Máte špatné srdce?

Máte špatné srdce?

Asi není nikdo, kdo by si nepřál mít zdravé srdce. Ale jsou i tací, kteří se k němu chovají doslova macešsky. Prostě dělají vše proto, aby mu tento nejdůležitější orgán v těle nesloužil příliš dlouho. Chcete se vyhnout všem rizikovým faktorům? Potom si zkuste přečíst pár rad, jak si ho co nejdéle udržet zdravé.

Negativních faktorů, které zásadním způsobem ovlivňují funkci oběhového systému, je mnoho. Kromě zhoršujícího se životního prostředí, nesprávné životosprávy spojené s nadměrnou konzumací alkoholu, kouřením, přejídáním se, sedavým způsobem života a špatnými sociálními podmínkami je to i nesprávná duševní hygiena, či opomíjení preventivní péče.

Logicky vyznívá zásadní otázka – jak se tedy správně chovat, abychom zůstali zdraví a naše srdce a cévy byly v tom nejlepším pořádku?

V první řadě je nutné si udržet přímo optimální hmotnost. Podle neveselých statistik totiž u nás trpí neuvěřitelných 60% lidí nadváhou až obezitou.

Řadíte se mezi tyto jedince? Potom jsou pro vás určeny následující rady.

Je nutné si upravit životosprávu tak, aby se nám podařilo dostat se na tu správnou a hlavně zdravou hmotnost, jež musí být optimální vůči našemu věku a výšce. Dále je potřeba se zbavit veškerých zlozvyků a tak se udržovat v kondici. Tohle platí zvlášť pro ty, jež mají sedavé zaměstnání anebo jen nedostatek tolik důležitého pohybu. Zjistěte si proto váš index BMI. V případě, že vám neukáže vyšší hodnotu než 25, všechno je v pořádku. Pokud vám ukáže hodnotu do 30 bodů, potom jde o nadváhu. Ale pozor! Pokud vám hodnoty vyskočí nad 30 bodů, potom už trpíte obezitou.

Zdravější stravování

Co se jídla týká, je potřeba vyřadit ze svého jídelníčku živočišné tuky a místo nich zařadit více ryb. Více nežli vhodné se jeví konzumace ovoce a zeleniny. Také je lepší jíst vícekrát denně a to po malých dávkách. Za to, že nám letí váha nahoru, mohou i sacharidy. Proto se doporučuje omezit i tyto. Veliký pozor je nutné dát si i na smetanové mléčné výrobky.

Začněte víc chodit, hýbat se.

Pohyb je velmi důležitou složkou pro zdravé srdce. Samozřejmě se nikdo nemusí týrat nějakým intenzivním cvičením. Bohatě postačí přirozený pohyb, jako je každodenní chůze. Je potřeba chodit co nejvíce. Ti, kteří dojíždí, mohou třeba vystoupit o jednu zastávku dříve a domů dojít pěšky.

Jak je to s alkoholem?

Pití vína v malém množství je alespoň podle odborníků zdravé. Ovšem pokud se z toho stane pravidelnost, potom už se nejedná o zdravou záležitost, ale je možné, že riziko převáží nad pozitivy. Jak známo, jakýkoliv alkohol silně zatěžuje játra. Ani krevní tlak nezůstává ušetřen a konečný efekt je také ten, že díky zvýšené konzumaci alkoholu, jde naše váha opět nahoru. A u pití tvrdého alkoholu to platí dvojnásobně. 

Kouření

Čtyři tisíce chemikálií, které jsou schopny už ve velmi malém množství poškodit organismus, to je jedna cigareta. Ty jsou největším nebezpečím pro mladistvé anebo děti, jejichž tělo se teprve vyvíjí. Kouření má pro mladý organismus doslova devastující účinky neboť neexistuje část těla, na kterou by kouření nemělo vliv. Tito dospívající jedinci mohou v dospělosti trpět chorobami, jež jsou spíše typické pro starší lidi.

Stres

Lehce se to řekne, hůře udělá, ale je potřeba se stresům co možná nejvíc vyhýbat. Zkuste si tolik věcí nebrat příliš k srdci, zvlášť v případech, kdy to není zase až tak nutné. Co je vlastně stres? Je to přirozená reakce organismu, nesmí se ovšem opakovat nějak často anebo dlouhodobě přetrvávat neboť tělo začne na něj zákonitě reagovat. Objevuje se nespavost, zvyšuje se krevní tlak, nastupuje únava až apatie, potíže se zažíváním, bolesti hlavy, úzkost a deprese.

Existuje ovšem jedna vynikající terapie, jak se stresu lehce zbavit. S tímhle problémem pomáhá fyzická zátěž – rychlý běh na krátké tratě, plavání, tanec anebo obyčejné štípání dřeva. Také je potřeba se naučit stanovit si reálné cíle a to jak v zaměstnání, tak i doma.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Trikardin extrakt 50 ml - Trikardin je určený pro péči o srdce a cévy.

Kozlík zklidňuje při podráždění, stresech a nervovém vypětí, usnadňuje usínání a normalizuje přirozený spánek. Přispívá k optimální relaxaci, psychickému i fyzickému oddechu, pomáhá lépe snášet náročný životní styl.

Hloh podporuje srdeční funkci a krevní cirkulaci, přispívá k lepšímu okysličení krve, pomáhá v případech nervového vypětí a stresu.

Srdečník podporuje zdravou funkci kardiovaskulární soustavy a udržování normálního krevního tlaku. Zklidňuje při psychické podrážděnosti, nadměrné fyzické námaze a hyperaktivitě.