Blog, Strana 13

Znáte byliny pro vzrušení a zvýšení sexuální touhy?

Byliny pro vzrušení a zvýšení sexuální touhy

Za co by stál sex bez vzrušení. Tato činnost patří k lidem od pradávna, stejně jako snaha si ho co nejvíce vylepšit. Vždyť afrodiziaka se vyhledávají čím dál více. A přitom se stačí zaměřit na obyčejné byliny a některé potraviny, které jsou v tomto směru více nežli nápomocné. Seznamte se s nimi.

Chilli papričky

Pálivé koření (získané rozemletím chilli papriček) má obrovské spektrum léčivých účinků.

Obsahuje látku kapsaicin, mající na svědomí pálivost. A právě tato plodina je odpradávna považována za vynikající afrodiziakum – díky svým vlastnostem je schopna prohřát, tudíž pořádně prokrvit celý cévní systém – tím pádem i zlepšuje stimulaci pohlavního ústrojí.

Vrbovka úzkolistá

Ne moc známá bylina s přívlastkem ohnivá, oblíbená především v ajurvédě. Nemá žádné vedlejší účinky a velmi pozitivně působí především na prostatu, která má hlavní podíl na kvalitě sexu u mužů. Mimo jiné působí vrbka i na zklidnění nervové soustavy a tím vlastně oživuje zájem o sex. U nás roste běžně ve volné přírodě. Sbírají se listy a to na jaře před jejím rozkvětem. Vrbka se dá využít sušená (vydrží až tři roky) a čerstvá – její mladé výhonky se dají jíst buď přímo anebo se přidávají do salátů.

Ašvaganda neboli vitánie snodárná

Z této rostliny se používá kořen, který se musí nejprve usušit a potom najemno nadrtit. Užívá se formou odvaru. A k čemu že je tento kořen dobrý? Zvyšuje energii a celkově snižuje stres. Dokonce bylo mnoha průzkumy prokázáno, že je v jeho moci zvýšit počet spermií. Pitím odvaru se navozuje příjemná chuť na sex. Bonusem je zvýšení libida a sexuální výdrž. Tato bylinka je navíc velkou podporovatelkou při tvorbě hormonů (u obou pohlaví) a dokonce má i vliv na dlouhověkost.

Řeřicha peruánská – maca

Peruánská bylina maca, vhodná především pro ženy, kdy se jejich zájem o sex začíná rovnat nule. Tato rostlina bývá velmi často označována nejen jako peruánská viagra, ale také bylina proti ženské frigiditě. Ženám dokáže zharmonizovat veškeré pohlavní hormony – testosteron, progesteron a estrogen. Navíc jim dodává dostatek energie. Je to velký bojovník proti poklesu hladin hormonů se zvyšujícím se věkem. Proto by ho měly hlavně využívat ženy, jež se potýkají s problémy klimakteria. I v tomto případě se konzumuje kořen, připomínající ředkev. Z usušeného kořene se získává prášek maca, obsahující uhlohydráty, bílkoviny, vlákninu, tuk, vitaminy a spoustu jiných, tělu prospěšných látek.

Škornice šípolistá

Velmi dobře prozkoumaná rostlina, jíž se také říká kozličník či bylina prostopášného kozla. Jak již sám název napovídá, jedná se o bylinku, podporující délku a hlavně kvalitu erekce. K této blahodárné rostlině se vztahuje legenda o jejím objevení: Její účinek totiž objevil obyčejný pasáček koz, který si povšiml výrazné sexuální aktivity kozla po zkonzumování škornice. Alkaloid icariin, který rostlina obsahuje, zlepšuje prostupnost cév a tím usnadňuje průtok krve. Tato úžasná látka také uvolňuje hladké svalstvo v houbovitých tělíscích penisu, jež mají za následek jeho ztopoření. Tím prakticky navozuje erekci. Mimo to dokáže stimulovat i tvorbu pohlavních hormonů. Pro použivatele chemických léků na vylepšení erekce, není asi žádnou novinkou, že je alkaloid icariin jejich součástí. Škornice nebo tabletka, v konečné fázi stejné účinky, jen s tím rozdílem, že účinek škornice je sice jemnější, ale nemá žádné vedlejší účinky. U žen tato bylinka zvyšuje chuť na sex.

Ostropestřec mariánský

Doslova univerzální bodlák, o němž už byla řeč mnohokrát. Snad největší popularitu si získala tato bylinka jako nejúčinnější přírodní prostředek k pročištění jater a celkové detoxikaci lidského organismu. Málo je o ní ale známé, že i ona je velmi nápomocná při pohlavních problémech a to jak u žen, tak i mužů. Doporučuje se i v případě neplodnosti a při onemocnění prostaty.

Obyčejné rostliny, které ještě aktivují libido

Rostlin, jež dokáží přímo mistrně prokrvit naše tělo, je opravdu mnoho. Vyjmenujme ty nejzákladnější: řadí se mezi především zázvor, ginkgo biloba, eleuterokok, dangšen, křen, tymián, rozmarýn a další.

Bez povšimnutí by ale neměly zůstat ani takové potraviny, jež obsahují vitaminy E, A, D, B.

Ty jsou celkově označovány jako vitaminy rozmnožování. Milovníci sladkostí zcela jistě ocení fakt, že pití hořké čokolády či kakaa, je přímo ideální pro uvolnění serotoninu. Vynikající je také kysané zelí a celkově potraviny, bohaté na kyselinu listovou. Do této skupiny se řadí chřest, brokolice, řepa, špenát a veškeré citrusové plody.

Zapomenout ale nesmíme ani na potraviny s bohatým obsahem zinku a dalších minerálů. V tomto případě se jedná především o červené a krůtí maso, jehněčí, ořechy, semínka..

Také kotvičník zemní, který je označován jako zelená viagra, velmi významně posiluje libido. Dobrou zprávou pro tuto bylinku je, že se dá pěstovat na našich zahrádkách.

 

EKOMARKET.cz doporučuje přírodní produkty pro zvýšení libida:

TOPVET Libido pro ženy kapky 50 ml - bylinný komplex slouží k podpoře sexuální touhy a zájmu o sexuální život. Komplex obnovuje vitalitu, celkovou pohodu a uvolňuje tělo od zvýšeného stresu. Byliny zlepšují prokrvení pánevní oblasti a zvyšují pravděpodobnost dosažení orgasmu. Bylinný komplex pomůže dodat sebevědomí přicházející s pocitem sexuální přitažlivosti.

TOPVET Libido pro ženy 60 tbl. - bylinný komplex slouží k podpoře sexuální touhy a zájmu o sexuální život. Komplex obnovuje vitalitu, celkovou pohodu a uvolňuje tělo od zvýšeného stresu. Byliny zlepšují prokrvení pánevní oblasti a zvyšují pravděpodobnost dosažení orgasmu. Bylinný komplex pomůže dodat sebevědomí přicházející s pocitem sexuální přitažlivosti. 

TOPVET Libido pro muže kapky 50 ml - bylinný komplex slouží k podpoře zájmu o sexuální život. Bylinná směs podporuje přirozenou tvorbu testosteronu. Komplex obnovuje vitalitu, celkovou pohodu a uvolňuje tělo od zvýšeného stresu. Byliny zlepšují prokrvení pánevní oblasti. 

TOPVET Libido pro muže 60 tbl. - bylinný komplex slouží k podpoře zájmu o sexuální život. Bylinná směs podporuje přirozenou tvorbu testosteronu. Komplex obnovuje vitalitu, celkovou pohodu a uvolňuje tělo od zvýšeného stresu. Byliny zlepšují prokrvení pánevní oblasti. 

Kamavit forte 30 kapslí - Kamavit forte je určen pro posílení fyzické, psychické a sexuální aktivity. Tribulus podporuje sexuální touhu a sexuální výkonnost. Ginkgo podporuje krevní oběh, příznivě ovlivňuje mentální aktivitu a nervovou rovnováhu při působení stresu, pomáhá udržovat paměť i při postupujícím věku. Schisandra zvyšuje odolnost organismu ke stresu, udržuje fyziologické pročišťovací funkce v těle. Damiana pomáhá udržovat sexuální žádostivost, přispívá k obnově fyzické i mentální kondice, posiluje odolnost organismu. 

TOPVET Maca 60 tbl. - Maca je bylina původem z peruánských And. Maca se používá při vyčerpanosti a únavě ke zlepšení fyzické i psychické výkonnosti. Pomáhá
udržovat sexuální aktivitu a plodnost. Je vhodné ji použít při impotenci mužů a frigiditě žen. Maca je rovněž vhodná k podpoře mozkové činnosti. 

TOPVET Kotvičník zemní 50ml - Tribulus obsahuje vysoké množství fytosterolů, které jsou přírodním stimulantem testosteronu. Ve sportu je tribulus používán jako „povolený doping“. Zvyšuje rovněž sexuální apetit a výkonnost. Tribulus podporuje normální funkci močového, nervového, dýchacího, imunitního a kardiovaskulárního systému a pohlavních orgánů. Napomáhá normálnímu stavu pokožky a dutiny ústní a pozitivně ovlivňuje svalový tonus a energii. 

TOPVET Tribulus bylinný extrakt 60 tbl. - Tribulus obsahuje vysoké množství fytosterolů, které jsou přírodním stimulantem testosteronu. Zvýšená hladina testosteronu urychluje regeneraci a podporuje tvorbu svalové hmoty. Ve sportu je tribulus používán jako povolený doping. Zvyšuje rovněž sexuální apetit a výkonnost. Tribulus upravuje hladinu cholesterolu. V literatuře se hovoří o močopudných účincích a o schopnosti rozpouštět některé formy močových kamenů. Urychluje spalování tuků. 

TOPVET Ylang - ylang - 100% silice 10ml - Silice se značným antidepresivním a uklidňujícím účinkem. Ylang působí celkově afrodisiakálně. Má sedativní účinky a používá se při nespavosti. Čistí a zjemňuje pleť, má mírné protizánětlivé účinky, působí proti křečím a odstraňuje bolest různého původu. Zklidňuje dýchání, snižuje krevní tlak. 

TOPVET Skořice - 100% silice 10ml - Skořice upravuje chuť k jídlu, působí stimulačně a afrodiziakálně. Silice při celkové masáži uvolňuje křeče, zabraňuje pocení, významně prokrvuje podkoží. Má repelentní účinek. 

Co nevíte o jílu...

Jíl plný zázraků.

Obyčejná přírodní surovina a přitom plná doslova zázračných schopností, tolik prospěšných pro náš organismus. To je jíl, který instinktivně pojídají zvířata a to zejména v případě, kdy se cítí nemocná anebo pociťují jakoukoliv bolest.

Léčivé jíly totiž obsahují minerály ve vysoké koncentraci, jde hlavně o křemík, vápník, hořčík, sodík, železo a draslík.

I lidé ve všech kulturách přišli na jeho zázračnou moc a to již od pradávna. Začali ho používat hlavně pro jejich vysoký obsah živin. Ty působí na jakýkoliv živý organismus velmi pozitivně a ozdravně. Jejich léčivá síla dokonce dokáže odvádět z těla veškeré toxiny.

Tento nenápadný, jemný prášek je mimo jiné také oblíbeným prostředkem v kosmetice a to hlavně díky své schopnosti vytáhnout z pleti veškeré nečistoty, toxiny a záněty. Jedná se především o čistící pleťové masky, které vyhledávají především majitelky mastné a problematické pleti. Po použití takovýchto masek se jako zázrakem ztratí zanícené pupínky černé tečky a dokonce i přebytečný maz.

Jílů existuje několik druhů a každý se zaměřuje v pomoci na něco jiného. Nejvyužívanější jsou jíl zelený, bílý nebo šedý. Tyto tři druhy bývají v pleťových maskách doplněny dalšími účinnými látkami, jako je aktivní uhlí, výtažky z mořských řas anebo zinek. Na opravdu pečlivou a velmi důkladnou detoxikaci pokožky je přímo skvělý zelený jíl.

Pro citlivou pleť se doporučuje růžový jíl. Je přímo jako stvořený pro suchou a opravdu citlivou pleť, se sklony k zarudnutí. Je pravdou, že v tomto případě záleží hodně na typu pokožky a její barvě. Růžového jílu se všeobecně ale nikdo nemusí bát. Díky svému vysokému obsahu železa a velmi jemným, čistícím schopnostem, aniž by narušil přirozenou lipidovou bariéru, se mu v poslední době dostává čím dál větší pozornosti.

Jíl ovšem není určený pouze pro obličej. Je velmi vhodný i v péči o celé tělo. Ideální je přisypat si francouzský, sypký, bílý jíl do koupele nebo ho použít při všemožných zábalech. Výsledky jsou přímo famózní – zmizí bolesti zad, kloubů a křečí. Díle je schopný podpořit regeneraci a dokonce dokáže i zmírnit celulitidu.

Zelený jíl se využívá pro každodenní použití například v praktickém sprchovém gelu. Tam je už jíl přimíchaný. Tím to ale nekončí. Vynikající je také zubní pasta právě s příměsí zeleného jílu.

Stále ovšem nejsme ve výčtu super vlastností jílu u konce. Ti, kteří mají problémy s jemnými, snadno se mastícími vlasy, které ne a ne udělat alespoň náznak objemu, by měli stoprocentně sáhnout právě po jílu. Jedině on dokáže vrátit velmi šetrně rovnováhu přecitlivělé pokožce hlavy.

Šedý jíl se vyznačuje především svojí schopností okysličení buněk. Tím na sebe natáhne přebytečný vodík, který buňka nahradí kyslíkem. Odkyseluje a neutralizuje tělo. Pokud je správně užíván, dokáže uvést do rovnováhy i střevní mikroflóru.

Jíl se prostě hodí doslova a do písmene na celé tělo a to jak se říká – od hlavy až k patě.

Šedý jíl ovšem není prospěšný pouze pro lidský organismus. Jak bylo zmíněno již v počátku, jíl pomáhá i zvířatům. Pokud je zvíře nemocné (zvracející), měl by se jim do misky s vodou přidat právě šedý jíl. Nemocnému zvířecímu pacientovi se velmi rychle uleví a jeho rekonvalescence proběhne daleko rychleji.

 

EKOMARKET.cz doporučuje jíly a bahna:

Vulkanický červený jíl z Maroka "Výživa" - červený jíl z Maroka dodává pokožce pružnost, neuvěřitelnou jemnost, svěžest a přitažlivost. 

Vulkanický černý jíl z Kamčatky - po aplikaci jílu z Kamčatky bude Vaše pokožka vypadat svěží, pěstěná a vypnutá. Více ZDE

Vulkanický černý jíl "Čistící" - hloubková očista, šetrná péče, regulace mazových žláz, zúžení pórů, zlepšuje účinek krémů. 

Valdajský modrý jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, vrásky, omlazení, pružnost a pevnost, zdravá barva pleti. 

Modrý Kambrický jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, zužuje póry, zlepšuje kontury obličeje, vrásky, celulitida. 

Modrý jíl z Bajkalu "Omlazující" - Péče o tělo a obličej; čistí, zužuje póry, odstraňuje zarudnutí, proti stárnutí pokožky. 

Modrý Azovský jíl - Péče o tělo a obličej; čistí, zlepšuje barvu, tonizuje; drobné vrásky, únava. 

Jíl z Mrtvého moře - čistící a obnovující účinek, aktivně se používá při prevenci akné. 

Tonizující sibiřský smaragdový jíl "Anti-age" na obličej, tělo a vlasy - stahuje póry, změkčuje a zvláčňuje; tonizuje a tvaruje postavu; hloubkově vyživuje, obnovuje a podporuje růst zdravých vlasů. 

Modrý Bajkalský jíl "Čistící" na obličej tělo a vlasy - hloubková očista, omlazení, stahuje póry, tonizuje a vypíná pokožku, celulitida; obnovuje vlasy, podporuje růst, lupy.

Čistící altajský růžový jíl "Omlazující účinek" na obličej, tělo, vlasy - čistí, změkčuje a osvěžuje, vyhlazuje vrásky; obnovuje pokožku, celulitida; obnovuje strukturu vlasů, hloubkově vyživuje, dodává objem. 

Černý vulkanický jíl z Kamčatky "Čistící" na obličej, tělo a vlasy - účinně čistí pleť, stahuje póry, matující účinek, celulitida, tonizuje a vypíná pokožku; růst zdravých a silných vlasů, obnovuje strukturu, zpevňuje kořínky. 

Bílý Valdajský jíl "Omlazující" na obličej, tělo a vlasy - výrazný omlazující účinek, vyhlazuje mimické vrásky, odstraňuje podráždění a šupinatění; růst vlasů, lupy.

Egyptský růžový jíl "Hydratace" - Péče o tělo a obličej; suchá pokožka, tonizace, hydratace, zjemnění, vypnutí. 

Černý kosmetický jíl s aloe vera a echinaceou "Proti akné" - mastná a problematická pleť, akné, hloubková očista, zužuje póry, odstraňuje záněty. 

Bylinný Sibiřský zelený jíl "Výživný" - zlepšuje pružnost pleti, aktivuje tvorbu kolagenu, zabraňuje tvorbě vrásek. 

Bylinný Kavkazský smaragdový jíl "Obnovující" - komplexní péče o pleť, vyživuje a hydratuje, obnovuje pružnost a pevnost. 

Bylinný Karelský růžový jíl "Tonizujicí" - Výživa a hydratace; zklidňuje, zlepšuje strukturu a vyrovnává povrch pleti. 

Bílý Jordánský jíl - Péče o tělo a obličej; celulitida, mastná pleť, zužuje póry. 

Bílý Anapský jíl - Péče o tělo a obličej; ionty stříbra, peeling, vrásky; tonizuje, bělící účinek. 

Agáthy: Termálně - jílová maska na tělo (hloubková očista) - Tato maska je absolutním favoritem zákazníků a blogerů krásy v Rusku. Maska obohacená amazonským jílem účinně čistí póry a přispívá k jejich znatelnému zúžení, pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu kůže a snižuje mastný lesk. Vhodné pro normální, náchylným k mastným a mastným typům pleti. 

Baňka Agáthy: Maska na tělo Černá rašelina - Díky svému složení maska pokožku vypíná a dodává jí mladistvý vzhled. Navíc pokožku vyživuje, vyhlazuje a předchází vzniku celulitidy. 

Bajkalský modrý jíl "Omlazující" - lifting účinek, tvorba kolagenu, vyhlazuje pleť, zabraňuje tvorbě vrásek. 

Altajský bílý jíl "Hydratační" - zlepšuje strukturu, vzhled a barvu pleti, udržuje vláhu pleti.

 

 
Víte, jak na popraskané a ztvrdlé paty?

Popraskané a ztvrdlé paty

Ani sebeelegantnější a nejkrásnější sandálky nevyniknou, pokud máte suchou a zrohovatělou kůži na patách. Ta dokáže celkový efekt poměrně rychle a snadno pokazit. Nejde ale jen o nehezký vzhled. V první řadě se jedná o bolestivé popraskání kůže, jejíž bolest pocítíte při každém kroku. Tyto faktory jsou bezesporu dobrým důvodem, proč se o nohy začít pořádně starat, pečovat o ně, hýčkat je.

V tomto případě ovšem nejde o jednorázovou akci. Pokud paty praskly jednou, budou praskat dále. A tak jako u většiny kožních, zdravotních problémů, je i v tomhle případě základem pravidelná péče o paty. Naštěstí se nejedná o žádnou složitou proceduru.  

V první řadě je nutné najít si nějaký ideální nástroj, kterým je nutné jednou až dvakrát zrohovatělou kůži na patách odstranit. Většinou se jedná buď o škrabku přímo určenou za tímto účelem, vhodné jsou i pemzy různých hrubostí.

Na našem trhu je nepřeberné množství pomůcek, které dopomohou ke krásným a hlavně zdravým patám. Například skleněné nebo kovové škrabky, s nimiž je velmi jednoduchá práce. Velkou oblibě se těší i pemzy. Nejenže jsou snadno dostupné, ale hlavně bezpečné. Jedná se především o přírodní vulkanické pemzy, které jsou obohacené o minerály. K dostání jsou i různé exotické – marocká keramická nebo třeba pemza z mořských břehů. Zapomenout by se nemělo ani na elektrické brusky.

Otázkou ovšem zůstává, jakou formu pedikúry zvolit. Mokrou nebo suchou. Věřte, že je to vcelku jedno, protože vždy záleží na tom, jaká forma komu více vyhovuje. Podstatný je výsledek – krásně ošetřené paty. 

K péči o popraskané paty patří samozřejmě i jejich promazávání vhodným krémem. I zde je na výběr spousta možností. Někomu vyhovuje obyčejné hydratační, tělové mléko, někdo preferuje speciální krém na tvrdá chodidla. Vynikající je také domácí maska na nohy z avokáda. Ať už si tedy vyberete jakoukoliv variantu, v žádném případě krémem nešetřete a chodidla pořádně promazejte. Ty je nutné mazat po každé koupeli a zároveň jemně promasírovat. Pokud jsou paty popraskané hodně, není vůbec od věci je promazat několikrát za den.

Dalším faktorem pro hebkou kůži na patách je domácí koupel a peeling. Jak známo, vlahá voda kůži krásně zvláční a tím pádem i ošetří. Ale to pouze za předpokladu, že se do vody přidá sůl v kombinaci s olejem. I zde je na výběr několik variant: olej heřmánkový, konopný, tea tree, levandulový nebo nimbový. Perfektní je domácí levandulová koupelová sůl anebo třeba pivo.

Při domácí koupeli je nutné nohy máčet cca dvacet minut. Ihned poté odstraňte škrabkou či pemzou změklou kůži. Ale pozor. Při vícečetných koupelích není vhodné kůži pokaždé obrušovat. K tomu použijte peeling, který si klidně udělejte doma z kakaa, kokosového oleje a cukru.

Pokud chcete pořadí procedur prohodit, klidně tak udělejte. Použijte napřed nástroj určený pro suché ošetření a teprve potom regenerujte nohy v lázni.

Za nejlevnější a fungující se považuje přírodní léčba. Chodidla stačí namazat obyčejným sádlem, zabalit do igelitového sáčku a poté vložit do bavlněných ponožek. Podobné účinky má i tvaroh, který navíc zmírňuje horkost, již může způsobovat případný zánět v patách.

Za vyzkoušení stojí i koupel z vlažné vody se syrovátkou.

V neposlední řadě jsou pro popraskané paty přímo perfektní speciální ponožky. Jedná se vlastně o pleťovou masku ve formě ponožek. Ty se používají většinou přes noc – kůže se po takovém ošetření loupe několik dnů. K dostání jsou i textilní hydratační ponožky. U nich je sice cena maličko vyšší, ale zase jsou určeny na mnoho použití. Některé ponožky se používají jednorázově – jako maska, jiné jsou určeny na noční použití a další i na celodenní nošení.

Několik rad na závěr: Pokud máte paty opravdu hodně popraskané, zkuste zvážit návštěvu odborníka – pedikéra, v horším případě přímo kožního lékaře. Může se totiž jednat o zánětlivou proceduru, kterou je nutné začít léčit. Lékař vám napíše vhodnou mast, která vás zbaví zánětů. Měli byste vědět, že praskliny jsou vstupní cestou různých infekcí, například velmi obávané kožní nemoci – růže (erysipel).

 

EKOMARKET.cz doporučuje na paty:

Lanolínový balzám na nohy 50ml - lanolin je v přírodní medicíně používán již v době starého Egypta. Jedná se o vosk, který produkují ke své ochraně ovce. Lanolin zvláčňuje a zvlhčuje, čehož využíváme na zjemnění ztvrdlé kůže. Má vysokou schopnost vázat vodu. 

 

Co nevíte o chůzi...

Chcete být zdravější, šťastnější a spokojenější? Potom choďte

Nejpřirozenější fyzickou aktivitou pro člověka není nic jiného než chůze. Bohužel spousta lidí tuto lidskou přirozenost zbytečně podceňuje. Bylo již několikrát prokázáno, že právě chůze má doslova blahodárné účinky na lidskou psychiku, dokonce se při ní výborně hubne. Je dokonce schopná odbourat depresi a je zaručeným receptem na štěstí.

„Pravidelné procházky působí pozitivně na kognitivní funkce mozku a pro jeho správné fungování by lidé měli vyměnit tělocvičnu za pár kvalitních tenisek,“ uvedl pro The Guardian profesor Shane O´Mara, který působí na dublinské Trinity College a je autorem knihy Chvála chůzi (In Praise of Walking). Dále se zaměřuje na výzkum mozkových funkcí.

Podle tohoto propagátora chůze (nesnáší semafory, protože ho nutí zastavit a čekat na zelenou), dělají pravidelné procházky člověka šťastnějším. Dokonce tvrdí, že tito lidé jsou zdravější a daleko více bystřejší než lidé, kteří dávají přednost před chůzí jiným aktivitám. Profesor O´Mara také propaguje svůj názor, že lidský mozek je od přírody zaměřený na motoriku. Jinými slovy - že se vyvinul na podporu pohybu. Podle jeho slov, mozek člověka, který se přestane pohybovat, nikdy nebude správně pracovat.

„Naše smysly pracují nejlépe, pokud jsme v pohybu,“ říká O´Mara. Současně připomíná studii z roku 2018. Do ní byla vybrána skupina lidí podle osobnostních rysů, které byly zkoumány po dobu dvaceti let. Současně sledovala i úroveň aktivity. Výsledné zjištění prokázalo, že u respondentů, kteří se pohybu doslova vyhýbali, dochází ke změnám k horšímu a to nejen v oblasti přizpůsobivosti, ale také otevřeností nebo vstřícnosti. Naopak u testovaných jedinců, kteří doslova propadli pravidelné chůzi, byla zjištěna daleko menší náchylnost k depresím. 

Veškerých výhod chůze lze využít klidně i v zaměstnání a to zejména v takovém, kde jsou řešeny náročné úkoly. To samé platí i v případě kreativních prací.

„Velmi dobře funguje, pokud lidi zapojíte do fyzické aktivity před tím, než začnou s tvůrčí činností,“ říká O´Mara, který dále prohlašuje, že díky aktivaci funkcí mozku během řešení jakéhokoliv problému je silnější, když je člověk v pohybu. Je to dáno zapojením velkého množství nervových zdrojů, které vyžaduje právě chůze.

Výzkum mozku se ovšem nevěnuje pouze stresu, depresi a úzkostem, ale také učení, paměti a poznání.

„Ukazuje se, že mozkové systémy, které podporují učení, paměť a poznání, jsou stejné jako ty, které jsou velmi negativně ovlivněny stresem a depresí,“ říká profesor O´Mara. Laicky přeloženo: v případě, že člověk pouze sedí, chybí mozku rytmus. Naopak při aktivním pohybu, který chůze zajišťuje, jsou lidské smysly ostřejší a celkové vnímání věcí okolo sebe je bystřejší. Rozpohybovaný organismus dokáže tudíž rozpohybovat i mozkové buňky. Je to dáno faktem, že mozek na rytmus těla reaguje velmi pozitivně a jeho působení se mění. Nejdůležitějším z nich je rytmus theta mozkových vln. Jedná se o puls neboli frekvenci – sedm až osm hertzů. Ty mohou podle O´Mary během pohybu zasáhnout celý mozek a tím i efektivně zapůsobit na oblast učení a celkové paměti. Profesor dále razí teorii, že tyto vlny jsou nutné pro prostorové učení. Lidé se prostě s pohybem vyvinuli, je pro ně přirozený a v časových úsecích věnovaných procházkám se nejlépe sbírají informace a podněty z okolního prostředí.

Nemálo jedinců se ovšem domnívá, že samotná chůze není žádnou fyzickou aktivitou. Na toto tvrzení reaguje O´Mara reaguje slovy: „To je však velký omyl. Je důležité, abychom byli aktivní v průběhu celého dne, ne jen hodinu v posilovně.“

Jeho slova se potvrdila i při měření denní aktivity dobrovolníků. Při něm se ukázalo, že lidé trávící denním, hodinovým intenzivním cvičením, jsou po zbytek dne spíše pasivní.

„Navíc k chůzi nepotřebujete nic než pohodlné boty a větrovku, když je horší počasí,“ dodává k výzkumu profesor O´Mara. Podle jeho slov je doporučená nejméně půlhodinová procházka každý den pro dosažení kýžených maximálních zdravotních přínosů. Při nich by se měla vyvinout rychlost chůze asi pět kilometrů v hodině a to alespoň čtyřikrát nebo pětkrát za týden.

Za sebe můžu jenom potvrdit výše uvedené a doporučit Nordic Walking, neboli severskou chůzi.

 

 

Co nevíte o kysaném zelí…

Kysané zelí – známé takřka po celém světě, plné vitamínů a prevencí proti řadě neduhů.

Historie kysaného zelí zachází až do počátku 16. století, kdy si pro svoji oblibu vysloužilo název „všelék.“ Podle archeologů, kteří našli důkaz o jeho oblibě již ve středověku, skladovalo se kysané zelí ve velkém množství v antických sklepích. Bylo to dáno nemožností zmrazování, navíc ve střední a severní Evropě nebyla možnost získání čerstvých produktů z jižní polokoule. Tudíž to bylo právě kysané zelí, které poskytovalo v zimním období tolik potřebné živiny.

Kysané zelí bylo nezbytnou výbavou i pro mořeplavce. Chránilo je totiž díky svému vysokému obsahu vitamínu C před tolik obávanými kurdějemi (způsobeny akutním nedostatkem vitamínu C). A ačkoliv roku 1795 přešlo britské námořnictvo na citrony (již v té době bylo mnohem snazší získat exotické plody a udržet je čerstvé), zůstalo německé námořnictvo věrné ještě dlouhou dobu právě kysanému zelí.

A jak je tedy kysané zelí pro náš organismus prospěšný?

Je toho opravdu hodně – zlepšuje zažívání, krevní oběh, má vliv na srdce, stimuluje imunitní systém a zahání únavu, posiluje kosti, snižuje hladinu cholesterolu, ničí záněty, chrání proti některým druhům rakoviny, zejména proti rakovině prsu. Odvodňuje, takže se díky němu z těla lépe odstraňují odpadní látky.

Obsahuje vitaminy A, B, C, E a K i řadu minerálů, jako jsou draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. 

Jelikož je 70 – 80% veškerého imunitního systému právě ve střevech, proto je tolik důležitá jejich očista. V případě, že je střevní mikroflóra špatná, člověk je daleko více náchylný k různým nemocem. V tento moment je kysané zelí tou nejlepší variantou a to pro svoji probatickou funkci, kterou je nápomocné při udržování vyvážené střevní mikroflóry.

Podle vědců, zabývajících se tímto problémem, probatické kmeny produkují látky, jako je kyselina gama-aminomáselná a serotonin. Ty mají za úkol podporovat funkci mozku, a s tím spojenou dobrou náladu a celkovou výkonnost. Některé z nich mají i blahodárný účinek na spánek.

Výroba kysaného zelí není pro našince zřejmě žádnou neznámou. Dříve se zelí nakládalo do dřevěných džberů. Současná doba přinesla keramické hrnce. Konečný efekt a jeho uskladnění je ale naprosto stejný. Jemně nakrouhané, udusané a správně ochucené zelí se přikrývá deskou a těžkým kamenem. Jelikož ovšem nedochází ke zcela vzduchotěsnému uzavření, zelí má tendenci se na povrchu kazit. Proto se výrobci těchto hrnců rozhodli vytvořit na nádobě žlábek, který se po uzavření naplní vodou.

Takto zpracované zelí má po vykvašení charakteristickou nakyslou chuť. Tu způsobuje kyselina mléčná, vytvářející se kvašením cukrů.

Cukry se v zelí při kvašení dobře uvolňují právě díky jemnému nakrouhání. Při správném skladování se dá kvašené zelí uchovávat velmi dlouho a fermentační proces v něm navíc zvyšuje biologickou dostupnost živin.

Kysané zelí se perfektně osvědčilo nejen v našich kuchyních. Klasikou je naše „knedlo-zelo-vepřo.“ Jako přílohu ho hospodyňky používají k pečené kachně anebo jako segedínský guláš. Kysané zelí je také vynikající jako různé saláty – například salát z kysaného zelí s mrkví a cibulí, ochucený solí, cukrem, octem a doplněný vodou. Některé hospodyňky do něho přidávají nakrouhané jablko.

Pokrmy a hlavně polévky z kysaného zelí jsou rozšířené v různých podobách (jako krajové speciality) po celé Evropě. Jedná se o zelňačky, kyselice nebo kapustnice.

Kromě kysaného zelí v nich obvykle najdete i brambory a cibuli, sůl, pepř, kmín a papriku (její množství určí výslednou barvu), přidává se slanina, uzené maso nebo různě pikantní klobásy, ale i sušené houby. Na závěr se zelňačky obvykle doplňují zakysanou nebo sladkou smetanou. 

I recepty na zelné placky neboli zelňáky se v různých obměnách v rodinách dědí z generace na generaci. 

A co takhle zelný štrúdl s uzeným? Nebo kuře pečené v kysaném zelí? Za vyzkoušení rozhodně stojí také tvarohové lokše plněné kysaným „všelékem.“

Kysané zelí se ale nepoužívá pouze jako příloha. Do jeho repertoáru je potřeba zařadit také polévky. Nejen že jsou velmi zdravé, ale také zahřejí a jsou schopny dodat energii, tolik potřebnou v podzimním a zimním období. Polévky z kysaného zelí jsou doménou především v zemích střední a východní Evropy. U nás se jim říká prostě zelňačka, v Německu ji nazývají krautsuppe, Ukrajina má svůj kapusňak, na Slovensku lze ochutnat kapustnicu a v Rusku si pochutnávají na šči.

A není se čemu divit. Vždyť kysané zelí je známé svým zdrojem vitamínů a všemožných, zdraví prospěšných látek. Z vitamínů jmenujme například vitamín C a vitamín B12. Ten velmi pozitivně působí na nervovou soustavu.

Vraťme se ale opět maličko do minulosti. V době chudých, valašských horalů, byla kyselica po celá staletí jejich sytou a plnohodnotně výživnou potravou. V současnosti, kdy je všeho dostatek, se stává tato polévka vyhledávanou krajovou specialitou.

Ačkoliv se ve všech případech jedná vždy o polévky z kysaného zelí, je možné v historii najít dost velké rozdíly. Například valašská kyselica, jak již bylo zmíněno, byla pokrmem nemajetných. Oproti tomu slovenská kapustnica (zelí se na Slovensku nazývá kapusta)je a vždy byla pokrmem svátečním. Jedno ale mají obě polévky společné. Obě se podávají na Štědrý den jako postní jídlo – ani jedna neobsahuje maso. Kapustnica se zahušťuje například haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Slováci také vaří kapustnici ke konci roku, kdy se už do ní může přidat i maso. Nejčastějším artiklem je uzené anebo dobrá klobáska. A vrcholem gurmánského zážitku jsou sušené houby. Bez nich by byla slovenská kapustnica naprosto nemyslitelná.

Recepty polévek z kysaného zelí:

Pravá valašská kyselica.

Budeme potřebovat:

400 g křížové kosti

300 g kysaného zelí

250 ml smetany

50 g hladké mouky  

1 cibule, česnek podle chuti

olej nebo sádlo

celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl 

Postup: Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti. Vývar přecedíme, přidáme nakrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí. Smetanu rozkvedláme s hladkou moukou a cca 10 minut povaříme. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme ho nadrobno. Orestujeme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a dalších 10 minut společně povaříme. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Slovenská kapustnica

Budeme potřebovat:

1,5 kg uzených žeber

3 bobkové listy

4 kuličky nového koření

3 l vody

lžíce vepřového sádla

1 cibule

100 g slaniny

2 lžičky mleté papriky

700 g kysaného zelí

hrst sušených hub

1 čabajka

4 střední brambory

lžíce medu

lžička kmínu

hrst sušených švestek

sůl, pepř, zakysaná smetana a tymián na ozdobu

Postup: Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijte 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny. Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.

Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.

Hřejivá zelňačka s houbami

Budeme potřebovat:

1/2 kg kysaného zelí

hrst sušených švestek  

hrst sušených hub        

3 brambory

1 cibule

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

4 kuličky pepře

červená sladká paprika

chilli paprička

kysaná smetana

kmín, sůl, olej

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na trošce oleje, přidejte koření, kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, předem namočené houby, sušené švestky a trošku chilli. Podlijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Zelňačku povařte cca 20 minut. Ke konci dochuťte kysanou smetanou. Pokud holdujete silnější chuti polévky, místo vody ji zalijte zeleninovým vývarem.

Poctivá německá zelňačka s klobásou

Budeme potřebovat:

1 kg bílého zelí

1 lžíce cukru

60 g másla

80 g slaniny

80 g klobásky

1 lžíce kmínu

200 ml bílého suchého vína

1 l zeleninového vývaru či vody

200 ml smetany

2 – 3 brambory

sůl, pepř, bageta nebo chléb

petržel na ozdobu

Postup: Rozkrájejte zelí na čtvrtiny, odstraňte tvrdé části a nakrájejte je na 3 cm široké kousky. Rozehřejte máslo, přidejte slaninu, zelí, cukr a kmín a chvíli poduste. Přilijte víno, vývar, smetanu a ochuťte solí a pepřem. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a vložte do základu, který vařte 25 minut. Nakrájejte chleba či bagetu na malé kostičky a smažte na pánvi s 1 lžičkou másla, dokud nebudou tyto kostičky opečené dozlatova. Po deseti minutách varu přidejte do polévky i klobásku nakrájenou na kolečka. Polévku na talíři nazdobte nakrájenou pažitkou a opraženými krutony.                                              

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Komplet vitaminů B forte, 60 tbl. - přípravek je kompletem deseti vitaminů skupiny B, které patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Niacin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, kyselina pantothenová snižuje míru únavy a vyčerpání. Vitamin B6 napomáhá činnosti nervové soustavy a psychické činnosti. Biotin přispívá k udržení přirozeného stavu sliznic, vlasů a pokožky. 

Acerola & Vitamin C - 90 tablet - Plody tropické rostliny Malpighia glabra - barbadoské třešně, známé též jako acerola, jsou velmi bohaté na vitamin C. Obsahují až 30 x více vitaminu C než citrusy. Tento přípravek obsahuje přírodní vitamin C z aceroly a vitamin C ve formě kyseliny askorbové. Pro organismu je vitamin C jeden z důležitých vitaminů a jelikož si jej tělo nedokáže samo vytvořit, je třeba ho pravidelně dodávat. Acerola, zdroj přírodního vitaminu C, je bohatá i na další látky, které zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu C. Navíc u vitaminu C nehrozí jeho nežádoucí usazování v těle, protože je rozpustný ve vodě a veškerý jeho přebytek se tak bezpečně vyloučí močí. 

Víte, jak na rýmu?

Nejčastější podzimní nemoc – rýma

Jak na ni vyzrát?

Zažil to už zřejmě každý z nás – skelné oči, z nosu, vypadajícím jako bambule, pořád teče, hlas jako po těžkém draku. Ano, máme rýmu. Někdy se ovšem tato nepopulární neduh projeví i jinak – širší infekce dýchacích cest, uší nebo obojího. V ten moment už toho moc nezmůžeme, ale než nás to potrefí, co třeba vyzkoušet účinnou prevenci?  

Jedno zdravotní moudro praví, že léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. Když už vás rýma postihne, nezoufejte. Vždyť urychlit kurýrování a celkové ulehčení od nepříjemně ucpaného nosu se dá zvládnout a to hned několika osvědčenými způsoby.

Nehovořme ale nyní o alergické rýmě, kterou spolehlivě potlačí antihistaminika, mírnící reakci těla na alergeny. Tam totiž nákaza nehrozí. Bavme se o rýmě infekční. Ta se jak známo šíří všude tam, kde se vyskytuje již infikovaný pacient, který samozřejmě kýchá a smrká. Její přenos je velmi rychlý a to jak vzduchem, tak pomocí neumytých rukou. S ní můžeme začít bojovat hned několika „zbraněmi.“

Horká pára – její inhalování nad mísou, včetně pár kapek tea tree oilu, udělá doslova divy. Spolehlivě pročistí a zvláční dýchací cesty. Není to nijak složité či náročné. Postačí pouze mísa s horkou vodou a ručník, který se přehodí přes hlavu. Jen je potřeba dávat pozor na opaření. Pro větší efekt si pořiďte do květináče rýmovník.

Polévka, čaj, voda – nachlazení neboli rýma odvádí z těla tekutiny. Proto je velmi důležité je poctivě během celého dne doplňovat. Klasická voda nemocného krásně hydratuje, bylinný čaj zase léčí a kvalitní vývar nemocné tělo úspěšně prohřeje. Také je schopen uvolnit nos a co je nejdůležitější, dodá organismu tolik potřebné živiny. Vyzkoušejte poctivou česnečku. Uvidíte, jakou účinnou zbraní je proti bacilům.

Vitamínová bomba – je potřeba nastartovat zvýšenou dávkou vitamínů C a D imunitu a přirozené léčení. V zimním období jsou tyto vitamíny docela nedostatkovým artiklem, což má za následek zhoršenou obranyschopnost organismu. Tím nejrychlejším řešením jsou samozřejmě lehce dostupné tobolky z lékárny. Vitamín D je v hojné míře obsažen v rybím tuku, se kterým dodáte tělu i omega-3 mastné kyseliny, včetně vitamínu A. Vitamín C je zastoupen v lehce dostupných potravinách, jako jsou například borůvky, jahody, kiwi, citrusové plody. Ze zeleniny bohaté na tyto vitamíny jsou především rajčata, brokolice anebo růžičková kapusta.

Sůl lepší než chemie – dekongestiva (spreje a kapky, jež mají za úkol zlepšit průchodnost nosních dutin. Jejich účinek je sice velmi rychlý, přesto se jejich užívání moc nedoporučuje). Daleko šetrnější a velmi účinné jsou výplachy nosu spreji s mořskou vodou či solným roztokem. Samotný výplach solným roztokem se provádí speciální konvičkou, v níž je smíchána voda (o tělesné teplotě) s kuchyňskou solí a to v poměru: 200 – 300 ml vody + 1,8 – 2,5 g soli. Takto připravený roztok nejenom že protáhne a uvolní nos, ale také ucpané dutiny. 

Ucpaný nos – na něj se dá vyzrát velmi jednoduše. Vždyť není nic protivnějšího, než ulehnout do postele s ucpaným nosem. Klidný spánek zaručeně zajistí bylinná mast například s eukalyptem. Před ulehnutím postačí touto mastí namazat spánky a samozřejmě kolem nosu. Mnohé také napoví barva hlenu – vyhledat lékaře anebo postačí výše popsaná domácí léčba? Pro domácí léčbu je čirý, bílý až nažloutlý hlen.

V případě, že je hlen zbarvený do zelena, zcela jistě se jedná o rozsáhlejší infekci dýchacích cest. Jenže není potřeba vyhledat lékaře, ale pokud tyto potíže přetrvávají déle než dva týdny anebo jsou spojeny s několika denní teplotou, potom je načase vyhledat odbornou pomoc. Mohlo by se totiž klidně jednat o zadní rýmu usazenou v dutinách. Tato neléčená rýma se může lehce přeměnit v bakteriální infekci v uších nebo očích.

Pozor ale na dvě další zbarvení hlenu: hnědý může značit bronchitidu, černý  může v mnoha případech avizovat celkové selhání imunity. V obou případech je nezbytně nutná návštěva lékaře.

Prevence – to je nejlepší lék

Rýma se dá v zimním období získat velmi rychle. Nahrávají tomu především uzavřené prostory, jako jsou jízdy veřejnými dopravními prostředky, kanceláře apod. Pravidelným čištěním nosu sprejem s mořskou vodou a zvýšeným přísunem vitamínů C a D lze mnohému předejít. Také je dobré větrat v místnostech s větší koncentrací lidí. Samozřejmostí je kvalitní strava a dostatek spánku. Pro ten se uvádí jako ideální teplota kolem 18 stupňů, přičemž vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 45 – 60 %. Za tímto účelem se dá zakoupit digitální teploměr, který toto vše pohlídá. Pokud máte v bytě špatnou vlhkost, postačí pro její zvýšení mokrý ručník položený na radiátor. Velmi účinné jsou také zvlhčovače vzduchu.

 

EKOMARKET.cz doporučuje na rýmu:

Tea tree oil - 100% silice 10ml - čajový strom je původem z východní Austrálie. Australští domorodci velmi dobře vědí, že silice čajového stromu má neobyčejně silné antiseptické, protiplísňové a antimikrobiální účinky. Proniká hluboko do tkání, ničí bakterie, viry, kvasinky a plísně. Má obrovské spektrum účinků. Působí proti streptokokům, pneumokokům, gonokokům a stafylokokům. 

VitaHarmony Rybí olej Omega 3 1000 mg 150 tobolek - želatinové tobolky obsahují olej ryb žijících v arktických vodách. Olej je bohatým zdrojem esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin, a to zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA). DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku a činnosti mozku. EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. Vhodný je současný příjem antioxidantů, například vitaminu E. Rybí olej od VitaHarmony - vítěz nezávislého testu Mladé fronty dnes. 

Acerola & Vitamin C - 90 tablet - plody tropické rostliny Malpighia glabra - barbadoské třešně, známé též jako acerola, jsou velmi bohaté na vitamin C. Obsahují až 30 x více vitaminu C než citrusy. Tento přípravek obsahuje přírodní vitamin C z aceroly a vitamin C ve formě kyseliny askorbové. Pro organismu je vitamin C jeden z důležitých vitaminů a jelikož si jej tělo nedokáže samo vytvořit, je třeba ho pravidelně dodávat. Acerola, zdroj přírodního vitaminu C, je bohatá i na další látky, které zlepšují vstřebatelnost a účinnost vitaminu C. Navíc u vitaminu C nehrozí jeho nežádoucí usazování v těle, protože je rozpustný ve vodě a veškerý jeho přebytek se tak bezpečně vyloučí močí. 

Balzám Zlatá hvězda (Tygří mast) 4g - mast se používá při akutních respiračních onemocněních, chřipce, bolesti hlavy, závrati, rýmě, bodnutí hmyzem. 

 
Co nevíte o tvarůžkách...

Olomoucké tvarůžky 

Spousta lidí tuto vynikající pochutinu nemusí. Je to dané jejich nelibým aroma. Sice jsou smradlavé, ale jinak velmi zdravé. Tvarůžky jsou bohaté na bílkoviny, přitom chudé na tuky, takže bezpečně podporují hubnutí. Zamilujte si jejich chuť, uděláte to pro svoje zdraví.

Tvarůžky neboli Olomoucké syrečky mají hodně dlouhou historii. Na Moravě se objevily už v patnáctém století. Mazlavé syrečky, které doma šlechtily místní selky, byly velmi žádané. Jejich výroba postupem času získávala na čím dál větší popularitě, která jim vydržela až do dnešních časů. Svědčí o tom především fakt, že byly zapsány do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů, jako jediný tuzemský produkt. Pro zájemce bylo dokonce kousek od Olomouce zbudováno vlastní muzeum, kde jsou k vidění například původní lisovací formy.

Výroba olomouckých syrečků

Základem této „smradlavé“ pochoutky je netučný tvaroh, který po určité době vyzraje právě v aromatický syreček. Jeho zbarvení musí být jantarově zlatavé a povrch by měla obestírat světlá vrstva mazu. Jeho zralost prozradí dokonale probarvený celý povrch. Snadno oddělitelné jednotlivé kusy by měly mít pravidelný tvar a v žádném případě se nesmí roztékat. Uprostřed tvarohové nebo mazlavé syrečky, upozorňují na jejich nevyzrálost. K dozrání jim ovšem stačí domácí pokojová teplota, ideálně pod skleněným poklopem a to jeden až dva dny.

Syrečky proti depresím

Ačkoliv se původně domácí výroba syrečků postupem času přeměnila na výrobu mechanickou, jejich mimořádné vlastnosti zůstaly plně zachovány. Každý konzument této vynikající a hlavně zdravé pochutiny si může být jist, že v nich nenajde žádné konzervanty (kromě soli), barviva, ani aromata. Pravé olomoucké syrečky se vždy pyšní puncem ryze přírodního produktu, který prospívá nejen zdraví těla, ale také psychice. A to díky aminokyselině tryptofan, která podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku. Serotonin je totiž znám jako hormon štěstí a radosti.

Tvarůžky jsou také velmi nápomocné s hubnutím

Kromě již zmiňovaných superlativ, jsou syrečky výborné při hubnutí. Jelikož se vyrábí z tvarohu, který se pro změnu vyrábí z nízkotučného mléka, mají ve 100 gramech méně, než jedno procento tuku, dále obsahují pouhé 3 gramy sacharidů a velmi zanedbatelné množství cholesterolu. A co je na nich nejlepší, jejich výživová hodnota činí pouhých 130 kilokalorií.  Pro jejich konzumaci dále hovoří téměř 30 gramů bílkovin a velké množství tolik potřebného vápníku. Veškeré vyjmenované plusy dělají z tvarůžků téměř superpotravinu, přímo určenou k redukční dietě. Nejenom že mají nízký obsah tuků, navíc dodají tělu bílkoviny pro silné svaly a vápník pro zdravé a pevné kosti. 

Pozor na sůl

Při konzumaci olomouckých syrečků je ale potřeba dávat si pozor na větší množství soli. Pokud totiž sníte 100 gramů výrobku, což není ani celé balení, přijmete celodenní doporučenou dávku soli, tedy 5-6 gramů. Z této informace logicky vyplývá, že pokud zkonzumujete jedno balení syrečků, potom byste správně neměli ten den konzumovat žádnou další sůl.

Konzumace tvarůžků

Olomoucké syrečky se ovšem nemusí nutně konzumovat pouze v syrovém stavu. Za roky jejich stoupající oblíbenosti našly uplatnění také v kuchyních. Poslouží jako náhrada tučných sýrů, dá se jimi dochutit polévka, klidně experimentujte s koláči. Přímo vynikající je jeho chuť s topinkou, zeleninový salát získá nezaměnitelnou chuť. Vyzkoušejte klidně pomazánku ze syrečků, vynikající například smícháním s měkkým sýrem nebo pomazánkovým máslem. Pro gurmány jsou určeny tvarůžky smažené v trojobalu. Vynikající pochoutkou jsou syrečky nakládané a docela jistě nepohrdnete španělskými ptáčky s tvarůžky.

Velmi výraznou chuť dodají syrečky ovoci. Například syrečkový dezert se skládá s povidel, kterými je potřete a ozdobíte šlehačkou. Praví tvarůžkoví fandové jedí syrečky s jablky a banány, najdou se i tací, kteří syrečky společně s marmeládou zavinují do palačinek.

Ať tak nebo tak, vždy se jedná o naprostou delikatesu.

 

Víte, proč vám nejde zhubnout?

tyři chyby při přípravě snídaně. 

Pro získání vysněné postavy je zapotřebí především dvou hlavních aspektů. Jedná se o zvýšenou pohybovou aktivitu a správného stravování a to zejména po ránu. Ale pozor. Může se totiž stát, že si v dobré víře a snad i ve snaze snídat co nejzdravěji, nakládáte na talíř nutričně chudé jídlo. A co když je právě takové jídlo navíc plné skrytých kalorií?

Už jste zažili při pohledu do zrcadla anebo při marné snaze dopnout kalhoty, takové to rázné rozhodnutí – ode dneška jím zdravěji? Už žádné sladké pochutiny po ránu, jako jsou například koláčky či máslové croissanty?

Sice tato slova zní hodně racionálně a mohou vyvolat velmi klamný dojem, že půjdou všechna přebytečná kila lehce dolů. Omyl, opak je pravdou.

Mnohé z lákavých musli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, do kterých se přidává cukerný sirup, jenž při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité i nevhodné tuky.

Snídáte rádi kukuřičné lupínky? I tady si dejte pozor, neboť ani tato poživatina není žádným dietním zázrakem. I ony mají vysoký glykemický index a bohužel zasytí pouze na velmi krátkou dobu. Kukuřičné lupínky navíc jsou ultra zpracovanou potravinou s velmi nízkým obsahem vlákniny bohatou na sacharidy i sůl a chudou na jakékoliv významné živiny.

Doporučení: V případě, že rádi snídáte sladké jídlo, potom se zaměřte na vločky s neslazenými celozrnnými cereáliemi. Pro lepší chuť přidejte pár kousků kvalitních oříšků anebo čerstvé ovoce – maliny, ostružiny anebo borůvky.

Sušené ovoce ve snídaňové kaši

40 g ovesných vloček

200 ml rostlinného mléka

20 g sušeného ovoce

Špetka mleté skořice

15 g celých, neloupaných mandlí

Nasekané sušené ovoce spolu s namočenými vločkami v mléku a špetkou mleté skořice vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Ihned poté stáhneme plamen a necháme jen tak probublávat a to tak dlouho, dokud směs krásně nezhoustne.

Hotovou kaši přelijeme do misky. Nejen pro potěchu našich chuťových buněk, ale i pro oko můžeme kaši ozdobit nasekanými mandlemi a ihned podávat. Výhodou tohoto pokrmu je i to, že sušené ovoce se dá velmi lehce nahradit ovocem čerstvým a to klidně podle chuti anebo sezonní nabídky. Mandle můžeme nahradit vlašskými či lískovými oříšky.

Při přípravě ranních porcí dochází velmi často k chybě, jež má za následek nedostatek proteinů.

Bílkoviny zasytí a nebudete po nich mít takové chutě. Do ovesné kaše přidejte odměrku proteinu, palačinky potřete řeckým jogurtem nebo vyzkoušejte pro změnu slanou snídani v podobě vajec, či celozrnného chleba s cizrnovou či jinou domácí pomazánkou a zeleninou.

Ingredience pro omeletu z jihu Evropy

Budeme potřebovat olivový olej, 2 vejce, 1 plátek šunky, ½ kuličky mozarelly, 1 sušené rajče, 3 lístky bazalky + na ozdobu, 5 cherry rajčátek, pepř.

Nejprve pořádně rozpálíme pánev, do které přidáme olivový olej. Mezitím si v misce rozšleháme vejce a na malé kousky nakrájenou šunku společně s mozarellou, sušenými rajčaty a bazalkou. Nakonec opepříme a vlijeme na pánev. Vzniklou hmotu opékáme na mírném plameni a to z obou stran. Přestaneme, až je povrh krásně zlatavý. Na ozdobu použijeme cherry rajčátka, které dozdobíme lístky bazalky. Jako přílohu použijeme plátek celozrnného pečiva, knackebrotu anebo jíme jen tak, samotné.

Pozor na nedostatečné množství vlákniny

Vláknina je pro lidský organismus a zdravý jídelníček velmi důležitá. Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé nejen na vitamíny, ale i na minerální látky a vlákninu.

Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Při volbě pečiva upřednostňujte celozrnné, do sladkého pečení zapojte již zmiňované celozrnné ovesné vločky bez cukru.

Jak zvýšit obsah vlákniny? Jednoduše - přidáním ovoce. Případně můžete vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.

Tip na pomazánku s vysokým obsahem vlákniny

Avokádová pomazánka s žitným chlebem

Ingredience na 4 porce

100 g avokáda

100 g lučiny

1 lžička citronové šťávy

1 g soli

1 g pepře

340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)

Avokádo oloupeme, rozmačkáme, smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Hotové namažeme na chléb.

A ještě jedna rada na konec:

Naučte se naslouchat potřebám svého těla, pokud chcete být štíhlí a fit. Jen tak může vaše tělo správně prospívat.

I když jsme zastánci všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovkou druhého typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídaní experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama.

Dětem, těhotným ženám a lidem s vysokými nároky se ba naopak snídat doporučuje. Že je snídaně důležitý základ dne, se nedá s jistotou tvrdit v ostatních případech.

Jen tak pro zajímavost – věděli jste, že je naprosto jedno, v kolik hodin ráno začnete jíst? Pokud jste experimentátoři s tzv. přerušovaným hladověním, klidně se najíte o hodně později a nic se neděje. Ze všeho nejdůležitější je totiž celkový energetický příjem za den, který přizpůsobujete svým vlastním cílům a vaší fyzické aktivitě.

 

Co nevíte o prošlých potravinách

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost. Zavařeniny vydrží ještě půl roku, hořčice rok, říkají odborníci v článku.

Jaro je tady, zima skončila rychle. Vyrazili jste na chalupu pustit dovnitř čerstvý vzduch a dát do pucu zahradu. Při pobíhání venku pěkně vyhládne, až dostanete chuť na párek s hořčicí. Jenže jste ji zapomněli koupit. V kredenci je sice „plnotučná“ z loňského října, z doby, kdy jste chatu zazimovali, ale dá se vůbec jíst? Pokud jste ji loni neotevřeli, pak pravděpodobně ano.

Hořčice, stejně jako některé další výrobky, vydrží celý jeden rok poté, co „projde“ datum napsané na víčku u formulky „minimální trvanlivost do...“.

„Datum minimální trvanlivosti (anglicky best before, německy mindestens haltbar bis, pozn. red.) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, kde připravili seznam potravin a dobu, po kterou jsou poživatelné po uplynutí minimální trvanlivosti.

Rok po době trvanlivosti mouka, káva i med

„Pokud má výrobek s označením ‚minimální trvanlivost do...‘ neporušený obal a byl skladován v předepsaných podmínkách, zkontrolujte ho nejdříve svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít,“ dodává Hoffmannová.

Jeden rok po uplynutí minimální trvanlivosti vydrží například i mouky, káva nebo med. Na druhé straně jsou výrobky, které mají na obalu oznámení „spotřebujte do...“.

„Značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, po kterou je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete je například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Pokud datum spotřeby (anglicky use by date, německy zu verbrauchen bis, pozn. red.) uplyne, nesmí se potravina dál prodávat a není bezpečné ji konzumovat.

Spotřeba neomezeně dlouho

Do třetice jsou pak potraviny, na kterých žádné datum spotřeby či minimální trvanlivosti nenajdeme. U ovoce a zeleniny či pečiva je to jasné, v kuchyni používáme ale výrobky, které jsou schopné vydržet teoreticky neomezeně dlouho – například ocet nebo sůl. Ale i lihoviny. Doba spotřeby není uvedena ani na obalu cukru – ten, stejně jako sůl, vytáhne z buněk bakterií vodu  a ony uschnou.

Datum expirace nenajdete ani na etiketě vína. Zde platí pár pravidel. Jakékoliv otevřené víno můžete skladovat v lednici a spotřebovat do 10 dnů. Většina vín, která koupíte v obchodě, není vhodná pro archivaci a platí, že čím mladší, tím lepší, důraz je kladen na svěžest vína.

Další pravidlem pak je, že vína ze severní polokoule je po zakoupení nejlepší vypít do dubna následujícího roku, vína z jižní polokoule pak do března. Obchodníci však uvádějí, že většina lahvových vín je kupujícími spotřebována do 48 hodin. U archivních vín je samozřejmě stáří devíza, kterou víno přibírá na kvalitě i ceně.

Zákazníci si pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum spotřeby“ často zaměňují. Aby člověk ušetřil a omezil plýtvání potravinami, je dobré tyto údaje na obalech sledovat.

„Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho. Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po expiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti,“ uzavírá Hoffmannová.

Jak dlouho vydrží?

1 rok: těstoviny, rýže, káva a kakao, mouka, koření, konzervované potraviny, med, hořčice, cukr, sůl 

6 měsíců: zavařeniny, mražené ovoce a zelenina 

2 měsíce: ovesné vločky, müsli 

28 dnů: oříšky, trvanlivé mléko, oplatky, rostlinné oleje 

21 dnů: vejce, tvrdý sýr

14 dnů: čokoláda 

10 dnů: zrající sýr 

5 dnů: jogurt (ten se po uplynutí data minimální trvanlivosti nekazí, ubývají v něm však bakteriální kultury), balený krájený salám

Sníst, či vyhodit?

Pokud má potravina prošlé datum minimální trvanlivosti, nevyhazujte ji automaticky do odpadu a zaměřte se na čtyři základní ukazatele, podle nichž lze poznat, zda je výrobek vhodný ke konzumaci: 

1. Skladovali jste potraviny v předepsaných podmínkách? 

2. Má výrobek neporušený obal? 

3. Vypadá, chutná a voní dobře? 

4. Neobjevili se v potravině škůdci? 

 

Zdroj: idnes.cz

Víte, co dokáže nedostatek vitamínu B12?

Zdravotní potíže způsobené nedostatkem vitaminu B12

Nedostatek vitaminu B12 je schopný způsobit závažné zdravotní potíže, které vykazují určité varovné příznaky. Jste schopni je rozeznat?

Matka příroda zařídila, že lidský organismus potřebuje ke správnému fungování celou řadu vitaminů. Těch je obrovská škála a není potřeba je zde všechny vyjmenovávat. Budeme se bavit pouze o jednom a to o vitaminu B12. V případě, že je ho v těle nedostatek, způsobuje zcela výrazně zdraví a také chování postiženého jedince. Tímto způsobem dává tělo najevo, že je potřeba tento vitamin doplnit. Existují dvě cesty, jak toho docílit – přírodní cestou anebo doplňky stravy.

Únava – Nedostatek vitaminu B12 způsobuje pocit únavy. Postižený jedinec tak má velký problém vnímat své okolí a celkově není schopen se udržet v bdělém stavu a to i navzdory dostatečného spánku. Poznáváte se v tom? V takovém případě zkuste doplnit vitamin B12. Mělo by dojít k celkové tělesné a fyzické úpravě.

Závratě – Už jste někdy zažili ten pocit, kdy se vám z ničeho nic zatočí hlava? I v tomhle může mít prsty nedostatek vitaminu B12. Závratě se mohou klidně objevovat z ničeho nic a stejně tak i zmizet. Někdy jsou spojeny s nějakým nečekaným rychlým pohybem. Znáte ten pocit, kdy prudce vstanete z postele a musíte si okamžitě sednout, protože se vám motá hlava? Pokud chcete zlepšení vašeho stavu, potom vyzkoušejte vitamin B12.

Slabé svaly – Nedostatek vitaminu B12 může stát i za tímto problémem. Stává se vám, že nemůžete zvládnout běžné zatížení svalů? Nebo vás začnou prostě jen bolet? Potom je prostě a jednoduše málo okysličeny. I za to může nedostatek vitaminu B12. Stačí ho pouze doplnit, a je po problémech.

Bolestivé píchání – Máte pocit, že vám někdo do těla zabodává jehly? A nemusí to být nutně pouze v jednom místě. Za tohle může nervové poškození a to důsledkem nedostatečného okysličení. Bolesti jsou velmi nepříjemné, často spojené s nečekanými záškuby. Opět to může být způsobeno nedostatkem vitaminu B12.

Časté zapomínání – Dlouhodobější nedostatek vitaminu B12 se může projevit i stále častějším zapomínáním. Na vině je opět nedostatek kyslíku v těle, v tomto případě v mozku. Ten na základě špatného okysličení nepracuje tak, jak má. Potom se vám může stát, že si prostě spoustu věcí nejste schopni zapamatovat. Ten samý problém se vyskytuje i v případě přemýšlení.

Bledost – Bledost se vždy vysvětlovala nedostatkem železa. Ale pozor, klidně to může být i nedostatkem vitaminu B12. Když je ho v těle málo, někdy dochází k poškození červených krvinek, což vede k následné bledosti.

Zvláštní jazyk – Na zdravém jazyku by měly být hrboly. Pozor ale na příliš hladký a sytě červený jazyk. Pokud vám připadá zvláštní, je to problém. A jeho důvodem opět může být pouze nedostatek vitaminu B12.

Proč je tolik důležité mít dostatek vitaminu B12?

Právě jsme si pověděli, co způsobuje jeho nedostatek. Pokud ale budeme dbát na jeho dostatek, budeme preventivně bojovat proti vrozeným vadám, zároveň zajistíme tělu silné a zdravé kosti. Tím vlastně zabráníme i osteoporóze. A na konec má dostatek vitaminu B12 také velmi pozitivní vliv na deprese. Ty lze buď zcela eliminovat anebo alespoň zmírnit.