Víte, jak na popraskané a ztvrdlé paty?

Popraskané a ztvrdlé paty

Ani sebeelegantnější a nejkrásnější sandálky nevyniknou, pokud máte suchou a zrohovatělou kůži na patách. Ta dokáže celkový efekt poměrně rychle a snadno pokazit. Nejde ale jen o nehezký vzhled. V první řadě se jedná o bolestivé popraskání kůže, jejíž bolest pocítíte při každém kroku. Tyto faktory jsou bezesporu dobrým důvodem, proč se o nohy začít pořádně starat, pečovat o ně, hýčkat je.

V tomto případě ovšem nejde o jednorázovou akci. Pokud paty praskly jednou, budou praskat dále. A tak jako u většiny kožních, zdravotních problémů, je i v tomhle případě základem pravidelná péče o paty. Naštěstí se nejedná o žádnou složitou proceduru.  

V první řadě je nutné najít si nějaký ideální nástroj, kterým je nutné jednou až dvakrát zrohovatělou kůži na patách odstranit. Většinou se jedná buď o škrabku přímo určenou za tímto účelem, vhodné jsou i pemzy různých hrubostí.

Na našem trhu je nepřeberné množství pomůcek, které dopomohou ke krásným a hlavně zdravým patám. Například skleněné nebo kovové škrabky, s nimiž je velmi jednoduchá práce. Velkou oblibě se těší i pemzy. Nejenže jsou snadno dostupné, ale hlavně bezpečné. Jedná se především o přírodní vulkanické pemzy, které jsou obohacené o minerály. K dostání jsou i různé exotické – marocká keramická nebo třeba pemza z mořských břehů. Zapomenout by se nemělo ani na elektrické brusky.

Otázkou ovšem zůstává, jakou formu pedikúry zvolit. Mokrou nebo suchou. Věřte, že je to vcelku jedno, protože vždy záleží na tom, jaká forma komu více vyhovuje. Podstatný je výsledek – krásně ošetřené paty. 

K péči o popraskané paty patří samozřejmě i jejich promazávání vhodným krémem. I zde je na výběr spousta možností. Někomu vyhovuje obyčejné hydratační, tělové mléko, někdo preferuje speciální krém na tvrdá chodidla. Vynikající je také domácí maska na nohy z avokáda. Ať už si tedy vyberete jakoukoliv variantu, v žádném případě krémem nešetřete a chodidla pořádně promazejte. Ty je nutné mazat po každé koupeli a zároveň jemně promasírovat. Pokud jsou paty popraskané hodně, není vůbec od věci je promazat několikrát za den.

Dalším faktorem pro hebkou kůži na patách je domácí koupel a peeling. Jak známo, vlahá voda kůži krásně zvláční a tím pádem i ošetří. Ale to pouze za předpokladu, že se do vody přidá sůl v kombinaci s olejem. I zde je na výběr několik variant: olej heřmánkový, konopný, tea tree, levandulový nebo nimbový. Perfektní je domácí levandulová koupelová sůl anebo třeba pivo.

Při domácí koupeli je nutné nohy máčet cca dvacet minut. Ihned poté odstraňte škrabkou či pemzou změklou kůži. Ale pozor. Při vícečetných koupelích není vhodné kůži pokaždé obrušovat. K tomu použijte peeling, který si klidně udělejte doma z kakaa, kokosového oleje a cukru.

Pokud chcete pořadí procedur prohodit, klidně tak udělejte. Použijte napřed nástroj určený pro suché ošetření a teprve potom regenerujte nohy v lázni.

Za nejlevnější a fungující se považuje přírodní léčba. Chodidla stačí namazat obyčejným sádlem, zabalit do igelitového sáčku a poté vložit do bavlněných ponožek. Podobné účinky má i tvaroh, který navíc zmírňuje horkost, již může způsobovat případný zánět v patách.

Za vyzkoušení stojí i koupel z vlažné vody se syrovátkou.

V neposlední řadě jsou pro popraskané paty přímo perfektní speciální ponožky. Jedná se vlastně o pleťovou masku ve formě ponožek. Ty se používají většinou přes noc – kůže se po takovém ošetření loupe několik dnů. K dostání jsou i textilní hydratační ponožky. U nich je sice cena maličko vyšší, ale zase jsou určeny na mnoho použití. Některé ponožky se používají jednorázově – jako maska, jiné jsou určeny na noční použití a další i na celodenní nošení.

Několik rad na závěr: Pokud máte paty opravdu hodně popraskané, zkuste zvážit návštěvu odborníka – pedikéra, v horším případě přímo kožního lékaře. Může se totiž jednat o zánětlivou proceduru, kterou je nutné začít léčit. Lékař vám napíše vhodnou mast, která vás zbaví zánětů. Měli byste vědět, že praskliny jsou vstupní cestou různých infekcí, například velmi obávané kožní nemoci – růže (erysipel).

 

EKOMARKET.cz doporučuje na paty:

Lanolínový balzám na nohy 50ml - lanolin je v přírodní medicíně používán již v době starého Egypta. Jedná se o vosk, který produkují ke své ochraně ovce. Lanolin zvláčňuje a zvlhčuje, čehož využíváme na zjemnění ztvrdlé kůže. Má vysokou schopnost vázat vodu.