Znáte bílý zázrak za pár korun?

Bílý zázrak za pár korun? Vypere, vyčistí a zbaví akné!

 

Můžete ji použít při vaření, při úklidu, ale i na štípance nebo nelibě zapáchající boty. Je levná a velmi účinná, navíc ekologická! A s velkou pravděpodobností máte tenhle bílý zázrak ve špajzu. Co všechno dokáže, když mu dáte šanci?

Článek

Jedlá soda bikarbona patří mezi levné a velmi účinné pomocníky s neuvěřitelně širokým využitím v kuchyni nebo při úklidu, ale třeba i v kosmetice. Díky ní ušetříte a ještě omezíte používání chemie. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet některý z následujících tipů.

1. Jedlá soda v kuchyni

Jedlou sodu by měli mít po ruce všichni, kdo rádi připravují něco dobrého na zub. Pomůže totiž nejen jako kypřidlo při pečení. Co ještě zvládne?

Měkčí maso: až budete nakládat maso, přidejte do směsi koření a oleje trochu sody, maso bude křehčí.

Domácí šumák: smíchejte 2 díly cukru, 2 díly kyseliny citronové a díl jedlé sody a zalijte vodou.

Luštěniny bez nadýmání: do vody, v níž budete namáčet luštěniny, přidejte lžičku sody, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

Vařená zelenina bez ztráty barvy: když do vody na vaření přidáte lžičku sody, neztratí zelenina svou přirozenou zářivou barvu.

2. Jedlá soda při úklidu

Bikarbona je skvělou volbou hlavně pro ty, kteří se snaží uklízet bez chemie. Je překvapivě účinná proti mastnotě a připáleninám.

Místo tekutého písku: na sporák, urputnější špínu, ale třeba i připáleniny můžete použít kašičku z 1 dílu vody a 1 dílu sody. Naneste ji na špínu, nechejte chvíli působit a potom dobře setřete a omyjte.

Na vodní kámen: pokud vodu z předchozího receptu nahradíte citronovou šťávou nebo octem, vznikne přípravek proti vodnímu kameni, který usnadní úklid koupelny i toalety.

Na připáleniny: i hodně připálený hrnec vyčistíte s pomocí jedlé sody. Nasypte ji na připáleninu, zalijte trochou vroucí vody a nechejte působit přes noc. Rychlejší je vodu se sodou v hrnci asi 5 minut povařit, a až vše vychladne, umýt.

Proti skvrnám na prádle: na schopnost jedlé sody odmočit i urputné skvrny nedali dopustit ti, kteří prali látkové pleny. Do 10 l vody přidejte 5 rovných lžic sody a nechejte prádlo namočené přes noc. Platí to i na skvrny od potu.

Při mytí nádobí: myjete hodně mastné hrnce a pánve raději v ruce? Pak do vody přidejte lžičku sody, nádobí ponořte a nechejte chvíli odmáčet. Mastnota bude pryč – dokonce i z připáleného roštu grilu.

3. Jedlá soda proti zápachu

Bílý prášek poslouží i jako účinný přírodní pohlcovač pachů. Nasypte ji na talířek a postavte do lednice, po několika dnech vyměňte. Nasypat ji můžete i na dno odpadkového koše, popelníku nebo popelnice, lze jí poprášit i rohožku nebo psí pelech: nechejte sodu působit přes noc, pak vyluxujte nebo řádně vyklepejte a zápach je pryč.

Na smradlavou obuv: nasypejte do každé boty alespoň lžíci sody, nechejte stát přes noc a pak vyklepejte.

Na zašlé prkénko: dřevěné prkénko, na kterém jste krájeli třeba rybu, vyčistěte vodou s přidáním trochy sody. Voda se sodou zbaví zápachu i ruce, třeba když jste krájeli česnek.

Na čistění pračky a myčky: asi 4 lžíce jedlé sody nasypte do pračky. Pak ji zapněte na krátký program a nelibá vůně, stejně jakou usazeniny a vodní kámen, budou pryč. Sodu můžete nasypat i na dno myčky a bude to mít stejný efekt.

4. Jedlá soda v kosmetice

Věděli jste, že jedlá soda najde uplatnění i v péči o vlasy a tělo? Rozhodně se vyplatí vyzkoušet něco z následujících tipů.

Při pocení: jedlou sodu použijte jako tělový pudr do podpaží, když se hodně potíte. Neutralizuje pach potu.

Do koupele: lžičku sody přidejte do vody, v níž si namáčíte nohy před pedikúrou. Můžete ji dát i do koupele s bylinkami nebo vonnou solí, protože změkčuje kůži a zlepšuje její prostupnost pro ostatní pečující látky.

Na štípance: pokud nemáte po ruce uklidňující mastičku na bodnutí hmyzem, umíchejte kašičku z vody a sody a naneste na kůži, poslouží stejně.

Místo suchého šamponu: do mastných vlasů nasypejte jedlou sodu, nechejte chvíli působit a pak pečlivě vyčešte a vyfoukejte fénem. Soda absorbuje mastnotu.

Pro větší objem vlasů: přidejte asi půl lžičky sody do dávky šamponu. Po umytí budou mít i velmi jemné vlasy krásný objem. Tento trik pomáhá také odstranit z vlasů chlor po plavání v bazénu.

Proti akné: směs 1 dávky medu a 1 dávky sody naneste na místa postižená akné, nechejte působit klidně i přes noc a pak omyjte. Lze používat denně, dokud se stav nezlepší.

Prozeny.cz