Víte, jak na rýmu?

Nejčastější podzimní nemoc – rýma

Jak na ni vyzrát?

Zažil to už zřejmě každý z nás – skelné oči, z nosu, vypadajícím jako bambule, pořád teče, hlas jako po těžkém draku. Ano, máme rýmu. Někdy se ovšem tato nepopulární neduh projeví i jinak – širší infekce dýchacích cest, uší nebo obojího. V ten moment už toho moc nezmůžeme, ale než nás to potrefí, co třeba vyzkoušet účinnou prevenci?  

Jedno zdravotní moudro praví, že léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. Když už vás rýma postihne, nezoufejte. Vždyť urychlit kurýrování a celkové ulehčení od nepříjemně ucpaného nosu se dá zvládnout a to hned několika osvědčenými způsoby.

Nehovořme ale nyní o alergické rýmě, kterou spolehlivě potlačí antihistaminika, mírnící reakci těla na alergeny. Tam totiž nákaza nehrozí. Bavme se o rýmě infekční. Ta se jak známo šíří všude tam, kde se vyskytuje již infikovaný pacient, který samozřejmě kýchá a smrká. Její přenos je velmi rychlý a to jak vzduchem, tak pomocí neumytých rukou. S ní můžeme začít bojovat hned několika „zbraněmi.“

Horká pára – její inhalování nad mísou, včetně pár kapek tea tree oilu, udělá doslova divy. Spolehlivě pročistí a zvláční dýchací cesty. Není to nijak složité či náročné. Postačí pouze mísa s horkou vodou a ručník, který se přehodí přes hlavu. Jen je potřeba dávat pozor na opaření. Pro větší efekt si pořiďte do květináče rýmovník.

Polévka, čaj, voda – nachlazení neboli rýma odvádí z těla tekutiny. Proto je velmi důležité je poctivě během celého dne doplňovat. Klasická voda nemocného krásně hydratuje, bylinný čaj zase léčí a kvalitní vývar nemocné tělo úspěšně prohřeje. Také je schopen uvolnit nos a co je nejdůležitější, dodá organismu tolik potřebné živiny. Vyzkoušejte poctivou česnečku. Uvidíte, jakou účinnou zbraní je proti bacilům.

Vitamínová bomba – je potřeba nastartovat zvýšenou dávkou vitamínů C a D imunitu a přirozené léčení. V zimním období jsou tyto vitamíny docela nedostatkovým artiklem, což má za následek zhoršenou obranyschopnost organismu. Tím nejrychlejším řešením jsou samozřejmě lehce dostupné tobolky z lékárny. Vitamín D je v hojné míře obsažen v rybím tuku, se kterým dodáte tělu i omega-3 mastné kyseliny, včetně vitamínu A. Vitamín C je zastoupen v lehce dostupných potravinách, jako jsou například borůvky, jahody, kiwi, citrusové plody. Ze zeleniny bohaté na tyto vitamíny jsou především rajčata, brokolice anebo růžičková kapusta.

Sůl lepší než chemie – dekongestiva (spreje a kapky, jež mají za úkol zlepšit průchodnost nosních dutin. Jejich účinek je sice velmi rychlý, přesto se jejich užívání moc nedoporučuje). Daleko šetrnější a velmi účinné jsou výplachy nosu spreji s mořskou vodou či solným roztokem. Samotný výplach solným roztokem se provádí speciální konvičkou, v níž je smíchána voda (o tělesné teplotě) s kuchyňskou solí a to v poměru: 200 – 300 ml vody + 1,8 – 2,5 g soli. Takto připravený roztok nejenom že protáhne a uvolní nos, ale také ucpané dutiny. 

Ucpaný nos – na něj se dá vyzrát velmi jednoduše. Vždyť není nic protivnějšího, než ulehnout do postele s ucpaným nosem. Klidný spánek zaručeně zajistí bylinná mast například s eukalyptem. Před ulehnutím postačí touto mastí namazat spánky a samozřejmě kolem nosu. Mnohé také napoví barva hlenu – vyhledat lékaře anebo postačí výše popsaná domácí léčba? Pro domácí léčbu je čirý, bílý až nažloutlý hlen.

V případě, že je hlen zbarvený do zelena, zcela jistě se jedná o rozsáhlejší infekci dýchacích cest. Jenže není potřeba vyhledat lékaře, ale pokud tyto potíže přetrvávají déle než dva týdny anebo jsou spojeny s několika denní teplotou, potom je načase vyhledat odbornou pomoc. Mohlo by se totiž klidně jednat o zadní rýmu usazenou v dutinách. Tato neléčená rýma se může lehce přeměnit v bakteriální infekci v uších nebo očích.

Pozor ale na dvě další zbarvení hlenu: hnědý může značit bronchitidu, černý  může v mnoha případech avizovat celkové selhání imunity. V obou případech je nezbytně nutná návštěva lékaře.

Prevence – to je nejlepší lék

Rýma se dá v zimním období získat velmi rychle. Nahrávají tomu především uzavřené prostory, jako jsou jízdy veřejnými dopravními prostředky, kanceláře apod. Pravidelným čištěním nosu sprejem s mořskou vodou a zvýšeným přísunem vitamínů C a D lze mnohému předejít. Také je dobré větrat v místnostech s větší koncentrací lidí. Samozřejmostí je kvalitní strava a dostatek spánku. Pro ten se uvádí jako ideální teplota kolem 18 stupňů, přičemž vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 45 – 60 %. Za tímto účelem se dá zakoupit digitální teploměr, který toto vše pohlídá. Pokud máte v bytě špatnou vlhkost, postačí pro její zvýšení mokrý ručník položený na radiátor. Velmi účinné jsou také zvlhčovače vzduchu.

 

EKOMARKET.cz doporučuje na rýmu:

Tea tree oil - 100% silice 10ml - čajový strom je původem z východní Austrálie. Australští domorodci velmi dobře vědí, že silice čajového stromu má neobyčejně silné antiseptické, protiplísňové a antimikrobiální účinky. Proniká hluboko do tkání, ničí bakterie, viry, kvasinky a plísně. Má obrovské spektrum účinků. Působí proti streptokokům, pneumokokům, gonokokům a stafylokokům. 

VitaHarmony Rybí olej Omega 3 1000 mg 150 tobolek - želatinové tobolky obsahují olej ryb žijících v arktických vodách. Olej je bohatým zdrojem esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin, a to zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku a činnosti mozku. EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. Vhodný je současný příjem antioxidantů, například vitaminu E. Rybí olej od VitaHarmony - vítěz nezávislého testu Mladé fronty dnes. 

Acerola & Vitamin C - 90 tablet - plody tropické rostliny Malpighia glabra - barbadoské třešně, známé též jako acerola, jsou velmi bohaté na vitamin C. Obsahují až 30 x více vitaminu C než citrusy. Tento přípravek obsahuje přírodní vitamin C z aceroly a vitamin C ve formě kyseliny askorbové. Pro organismu je vitamin C jeden z důležitých vitaminů a jelikož si jej tělo nedokáže samo vytvořit, je třeba ho pravidelně dodávat. Acerola, zdroj přírodního vitaminu C, je bohatá i na další látky, které zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu C. Navíc u vitaminu C nehrozí jeho nežádoucí usazování v těle, protože je rozpustný ve vodě a veškerý jeho přebytek se tak bezpečně vyloučí močí. 

Balzám Zlatá hvězda (Tygří mast) 4g - mast se používá při akutních respiračních onemocněních, chřipce, bolesti hlavy, závrati, rýmě, bodnutí hmyzem.