Co nevíte o mozku…

Podpořte svůj mozek

Jedná se o nejdokonalejší, nejsložitější orgán v lidském těle. Je to v mnoha směrech stále neprobádaný orgán, který řídí vše, co děláme. A už jen z tohoto důvodu by se o něho měl každý pořádně starat.

To, že v hlavě máme mozek, to všichni velmi dobře víme. A možná právě proto, že je tak dobře schovaný, mu drtivá většina lidí nevěnuje takovou pozornost, kterou si zcela jistě zaslouží a to až do chvíle, než s ním začnou být nějaké problémy.

Člověk je tvor velice zvláštní. Dbá celkem pravidelně o svoji vizáž (abychom neměli žádné vrásky, měli krásné vlasy, tělo bez chloupků a pokožku sametově hebkou, se staráme s péčí mnohdy až přehnanou), ale o mozek příliš velký zájem neprojevuje.

Však není vidět, tudíž ho naše okolí nemůže nijak obdivovat. A přitom paradoxně právě jemu vděčíme za to, jak vypadáme a působíme celkově navenek. Shrnuto a podtrženo – mozek může nejenom za vše dobré, ale také i za to špatné. 

A přitom je v silách každého z nás co nejvíce eliminovat to zlé a podporovat v něm to dobré. Stačí se o něj jen správně starat. Zdravá starost o mozek není ani nijak finančně náročná, na rozdíl od drahých krémů, epilátorů a depilátorů, které běžně používáme pro zkrášlení.

To co teď budete číst, bude možná znít neuvěřitelně, ale i mozek potřebuje jíst. Proč ho teda nenakrmit a tak ho chránit před poškozením? A jsme zase u zdravé stravy.

Naštěstí už v dnešní době stále více lidí chápe, že je potřeba začít se zdravě stravovat. Vždyť i do našich aut lijeme jen to nejlepší, aby nám jejich motor vydržel co nejdéle a v co nejlepší kvalitě, sami do sebe jsme ovšem schopni nasoukat i to nejhorší, co najdeme v obchodech a vůbec se nezajímáme o to, jestli je to zdravé anebo našemu tělu prospěšné. A právě jídlo je tím naším hnacím motorem, tím palivem pro náš organismus. 

Ale nejenom strava je tím nejdůležitějším, co náš mozek potřebuje. Je to také kyslík. Zřejmě už každý z nás zažil ten pocit únavy a to pouze díky vydýchané, či přetopené místnosti. Při nedostatku kyslíku přestává mozek fungovat na sto procent, člověku to přestává myslet a není schopen se na cokoliv soustředit. V tomto okamžiku stačí vyjít ven na čerstvý vzduch, popřípadě se maličko pohnout (například pár dřepů) a okysličený mozek začne okamžitě lépe fungovat. A právě z toho důvodu se ke zdravé stravě doporučuje i pohyb. Tím se krev v těle pořádně rozproudí a mozek se krásně okysličí.

Jídlo pro zdravý mozek

Mozku nejvíc prospívají nejenom ryby, ale také rajčata, špenát a brokolice.

Jedná se především o potraviny bohaté na železo, protože jeho nedostatek velmi často způsobuje kromě mnoha jiných zdravotních problémů i špatné zásobování mozku kyslíkem.

Na železo je bohatý především špenát. V něm se ukrývá kromě železa i mnohem víc užitečných látek. Jedná se především o oxidanty, chránící mozkové buňky před poškozením, dále obsahuje nejenom vitamín C, ale také E a K. Ty jsou zase schopny snížit riziko vzniku demence. Ve špenátu je také obsažen hořčík, kyselina listová a další minerály. Strava obsahující špenát zlepšuje paměť a usnadňuje učení.

Velmi obdobné účinky má i brokolice. I ona obsahuje vitamín K, přispívající k posílení kognitivních funkcí, značnou dávku kyseliny listové a vitamínu C. Je významným zdrojem hořčíku, minerálu nezbytného pro činnost svalů, srdce a pro přenos nervových vzruchů. Brokolice navíc obsahuje cholin, který velmi dobře zlepšuje paměť. Proto je potřeba tyto dva zástupce zeleniny kombinovat. Vyzkoušejte z těchto dvou zástupců zdravé stravy třeba salát a klidně k nim přidejte rajčata. Ta nejenže dodají každému jídlu výraznou chuť, navíc při jeho konzumaci získá organismus silné antioxidanty zvané lykopeny. Ty bojují c volnými radikály, jež nám poškozují mozek. Rajčata navíc podporují paměť a napomáhají tvorbě serotoninu, který je důležitý pro dobrou náladu.

Mezi takzvané superpotraviny se řadí také avokádo, hnědá rýže, ořechy a další poživatiny, které obsahují kromě jiných látek i biotin. Ty jsou zdrojem vitaminu E, podporují průtok krve cévami, čímž efektivně zásobují mozek kyslíkem a zlepšují tak paměť, schopnost učit se a také duševní výkonnost.

Z těchto surovin se dají vytvořit vcelku chutná jídla a to jak studená, tak i teplá. Poslední dobou nabývají na popularitě i ovocné nápoje, především smoothie.

Maso

Pro lidský organismus je neméně důležitý dostatečný příjem bílkovin. Proto je tolik nutné konzumovat potraviny, které jsou na ně bohaté. Jedná se především o živočišné zdroje, mezi něž patří vejce, mléčné výrobky a především maso – hlavně hovězí, kuřecí, játra a další. Bílkoviny z živočišných zdrojů jsou lépe vstřebatelné, ale obsahují relativně vysoké množství nasycených tuků a cholesterolu, proto by se to s konzumací nemělo přehánět.

Vegetariáni, kteří odmítají jíst maso, by měli do svého jídelníčku zahrnout rostlinné bílkoviny, na které je bohatá hlavně čočka, sója, fazole, hrách, cizrna, ale hlavně také ořechy, slunečnicová, sezamová anebo dýňová semínka. Výčet doplňují chia semínka, která jsou nejenom velmi chutná, ale dají se přidávat prakticky do všeho.

Nejenom pro vegetariány je určen tempech ze sóji, který bezpečně nahradí maso a to nejen chuťově, ale i obsahem bílkovin. Rostlinné bílkoviny nejenom že nabízejí velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny, ale jsou také méně kalorické. Tělo je sice zpracovává trochu déle a tím pádem se považuje za optimální příjem živočišných a rostlinných bílkovin poměr jedna ku dvěma.

Ryby

Ačkoliv jsou ryby plné nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které patří k tomu nejzdravějšímu a nejlepšímu, co můžeme organismu a především mozku poskytnout, bohužel jich je na našich talířích stále málo. Za nejvhodnější jsou považovány hlavně tučnější ryby. Ale i méně tučné jsou našemu organismu velmi prospěšné. Sem se řadí mořské ryby jako tuňák, losos, makrela, treska, sleď neboli herinek, sardinky a mnohé další.

V našich obchodech se většina ryb dá sehnat v podobě filetů, takže se dají koupit i menší porce. Odpadne tak přemýšlení, co s tak velkou rybou dělat.

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoliv rybu, vždy pamatujte na to, že musí být absolutně čerstvá.

 

EKOMARKET.cz na mozek doporučuje:

Ginkgo biloba - účinnné látky obsažené v Ginkgo bilobě můžou příznivě působit při ovlivňování prokrvení, okysličení a činnosti mozku, krevního oběhu v končetinách, paměť a schopnost soustředění.