Blog, Strana 2

Co nevíte o olivovém oleji…

Nenahraditelný olivový olej je skvělý parťák do domácnosti i při péči o pleť

Olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků a není divu, že je tolik oblíbený ve většině kuchyní. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu špatného cholesterolu, mají fantastický účinek na oběhový systém a stav pokožky, a navíc posilují imunitu a usnadňují hubnutí. Málokdo však ví, že jej lze použít i mnoha jinými způsoby. Především vám usnadní každodenní čištění a nahradí drahé krémy a další kosmetiku pro péči o pokožku a vlasy.

Odstranění mastných skvrn a leštění nábytku

Olej je ideální pro odstraňování mastných nečistot na nerezové oceli, takže si rychle poradí se špinavou kapotou nebo kamny. Stačí nanést olej na znečištěné povrchy například pomocí houby na mytí nádobí a poté je přikrýt hadříkem namočeným v horké vodě. Po několika minutách skvrnu setřete hrubou stranou houby a usušte papírovou utěrkou. Olivový olej také pomůže odstranit připálený tuk z hrnců a pánví. Smíchejte dvě lžičky oleje s trochou hrubé soli a jemně vydrhněte spáleninu pomocí houby. Olivový olej můžete použít i k osvěžení a impregnaci dřevěného nábytku. Po umytí měkkým hadříkem stačí na nábytek nanést malé množství oleje a jemně ho přeleštit. Olej ochrání před vlhkostí a skryje malé škrábance.

Olivový olej dělá divy i v kosmetice

Olej nahradí mnoho kosmetických přípravků pro péči o pleť, a to především krémy proti vráskám a pro hydrataci. Malé množství oleje lze aplikovat přímo, zejména na zralou a suchou pokožku. Spojením olivového oleje, přírodního jogurtu a citronu si můžeme snadno připravit domácí masku, která rozjasní pleť a vyhladí vrásky. Olivový olej je také perfektní náhradou za odstraňovač make-upu.

Péče o suchou pokožku hlavy a roztřepené konečky

Olivový olej se používá k regeneraci pokožky hlavy a boji proti lupům. Je také nenahraditelný v péči o délku vlasů. Okamžitě je zvlhčuje, vyživuje, vyhlazuje a pomáhá řešit polámané a roztřepené konečky. Uzavře vlasové kutikuly a zjemní je na dotek. Stačí nanést malé množství oleje do celé délky vlasů a poté je zabalit do tlustého ručníku nebo fólie po dobu nejméně 20 minut.
Olivový olej můžete použít také na:

- popraskané paty,

- ošetření těla po spálení sluncem,

- boj proti mšicím.

Zdroj: bydlenisnu.cz

 

Znáte bílý zázrak za pár korun?

Bílý zázrak za pár korun? Vypere, vyčistí a zbaví akné!

 

Můžete ji použít při vaření, při úklidu, ale i na štípance nebo nelibě zapáchající boty. Je levná a velmi účinná, navíc ekologická! A s velkou pravděpodobností máte tenhle bílý zázrak ve špajzu. Co všechno dokáže, když mu dáte šanci?

Článek

Jedlá soda bikarbona patří mezi levné a velmi účinné pomocníky s neuvěřitelně širokým využitím v kuchyni nebo při úklidu, ale třeba i v kosmetice. Díky ní ušetříte a ještě omezíte používání chemie. Rozhodně se vyplatí vyzkoušet některý z následujících tipů.

1. Jedlá soda v kuchyni

Jedlou sodu by měli mít po ruce všichni, kdo rádi připravují něco dobrého na zub. Pomůže totiž nejen jako kypřidlo při pečení. Co ještě zvládne?

Měkčí maso: až budete nakládat maso, přidejte do směsi koření a oleje trochu sody, maso bude křehčí.

Domácí šumák: smíchejte 2 díly cukru, 2 díly kyseliny citronové a díl jedlé sody a zalijte vodou.

Luštěniny bez nadýmání: do vody, v níž budete namáčet luštěniny, přidejte lžičku sody, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

Vařená zelenina bez ztráty barvy: když do vody na vaření přidáte lžičku sody, neztratí zelenina svou přirozenou zářivou barvu.

2. Jedlá soda při úklidu

Bikarbona je skvělou volbou hlavně pro ty, kteří se snaží uklízet bez chemie. Je překvapivě účinná proti mastnotě a připáleninám.

Místo tekutého písku: na sporák, urputnější špínu, ale třeba i připáleniny můžete použít kašičku z 1 dílu vody a 1 dílu sody. Naneste ji na špínu, nechejte chvíli působit a potom dobře setřete a omyjte.

Na vodní kámen: pokud vodu z předchozího receptu nahradíte citronovou šťávou nebo octem, vznikne přípravek proti vodnímu kameni, který usnadní úklid koupelny i toalety.

Na připáleniny: i hodně připálený hrnec vyčistíte s pomocí jedlé sody. Nasypte ji na připáleninu, zalijte trochou vroucí vody a nechejte působit přes noc. Rychlejší je vodu se sodou v hrnci asi 5 minut povařit, a až vše vychladne, umýt.

Proti skvrnám na prádle: na schopnost jedlé sody odmočit i urputné skvrny nedali dopustit ti, kteří prali látkové pleny. Do 10 l vody přidejte 5 rovných lžic sody a nechejte prádlo namočené přes noc. Platí to i na skvrny od potu.

Při mytí nádobí: myjete hodně mastné hrnce a pánve raději v ruce? Pak do vody přidejte lžičku sody, nádobí ponořte a nechejte chvíli odmáčet. Mastnota bude pryč – dokonce i z připáleného roštu grilu.

3. Jedlá soda proti zápachu

Bílý prášek poslouží i jako účinný přírodní pohlcovač pachů. Nasypte ji na talířek a postavte do lednice, po několika dnech vyměňte. Nasypat ji můžete i na dno odpadkového koše, popelníku nebo popelnice, lze jí poprášit i rohožku nebo psí pelech: nechejte sodu působit přes noc, pak vyluxujte nebo řádně vyklepejte a zápach je pryč.

Na smradlavou obuv: nasypejte do každé boty alespoň lžíci sody, nechejte stát přes noc a pak vyklepejte.

Na zašlé prkénko: dřevěné prkénko, na kterém jste krájeli třeba rybu, vyčistěte vodou s přidáním trochy sody. Voda se sodou zbaví zápachu i ruce, třeba když jste krájeli česnek.

Na čistění pračky a myčky: asi 4 lžíce jedlé sody nasypte do pračky. Pak ji zapněte na krátký program a nelibá vůně, stejně jakou usazeniny a vodní kámen, budou pryč. Sodu můžete nasypat i na dno myčky a bude to mít stejný efekt.

4. Jedlá soda v kosmetice

Věděli jste, že jedlá soda najde uplatnění i v péči o vlasy a tělo? Rozhodně se vyplatí vyzkoušet něco z následujících tipů.

Při pocení: jedlou sodu použijte jako tělový pudr do podpaží, když se hodně potíte. Neutralizuje pach potu.

Do koupele: lžičku sody přidejte do vody, v níž si namáčíte nohy před pedikúrou. Můžete ji dát i do koupele s bylinkami nebo vonnou solí, protože změkčuje kůži a zlepšuje její prostupnost pro ostatní pečující látky.

Na štípance: pokud nemáte po ruce uklidňující mastičku na bodnutí hmyzem, umíchejte kašičku z vody a sody a naneste na kůži, poslouží stejně.

Místo suchého šamponu: do mastných vlasů nasypejte jedlou sodu, nechejte chvíli působit a pak pečlivě vyčešte a vyfoukejte fénem. Soda absorbuje mastnotu.

Pro větší objem vlasů: přidejte asi půl lžičky sody do dávky šamponu. Po umytí budou mít i velmi jemné vlasy krásný objem. Tento trik pomáhá také odstranit z vlasů chlor po plavání v bazénu.

Proti akné: směs 1 dávky medu a 1 dávky sody naneste na místa postižená akné, nechejte působit klidně i přes noc a pak omyjte. Lze používat denně, dokud se stav nezlepší.

Prozeny.cz

Co nevíte o kmínu

Kmín má léčivé účinky, o kterých jste možná ani nevěděli. Navíc pomáhá i při hubnutí

Kmín je jedním z nejstarších koření

Běžné koření, které má doma snad každá hospodyňka. Většinou je užíván hlavně v kuchyni jako ochucovadlo, ale má i léčivé účinky, o kterých jste možná ani nevěděli.

Vzhledem k tomu, že se kmín užívá v každé kuchyni, je levný a je ho dostatek, je tak trochu opomíjený. Obsahuje však silné antioxidanty, které vám pomohou s léčením nejrůznějších potíží. Mezi cennými látkami, které obsahuje, jsou třeba i třísloviny, kyselina listová, silice anebo flavonoidy. Chrání nás před volnými radikály a snižuje tak riziko rakoviny.

Kmín kořenný je jedním z nejstarších koření u nás i ve světě. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách po celé Evropě, severní Africe a přední Asii. Můžete si jej však vypěstovat i na vaší zahradě.

Léčivé účinky kmínu

Nadýmání

Nejvýznamnější roli hraje při nadýmání, neboť podporuje optimální trávení. Při těchto problémech ho přidávejte zejména do nadýmavých jídel (luštěniny, zelí, těžká jídla). Při akutních potížích jej můžete také rozkousat. Chuť sice není nic moc, ale výsledek vás překvapí. Také napomáhá z těla lépe vylučovat žluč. Kromě toho pomáhá při křečovitých bolestech a s pravidelným vyprazdňováním.

Hubnutí

Kmín nám bude velmi užitečnou ingrediencí, pokud se snažíme shodit nějaké to kilo. Podporuje totiž správný metabolismus, pravidelné vyprazdňování a správnou peristaltiku střev.

Zápach z úst

Kmín má antiseptické účinky, díky tomu pomáhá při zápachu z úst. Při potížích jednoduše rozkousejte pár semínek a máte po problémech. Zbavuje také zánětů a pomáhá při potížích se střevy, které dezinfikuje.

Kosti, klouby a imunita

Kmín podporuje pevnost kostní a kloubní tkáně, díky čemuž zlepšuje pohybový aparát. Udržuje naše klouby a kosti zdravé, podporuje totiž pevnost kostní a kloubní tkáně. Pomáhá při léčbě revmatismu a celkově posiluje naši imunitu.

Odvodňování

Má močopudné účinky, odvodňuje a pomáhá se snadnějším vykašláváním.

Cholesterol

Díky léčivým látkám pomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak a podporuje tvorbu krve. Důležitý také je při nemocech v souvislosti se srdcem a cévní soustavou. Je také významnou podporou proti osteoporóze. 

Historie a zajímavosti

Kmín patří mezi nejstarší léčivé rostliny, jeho semena byla nalezena ve stavbách z 3. tisíciletí před naším letopočtem. Egypťané jej mimo koření a dochucovadla používali také jako konzervační látku při mumifikaci faraonů. Během středověku byl kmín jedním z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších koření.

Kmín je zmíněn v bibli ve Starém i Novém zákoně nejen k dochucení polévek a chleba, ale také jako měna, se kterou se platily desátky kněžím.

Nalézt ho můžeme i v antickém Řecku nebo Římě, kde se používal také jako náhrada pepře. Používán byl jako základní látka pro kořenicí směsi.

V našich krajích se také dříve věřilo, že kmín dokáže ochránit před zlými duchy. 

Zdroj. styl.instory.cz

Co nevíte o kurkumě...

Zdravá kurkuma aneb jak si ulevit při jaterních problémech

Když máte zdravotní problém, existují farmaceutické produkty, které dokážou pomoci. Stále více lidí se však uchyluje k přírodní léčbě a oprašuje znalosti našich předků, kteří si s ní museli vystačit.

Dnes však vedle tradičních českých bylin můžeme využívat i ty, které rostou v zahraničí. Třeba kurkuma je oblíbeným kořením a barvivem, zároveň však dokáže účinně léčit. Na co všechno je možné ji použít?

Tradiční koření v indické a thajské kuchyni

Původní domovinou kurkumy je jihovýchodní Asie, Laos a Thajsko. V našich končinách ji pěstovat nelze, tudíž jsme odkázáni na její dovoz. Někdy se jí říká indický šafrán. Zdrojem kurkumy je mletý sušený oddenek kurkumovníku dlouhého, který má jasně žlutou barvu. To je ostatně i poznávací znamení kurkumy. Přidává se do kari koření a je součástí indické, thajské, perské i pákistánské kuchyně. Chuť mletého oddenku kurkumy má pepřovou, lehce nahořklou chuť, jíž lze připodobnit hořčici.

Kde všude se používá kurkuma?

Z kurkumy se vyrábí také moučka, kterou lze použít k zahuštění rybích polévek. Kromě toho se využívá schopnost kurkumy barvit, přidává se proto například do těstovin jako barvivo. Zvyšuje i trvanlivost potravin.

Jaké jsou zdravotní účinky kurkumy

Indický šafrán neboli kurkuma je ideálním léčivem některých poruch jaterní činnosti. Pozitivní vliv má také na žlučník a žlučové cesty tím, že zvyšuje sekreci žluči a tlumí záněty v této oblasti. Kurkumu lze proto používat v případě, že člověk trpí na žlučové kameny nebo na problémy s tvorbou a odtokem žluči.

Tak jako každé koření, tak i kurkuma zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, dokonce umí zabránit kvasné a hnilobné dyspepsii. Její velkou výhodou je, že její působení je jemnější a méně dráždivé než některá jiná koření, jako je pepř nebo nové koření. Díky tomu je možné kurkumu používat jako koření při dietě, která vyžaduje málo koření.

S čím je dobré kurkumu kombinovat

Kurkumin, tedy vonná silice a barvivo, je dobře rozpustný v ethanolu a v tucích, ve vodě nikoliv. Proto může být někdy problém z kurkumy získat co nejvíce. Jestliže chcete podpořit vstřebávání kurkumy do krevního oběhu, tak do 1 polévkové lžíce kurkumy přidejte 2 lžíce rostlinného oleje, a to nejlépe panenského olivového.

Kombinovat ji můžete také s mletým pepřem opět v množství 1 polévková lžíce, a vytvořit tak domácí směs pro ochucení dušených mas nebo polévek. Pepř totiž brání tomu, aby se kurkumin vstřebával skrz střevní stěnu, a to zdravé z kurkumy šlo až do krevního oběhu.

Jak uchovávat kurkumový prášek

Při používání prášku z kurkumy bychom měli dbát na to, aby byl co nejčerstvější. Jestliže máte doma starou kořenku a v ní vybledlou kurkumu bez chuti, již ji nepoužívejte a dejte přednost koupi nové kurkumy.

Ta by se měla skladovat bez přístupu vzduchu, vyžaduje suché a chladné místo, kam nesvítí slunce.

Zdroj: zdraverady.cz

Víte, jak na pálení žáhy?

Hrdlo v jednom ohni. Rady, co dělat při pálení žáhy

Palčivá bolest za hrudní kostí se obvykle dostaví jako následek konzumace příliš tučných či pikantních jídel a může trvat celé hodiny. Jak se vyhnout zážitku, na který se nezapomíná?

Mnozí z nás se v takové chvíli ptají, proč to, proboha, tak ukrutně pálí? Na vině je reflux neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu, ke kterému může dojít během trávení. Jestliže je přitom produkováno velké množství žaludečních kyselých šťáv, sliznice jícnu je silně drážděna, což se projevuje obávaným pálením žáhy.

Otázkou je, proč k refluxu a k nadměrné tvorbě žaludečních kyselin dochází. Možných příčin je celá řada. Jednou z nich může být oslabení svěrače, který brání zpětnému toku kyselého obsahu ze žaludku do jícnu. 

Důvodem bývá například zvýšený tlak v dutině břišní během těhotenství (proto si na pálení žáhy tak často stěžují budoucí maminky), dále užívání některých druhů léků (proti hypertenzi, astmatu, srdečním onemocněním nebo hormonální antikoncepce), pomalejší vyprazdňování žaludku kvůli vředové chorobě, onemocnění pojivové a svalové tkáně či brániční kýla, kdy se část žaludku vyklene přes oslabenou bránici do hrudní dutiny.

S pálením žáhy neboli pyrózou se někdy potýkají také děti a mladiství v období růstu. Nadměrnou produkci žaludečních šťáv často způsobuje konzumace vydatných jídel, zejména ve večerních hodinách, kdy se trávení zpomaluje. 

Mezi rizikové potraviny patří především smažené pokrmy, uzeniny, majonézy, tučné ryby, cibule, zelí, kapusta, papriky, vejce vařená natvrdo, čerstvý chléb, luštěniny, ale i sladkosti, alkohol, silně kořeněná jídla, příliš horké, či naopak studené pokrmy, turecká káva a perlivé nápoje.

Cigaretka pro lepší trávení

Typickým spouštěčem je také stres, při němž se nám žaludek křečovitě stáhne a začne produkovat zvýšené množství kyselin. 

Negativní vliv na jícnový svěrač má i kouření, přičemž nejhorší je cigareta, kterou si zapálíte bezprostředně po vydatném jídle, paradoxně často se záměrem, aby „vám to lépe trávilo“ (zlozvyk, který provozuje většina kuřáků). Výsledek však bývá zcela opačný. 

S pálením žáhy musí počítat také lidé, kteří trpí nadváhou, neboť nadbytečná kila zvyšují tlak na žaludek a jícnový svěrač zátěž nevydrží.

Čím je možné zchladit žáhu?

Sklenka vody s čerstvě vymačkanou šťávou z půlky citronu – přestože má kyselou chuť, působí v těle jako silná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Zázvorový čaj - působí protizánětlivě a mírní bolest. Popíjejte preventivně dvakrát až třikrát denně mezi jídly.

Sklenice vlažné vody se dvěma lžičkami jablečného octa – urychluje trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

Čerstvá šťáva z brambor (připravíte si ji v odšťavňovači) – je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Užívejte skleničku čtyřikrát denně na lačno mezi jídly.

Hrstička mandlí – křupavá pochoutka podporuje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludečních kyselin.

Sklenka vody, ve které jste rozmíchali malou lžičku jedlé sody – tahle super silná zásada spolehlivě neutralizuje žaludeční kyseliny.

Stroužek česneku – funguje podobně jako zázvor. Proto při potížích rozžvýkejte jeden syrový stroužek.

Zdroj: iDnes.cz

Co nevíte o zázvoru

Léčivý zázvor. S čím vším pomůže?

Palčivé aroma zázvoru nejen zahřeje, ale prospívá tělu i v mnoha jiných ohledech. Ideální je dopřát si ho hned po ránu, aby organismus z dávky zdraví mohl čerpat již zkraje dne. S čím vším vám zázvor pomůže?

Ajurvéda vyzdvihuje zázvor jako mimořádný léčebný prostředek, který znali lidé v dávné Indii a Číně již minimálně před třemi tisíci lety. Kromě silné chuti má totiž i mimořádné složení. Pyšní se vysokým obsahem cenných vitaminů a antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat s četnými neduhy. I když kořeny zázvoru lékařského nevypadají pěkně, jsou plné vitaminů A, B1, B2, B6, C a E i dalších cenných prvků, jako je draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník a železo.

Začněte den zázvorovou vodou

Ráno je tělo jako houba: po spánku odpočaté a připravené vstřebávat prospěšné látky, z nichž potom v průběhu dne bere energii. Proto je výhodné zařadit zázvor do jídelníčku hned po probuzení. Ideálním způsobem, jak ho do sebe po ránu dostat, je zázvorová voda: dva silné plátky zázvoru povařte asi 5 minut ve třech šálcích vody, pár minut nechejte louhovat a sceďte. Můžete pít teplé i studené. K čemu je to dobré?

1. Pomůže vám zhubnout

Díky schopnosti regulovat hladinu cukru v krvi snižuje zázvor chuť k jídlu. Pokud si jej dopřejete každé ráno, pravděpodobně toho potom během dne sníte o poznání méně.

2. Zlepší zdraví pokožky

Zázvor díky antioxidantům zpomaluje proces stárnutí pokožky a zmírňuje začervenání pleti. A nemusíte ho jen pít. Pokud masírujete pokožku plátkem zázvoru, můžete jí dodat zdravý nádech a zářivou barvu. Při akné se doporučuje potírat pokožku zázvorovým čajem. Pro snížení rizika přecitlivělosti doporučuje vždy nejprve vyzkoušet působení zázvoru nejprve na jiné části těla, než je obličej.

3. Posiluje trávicí systém

Trápí vás zažívací potíže, jako je pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpa? Úlevu může poskytnout právě zázvor, který svým jedinečným složením posiluje celý trávicí systém, zbavuje jej škodlivých mikroorganismů a podporuje pročišťování organismu. V konečném důsledku to znamená například i to, že vám trochu splaskne břicho. Zázvor v malém množství je velmi dobrý k utišení nevolnosti a obecně i ranních těhotenských návalů na zvracení.

4. Bojuje se záněty

Zázvor je známý svými protizánětlivými vlastnostmi. Čerstvý zázvor obsahuje významnou bioaktivní látku gingerol, která má antibakteriální a antivirové účinky. Z toho důvodu je velmi dobrý jako prevence nebo jako případná doprovodná léčba u běžných nachlazení či respiračních onemocnění. Pravidelná konzumace zázvoru se pozitivně podepisuje na zvyšování odolnosti a posilování imunitního systému i dlouhodobém snižování zánětlivosti. Zázvor také pomáhá od různých bolestí i otoků.

5. Snižuje hladinu LDL cholesterolu

Vysoká hladina škodlivého LDL cholesterolu zvyšuje riziko vzniku mrtvice i onemocnění srdce. Těmto potížím pomáhá předcházet zázvor, který ji pomáhá regulovat.

Ne víc než 4 gramy denně

Všeho moc škodí. Což je i případ zázvoru. Pokud byste překročili doporučenou denní dávku, která činí čtyři gramy zázvoru čerstvého nebo gram sušeného, mohla by se dostavit nevolnost, zvracení, průjem či potíže se srdcem. Nevhodný může být pro děti nebo v kombinaci s léky na zažívací nebo srdeční potíže.

Zdroj: PROŽENY

Co nevíte o olivovém oleji...

Olivový olej, nečekaný pomocník v boji s křečovými žílami. Může zachránit i od operace.

Olivový olej nás může zbavit křečových žil neboli varixů i bez operace. Stačí znát tento jednoduchý trik a můžete se jich zbavit jednou provždy. Jak na to?

Křečové žíly neboli varixy se vyskytují při zvětšení žil a jejich přeplnění krví. Mají modrofialovou nebo červenou barvu. U žen se objevují častěji než u mužů. Asi 25 % dospělých lidí má křečové žíly a trápí je onemocněním žilního systému.

Křečové žíly

Křečové žíly se objeví, pokud nám žíly správně nefungují. Žíly mají jednocestné ventily zabraňující zpětnému průtoku krve. Pokud nepracují tak, jak by měly, krev se začne hromadit v žilách a nepostupuje směrem k srdci.

Příčiny křečových žil

- Vznikají často v těhotenství,

- při menopauze,

- ve věku nad 50 let,

- při dlouhodobém stání i sezení,

- při obezitě,

- při rodinné anamnéze křečových žil.

Léčba křečových žil

Lékaři vám doporučí změnu životního stylu. Nesmíte dlouho stát, ani sedět. Musíte si udržovat zdravou váhu, pravidelně se hýbat a cvičit a používat kompresní ponožky a punčochy. Abyste nemuseli podstoupit operační zákrok, zkuste olivový olej.

Jak použít olivový olej na křečové žíly

Nalijte si půl šálku extra panenského olivového oleje a nechte jej ohřát v mikrovlnné troubě 1 minutu. Můžete jej také ponořit v šálku do větší nádoby s horkou vodou, aby se olej zahřál. Naneste jej trochu do dlaní a masírujte si nohy krouživými pohyby. Začněte od kotníků a postupujte pomalu směrem nahoru k srdci. Aplikujte stejný tlak během celé doby masáže. Proceduru opakujte denně po dobu 10 minut, nebo alespoň obden. Zvýšíte tok krve a křečové žíly po pár týdnech zmizí. Můžete do olivového oleje jednou týdně přidat cukr nebo sůl a udělat si olejový peeling. Vaše pokožka bude krásně hladká a bez odumřelých kožních buněk.

Co použít na prevenci křečových žil

Při masáži můžete pro větší účinek také přidat do olivového oleje i pár kapek cypřišového esenciálního oleje. Na prevenci a léčbu křečových žil zabírá i směs tinktury z vilínu virginského a jablečného octa. Tu si pravidelně aplikuje na postižená místa. Potlačí zánět a pomůže k regeneraci křečových žil.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Olivový olej panenský BIO - lisovaný za studena v BIO a RAW kvalitě z Itálie. Jedná se o lehce stravitelný zdroj mastných kyselin, přírodních antioxidantů, vitaminu E, fytosterolů a flavonoidů. 

Cypříš 100% esenciální olej 

Co nevíte o kopřivách…

Jakmile se objeví bolesti kloubů, vyzkoušejte léčivou sílu kopřiv

Bolesti kloubů patří mezi jedny z nejnepříjemnějších. Umí nám totiž zcela zabránit vykonávat naše běžné činnosti. Jen těžko si lze představit, že budete s bolavými prsty nebo zápěstím v práci ťukat do počítače, nebo že budete s bolavými koleny zvládat pochůzky a péči o rodinu. Bolest kloubů nás přitom může zaskočit už v mladém věku. Někdy je na vině genetika, jindy špatná strava nebo nedostatek vitamínů, ale jisté je, že řešení těchto obtíží bývá zdlouhavé a náročné. Naštěstí nemusíte spoléhat jen na lékaře a jejich metody. Můžete využít i sílu přírody, která nezřídka bývá mocnější než kdejaký lék.

Využijte sílu kopřiv

Listy kopřivy obsahují velké množství zeleného barviva – chlorofylu, který se používá jako skvělý desinfekční prostředek. V kopřivě však najdeme i další prospěšné látky jako je vitamín C, třísloviny, acetylcholin, serotin, histamin a minerální látky. Tyto látky vyvolávají mírné močopudné účinky, působí proti průjmu, ale hlavně pomáhají při revmatických onemocněních, které se projevují silnou bolestivostí kloubů.

Velkou výhodou je, že kopřivy jsou velmi odolné rostliny, které rostou prakticky všude, takže je jistě najdete i v okolí vašeho domova. Sbírá se nať z kopřivy dvoudomé i kopřivy žahavky. Sbíráme ještě před kvetením v období od konce dubna do září.

Proti bolestem může pomoci především tak, že našemu těla dodá chybějící živiny. Kvůli nekvalitní půdě totiž spoustu živin nedokážeme získávat ze zeleniny a ovoce jako dříve, takže stále naléhavěji potřebujeme tyto doplňky. Díky konzumaci kopřivy doplníte vitamíny a minerály, které vaše tělo pro bezchybné fungování nutně potřebuje.

Jak kopřivu konzumovat

Extrakt z kopřivy nejvhodněji získáme při přípravě čaje. Ten uděláme tak, že listy kopřivy spaříme vroucí vodou, necháme chvíli louhovat a poté nálev pijeme. Nálev je možné použít i k inhalaci, ale pravidelná konzumace je nejlepším prostředkem, jak do sebe účinné látky dostat. Extrakt z kopřivy pozitivně působí na zdraví celého těla – bojuje proti chronické bolesti, působí jako mírné diuretikum, a proto se používá i při chronických nemocech ledvin, a stimuluje také tvorbu červených krvinek.

Na bolavé klouby dobře poslouží i kopřivový olej. Ten vyrobíte tak, že listy rozdrtíte v mixéru a přidáte jakýkoliv olej a necháte v uzavřené nádobě louhovat asi týden. Poté olej slijete a používáte jej jako účinnou mast na bolavé klouby. Olej používejte po dobu alespoň 10 dní, aby se projevily výsledky.

Využijte i kořen

Pro zdravotní účely lze využívat i kořen kopřivy, který obsahuje velké množství tříslovin. Ten se hodí především k výrobě kloktadla, které vás ochrání před krvácejícími dásněmi nebo jako přísada do koupele při tvorbě lupů a šupinatosti pokožky.

Zdroj: Zdravé stravování

 

EKOMARKET.cz doporučuje na klouby:

Fyto balzám Svaly a klouby - účinný prostředek při bolesti svalů a kloubů. Podporuje lokální krevní oběh, normalizuje propustnost cévních stěn, zpomaluje vznik zánětlivých procesů v pojivových tkáních.

Zmijovit - krém s hadím jedem - tento krém je zajímavý i svým složením. Kromě hadího jedu též obsahuje výtažky z léčivých rostlin, které jsou známé pro své příznivé účinky na pohybový aparát.

Víte, co oslabuje vaši imunitu?

Pět stravovacích návyků, které oslabují imunitu

O svoji imunitu bychom se neměli starat pouze v období pandemie. Správně fungující imunitní systém by měl být naší prioritou celý život. Zatímco společnost řeší, jaké prostředky dokážou naši obranyschopnost zlepšit, je důležité se podívat i na obrácenou stranu mince. Jaké potraviny a návyky imunitě škodí?

Máte lednici plnou vitamínů, spíž přetéká superpotravinami, ale vaše imunita na tom stále není nejlépe? Zamyslete se nad tím, jestli ji nebrzdí následující návyky.

Pijete příliš mnoho alkoholu

Občasná sklenka vína či jiného alkoholického nápoje nepochybně k životu patří. Nicméně nadměrná konzumace alkoholu, i když krátkodobá, může poškodit váš imunitní systém. To dokazuje i studie, která potvrdila dlouhodobě pozorovatelný vliv mezi nadměrnou konzumací alkoholu a oslabenou imunitou.

Pokud máte pocit, že se tento problém týká i vás, zkuste konzumaci alkoholu omezit na maximálně jeden nápoj denně.

Nadměrně solíte

Přebytek sodíku, který se v soli vyskytuje, je spojován se zadržováním tekutin v těle a vysokým krevním tlakem. Nová studie navíc potvrdila, že příliš mnoho soli může narušit i náš imunitní systém.

Když ledviny vylučují nadbytek sodíku, dochází k domino efektu, který snižuje schopnost těla bojovat s bakteriálními infekcemi. Vyvarujte se proto nadměrné konzumace polotvarů, které jsou zpravidla plné soli a přestaňte si jídla dosolovat, pokud chcete svoji imunitu přirozeně podpořit.

Konzumujete příliš cukru

Ne nadarmo se říká cukru nejdostupnější droga. Přestože je cukr pro lidský organismus důležitý, je dobré ho konzumovat s mírou. Nadměrný příjem totiž vede nejen k obezitě, ale také například špatnému duševnímu zdraví a snížené imunitě.

Je proto důležité konzumovat výrobky, které obsahují cukr, s mírou a vyhnout se emocionálnímu přejídání, které dramaticky rozhodí hodnoty cukru v krvi.

Pijete mnoho kávy

Káva a čaj jsou obecně dobře vnímané nápoje, protože obsahují vysoké množství antioxidantů, které jsou spojovány s protizánětlivým účinkem.

Příliš mnoho kofeinu, který je v těchto nápojích často přítomen, je ale spojováno také s problémy se spánkem, ale i sníženou imunitou, a to zejména v případě, pokud si nedopřáváte tyto nápoje v naturální formě.

Máte nedostatek vlákniny

Vláknina podporuje dobré trávení, dobře působí na složení střevních bakterií, které jsou zodpovědné za naši imunitu i náladu. To dokazují i výzkumy, podle kterých je vyšší příjem vlákniny a prebiotik obecně spojován s lepší obranyschopností, a dokonce i lepším spánkem.

Zařaďte proto do svého jídelníčku více vlákniny, která je přítomná například v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích, luštěninách či oříšcích.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Chikoroff - cikorková káva bez kofeinu 110 g

Co nevíte o sádle…

Co nevíte o sádle…

Obyčejná surovina, nad kterou se ženy udržující si štíhlou linii často ošklíbají. Jenže sádlo si zaslouží rehabilitaci a v posledních letech na to přichází čím dál víc lidí včetně odborníků. Navíc nepatří jen jako základ do guláše nebo na chleba s cibulí.

Sádlo se v minulosti hojně používalo, jenže po druhé světové válce se na výsluní dostaly margaríny, prezentované jako něco zdravějšího. Tím, jak se lidé začali zajímat o zdravější stravování, řada z nich na sádlo zanevřela. Ale ukazuje se, že to nebylo tak úplně oprávněné.

Pro zdraví:

Autoři z britské BBC sestavili v roce 2018 žebříček 100 nejzdravějších potravin. Vycházeli přitom ze studie korejských vědců, kteří se pod drobnohledem podívali na tisíc různých potravin a ohodnotili obsah živin, vitaminů, minerálů a dalších látek, zkrátka jejich prospěšnost pro zdraví. Ve výsledném seznamu 100 nejzdravějších potravin se objevilo i sádlo. A to dokonce v první desítce mezi takovými kapacitami, jako je nať červené řepy, mangold, dýňová semínka, chia semínka, platýs či mandle. Je zřejmé, jak zdravě tyto suroviny zní. 

Konkrétně se v seznamu objevilo vepřové sádlo na desátém místě jako skvělý zdroj vitaminů skupiny B, vitaminu D, omega-3 mastných kyselin a dalších. Sádlo tedy není třeba zatracovat, kvůli jeho tučnosti je ovšem nutné nepřehánět to v jídle s množstvím.

Účinky sádla lze ale čerpat nejen v roli potraviny. Využití je mnohem rozmanitější. Asi vás to nepotěší, ale člověk je vlastně docela podobný praseti. V medicíně se zkoumá podobnost lidských orgánů s těmi prasečími. Ke krytí ran se dočasně používá prasečí kůže a do budoucna se hovoří o transplantaci celých prasečích orgánů. Proto není divu, že člověku velmi prospívá i sádlo.

Na pokožku, jizvy a strie:

Dříve to byl běžný pleťový krém. Neexistovaly drahé tubičky a kelímky, a tak si naši předkové mazali obličej i zbytek těla právě vyškvařeným nesoleným sádlem. Velmi vhodné je zejména na suchou pokožku, například se sklonem k ekzémům. Dokáže kůži promastit, zjemnit, zvláčnit a má i hojivý potenciál. Hodí se tedy k promazávání jizev nebo těhotenských bříšek jako prevence vzniku strií.

Zábaly se sádlem pomáhají také na rozpraskanou kůži. Blíží se čas sandálků, takže je třeba dát si chodidla do skvělého stavu. Využít můžete sádlo i na ruce, které dostávají častým dezinfikováním velmi zabrat. Stačí ruce namazat sádlem, nanést na ně bavlněné rukavice a nechat přes noc působit. Na nohy využijte ponožky. K těmto účelům se prodává kosmetické sádlo. 

Blíží se i sezóna otravných komárů, kteří nám budou znepříjemňovat chvíle nejen v přírodě. Říká se ovšem, že sádlo jim nevoní. Když si jím tedy namažete nezakrytá místa, měla byste komáry odpuzovat. A pokud by to náhodou nevyšlo, můžete si následný štípanec či štípance sádlem alespoň ošetřit.

Proti nachlazení:

Sádlo je také přírodní surovinou vhodnou k léčbě dýchacích cest. Namazání hrudníku pomáhá uvolnit hlen a usnadňuje odkašlávání. Udělat si můžete i zábal, který necháte působit přes noc. Stačí dát sádlo na teplé plátýnko, přitisknout na hrudník, překrýt igelitem a další vrstvou látky.

V domácnosti:

Sádlo můžete mazat nejen na sebe, ale například i na boty. Když na svou koženou obuv nanesete tenkou vrstvu sádla, postaráte se tak o přírodní impregnaci. Boty budou chráněné a nebudou tak snadno propouštět vodu.

Bílá hmota vás dokáže zbavit i nepříjemného vrzání pantů. Opět stačí tenká vrstva, abyste se doma zbavila nervydrásajícího zvuku.

Sádlo je vhodné i pro péči o litinové nádobí bez povrchové úpravy. Cílem je udržet jeho nepřilnavost. Po omytí nádobí potřete vrstvou sádla, nechte prohřát a slijte. Postup opakujte alespoň dvakrát a utřete papírovou utěrkou, aby na nádobí zůstal mastný film.

Na trhu se vyskytuje několik druhů sádla. Je mezi nimi například střevní, plstní či kruponové. Tím nejkvalitnějším je ovšem hřbetní neboli řemenové. To je také odolnější proti žluknutí. Skladujte ho v lednici například v zavařovací sklenici. Vydrží tam několik týdnů i měsíců.

Zdroj: ŽENA-IN.cz