Co nevíte o tvarůžkách...

Olomoucké tvarůžky 

Spousta lidí tuto vynikající pochutinu nemusí. Je to dané jejich nelibým aroma. Sice jsou smradlavé, ale jinak velmi zdravé. Tvarůžky jsou bohaté na bílkoviny, přitom chudé na tuky, takže bezpečně podporují hubnutí. Zamilujte si jejich chuť, uděláte to pro svoje zdraví.

Tvarůžky neboli Olomoucké syrečky mají hodně dlouhou historii. Na Moravě se objevily už v patnáctém století. Mazlavé syrečky, které doma šlechtily místní selky, byly velmi žádané. Jejich výroba postupem času získávala na čím dál větší popularitě, která jim vydržela až do dnešních časů. Svědčí o tom především fakt, že byly zapsány do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů, jako jediný tuzemský produkt. Pro zájemce bylo dokonce kousek od Olomouce zbudováno vlastní muzeum, kde jsou k vidění například původní lisovací formy.

Výroba olomouckých syrečků

Základem této „smradlavé“ pochoutky je netučný tvaroh, který po určité době vyzraje právě v aromatický syreček. Jeho zbarvení musí být jantarově zlatavé a povrch by měla obestírat světlá vrstva mazu. Jeho zralost prozradí dokonale probarvený celý povrch. Snadno oddělitelné jednotlivé kusy by měly mít pravidelný tvar a v žádném případě se nesmí roztékat. Uprostřed tvarohové nebo mazlavé syrečky, upozorňují na jejich nevyzrálost. K dozrání jim ovšem stačí domácí pokojová teplota, ideálně pod skleněným poklopem a to jeden až dva dny.

Syrečky proti depresím

Ačkoliv se původně domácí výroba syrečků postupem času přeměnila na výrobu mechanickou, jejich mimořádné vlastnosti zůstaly plně zachovány. Každý konzument této vynikající a hlavně zdravé pochutiny si může být jist, že v nich nenajde žádné konzervanty (kromě soli), barviva, ani aromata. Pravé olomoucké syrečky se vždy pyšní puncem ryze přírodního produktu, který prospívá nejen zdraví těla, ale také psychice. A to díky aminokyselině tryptofan, která podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku. Serotonin je totiž znám jako hormon štěstí a radosti.

Tvarůžky jsou také velmi nápomocné s hubnutím

Kromě již zmiňovaných superlativ, jsou syrečky výborné při hubnutí. Jelikož se vyrábí z tvarohu, který se pro změnu vyrábí z nízkotučného mléka, mají ve 100 gramech méně, než jedno procento tuku, dále obsahují pouhé 3 gramy sacharidů a velmi zanedbatelné množství cholesterolu. A co je na nich nejlepší, jejich výživová hodnota činí pouhých 130 kilokalorií.  Pro jejich konzumaci dále hovoří téměř 30 gramů bílkovin a velké množství tolik potřebného vápníku. Veškeré vyjmenované plusy dělají z tvarůžků téměř superpotravinu, přímo určenou k redukční dietě. Nejenom že mají nízký obsah tuků, navíc dodají tělu bílkoviny pro silné svaly a vápník pro zdravé a pevné kosti. 

Pozor na sůl

Při konzumaci olomouckých syrečků je ale potřeba dávat si pozor na větší množství soli. Pokud totiž sníte 100 gramů výrobku, což není ani celé balení, přijmete celodenní doporučenou dávku soli, tedy 5-6 gramů. Z této informace logicky vyplývá, že pokud zkonzumujete jedno balení syrečků, potom byste správně neměli ten den konzumovat žádnou další sůl.

Konzumace tvarůžků

Olomoucké syrečky se ovšem nemusí nutně konzumovat pouze v syrovém stavu. Za roky jejich stoupající oblíbenosti našly uplatnění také v kuchyních. Poslouží jako náhrada tučných sýrů, dá se jimi dochutit polévka, klidně experimentujte s koláči. Přímo vynikající je jeho chuť s topinkou, zeleninový salát získá nezaměnitelnou chuť. Vyzkoušejte klidně pomazánku ze syrečků, vynikající například smícháním s měkkým sýrem nebo pomazánkovým máslem. Pro gurmány jsou určeny tvarůžky smažené v trojobalu. Vynikající pochoutkou jsou syrečky nakládané a docela jistě nepohrdnete španělskými ptáčky s tvarůžky.

Velmi výraznou chuť dodají syrečky ovoci. Například syrečkový dezert se skládá s povidel, kterými je potřete a ozdobíte šlehačkou. Praví tvarůžkoví fandové jedí syrečky s jablky a banány, najdou se i tací, kteří syrečky společně s marmeládou zavinují do palačinek.

Ať tak nebo tak, vždy se jedná o naprostou delikatesu.