například s levandulovým a jalovcovým esenciálním olejem a pomocí difuzéru jej potom odpařovat do vzduchu. Osvěžit vzduch se dá i jednoduše nakapáním do horké vody – vynikající způsob pro kuřáky. Působí totiž nejenom jako „antitouha“ po cigaretě, ale také po alkoholu.

Orální konzumací rozumíme příchuť pepře v jídlech, čímž vlastně zvýrazníme chuť daného jídla, kterému dodá kýženou ostrost. Konzumací mletého černého pepře se zlepšuje především tvorba a následné vylučování moči. Tím se vlastně podpoří detoxikace prostřednictvím pro tělo důležitého pocení. Dalším důležitým faktorem je stimulace tvorby žluči, čímž se výborně zlepší trávení.

Povrchovou aplikací rozumíme smíchání pár kapek éterického oleje z černého pepře s nosním olejem – kupříkladu slunečnicovým. Tímto vzniklým roztokem potíráme postižená místa, čímž dojde k potlačení bolesti svalů. Současně se tím dá předejít vzniku křečí. Povrchová aplikace také pomáhá lidem, trpící dnou (krystalická kyselina močová obsažená v kloubech), artritidou a revmatismem.