Co nevíte o jílu...

Jíl plný zázraků.

Obyčejná přírodní surovina a přitom plná doslova zázračných schopností, tolik prospěšných pro náš organismus. To je jíl, který instinktivně pojídají zvířata a to zejména v případě, kdy se cítí nemocná anebo pociťují jakoukoliv bolest.

Léčivé jíly totiž obsahují minerály ve vysoké koncentraci, jde hlavně o křemík, vápník, hořčík, sodík, železo a draslík.

I lidé ve všech kulturách přišli na jeho zázračnou moc a to již od pradávna. Začali ho používat hlavně pro jejich vysoký obsah živin. Ty působí na jakýkoliv živý organismus velmi pozitivně a ozdravně. Jejich léčivá síla dokonce dokáže odvádět z těla veškeré toxiny.

Tento nenápadný, jemný prášek je mimo jiné také oblíbeným prostředkem v kosmetice a to hlavně díky své schopnosti vytáhnout z pleti veškeré nečistoty, toxiny a záněty. Jedná se především o čistící pleťové masky, které vyhledávají především majitelky mastné a problematické pleti. Po použití takovýchto masek se jako zázrakem ztratí zanícené pupínky černé tečky a dokonce i přebytečný maz.

Jílů existuje několik druhů a každý se zaměřuje v pomoci na něco jiného. Nejvyužívanější jsou jíl zelený, bílý nebo šedý. Tyto tři druhy bývají v pleťových maskách doplněny dalšími účinnými látkami, jako je aktivní uhlí, výtažky z mořských řas anebo zinek. Na opravdu pečlivou a velmi důkladnou detoxikaci pokožky je přímo skvělý zelený jíl.

Pro citlivou pleť se doporučuje růžový jíl. Je přímo jako stvořený pro suchou a opravdu citlivou pleť, se sklony k zarudnutí. Je pravdou, že v tomto případě záleží hodně na typu pokožky a její barvě. Růžového jílu se všeobecně ale nikdo nemusí bát. Díky svému vysokému obsahu železa a velmi jemným, čistícím schopnostem, aniž by narušil přirozenou lipidovou bariéru, se mu v poslední době dostává čím dál větší pozornosti.

Jíl ovšem není určený pouze pro obličej. Je velmi vhodný i v péči o celé tělo. Ideální je přisypat si francouzský, sypký, bílý jíl do koupele nebo ho použít při všemožných zábalech. Výsledky jsou přímo famózní – zmizí bolesti zad, kloubů a křečí. Díle je schopný podpořit regeneraci a dokonce dokáže i zmírnit celulitidu.

Zelený jíl se využívá pro každodenní použití například v praktickém sprchovém gelu. Tam je už jíl přimíchaný. Tím to ale nekončí. Vynikající je také zubní pasta právě s příměsí zeleného jílu.

Stále ovšem nejsme ve výčtu super vlastností jílu u konce. Ti, kteří mají problémy s jemnými, snadno se mastícími vlasy, které ne a ne udělat alespoň náznak objemu, by měli stoprocentně sáhnout právě po jílu. Jedině on dokáže vrátit velmi šetrně rovnováhu přecitlivělé pokožce hlavy.

Šedý jíl se vyznačuje především svojí schopností okysličení buněk. Tím na sebe natáhne přebytečný vodík, který buňka nahradí kyslíkem. Odkyseluje a neutralizuje tělo. Pokud je správně užíván, dokáže uvést do rovnováhy i střevní mikroflóru.

Jíl se prostě hodí doslova a do písmene na celé tělo a to jak se říká – od hlavy až k patě.

Šedý jíl ovšem není prospěšný pouze pro lidský organismus. Jak bylo zmíněno již v počátku, jíl pomáhá i zvířatům. Pokud je zvíře nemocné (zvracející), měl by se jim do misky s vodou přidat právě šedý jíl. Nemocnému zvířecímu pacientovi se velmi rychle uleví a jeho rekonvalescence proběhne daleko rychleji.

 

EKOMARKET.cz doporučuje jíly a bahna:

Vulkanický červený jíl z Maroka "Výživa" - červený jíl z Maroka dodává pokožce pružnost, neuvěřitelnou jemnost, svěžest a přitažlivost. 

Vulkanický černý jíl z Kamčatky - po aplikaci jílu z Kamčatky bude Vaše pokožka vypadat svěží, pěstěná a vypnutá. Více ZDE

Vulkanický černý jíl "Čistící" - hloubková očista, šetrná péče, regulace mazových žláz, zúžení pórů, zlepšuje účinek krémů. 

Valdajský modrý jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, vrásky, omlazení, pružnost a pevnost, zdravá barva pleti. 

Modrý Kambrický jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, zužuje póry, zlepšuje kontury obličeje, vrásky, celulitida. 

Modrý jíl z Bajkalu "Omlazující" - Péče o tělo a obličej; čistí, zužuje póry, odstraňuje zarudnutí, proti stárnutí pokožky. 

Modrý Azovský jíl - Péče o tělo a obličej; čistí, zlepšuje barvu, tonizuje; drobné vrásky, únava. 

Jíl z Mrtvého moře - čistící a obnovující účinek, aktivně se používá při prevenci akné. 

Tonizující sibiřský smaragdový jíl "Anti-age" na obličej, tělo a vlasy - stahuje póry, změkčuje a zvláčňuje; tonizuje a tvaruje postavu; hloubkově vyživuje, obnovuje a podporuje růst zdravých vlasů. 

Modrý Bajkalský jíl "Čistící" na obličej tělo a vlasy - hloubková očista, omlazení, stahuje póry, tonizuje a vypíná pokožku, celulitida; obnovuje vlasy, podporuje růst, lupy.

Čistící altajský růžový jíl "Omlazující účinek" na obličej, tělo, vlasy - čistí, změkčuje a osvěžuje, vyhlazuje vrásky; obnovuje pokožku, celulitida; obnovuje strukturu vlasů, hloubkově vyživuje, dodává objem. 

Černý vulkanický jíl z Kamčatky "Čistící" na obličej, tělo a vlasy - účinně čistí pleť, stahuje póry, matující účinek, celulitida, tonizuje a vypíná pokožku; růst zdravých a silných vlasů, obnovuje strukturu, zpevňuje kořínky. 

Bílý Valdajský jíl "Omlazující" na obličej, tělo a vlasy - výrazný omlazující účinek, vyhlazuje mimické vrásky, odstraňuje podráždění a šupinatění; růst vlasů, lupy.

Egyptský růžový jíl "Hydratace" - Péče o tělo a obličej; suchá pokožka, tonizace, hydratace, zjemnění, vypnutí. 

Černý kosmetický jíl s aloe vera a echinaceou "Proti akné" - mastná a problematická pleť, akné, hloubková očista, zužuje póry, odstraňuje záněty. 

Bylinný Sibiřský zelený jíl "Výživný" - zlepšuje pružnost pleti, aktivuje tvorbu kolagenu, zabraňuje tvorbě vrásek. 

Bylinný Kavkazský smaragdový jíl "Obnovující" - komplexní péče o pleť, vyživuje a hydratuje, obnovuje pružnost a pevnost. 

Bylinný Karelský růžový jíl "Tonizujicí" - Výživa a hydratace; zklidňuje, zlepšuje strukturu a vyrovnává povrch pleti. 

Bílý Jordánský jíl - Péče o tělo a obličej; celulitida, mastná pleť, zužuje póry. 

Bílý Anapský jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, peeling, vrásky; tonizuje, bělící účinek. 

Agáthy: Termálně - jílová maska na tělo (hloubková očista) - Tato maska je absolutním favoritem zákazníků a blogerů krásy v Rusku. Maska obohacená amazonským jílem účinně čistí póry a přispívá k jejich znatelnému zúžení, pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu kůže a snižuje mastný lesk. Vhodné pro normální, náchylným k mastným a mastným typům pleti. 

Baňka Agáthy: Maska na tělo Černá rašelina - Díky svému složení maska pokožku vypíná a dodává jí mladistvý vzhled. Navíc pokožku vyživuje, vyhlazuje a předchází vzniku celulitidy. 

Bajkalský modrý jíl "Omlazující" - lifting účinek, tvorba kolagenu, vyhlazuje pleť, zabraňuje tvorbě vrásek. 

Altajský bílý jíl "Hydratační" - zlepšuje strukturu, vzhled a barvu pleti, udržuje vláhu pleti.