Blog, Strana 14

Co nevíte o černém pepři…

Černý pepř

Již od starověku využívali lidé k léčení veškerých zdravotních neduhů všemožné bylinky a koření, známé a využívané do dnešní doby. Zázvor, chilli papričky nebo kurkuma, které si svou popularitu zcela jistě zaslouží, si svoji oblibu dokázaly uchovat až do dnešní doby.

Na jedno koření se ovšem časem zapomnělo, což je ohromná škoda. Jedná se o černý pepř, jehož účinky doslova vyčnívají nad ostatním kořením. Je přímo ideálním prostředkem k léčbě různých onemocnění a to na mnoho způsobů.

Toto blahodárné koření tak nabízí opravdu ten největší zdravotní přínos a proto je obrovská škoda, že ho současná moderní věda přehlíží.

Samotná historie černého pepře je přitom velmi zajímavá. Například ve středověku se pepřem platilo. Žádná měna nebo zlato, ale pro nás „obyčejný“ pepř.

Černý pepř se tak stal postupem času pro lidské zdraví opravdu cenným kořením. Ovšem pro nás neznámý olej právě z tohoto koření, hraje daleko větší roli v péči o naše zdraví.

Jaké jsou tedy zdravotní účinky oleje a samotného černého pepře?

Zdravotní účinky černého pepře a oleje se mohou pochlubit celou škálou plusových vlastností. V první řadě je potřeba připomenout laxativum (projímadlo nebo rostlinná droga podporující pohyby střev a jejich vyprazdňování). Pepř také působí proti nadýmání, odhleňuje, má antibakteriální účinky. Černý pepř je rovněž silným antioxidantem a současně také protizánětlivým prostředkem.

Toto koření se může navíc pochlubit diuretickými účinky (proti zadržování vody v těle), antiseptickými účinky, dokáže stimulovat tělo. Jeho schopnosti jdou však ještě dál – předchází svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení a dokáže velmi výrazně snížit horečku.

Mezi jeho nejvýraznější účinky se řadí sedm bodů – žaludek, hubnutí, kožní problémy, dýchání, bakterie, antioxidant, nervy.

Žaludek: Lidé trpící jakýmikoliv žaludečními problémy, by měli zcela jistě sáhnout po černém pepři. V žaludku se totiž tvoří kyselina chlorovodíková, kterou je potřeba správně vylučovat. V případě, že se tak neděje, nastupují zdravotní problémy v podobě špatného trávení, žaludečních kolik, průjmu či zácpy. A je to právě černý pepř, který dokáže spustit správné vylučování této kyseliny.

Černý pepř je schopný také snížit plynatost. Mimo jiné rovněž podporuje funkci tvorby a následné vylučování moči. Je potřeba také zmínit stimulaci pocení, čímž se z těla dostává obrovské množství škodlivých toxinů.

Hubnutí: Zřejmě není pro nikoho žádnou novinkou, že pepř je schopen rozpustit veškerý usazený tuk v celém těle. Tím víceméně aktivuje metabolismus, který se již postará o jeho vylučování z těla ven.

Kožní problémy: Pepř je přímo ideálním prostředkem při léčbě vitiliga. Jedná se o onemocnění kůže, které je charakteristické světlými skvrnami – z pokožky se vytrácí pigment.

Dýchání: Černý pepř je schopen uvolnit dýchací cesty – výrazně zlepšuje průtok vzduchu. Při zánětu nosních dutin, či ucpaném nosu, je pepř nepřekonatelný. Jeho používáním se tak zbavíme hlenů z dýchacích cest a dutin.

Bakterie: Černý pepř se může jako jeden z mála koření pochlubit silnými antibakteriálními vlastnostmi. Díky této schopnosti dokáže výrazně snížit záněty způsobené štípnutím hmyzem a následné bakteriální infekce. 

Silný antioxidant: V černém pepři se skrývá nespočet látek, jejichž posláním je zabránit šíření a působení volných radikálů v těle. Působí jako silná prevence proti vážným onemocněním, jako je například choroba srdce, choroba cév, cukrovka a rakovina.

Zdravé nervy: Černý pepř obsahuje další účinnou látku, kterou je piperin. Ten doslova ochraňuje lidský mozek před neurální degenerací. Díky němu je mozek schopný dlouho zachovávat paměťovou kapacitu a kognitivní schopnosti a to až do pokročilého věku.

Olej z černého pepře a samotný pepř se dá užívat na několik způsobů. Jedná se především o inhalaci, orální konzumaci a povrchovou aplikaci.

Inhalovat se může taktéž několika způsoby. Při vdechování výparů z pepřového oleje se během okamžiku dostaví úžasná relaxace a hlavně klid. Ti, kterým se zdá jeho vůně příliš ostrá, mohou tento olej zkombinovat například s levandulovým a jalovcovým esenciálním olejem a pomocí difuzéru jej potom odpařovat do vzduchu. Osvěžit vzduch se dá i jednoduše nakapáním do horké vody – vynikající způsob pro kuřáky. Působí totiž nejenom jako „antitouha“ po cigaretě, ale také po alkoholu.

Orální konzumací rozumíme příchuť pepře v jídlech, čímž vlastně zvýrazníme chuť daného jídla, kterému dodá kýženou ostrost. Konzumací mletého černého pepře se zlepšuje především tvorba a následné vylučování moči. Tím se vlastně podpoří detoxikace prostřednictvím pro tělo důležitého pocení. Dalším důležitým faktorem je stimulace tvorby žluči, čímž se výborně zlepší trávení.

Povrchovou aplikací rozumíme smíchání pár kapek éterického oleje z černého pepře s nosním olejem – kupříkladu slunečnicovým. Tímto vzniklým roztokem potíráme postižená místa, čímž dojde k potlačení bolesti svalů. Současně se tím dá předejít vzniku křečí. Povrchová aplikace také pomáhá lidem, trpící dnou (krystalická kyselina močová obsažená v kloubech), artritidou a revmatismem.

Víte, jak na detoxikaci těla?

Dopřejte svému tělu pořádnou očistu – detox a dodejte mu tak energii. 

Detox je cizí slovo, v současnosti používané ve velkém. V překladu se jedná o zbavení se jedů v organismu. Celkově si pod tímto názvem můžeme představit ledacos a to od radikálních metod, co se narkomanů týká, přes různé výplachy střev, všelijakých půstů a životu na ovocných šťávách, až po jemnější metody, které vedou k důkladnému očištění našeho organismu. Jedná se o velmi rozumnou dietu, ke které se přiklání spousta výživových odborníků.

V tomto momentě si jistě řada z nás klade otázku – proč zrovna jemnější metoda a bude to vůbec účinné?

Odpověď je jednoduchá – klidně buďte radikální, když vám to víc vyhovuje, ale mějte na paměti, že až s touto radikální očistou skončíte, může se stát, že se přehoupnete do nějakého dalšího extrému. V naší nabídce je týdenní očistný program, jehož cílem je bezpečné zbavení se veškerých toxinů a to za pomoci takové diety, jež má za úkol tělu odlehčit.

Při této jemné dietě se nemusíte bát hladovění. Budete jíst přesně tak, aby tělo nebylo oslabené tvrdou dietou a nemuselo tak veškerou svoji energii vkládat do trávícího procesu, ale právě naopak, aby ji spíše využilo k námi zamýšlené regeneraci a očistě.

Cílem naší jemné očisty těla je být štíhlejší s pocitem lehkosti a s daleko lepší náladou, což se u radikálních diet ne vždy podaří. Radikální diety totiž nejsou schopny zajistit našemu tělu dostatek látek včetně kalorií, které nutně potřebuje a to z důvodu možnosti zpomalení metabolismu a tzv. postdietických problémů.

Co je nejdůležitější?

V první řadě se jedná o striktní dodržování počtů jídel denně. Jedná se o tři malé porce jídla a k tomu dvě svačinky. Velmi důležitá je také pravidelnost. Nejdůležitější je dbát na to, aby poslední jídlo – večeře - bylo konzumováno minimálně čtyři hodiny před ulehnutím do postele.

Co budeme potřebovat?

Budeme potřebovat ovoce, zeleninu, škroby, proteiny, mléčné výrobky a tuky.

Ovoce by mělo být nejlépe v bio kvalitě – nemusí však nutně být. Nejlepší jsou jablka, hrušky, jahody a lesní plody. Ty totiž obsahují nejméně cukrů a tuků, což se třeba nedá říct například o banánech.

Co se zeleniny týká, tam je volba jasná. Použijte jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi a je naprosto jedno, jestli jsou okurky, rajčata, špenát nebo červená řepa. Samozřejmě i zde je nejlepší v bio kvalitě.

Co se škrobů týká, tak mějte na paměti, že by se neměl překročit stanovený limit množství, které odpovídá polovině brambory. Jako vyhovující náhrada se jeví například batáty nebo sladké brambory, které obsahují více vlákniny a tolik důležitých antioxidantů. Vynikající náhražkou jsou zrna. V tomto bodě je doporučená denní dávka polovina až třičtvrtě šálku. Dalším produktem vhodným k dietě je samozřejmě celozrnná rýže, vyzkoušejte klidně také oves, bulgur, quinou, špaldu anebo kroupy. K zařazení do jídelníčku jsou také vynikající ovesné vločky.

Důležité proteiny

Co se proteinů týká, máme velkou nabídku toho, co je v tomto případě vhodné. Jedná se například o vaječný bílek, kuře v biokvalitě, ryba, mořské plody, tofu, fazole a tempeh (což je pochoutka ze sójových bobů, je výsledkem kvašení a obsahuje mnoho prospěšných látek, dá se koupit téměř v každé prodejně se zdravou výživou).

Tyto všechny vyjmenované produkty jsou vysoce proteinové a lehce stravitelné. Navíc jsou schopny navodit pocit nasycení. Je více nežli důležité, aby v žádném jídle nechyběly potraviny obsahující proteiny.

Jak jsou na tom mléčné výrobky?

Tady musíme zvednout varovný prst. Mléčné výrobky je totiž nutné co nejvíc omezit.

Vyzkoušejte místo klasického kravského mléka mléko mandlové, ovesné či rýžové. Všechna vyjmenovaná mléka jsou chuťově vynikající a jejich přirozeností je sladká chuť. Z klasických mléčných výrobků je vhodný snad jen bílý jogurt. Ale pozor. Musí být bez přidaných látek, což znamená opět v bio kvalitě.

A co tuky?

Ačkoliv se to zdá hodně divné, bez tuků není žádná dieta kompletní. I tady ovšem rozlišujeme tuky kvalitní a nekvalitní. Potraviny obsahující ty kvalitní tuky jsou například: avokádo, olivový či sezamový olej a samozřejmě oříšky. Sice se jedná o poživatiny hodně kalorické, ale i zde platí pravidlo – že míň je někdy víc. Co to znamená? Je potřeba zachovat množství. U ořechu se jedná o množství dvou lžic, u olejů jedna lžíce (klidně můžete použít v tomto množství i arašídové máslo) anebo ¼ avokáda. To vše na jednu porci jídla.

Čeho by jsme se měli vyvarovat?

Během týdenního detoxu zapomeňte na velké množství cukru a soli. Tyto jsou potřeba eliminovat na minimum. Budete se muset přeladit z kořeněných jídel na „mdlá“ jídla. Pro změnu budete schopni vnímat přirozenou chuť potravin. Můžete si být jisti, že po dvou dnech vám to přijde samozřejmé. Vypustit zcela sladkou chuť ovšem nemusíte.

Jak nahradíme cukr?

I tady se nabízí docela široké spektrum náhražek. Jedná se například o obilné slady (rýžový, kukuřičný či pšeničný). Ty jsou vyráběny za pomoci tlaku a teploty na přeměněná obilná zrna. Jedná se o druh sladidla s maximálním obsahem polysacharidů vznikajících z obilí za pomoci fermentace bez přídavku cukru. Jako bonus získáte navíc v takovém případě slad, který obsahuje tělu tolik prospěšné látky, jako jsou sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, udržuje v rovině krevní cukry a šetří slinivku, protože na rozdíl od cukru nepřechází rychle do krve.

Za sladkou a velmi zdravou delikatesu je považován také javorový sirup. Jedná se o čistě přírodní produkt, který se získává z javorové mízy. Jeho cukr se nevstřebává přímo do krve, ale do střevních stěn, čímž nezatěžuje slinivku.

Dalším vynikajícím produktem je jablečná šťáva. I sůl můžete nahradit kvalitnější náhražkou, což jsou například kvalitní sójové omáčky, pasty miso anebo umeocet. Ty jsou přímo perfektní při dochucování polévek. Pokud možno, vyhněte se velkým obloukem veškerým konzervám a jiným produktům, obsahujících umělá barviva, aromata a dalším, ne příliš prospěšným přídavným látkám.

Je potřeba se řídit pravidlem: Čím víc je jídlo průmyslově upraveno, tím míň ho během očistného týdne zařazujte. Vynechte alkohol a kofein. (Jestli je pro vás den bez kafíčka příliš silná káva, zavíráme jedno oko  a povolujeme jeden mrňavý ranní šálek. Samozřejmě bez mléka a cukru...)

Co je přímo zakázáno: veškeré přeslazené nápoje, jako je Coca-Cola, Sprite atd. Z pevných jídel se jedná o pečivo, těstoviny a sušenky. Buďte v klidu, ten týden se bez těchto poživatin v pohodě obejdete. Ani červené maso není tento týden vhodné, je těžko stravitelné a pohybuje se trávicím traktem těžce a pomalu.

Jak se tedy po celý týden správně stravovat?

Jen to, co je nejblíž k přírodě. To znamená vše, co roste a není průmyslově zpracováno. Za nejvhodnější se samozřejmě jeví bio kvalita. Vzpomeňte si také na moudrá slova našich babiček: Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej svému nepříteli. Z toho logicky vyplývá, že snídaně má být nejvydatnější. Stavte každé jídlo jako pyramidu – základem je zelenina a ovoce, pak následují proteiny, po nich malé množství celozrnných karbohydrátů.

Také je potřeba vyhýbat se nápojům s bublinkami, nejvhodnější je čistá voda. Také je potřeba dbát na důslednost a plánovat si vše vždy den dopředu. Vařte si zdravé jídlo s sebou i za cenu toho, že si každý den o hodinku dřív přivstanete.

Je tu ovšem ještě jedna důležitá věc a to kvalitní spánek, který by mel trvat osm až devět hodin. Ten je velmi důležitý pro správný chod metabolismu.

Pro lepší očistu vašeho těla vám nabízíme sedm tipů pro snídani, oběd, večeři a také svačinky.

Sedm tipů na snídani:

1. Bílý jogurt se 2 lžícemi nasekaných oříšků a šálkem lesních plodů.

2. Omeleta ze 3 vaječných bílků s krůtí biošunkou.

3. Míchané vaječné bílky na cibulce, salsa a 1/4 avokáda

4. 3/4 šálku cereálií s rýžovým, mandlovým či ovesným mlékem a 2 lžíce sekaných oříšků.

5. Povařte půlku jablka doměkka a dejte ho do bílého jogurtu, dodejte skořici a 2 lžíce sekaných oříšků.

6. Ovesná kaše se skořicí, dvěma lžícemi vlašských ořechů a 1/2 šálku hrušek na kostičky.
7. Koktejl (2 dl) z ovoce připravený v mixéru s mandlovým mlékem, k tomu buď 2 lžíce oříšků či 1 vejce natvrdo.

Sedm tipů na oběd:

1. Krůtí prsa osmahnutá s chilli, 1/4 avokáda, půl sladké brambory jako příloha.

2. Zelné závitky se 100 g kuřecích prsou, jablko.

3. 100 g obřích krevet na olivovém oleji a česneku, salátové listy, rajčatový salát.

4. 100 g čerstvého dušeného tuňáka s 1/2 šálku hrášku, listový salát a citron.

5. Tabouleh (doměkka uvařená špalda, petržel a citronová šťáva], 100 g restovaných kuřecích prsou.

6. Zelený salát, 2 lžíce vlašských ořechů, vinný ocet, 100 g dušeného lososa, 1 nakrájená vyzrálá hruška.

7. 3/4 šálku doměkka uvařených obřích bílých  fazolí s čerstvým koriandrem a cibulkou, 1/2 šálku celozrnné rýže, rajče.

Sedm tipů na večeři:

1. 100 g halibuta na olivovém oleji se zelenými fazolkami.

2. 100 g kuřecího prsa s vařenou kukuřicí, salátem, citronovou šťávou a vinným octem.
3. 100 g mořských plodů na česneku, podušený špenát.

4. Menší pečené kuřecí stehno na olivovém oleji, rukola.

5. 3 míchané vaječné bílky na paprice, mrkvi a cibulce, salát.

6. Polévka z 1 šálku červené čočky osmahnuté na cibulce na sezamovém oleji s kokosovým mlékem.

7. Zeleninové rizoto s uzeným tofu.

Sedm tipů na svačinu:

1. Jablko se lžičkou arašídového másla.

2. Mrkev a dýně hokaido nakrájené na nudličky a pečené na olivovém oleji v troubě.

3. Rozvařené hrušky se skořicí.

4., 5., 6. Oříšky, ovoce nebo kousek hořké 75 procentní čokolády.

7. 2 lžíce humusu s čerstvou karotkou.

 

Víte, jak zmírnit příznaky nadýmání?

Problém, zvaný nadýmání.

Plynatost, nadýmání a celkově pohyb střev je velkým a hlavně hodně nepříjemným problémem. Ten je doprovázen mnohdy i nepříjemnou, bodavou bolestí v oblasti břicha.

Řadíte se mezi jedince, kteří mají s plynatostí problém? Potom pozorně čtěte, protože se dozvíte několik dobrých rad, jak s tímto zdravotním problémem zatočit a to za pomoci několika přírodních prostředků. V případě, že vám nepomůže jeden, není nic jednoduššího, než vyzkoušet další. Je zde vysoký předpoklad zbavení se veškerých zdravotních problémů a to vcelku v krátkém čase.

V první řadě je ale potřeba upozornit na pár zásad, díky kterým se nejenom vyhnete nadýmání, ale případným problémům takto předejdete.

Abyste předešli zácpě, nadýmání a s tím spojené bolesti břicha, potom dodržujte následující rady:

V první řadě omezte mléčné výrobky, neboť ty během trávení vytvářejí spoustu plynu, což následně vede k nadýmání a plynatosti. V případě, že se tedy potýkáte s tímto neduhem, potom ve svém jídelníčku omezte větší konzumaci sýrů, jogurtů a dalších mléčných produktů. Namísto nich zařaďte kokosové nebo mandlové mléko. Ale pozor na mléko sójové. To totiž obsahuje jiná zdravotní rizika.

Dalším bodem je zelenina, zejména zelí, chřest anebo brokolice. Ačkoliv jsou tyto vyjmenované druhy více nežli zdravé, je potřeba se jim v případě nadýmání vyhýbat. Jsou to druhy zeleniny, které mají vysoký obsah rafinózy, tzn. cukru, který se začíná trávit až v tlustém střevě. Pro postižené trpící plynatostí to v praxi znamená pouze jediné: tyto druhy zeleniny klidně konzumujte, ale s mírou.

Jak jsou na tom naše střeva s luštěninami? Je o nich všeobecně známo, že fazole, čočka, hrách a další jsou sice zdravé, ale v našich útrobách dělají pěknou neplechu. Jsou totiž schopny vytvořit ve střevech nadměrné množství plynů. I v tomto případě je nutné si poradit a to tak, že fazole před vařením namočíme do vody na dostatečně dlouhou dobu.

Dále je nutné si dát pozor i na některé druhy ovoce, jako jsou například jablka či hrušky. Sice jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, zároveň ji ale žaludek u některých jedinců není schopen tolerovat. Pokud se řadíte mezi tyto jedince, potom se tomuto druhu ovoce raději vyhněte.

Ačkoliv se to zdá téměř neuvěřitelné, velkým pomocníkem pro nadýmání je i obyčejné žvýkání žvýkaček. Během této činnosti polykáme nejenom sliny, ale i vzduch, který se následovně hromadí ve střevech nebo žaludku.

Tytéž problémy způsobují i sladkosti, obsahující umělá sladidla.

Jak známo, velký příjem soli zadržuje v těle vodu. To má za následek otoky s následným stlačováním střev, což vyvolává pocit nevolnosti či plynatosti. Proto je potřeba omezit denní přísun soli na 2300 mg.

Dalším spouštěčem plynatosti jsou perlivé nápoje, mezi něž se řadí pivo, minerálky a další sycené nápoje, které obsahují velké množství oxidu uhličitého, Ten se následně uvolňuje ve střevech a tím vyvolává nepříjemné pocity nadýmání. Proto je nutné omezit i příjem tohoto druhu nápojů.

Osvědčené přírodní látky úspěšně bojující proti zácpě a plynatosti.

Zde je pár typů přírodních látek, mající velmi prospěšné účinky na lidské trávení. Ty jsou schopny již za krátkou dobu po užité zmírnit příznaky nadýmání. K tomu podporují i zdravou střevní mikroflóru. Ta je pro dobré trávení doslova nezbytná.

a) Fenykl. Fenykl a fenyklová semínka fungují ve střevech coby protikřečové látky. Jejich úkolem je snižování produkce plynů. Konzumací fenyklu se nejenom střeva, ale i svaly okolo nich krásně zrelaxují. Navíc podpoří tvorbu žluči a současně sníží bolesti v břichu.

b) Kmín. Toto koření v sobě ukrývá vysoce účinné látky, jež mají za úkol přibržďování tvorby plynů ve střevech. Podporuje také množení tělu prospěšné střevní mikroflóry.

c) Zázvor. Nesmírně silná zbraň v boji nejenom proti nachlazení, ale také při zmírnění zažívacích potíží. Zaslouží se o to hlavně jeden enzym pro trávení bílkovin. Jeho úžasným účinkem budete opravdu překvapeni, protože tento doslova mocný kořen si s plynatostí velmi rychle poradí.

d) Ananas. Stejně jako zázvor i ananas obsahuje tzv. bromelin – potentní enzym pro trávení bílkovin.

 

Víte, jak si vyrobit dezinfekci na ruce?

Vyrobte si sami doma dezinfekci, radí WHO. Její přípravu zvládnete z běžně dostupných surovin

Česko se připravuje na zavlečení nákazy koronaviru do země. Lidé si kromě roušek a respirátorů začínají hromadně nakupovat také dezinfekční gely. Světová zdravotnická organizace proto nabízí návod na přípravu, abyste je nemuseli složitě shánět v obchodech.

Epidemiologové napříč světem se shodují, že nejdůležitější je v boji s koronavirem Covid-19 mít čisté ruce. Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala návod, jak si dezinfekční gel efektivně připravit svépomocí.

K přípravě bude zapotřebí dobře vyčištěná nádoba s ryskou a uzávěrem, injekční stříkačka, litrová lahev čistého alkoholu (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol), 3% peroxid vodíku a glycerol (známý také jako glycerín). Vše by mělo být běžně dostupné v drogériích či lékárnách. Hodit se mohou také ochranné rukavice, nejsou ale nezbytné. 

Příprava začíná

Na začátku je potřeba vzít čistou nádobu, kde je vyznačena hladina jednoho litru a nalít do ní 830 mililitrů alkoholu. Poté pomocí připravené stříkačky naberte 42 mililitrů peroxidu vodíku, přidejte jej do alkoholu a vše pořádně promíchejte. Zbývá ještě přidat 15 mililitrů glycerolu, což nepůjde úplně lehce, glycerol má velkou hustotu. Ale ještě než začnete, již použitou stříkačku pro jistotu sterilizujte převařenou vodou.

Následně tedy naberte 15 mililitrů glycerolu a přidejte ho do nádoby k alkoholu a peroxidu vodíku. Vše důkladně uzavřete a poté promíchejte. Pak už zbývá jen celý obsah dolít do výše 1 litru vychlazenou převařenou vodou a znovu zamíchat. Pro co nejlepší možný výsledek je nejlepší vyrobený dezinfekční gel nechat tři dny uzavřený odstát a poté jej můžete beze strachu používat. 

Zdroj: lidovky.cz

 

 

Lanolin – nejlepší přírodní prostředek pro vaši merino vlnu

Lanolin – nejlepší přírodní prostředek pro vaši merino vlnu

Vlna má přirozeně samočistící schopnosti, a tak potřebuje o kapku jinou péči, než například bavlněné oblečení. Za to se vám ale stokrát odvděčí. Poradíme, co přesně vaše vlna potřebuje.

Čím je merino speciální?

Kromě samočistících schopností má merino i spoustu dalších úžasných vlastností. Například hydratuje dovnitř a směrem ven odpuzuje/zadržuje vlhkost. Takže hned tak neprosákne. Zároveň dobře drží tvar, ve kterém uschne. Má antibakteriální vlastnostichrání před UV zářením, je hypoalergenní a mimořádně hřejivé (i přesto, že pochází z merino ovcí, které jsou původem z rovníkové Afriky). Možná proto je dnes stále oblíbenějším materiálem pro outdoorové oblečení. Přitom se vůbec nemusíte bát prát jej v pračce.

Něžná péče s lanolinem

Dnes už má většina praček program na jemné praní vlny, se kterým si bohatě vystačíte. Pokud pračce nevěříte, můžete dopřát merino věcem i ruční péči, v lázni do 30°C a s jemným vyždímáním (pokud perete v pračce, snižte ždímání na nejnižší otáčky). Vlněné věci nikdy nesušte v sušičce, zmenšily by se. Po vyprání je roztáhněte do požadovaného tvaru, který si udrží, nedávejte je na sluníčko. Nedoporučujeme taky prát vlnu s chemickými pracími prostředky, protože jí tím ublížíte. Vsaďte na lanolin. Neobsahuje fosfáty ani jiné chemické látky, proto je vhodný i pro alergiky. Snadno odstraní mastnoty a sám působí při praní zároveň i jako aviváž. A co vám zbyde, využijete v domácnosti.

Jak prát s lanolinem?

Náš lanolin Wool balsam je vysoce koncentrovaný přípravek, který vám vydrží opravdu dlouho. Na jedno praní stačí zhruba 0,5 víčka, jinak by mohla pračka příliš pěnit. Můžete ho použít i na ostatní prádlo, nejen na vlnu. Je jemně desinfekční, impregnuje, zachovává svěží vzhled a barvu.

Neperte na více jak 50°C, pak se čisticí schopnosti lanolinu snižují.

 

Maminky vědí

Své o lanolinování vědí hlavně maminky, které používají u dětí dnes stále modernější látkové pleny. Svrchní plenky z merino vlny díky lanolinové lázni zůstávají prodyšné, ale přitom neprosáknou moč ven. Po noci je stačí nechat provětrat a můžete je znovu použít. Lanolinovou lázeň stačí zopakovat po pár měsících užívání. Při ručním aplikování lanolinu si i vaše ruce navíc užijí příjemnou hydratační péči, kterou si budete chtít co nejdříve dopřát znovu.

Kde ještě lanolin pomáhá?

Příroda i ovce jsou geniální. A jejich lanolin se dá využít na mnoho způsobů. Už po staletí se využívá v kosmetice jako zvláčňující prostředek a balzám. V domácnosti vám pomůže vyčistit odolnou špínu i mastnotu, vyleští okna a skla. Je mimo jiné taky bohatý na vitamíny B, předchází svědění a pomáhá hojit rány. Lázeň z lanolinu ocení i vaši čtyřnozí mazlíčci. Nakonec se skvěle hodí i na odpuzování škůdců a plísní na zahrádce, kde navíc šetří životní prostředí.

Outdoorové oblečení merino

Termoprádlo z merina zná zřejmě každý horský nadšenec. Má dokonalé termoizolační vlastnosti, takže v létě chladí a v zimě hřeje. Navíc pohlcuje pach a je antibakteriální.

Jak často prát oblečení z merina?

Nemusíte hned, po každém použití. Merino vlákna stačí nechat vyvětrat přes noc. Proto je tak praktické pro několikadenní túry a dobrodružství v přírodě.

Je navíc ideální volbou i pro maminky a jejich děti – díky svým termoizolačním vlastnostem už nebudete muset řešit, jestli jste vašeho drobka oblékli dostatečně nebo naopak málo. Prostě mu dejte oblečení z merina a je po problému.