Co nevíte o olivovém oleji…

Nenahraditelný olivový olej je skvělý parťák do domácnosti i při péči o pleť

Olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků a není divu, že je tolik oblíbený ve většině kuchyní. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu špatného cholesterolu, mají fantastický účinek na oběhový systém a stav pokožky, a navíc posilují imunitu a usnadňují hubnutí. Málokdo však ví, že jej lze použít i mnoha jinými způsoby. Především vám usnadní každodenní čištění a nahradí drahé krémy a další kosmetiku pro péči o pokožku a vlasy.

Odstranění mastných skvrn a leštění nábytku

Olej je ideální pro odstraňování mastných nečistot na nerezové oceli, takže si rychle poradí se špinavou kapotou nebo kamny. Stačí nanést olej na znečištěné povrchy například pomocí houby na mytí nádobí a poté je přikrýt hadříkem namočeným v horké vodě. Po několika minutách skvrnu setřete hrubou stranou houby a usušte papírovou utěrkou. Olivový olej také pomůže odstranit připálený tuk z hrnců a pánví. Smíchejte dvě lžičky oleje s trochou hrubé soli a jemně vydrhněte spáleninu pomocí houby. Olivový olej můžete použít i k osvěžení a impregnaci dřevěného nábytku. Po umytí měkkým hadříkem stačí na nábytek nanést malé množství oleje a jemně ho přeleštit. Olej ochrání před vlhkostí a skryje malé škrábance.

Olivový olej dělá divy i v kosmetice

Olej nahradí mnoho kosmetických přípravků pro péči o pleť, a to především krémy proti vráskám a pro hydrataci. Malé množství oleje lze aplikovat přímo, zejména na zralou a suchou pokožku. Spojením olivového oleje, přírodního jogurtu a citronu si můžeme snadno připravit domácí masku, která rozjasní pleť a vyhladí vrásky. Olivový olej je také perfektní náhradou za odstraňovač make-upu.

Péče o suchou pokožku hlavy a roztřepené konečky

Olivový olej se používá k regeneraci pokožky hlavy a boji proti lupům. Je také nenahraditelný v péči o délku vlasů. Okamžitě je zvlhčuje, vyživuje, vyhlazuje a pomáhá řešit polámané a roztřepené konečky. Uzavře vlasové kutikuly a zjemní je na dotek. Stačí nanést malé množství oleje do celé délky vlasů a poté je zabalit do tlustého ručníku nebo fólie po dobu nejméně 20 minut.
Olivový olej můžete použít také na:

- popraskané paty,

- ošetření těla po spálení sluncem,

- boj proti mšicím.

Zdroj: bydlenisnu.cz