Víte, proč vám nejde zhubnout?

tyři chyby při přípravě snídaně. 

Pro získání vysněné postavy je zapotřebí především dvou hlavních aspektů. Jedná se o zvýšenou pohybovou aktivitu a správného stravování a to zejména po ránu. Ale pozor. Může se totiž stát, že si v dobré víře a snad i ve snaze snídat co nejzdravěji, nakládáte na talíř nutričně chudé jídlo. A co když je právě takové jídlo navíc plné skrytých kalorií?

Už jste zažili při pohledu do zrcadla anebo při marné snaze dopnout kalhoty, takové to rázné rozhodnutí – ode dneška jím zdravěji? Už žádné sladké pochutiny po ránu, jako jsou například koláčky či máslové croissanty?

Sice tato slova zní hodně racionálně a mohou vyvolat velmi klamný dojem, že půjdou všechna přebytečná kila lehce dolů. Omyl, opak je pravdou.

Mnohé z lákavých musli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, do kterých se přidává cukerný sirup, jenž při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité i nevhodné tuky.

Snídáte rádi kukuřičné lupínky? I tady si dejte pozor, neboť ani tato poživatina není žádným dietním zázrakem. I ony mají vysoký glykemický index a bohužel zasytí pouze na velmi krátkou dobu. Kukuřičné lupínky navíc jsou ultra zpracovanou potravinou s velmi nízkým obsahem vlákniny bohatou na sacharidy i sůl a chudou na jakékoliv významné živiny.

Doporučení: V případě, že rádi snídáte sladké jídlo, potom se zaměřte na vločky s neslazenými celozrnnými cereáliemi. Pro lepší chuť přidejte pár kousků kvalitních oříšků anebo čerstvé ovoce – maliny, ostružiny anebo borůvky.

Sušené ovoce ve snídaňové kaši

40 g ovesných vloček

200 ml rostlinného mléka

20 g sušeného ovoce

Špetka mleté skořice

15 g celých, neloupaných mandlí

Nasekané sušené ovoce spolu s namočenými vločkami v mléku a špetkou mleté skořice vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Ihned poté stáhneme plamen a necháme jen tak probublávat a to tak dlouho, dokud směs krásně nezhoustne.

Hotovou kaši přelijeme do misky. Nejen pro potěchu našich chuťových buněk, ale i pro oko můžeme kaši ozdobit nasekanými mandlemi a ihned podávat. Výhodou tohoto pokrmu je i to, že sušené ovoce se dá velmi lehce nahradit ovocem čerstvým a to klidně podle chuti anebo sezonní nabídky. Mandle můžeme nahradit vlašskými či lískovými oříšky.

Při přípravě ranních porcí dochází velmi často k chybě, jež má za následek nedostatek proteinů.

Bílkoviny zasytí a nebudete po nich mít takové chutě. Do ovesné kaše přidejte odměrku proteinu, palačinky potřete řeckým jogurtem nebo vyzkoušejte pro změnu slanou snídani v podobě vajec, či celozrnného chleba s cizrnovou či jinou domácí pomazánkou a zeleninou.

Ingredience pro omeletu z jihu Evropy

Budeme potřebovat olivový olej, 2 vejce, 1 plátek šunky, ½ kuličky mozarelly, 1 sušené rajče, 3 lístky bazalky + na ozdobu, 5 cherry rajčátek, pepř.

Nejprve pořádně rozpálíme pánev, do které přidáme olivový olej. Mezitím si v misce rozšleháme vejce a na malé kousky nakrájenou šunku společně s mozarellou, sušenými rajčaty a bazalkou. Nakonec opepříme a vlijeme na pánev. Vzniklou hmotu opékáme na mírném plameni a to z obou stran. Přestaneme, až je povrh krásně zlatavý. Na ozdobu použijeme cherry rajčátka, které dozdobíme lístky bazalky. Jako přílohu použijeme plátek celozrnného pečiva, knackebrotu anebo jíme jen tak, samotné.

Pozor na nedostatečné množství vlákniny

Vláknina je pro lidský organismus a zdravý jídelníček velmi důležitá. Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé nejen na vitamíny, ale i na minerální látky a vlákninu.

Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Při volbě pečiva upřednostňujte celozrnné, do sladkého pečení zapojte již zmiňované celozrnné ovesné vločky bez cukru.

Jak zvýšit obsah vlákniny? Jednoduše - přidáním ovoce. Případně můžete vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.

Tip na pomazánku s vysokým obsahem vlákniny

Avokádová pomazánka s žitným chlebem

Ingredience na 4 porce

100 g avokáda

100 g lučiny

1 lžička citronové šťávy

1 g soli

1 g pepře

340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)

Avokádo oloupeme, rozmačkáme, smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Hotové namažeme na chléb.

A ještě jedna rada na konec:

Naučte se naslouchat potřebám svého těla, pokud chcete být štíhlí a fit. Jen tak může vaše tělo správně prospívat.

I když jsme zastánci všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovkou druhého typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídaní experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama.

Dětem, těhotným ženám a lidem s vysokými nároky se ba naopak snídat doporučuje. Že je snídaně důležitý základ dne, se nedá s jistotou tvrdit v ostatních případech.

Jen tak pro zajímavost – věděli jste, že je naprosto jedno, v kolik hodin ráno začnete jíst? Pokud jste experimentátoři s tzv. přerušovaným hladověním, klidně se najíte o hodně později a nic se neděje. Ze všeho nejdůležitější je totiž celkový energetický příjem za den, který přizpůsobujete svým vlastním cílům a vaší fyzické aktivitě.