Co nevíte o sádle…

Co nevíte o sádle…

Obyčejná surovina, nad kterou se ženy udržující si štíhlou linii často ošklíbají. Jenže sádlo si zaslouží rehabilitaci a v posledních letech na to přichází čím dál víc lidí včetně odborníků. Navíc nepatří jen jako základ do guláše nebo na chleba s cibulí.

Sádlo se v minulosti hojně používalo, jenže po druhé světové válce se na výsluní dostaly margaríny, prezentované jako něco zdravějšího. Tím, jak se lidé začali zajímat o zdravější stravování, řada z nich na sádlo zanevřela. Ale ukazuje se, že to nebylo tak úplně oprávněné.

Pro zdraví:

Autoři z britské BBC sestavili v roce 2018 žebříček 100 nejzdravějších potravin. Vycházeli přitom ze studie korejských vědců, kteří se pod drobnohledem podívali na tisíc různých potravin a ohodnotili obsah živin, vitaminů, minerálů a dalších látek, zkrátka jejich prospěšnost pro zdraví. Ve výsledném seznamu 100 nejzdravějších potravin se objevilo i sádlo. A to dokonce v první desítce mezi takovými kapacitami, jako je nať červené řepy, mangold, dýňová semínka, chia semínka, platýs či mandle. Je zřejmé, jak zdravě tyto suroviny zní. 

Konkrétně se v seznamu objevilo vepřové sádlo na desátém místě jako skvělý zdroj vitaminů skupiny B, vitaminu D, omega-3 mastných kyselin a dalších. Sádlo tedy není třeba zatracovat, kvůli jeho tučnosti je ovšem nutné nepřehánět to v jídle s množstvím.

Účinky sádla lze ale čerpat nejen v roli potraviny. Využití je mnohem rozmanitější. Asi vás to nepotěší, ale člověk je vlastně docela podobný praseti. V medicíně se zkoumá podobnost lidských orgánů s těmi prasečími. Ke krytí ran se dočasně používá prasečí kůže a do budoucna se hovoří o transplantaci celých prasečích orgánů. Proto není divu, že člověku velmi prospívá i sádlo.

Na pokožku, jizvy a strie:

Dříve to byl běžný pleťový krém. Neexistovaly drahé tubičky a kelímky, a tak si naši předkové mazali obličej i zbytek těla právě vyškvařeným nesoleným sádlem. Velmi vhodné je zejména na suchou pokožku, například se sklonem k ekzémům. Dokáže kůži promastit, zjemnit, zvláčnit a má i hojivý potenciál. Hodí se tedy k promazávání jizev nebo těhotenských bříšek jako prevence vzniku strií.

Zábaly se sádlem pomáhají také na rozpraskanou kůži. Blíží se čas sandálků, takže je třeba dát si chodidla do skvělého stavu. Využít můžete sádlo i na ruce, které dostávají častým dezinfikováním velmi zabrat. Stačí ruce namazat sádlem, nanést na ně bavlněné rukavice a nechat přes noc působit. Na nohy využijte ponožky. K těmto účelům se prodává kosmetické sádlo. 

Blíží se i sezóna otravných komárů, kteří nám budou znepříjemňovat chvíle nejen v přírodě. Říká se ovšem, že sádlo jim nevoní. Když si jím tedy namažete nezakrytá místa, měla byste komáry odpuzovat. A pokud by to náhodou nevyšlo, můžete si následný štípanec či štípance sádlem alespoň ošetřit.

Proti nachlazení:

Sádlo je také přírodní surovinou vhodnou k léčbě dýchacích cest. Namazání hrudníku pomáhá uvolnit hlen a usnadňuje odkašlávání. Udělat si můžete i zábal, který necháte působit přes noc. Stačí dát sádlo na teplé plátýnko, přitisknout na hrudník, překrýt igelitem a další vrstvou látky.

V domácnosti:

Sádlo můžete mazat nejen na sebe, ale například i na boty. Když na svou koženou obuv nanesete tenkou vrstvu sádla, postaráte se tak o přírodní impregnaci. Boty budou chráněné a nebudou tak snadno propouštět vodu.

Bílá hmota vás dokáže zbavit i nepříjemného vrzání pantů. Opět stačí tenká vrstva, abyste se doma zbavila nervydrásajícího zvuku.

Sádlo je vhodné i pro péči o litinové nádobí bez povrchové úpravy. Cílem je udržet jeho nepřilnavost. Po omytí nádobí potřete vrstvou sádla, nechte prohřát a slijte. Postup opakujte alespoň dvakrát a utřete papírovou utěrkou, aby na nádobí zůstal mastný film.

Na trhu se vyskytuje několik druhů sádla. Je mezi nimi například střevní, plstní či kruponové. Tím nejkvalitnějším je ovšem hřbetní neboli řemenové. To je také odolnější proti žluknutí. Skladujte ho v lednici například v zavařovací sklenici. Vydrží tam několik týdnů i měsíců.

Zdroj: ŽENA-IN.cz