Víte, co dokáže nedostatek vitamínu B12?

Zdravotní potíže způsobené nedostatkem vitaminu B12

Nedostatek vitaminu B12 je schopný způsobit závažné zdravotní potíže, které vykazují určité varovné příznaky. Jste schopni je rozeznat?

Matka příroda zařídila, že lidský organismus potřebuje ke správnému fungování celou řadu vitaminů. Těch je obrovská škála a není potřeba je zde všechny vyjmenovávat. Budeme se bavit pouze o jednom a to o vitaminu B12. V případě, že je ho v těle nedostatek, způsobuje zcela výrazně zdraví a také chování postiženého jedince. Tímto způsobem dává tělo najevo, že je potřeba tento vitamin doplnit. Existují dvě cesty, jak toho docílit – přírodní cestou anebo doplňky stravy.

Únava – Nedostatek vitaminu B12 způsobuje pocit únavy. Postižený jedinec tak má velký problém vnímat své okolí a celkově není schopen se udržet v bdělém stavu a to i navzdory dostatečného spánku. Poznáváte se v tom? V takovém případě zkuste doplnit vitamin B12. Mělo by dojít k celkové tělesné a fyzické úpravě.

Závratě – Už jste někdy zažili ten pocit, kdy se vám z ničeho nic zatočí hlava? I v tomhle může mít prsty nedostatek vitaminu B12. Závratě se mohou klidně objevovat z ničeho nic a stejně tak i zmizet. Někdy jsou spojeny s nějakým nečekaným rychlým pohybem. Znáte ten pocit, kdy prudce vstanete z postele a musíte si okamžitě sednout, protože se vám motá hlava? Pokud chcete zlepšení vašeho stavu, potom vyzkoušejte vitamin B12.

Slabé svaly – Nedostatek vitaminu B12 může stát i za tímto problémem. Stává se vám, že nemůžete zvládnout běžné zatížení svalů? Nebo vás začnou prostě jen bolet? Potom je prostě a jednoduše málo okysličeny. I za to může nedostatek vitaminu B12. Stačí ho pouze doplnit, a je po problémech.

Bolestivé píchání – Máte pocit, že vám někdo do těla zabodává jehly? A nemusí to být nutně pouze v jednom místě. Za tohle může nervové poškození a to důsledkem nedostatečného okysličení. Bolesti jsou velmi nepříjemné, často spojené s nečekanými záškuby. Opět to může být způsobeno nedostatkem vitaminu B12.

Časté zapomínání – Dlouhodobější nedostatek vitaminu B12 se může projevit i stále častějším zapomínáním. Na vině je opět nedostatek kyslíku v těle, v tomto případě v mozku. Ten na základě špatného okysličení nepracuje tak, jak má. Potom se vám může stát, že si prostě spoustu věcí nejste schopni zapamatovat. Ten samý problém se vyskytuje i v případě přemýšlení.

Bledost – Bledost se vždy vysvětlovala nedostatkem železa. Ale pozor, klidně to může být i nedostatkem vitaminu B12. Když je ho v těle málo, někdy dochází k poškození červených krvinek, což vede k následné bledosti.

Zvláštní jazyk – Na zdravém jazyku by měly být hrboly. Pozor ale na příliš hladký a sytě červený jazyk. Pokud vám připadá zvláštní, je to problém. A jeho důvodem opět může být pouze nedostatek vitaminu B12.

Proč je tolik důležité mít dostatek vitaminu B12?

Právě jsme si pověděli, co způsobuje jeho nedostatek. Pokud ale budeme dbát na jeho dostatek, budeme preventivně bojovat proti vrozeným vadám, zároveň zajistíme tělu silné a zdravé kosti. Tím vlastně zabráníme i osteoporóze. A na konec má dostatek vitaminu B12 také velmi pozitivní vliv na deprese. Ty lze buď zcela eliminovat anebo alespoň zmírnit.