Blog, Strana 3

Co nevíte o mozku…

Podpořte svůj mozek

Jedná se o nejdokonalejší, nejsložitější orgán v lidském těle. Je to v mnoha směrech stále neprobádaný orgán, který řídí vše, co děláme. A už jen z tohoto důvodu by se o něho měl každý pořádně starat.

To, že v hlavě máme mozek, to všichni velmi dobře víme. A možná právě proto, že je tak dobře schovaný, mu drtivá většina lidí nevěnuje takovou pozornost, kterou si zcela jistě zaslouží a to až do chvíle, než s ním začnou být nějaké problémy.

Člověk je tvor velice zvláštní. Dbá celkem pravidelně o svoji vizáž (abychom neměli žádné vrásky, měli krásné vlasy, tělo bez chloupků a pokožku sametově hebkou, se staráme s péčí mnohdy až přehnanou), ale o mozek příliš velký zájem neprojevuje.

Však není vidět, tudíž ho naše okolí nemůže nijak obdivovat. A přitom paradoxně právě jemu vděčíme za to, jak vypadáme a působíme celkově navenek. Shrnuto a podtrženo – mozek může nejenom za vše dobré, ale také i za to špatné. 

A přitom je v silách každého z nás co nejvíce eliminovat to zlé a podporovat v něm to dobré. Stačí se o něj jen správně starat. Zdravá starost o mozek není ani nijak finančně náročná, na rozdíl od drahých krémů, epilátorů a depilátorů, které běžně používáme pro zkrášlení.

To co teď budete číst, bude možná znít neuvěřitelně, ale i mozek potřebuje jíst. Proč ho teda nenakrmit a tak ho chránit před poškozením? A jsme zase u zdravé stravy.

Naštěstí už v dnešní době stále více lidí chápe, že je potřeba začít se zdravě stravovat. Vždyť i do našich aut lijeme jen to nejlepší, aby nám jejich motor vydržel co nejdéle a v co nejlepší kvalitě, sami do sebe jsme ovšem schopni nasoukat i to nejhorší, co najdeme v obchodech a vůbec se nezajímáme o to, jestli je to zdravé anebo našemu tělu prospěšné. A právě jídlo je tím naším hnacím motorem, tím palivem pro náš organismus. 

Ale nejenom strava je tím nejdůležitějším, co náš mozek potřebuje. Je to také kyslík. Zřejmě už každý z nás zažil ten pocit únavy a to pouze díky vydýchané, či přetopené místnosti. Při nedostatku kyslíku přestává mozek fungovat na sto procent, člověku to přestává myslet a není schopen se na cokoliv soustředit. V tomto okamžiku stačí vyjít ven na čerstvý vzduch, popřípadě se maličko pohnout (například pár dřepů) a okysličený mozek začne okamžitě lépe fungovat. A právě z toho důvodu se ke zdravé stravě doporučuje i pohyb. Tím se krev v těle pořádně rozproudí a mozek se krásně okysličí.

Jídlo pro zdravý mozek

Mozku nejvíc prospívají nejenom ryby, ale také rajčata, špenát a brokolice.

Jedná se především o potraviny bohaté na železo, protože jeho nedostatek velmi často způsobuje kromě mnoha jiných zdravotních problémů i špatné zásobování mozku kyslíkem.

Na železo je bohatý především špenát. V něm se ukrývá kromě železa i mnohem víc užitečných látek. Jedná se především o oxidanty, chránící mozkové buňky před poškozením, dále obsahuje nejenom vitamín C, ale také E a K. Ty jsou zase schopny snížit riziko vzniku demence. Ve špenátu je také obsažen hořčík, kyselina listová a další minerály. Strava obsahující špenát zlepšuje paměť a usnadňuje učení.

Velmi obdobné účinky má i brokolice. I ona obsahuje vitamín K, přispívající k posílení kognitivních funkcí, značnou dávku kyseliny listové a vitamínu C. Je významným zdrojem hořčíku, minerálu nezbytného pro činnost svalů, srdce a pro přenos nervových vzruchů. Brokolice navíc obsahuje cholin, který velmi dobře zlepšuje paměť. Proto je potřeba tyto dva zástupce zeleniny kombinovat. Vyzkoušejte z těchto dvou zástupců zdravé stravy třeba salát a klidně k nim přidejte rajčata. Ta nejenže dodají každému jídlu výraznou chuť, navíc při jeho konzumaci získá organismus silné antioxidanty zvané lykopeny. Ty bojují c volnými radikály, jež nám poškozují mozek. Rajčata navíc podporují paměť a napomáhají tvorbě serotoninu, který je důležitý pro dobrou náladu.

Mezi takzvané superpotraviny se řadí také avokádo, hnědá rýže, ořechy a další poživatiny, které obsahují kromě jiných látek i biotin. Ty jsou zdrojem vitaminu E, podporují průtok krve cévami, čímž efektivně zásobují mozek kyslíkem a zlepšují tak paměť, schopnost učit se a také duševní výkonnost.

Z těchto surovin se dají vytvořit vcelku chutná jídla a to jak studená, tak i teplá. Poslední dobou nabývají na popularitě i ovocné nápoje, především smoothie.

Maso

Pro lidský organismus je neméně důležitý dostatečný příjem bílkovin. Proto je tolik nutné konzumovat potraviny, které jsou na ně bohaté. Jedná se především o živočišné zdroje, mezi něž patří vejce, mléčné výrobky a především maso – hlavně hovězí, kuřecí, játra a další. Bílkoviny z živočišných zdrojů jsou lépe vstřebatelné, ale obsahují relativně vysoké množství nasycených tuků a cholesterolu, proto by se to s konzumací nemělo přehánět.

Vegetariáni, kteří odmítají jíst maso, by měli do svého jídelníčku zahrnout rostlinné bílkoviny, na které je bohatá hlavně čočka, sója, fazole, hrách, cizrna, ale hlavně také ořechy, slunečnicová, sezamová anebo dýňová semínka. Výčet doplňují chia semínka, která jsou nejenom velmi chutná, ale dají se přidávat prakticky do všeho.

Nejenom pro vegetariány je určen tempech ze sóji, který bezpečně nahradí maso a to nejen chuťově, ale i obsahem bílkovin. Rostlinné bílkoviny nejenom že nabízejí velké množství minerálů, vitaminů a vlákniny, ale jsou také méně kalorické. Tělo je sice zpracovává trochu déle a tím pádem se považuje za optimální příjem živočišných a rostlinných bílkovin poměr jedna ku dvěma.

Ryby

Ačkoliv jsou ryby plné nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které patří k tomu nejzdravějšímu a nejlepšímu, co můžeme organismu a především mozku poskytnout, bohužel jich je na našich talířích stále málo. Za nejvhodnější jsou považovány hlavně tučnější ryby. Ale i méně tučné jsou našemu organismu velmi prospěšné. Sem se řadí mořské ryby jako tuňák, losos, makrela, treska, sleď neboli herinek, sardinky a mnohé další.

V našich obchodech se většina ryb dá sehnat v podobě filetů, takže se dají koupit i menší porce. Odpadne tak přemýšlení, co s tak velkou rybou dělat.

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoliv rybu, vždy pamatujte na to, že musí být absolutně čerstvá.

 

EKOMARKET.cz na mozek doporučuje:

Ginkgo biloba - účinnné látky obsažené v Ginkgo bilobě můžou příznivě působit při ovlivňování prokrvení, okysličení a činnosti mozku, krevního oběhu v končetinách, paměť a schopnost soustředění. 

 

Insomnie aneb poruchy spánku

Poruchami spánku v současnosti trpí necelá polovina dospělé generace a co je ještě horší, necelá třetina dětí. Přitom spánek, který v průměru zabere 8 hodin – tzn. 1/3 celého dne, je nutný pro načerpání nových sil nejenom fyzických, ale i duševních. Za posledních 100 let se doba spánku zkrátila o celé dvě hodiny.

 

Spánková hygiena je základ

 

Abychom skutečně mohli spát opravdu v klidu, je nutné dodržovat zásady kvalitního spánku, mezi které zcela nepochybně patří i to, abychom především v odpoledních či pozdních hodinách nepili žádné energetické nápoje, nejedli na večeři těžká jídla, neměli v ložnici přetopeno a samozřejmě v místnosti kde spíte, nekuřte. Z8sad je však samozřejmě mnohem více.

 

Budete-li se řídit radami, které jsou v našem článku uvedeny, měli byste předcházet problémům s nespavostí neboli insomnií. Ta se řadí asi k nejčastějším zdravotním problémům dnešní generace. Nejde jen o to, že nemůžete usnout. Mnoho lidí se totiž domnívá, že žádný problém nemají, přitom se během noci velice často budí, nejsou schopni upadnout do hlubokého spánku. Občasnou nespavostí sice trpí čas od času každý z nás. Ale u většiny populace se po několika dnech či týdnech navrátí vše do normálu.

 

Spíme čím dál méně a hůře.

Jak jste se vyspali? Zdánlivě banální otázka, ale zásadní pro každého třetího dospělého a každé čtvrté dítě, kteří trpí spánkovou poruchou. "Průměrná doba spánku se v západních zemích zkrátila za pouhých 20 let o hodinu," říká neuroložka Věra Najmonová.

Příležitostné obtíže způsobené směnami či při cestování se navíc podle lékařky do statistiky nepočítají. "Ta říká, že 40 procent dospělých a 25-30 procent dětí má spánkové obtíže. Z toho asi 25 procent trpí nespavostí, zhruba 5 procent naopak nadměrnou spavostí," cituje epidemiologické studie Věra Najmonová z Nemocnice Mělník.

Přitom zdravý cca osmihodinový spánek (u každého je potřeba individuální od 6 do 10 hodin) je nutný pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení i pro řadu metabolických pochodů v těle. Nedostatek spánku či nekvalitní spánek má také negativní vliv na naše rozhodování. "Méně zdravého spánku s sebou nese i větší sklon k různým nemocem," uvádí Najmonová.

V roce 1910 byla zjišťovaná doba spánku v průměru devět hodin, v roce 1996 jen sedm a půl hodiny, nyní už je to jen sedm hodin. Pokud hledáte svou optimální dobu spánku, kterou potřebujete právě vy, důležité je, jak se vy sami cítíte po probuzení odpočatí.

Desatero spánkové hygieny

1. Od pozdního odpoledne (4–6 hodin před usnutím) nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje a omezte jejich požívání během dne. Působí povzbudivě a ruší spánek.

2. Vynechejte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 3–4 hodiny před ulehnutím.

3. Lehká procházka po večeři může zlepšit váš spánek. Naopak cvičení 3–4 hodiny před ulehnutím již může váš spánek narušit.

4. Po večeři již neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit stresu a připravit se na spánek.

5. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol kvalitu spánku zhoršuje.

6. Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočního probuzení. Nikotin také organismus povzbuzuje.

7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu (odstraňte z ložnice televizi, v posteli nejezte, nečtěte si a přes den ani neodpočívejte).

8. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18–20º C).

9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu.

10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení.

Zdroj: dobry spanek.cz

Insomnie

Nejrozšířenější poruchou spánku je bezpochyby nespavost neboli insomnie, která postihuje  30-45 procent dospělé populace, trpí jí polovina lidí nad 65 let. Insomnie se projevuje neschopností usnout, přerušovaným spánkem a časným probouzením.

Příznaky insomnie]

Insomnie se může projevovat několika způsoby:

- obtížné noční usínání

- časné ranní probouzení bez schopnosti znovu usnout

- časté noční probouzení

- noční bdělost, záměna dne a noci (paradoxní insomnie)

Typy insomnie

Insomnie se dělí na několik typů především z hlediska délky trvání.

- Přechodná insomnie je stav, který trvá zpravidla do jednoho týdne. Obvykle bývá způsobený stresem a není nutné ho považovat za patologický. Tato insomnie zpravidla po nějaké době odezní sama (často po zmizení stresoru - vykonání zkoušky, pohovoru, atd.).

- Akutní insomnie je známá také jako stress-related insomnia, trvání je do 1 měsíce. Obvykle je vhodný zásah lékaře, který stav insomniaka zkontroluje a konstatuje, zda je nutná léčba.

- Chronická insomnie může být primární (vznikla sama o sobě, např. kvůli organickému poškození), anebo sekundární (vzniká vlivem jiné nemoci, např. deprese). Dlouhotrvající insomnie může mít vážné zdravotní následky.

Příčiny insomnie

Nespavost patří k velmi častým zdravotním problémům současné populace. Nicméně pokusy prokázaly, že mnozí lidé, domnívající se, že trpí insomnií, ve skutečnosti spí stejnou dobu jako ostatní, ovšem často se probouzejí, neupadají do hlubokého spánku,  špatně odpočívají atd., v mnoha případech se jedná o parasomnii.

Určitou občasnou nespavostí trpí téměř každý člověk. Noční bdění bývá spojeno s psychickými změnami, člověk podléhá chmurným představám, bývá podrážděný, zmatený, mívá sklon ke smyslovým klamům.

Nespavost může být doprovodným symptomem tělesných nebo duševních poruch, ale stejně tak můžeme hovořit o nespavosti jako o primárním onemocnění. Postihuje asi 15 % populace

Mezi nejčastější příčiny patří:

- stres, nadměrná psychická zátěž

- nepravidelný spánkový režim

- změna přirozeného biologického rytmu (např. při změně časového pásma - pásmová nemoc, přechod z letního na zimní čas apod.)

- deprese

- kofein a alkohol

- užívání některých léků

- špatné prostředí pro spánek

- nemoc (zdravotní obtíže)

- nedostatek pohybu během dne

- nadměrná konzumace jídla nebo pití večer

- syndrom neklidných nohou – člověk při usínání cuká nohama, což ho probouzí a znesnadňuje mu usnutí

Důsledky insomnie

Nespavost způsobuje, že je člověk během dne unavený, malátný, podrážděný, má zhoršenou koncentraci, sníženou pracovní výkonnost, špatnou náladu, sklon k depresím. Tyto problémy souvisí hodně se zvýšenou hladinou kortizolu. Nedostatek spánku se po jistém čase projevuje podobně jako opilost. Při dlouhotrvající nespavosti může dokonce docházet k psychickým poruchám, poruchám vnímání, úsudku a dalších kognitivních funkcí.

Léčba nespavosti - spánková hygiena

Jedním ze způsobů nefarmakologické léčby je úprava spánkové hygieny. Jedná se o přehled obecných doporučení jedincům, kteří mají problémy s nedostatečným a nekvalitním spánkem a u kterých bylo vyloučeno onemocnění, které nespavost může způsobovat.

- Prostředí by mělo být co možná nejpohodlnější. Pokoj, ve kterém se spí, by neměl zároveň sloužit jako pracovna, měl by se užívat pouze na spaní. Prostředí by nemělo být příliš hlučné, i když tento faktor lze málokdy ovlivnit. Doporučená pokojová teplota pro zdravý spánek je 16-20 °C. Příliš vysoká či příliš nízká teplota může spánek narušovat. V ložnici by se měla udržovat tma, světlo je pro tělo signálem, aby zůstalo vzhůru.

- Načasování spánku: Dobré je chodit spát každou noc a vstávat každé ráno ve stejnou dobu.

- Zdřímnutí: Krátká zdřímnutí během dne jsou normální zdravou součástí denního režimu mnoha lidí. Avšak, u lidí, kteří mají potíže se spánkem v noci, mohou tato krátká zdřímnutí během dne nahrazovat noční spánek. Denní spánek tak muže nespavost zhoršit.

- Cvičení: Ukázalo se, že pravidelné ranní cvičení zlepšuje spánek. Naopak cvičení před spaním může znesnadnit usínání.

- Nikotin: Cigarety a ostatní nikotinové produkty působí povzbudivě. Proto by se mělo před spaním a při probuzení v průběhu noci kouření vyvarovat.

- Kofein: Káva, čaj a mnoho dalších nápojů a potravin obsahující kofein působí povzbudivě a může udržovat déle v bdělém stavu. Lidé trpící nespavostí by neměli konzumovat kofein 4-6 hodin před ulehnutím do postele.

- Alkohol: Alkohol urychluje nástup spánku. Mnoho lidí využívá alkohol jako první prostředek k řešení nespavosti. Dlouhodobé užívání alkoholu však narušuje spánkový režim, proto konzumace alkoholu problém se spánkem neřeší.

- Těžká jídla: Těžká jídla pozdě večer mohou spánek narušit. Na druhé straně lehká jídla anebo jiný rituál před usínáním může pomoci spánek navodit.

- Myšlenky: Při usínání je dobré potlačit negativní myšlenky rušící spánek a usínání.

Apnoe

Zástavami dechu během spánku, které jsou ukončeny hlasitým zachrápáním trpí zhruba 10 procent populace. Obstrukční spánková apnoe postihuje především muže ve středním a vyšším věku.

Chrápání bývá častou poruchou spánku. Bývá spojeno s krátkými pauzami, při kterých spící nedýchá (takzvané spánkové apnoe).

To může vést až ke snížení zásobování mozku a srdce kyslíkem. Ke komplikacím a častějšímu výskytu chrápání přispívá také obezita. Potíže je třeba řešit nejdříve s praktickým lékařem.

Spánkové apnoe se musí léčit, protože ohrožuje srdce. Řešení je několik. Tím základním a nejsnazším je zhubnout. V krajním případě musí postižení spát s přístrojem, který jim pomáhá nahradit chybějící kyslík v těle.

Apnoe je přerušení dechu na dobu deseti sekund a déle, má charakter centrální (chybějí dýchací pohyby), periferní obstrukční (pohyby jsou přítomny) či smíšený.

Ve dne trpí pacienti výraznou spavostí a mohou usnout i při důležitých činnostech.

Narkolepsie

Neurologickým onemocněním spánku je narkolepsie, kdy nemocný náhle a nekontrolovaně usíná, často uprostřed nějaké činnosti.

Hypersomnie

Hypersomnie je skupina spánkových poruch, které se projevují nadměrnou denní spavostí. Tento typ onemocnění je charakterizován nekontrolovaným usínáním v průběhu dne, a to za jakékoliv situace.

Parasomnie

Takto se souhrnně označují abnormální projevy, které se objevují v průběhu spánku nebo při probouzení. Pro parasomnii je typická pohybová aktivita ve stavu změněného vědomí, vnímání a úsudku, často s doprovodným citovým zabarvením (například agresivita).

Náměsíčnost

Náměsíčnost neboli somnambulismus je porucha probouzení z  NREM fáze spánku. Vyskytuje se nejčastěji v dětském věku a v dospělosti obvykle ustupuje. Typickým příznakem je opuštění lůžka a chůze, často s návratem do postele.

Noční můry a noční děsy

Jsou to poruchy, u kterých postižený prožívá velice intenzivní sny s hrůzným až děsivým obsahem. Těmto snům se snaží bránit a podvědomé pohyby, které vykonává, mohou vést ke zranění. Sny často zaviní přerušování spánku, který pak neplní svou regenerační funkci.

Syndrom neklidných nohou

Odhaduje se, že syndromem neklidných nohou může v Česku trpět až milion lidí. Onemocnění se vyskytuje dvakrát častěji u žen než u mužů. Příznaky onemocnění nejčastěji nastupují v klidu, mnohdy navečer před spaním a v průběhu spánku. Problémy může způsobovat samotná bolest. Tyto změny citlivosti mohou mít podobu od slabého brnění, jemného mravenčení přes svědění až po ukrutnou a nesnesitelnou bolest.

Kleinův-Lewinův syndrom

Jde o vzácné onemocnění postihující především dospívající chlapce. Kromě opakovaných záchvatů nadměrné denní spavosti má další příznaky: hyperfagii (nadměrný příjem jídla) a poruchu sexuálního chování. Postižený nebývá schopen své pohlavní pudy plně kontrolovat. Onemocnění obvykle ustupuje samovolně v průběhu následujících 5–10 let.

Zdroj: ona idnse.cz, wikipedie

 

Proti nespavosti EKOMARKET.cz doporučuje:

Kozlíkové tablety

Kozlík lékařský – tinktura

Šišák bajkalský – tinktura

Šišák bajkalský – tablety

Směs pro lepší spánek – kapky

Meduňka - 100% esenciální olej 

Pro kvalitní a zdravé spaní EKOMARKET.cz doporučuje:

Ortopedické matrace 

 

Hrozí vám cukrovka, mrtvice, nebo degenerace sítnice? Otestujte se doma

Pálení, otoky, lehký třes – někdy naše tělo vysílá signály, které si nedokážeme správně vysvětlit. Je to důvod jít k lékaři, nebo jsou tyto obtíže zcela normální? Rychlý test vám pomůže lépe porozumět vlastnímu tělu a včas rozpoznat varovná znamení.

Vypadá to na cukrovku, nebo můžu být v klidu?

Test: V zrcadle si pořádně prohlédněte kůži v podpaží. 

Varovný signál: Pokud je hrubá a tmavě zbarvená, mohl by to být příznak diabetu. Vysoká koncentrace cukru v krvi totiž může být příčinou poruchy pigmentace. Nechte si změřit hladinu krevního cukru.

Mám ještě neporušenou oční sítnici?

Test: Amslerova mřížka, slouží k vyšetření oční sítnice. S ním můžete včas odhalit onemocnění jejího středu, místa nejostřejšího vidění (tzv. makuly) a jeho okolí. Jak na to?

Přidržte si mřížku ve vzdálenosti zhruba 30 až 40 cm před očima. Pokud nosíte brýle, nechte si je. Potom si zakryjte jedno oko dlaní a druhým okem pozorujte černý bod uprostřed. Následně oči vystřídejte.  

Varovný signál: Jestliže jsou linie kolem bodu zkřivené, zvětšené nebo vidíte v mřížce nějaké mezery či tmavá místa, vaše oči nejsou zrovna v nejlepší kondici – vypovídá to o makulární degeneraci. 

V takovém případě byste měli bezpodmínečně vyhledat lékaře, včasnou léčbou je možné zmírnit příznaky, nebo je dokonce úplně zastavit. Když naproti tomu bod uprostřed vidíte ostře a zřetelně a všechny linie jsou rovné, jasné a vidíte je výrazně, je vaše sítnice zcela zdravá.

Mám v pořádku nervy?

Test: Píchněte se párátkem do bérce a pak do chodidla. 

Varovný signál: Pokud cítíte i minimální bolest ještě po několika minutách, nebo naopak necítíte vůbec nic, trpíte možná některou poruchou nervů. Pro svůj klid navštivte neurologa, aby se vaše vnímání bolesti vysvětlilo.

Fungují mi ploténky bez problémů?

Test: Postavte se zpříma. Pokuste se nejdříve chodit po špičkách a pak po patách. 

Varovný signál: Když vám to jde špatně, může to poukazovat na výhřez meziobratlové ploténky. Raději si zajděte na ortopedii.

Tluče mi srdce tak, jak by mělo?

Test: Nahmatejte si prstem na zápěstí puls a klepejte nohou minutu v tomhle rytmu. Máte problémy rytmus udržet? Zopakujte test. 

Varovný signál: Když je puls i při druhém testování nepravidelný, může to znamenat, že trpíte srdeční arytmií. Vaši srdeční frekvenci by měl pro jistotu analyzovat kardiolog.

Jak vysoké riziko mozkové mrtvice mi hrozí?

Test: Postavte se na jednu nohu – nezáleží na tom, na kterou. Dokážete tak udržet rovnováhu 20 sekund, nebo dokonce déle, aniž byste se museli opřít nebo se příliš kymácet? 

Varovný signál: Lidé, kteří dokážou udržet rovnováhu jenom s obtížemi, prodělali často malou, takzvanou tichou mozkovou mrtvici. Většinou ji neprovází žádné výrazné symptomy, často je však předehrou větší mozkové mrtvice. Nechte se raději vyšetřit u praktického lékaře.

V jaké kondici jsou mé cévy?

Míváte především večer nebo v létě unavené a oteklé nohy, brní vás, nebo míváte v lýtkách a chodidlech křeče? To jsou příznaky začínající slabosti žilní stěny. Dávejte si nohy častěji nahoru. Také nezapomínejte na každodenní pohyb a dopřávejte svým nohám studenou sprchu. Ta stimuluje krevní oběh.

Máte na nohách metličky, nebo dokonce křečové žíly? Obojí vypovídá o tom, že už máte lehkou slabost žilní stěny. Pomůže vám cvičení, které napomáhá prokrvení: vsedě nebo vestoje si opřete chodidla na několik sekund o špičky. Pak položte paty na zem a zvedejte špičky nahoru. Opakujte pětkrát. 

Zanechávají na vašich nohách boty, ponožky a punčochy výrazné otisky? To jsou jasné příznaky slabosti žilní stěny, případně městnání krve v nohách. Nenoste ponožky nebo punčochy s příliš těsnými lemy. Ty by mohly prokrvení nohou bránit. 

Jsou na vašich nohách a kotnících patrné výrazné kožní změny? Když je kůže zarudlá, horká, loupe se nebo je suchá a silně vás svědí, pak trpíte slabostí žilní stěny. Měli byste se léčit u flebologa. Většinou to bývá dermatolog, který má navíc kvalifikaci pro léčení žilních problémů. 

Tip: Vláknina, kterou obsahují papriky, brokolice, pórek nebo bobulové ovoce, žilní stěny a chlopně posiluje. 

Zdroj:iDnes

Máte špatné srdce?

Máte špatné srdce?

Asi není nikdo, kdo by si nepřál mít zdravé srdce. Ale jsou i tací, kteří se k němu chovají doslova macešsky. Prostě dělají vše proto, aby mu tento nejdůležitější orgán v těle nesloužil příliš dlouho. Chcete se vyhnout všem rizikovým faktorům? Potom si zkuste přečíst pár rad, jak si ho co nejdéle udržet zdravé.

Negativních faktorů, které zásadním způsobem ovlivňují funkci oběhového systému, je mnoho. Kromě zhoršujícího se životního prostředí, nesprávné životosprávy spojené s nadměrnou konzumací alkoholu, kouřením, přejídáním se, sedavým způsobem života a špatnými sociálními podmínkami je to i nesprávná duševní hygiena, či opomíjení preventivní péče.

Logicky vyznívá zásadní otázka – jak se tedy správně chovat, abychom zůstali zdraví a naše srdce a cévy byly v tom nejlepším pořádku?

V první řadě je nutné si udržet přímo optimální hmotnost. Podle neveselých statistik totiž u nás trpí neuvěřitelných 60% lidí nadváhou až obezitou.

Řadíte se mezi tyto jedince? Potom jsou pro vás určeny následující rady.

Je nutné si upravit životosprávu tak, aby se nám podařilo dostat se na tu správnou a hlavně zdravou hmotnost, jež musí být optimální vůči našemu věku a výšce. Dále je potřeba se zbavit veškerých zlozvyků a tak se udržovat v kondici. Tohle platí zvlášť pro ty, jež mají sedavé zaměstnání anebo jen nedostatek tolik důležitého pohybu. Zjistěte si proto váš index BMI. V případě, že vám neukáže vyšší hodnotu než 25, všechno je v pořádku. Pokud vám ukáže hodnotu do 30 bodů, potom jde o nadváhu. Ale pozor! Pokud vám hodnoty vyskočí nad 30 bodů, potom už trpíte obezitou.

Zdravější stravování

Co se jídla týká, je potřeba vyřadit ze svého jídelníčku živočišné tuky a místo nich zařadit více ryb. Více nežli vhodné se jeví konzumace ovoce a zeleniny. Také je lepší jíst vícekrát denně a to po malých dávkách. Za to, že nám letí váha nahoru, mohou i sacharidy. Proto se doporučuje omezit i tyto. Veliký pozor je nutné dát si i na smetanové mléčné výrobky.

Začněte víc chodit, hýbat se.

Pohyb je velmi důležitou složkou pro zdravé srdce. Samozřejmě se nikdo nemusí týrat nějakým intenzivním cvičením. Bohatě postačí přirozený pohyb, jako je každodenní chůze. Je potřeba chodit co nejvíce. Ti, kteří dojíždí, mohou třeba vystoupit o jednu zastávku dříve a domů dojít pěšky.

Jak je to s alkoholem?

Pití vína v malém množství je alespoň podle odborníků zdravé. Ovšem pokud se z toho stane pravidelnost, potom už se nejedná o zdravou záležitost, ale je možné, že riziko převáží nad pozitivy. Jak známo, jakýkoliv alkohol silně zatěžuje játra. Ani krevní tlak nezůstává ušetřen a konečný efekt je také ten, že díky zvýšené konzumaci alkoholu, jde naše váha opět nahoru. A u pití tvrdého alkoholu to platí dvojnásobně. 

Kouření

Čtyři tisíce chemikálií, které jsou schopny už ve velmi malém množství poškodit organismus, to je jedna cigareta. Ty jsou největším nebezpečím pro mladistvé anebo děti, jejichž tělo se teprve vyvíjí. Kouření má pro mladý organismus doslova devastující účinky neboť neexistuje část těla, na kterou by kouření nemělo vliv. Tito dospívající jedinci mohou v dospělosti trpět chorobami, jež jsou spíše typické pro starší lidi.

Stres

Lehce se to řekne, hůře udělá, ale je potřeba se stresům co možná nejvíc vyhýbat. Zkuste si tolik věcí nebrat příliš k srdci, zvlášť v případech, kdy to není zase až tak nutné. Co je vlastně stres? Je to přirozená reakce organismu, nesmí se ovšem opakovat nějak často anebo dlouhodobě přetrvávat neboť tělo začne na něj zákonitě reagovat. Objevuje se nespavost, zvyšuje se krevní tlak, nastupuje únava až apatie, potíže se zažíváním, bolesti hlavy, úzkost a deprese.

Existuje ovšem jedna vynikající terapie, jak se stresu lehce zbavit. S tímhle problémem pomáhá fyzická zátěž – rychlý běh na krátké tratě, plavání, tanec anebo obyčejné štípání dřeva. Také je potřeba se naučit stanovit si reálné cíle a to jak v zaměstnání, tak i doma.

 

EKOMARKET.cz doporučuje:

Trikardin extrakt 50 ml - Trikardin je určený pro péči o srdce a cévy.

Kozlík zklidňuje při podráždění, stresech a nervovém vypětí, usnadňuje usínání a normalizuje přirozený spánek. Přispívá k optimální relaxaci, psychickému i fyzickému oddechu, pomáhá lépe snášet náročný životní styl.

Hloh podporuje srdeční funkci a krevní cirkulaci, přispívá k lepšímu okysličení krve, pomáhá v případech nervového vypětí a stresu.

Srdečník podporuje zdravou funkci kardiovaskulární soustavy a udržování normálního krevního tlaku. Zklidňuje při psychické podrážděnosti, nadměrné fyzické námaze a hyperaktivitě. 

 

Víte, co je to SALIN?

SALIN je domácí solná jeskyně, která v sobě spojuje jak zesílené mořské klima, tak léčebné účinky podzemních solných dolů.

Neocenitelné při léčbě a prevenci :

ASTMA

Co je to astma?

Astma je chronické onemocnění průdušek.  Největšími faktory  jsou alergie; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo na chemické látky. Podpůrnými vlivy rozvoje tohoto onemocnění je znečištěné ovzduší, časté infekce dýchacích cest, teplota, námaha, stres nebo kouření.

Jak může pomoci SALIN?

Při problémech s astma máme velmi dobré zkušenosti s používání SALIN - Domácí solné jeskyně. Neboť, inhalováním solných iontů se dýchací cesty čistí a zároveň chrání. SALIN působí i na posílení imunitního systému dýchacích cest. Přístroj umístíme ve vzdálenosti max. 1 metr od uživatele, na poličku nebo stolek. V případě možnosti inhalujeme solné ionty kdykoliv je to možné, v kanceláři, při sledování televize, počítače apod. 

Při akutním problému astma se snažte zklidnit, stres dušnost jen zhoršuje!

ALERGIE

Co to je alergie?

Alergie je nemoc imunitního systému. Mezi hlavní příznaky sezónní (pylové) alergické rýmy patří kýchání (10x-30x v jednom sledu), otoky nosní sliznice, spojený s ucpaným nosem,  rýma, svědění nosu. Velmi častý je alergický zánět očních spojivek, provázený slzením, pálením a svěděním.

Použití SALIN Domácí solné jeskyně při problémech s pylovou alergii:

Nejlepších ozdravných účinků docílíme inhalování solných iontů v průběhu noci, nebo kdykoliv je to možné v kanceláři, při sledování televize, počítače apod. Přístroj umístíme ve vzdálenosti max. 1 metr od uživatele, na poličku nebo stolek.

BRONCHITIDA

Bronchitida  neboli zánět průdušek,  provází zvýšená teplota, bolest, únava či kašel. Bronchitida nejčastěji vzniká jako komplikace zánětů horních cest dýchacích, nejčastěji vlivem infekce.

Akutní bronchitida - K hlavním projevům bronchitidy je kašel s vykašláváním bílého, nažloutlého nebo nazelenalého hlenu a horečka. Kašel je spojován s bolestmi na hrudi a s pískavými nebo vrzavými zvuky při dýchání.

Chronická bronchitida - dlouhotrvající kašel s vykašláváním hlen. Společně s rozedmou plic je součástí tzv. chronické obstrukční plicní nemoci, která je typická pro silné dlouholeté kuřáky.

Přístroj SALIN zároveň působí jako ionizér. Ionizuje prostředí, zjemňuje vzduch, který je lehce dýchatelný.

ZÁNĚTY DUTIN

Zánět dutin neboli Sinusitida, spojením se  zánětem sliznice nosu se nazývá rhinosinusitida. Zánět dutin je  většinou onemocnění v dětském věku, neboť  v lebce vystlané sliznicí,  můžou viry přestoupit z nosní sliznice do dutin a způsobit infekci.  Poté, co poškodí sliznici, dojde k jejímu oslabení a na tuto poškozenou sliznici se snadno uchytí bakterie. Proto většinou rýma vodová přechází v rýmu hnisavou.

ZÁNĚTY  HRTANU

Napomáhá u problému s chrápáním. 

Přenosná solná jeskyně  SALIN je revoluční NOVINKOU - vlastní světově originální patent.

SALIN plnohodnotně alternuje klima solné jeskyně v domácím prostředí, čistí vzduch na 100% přírodní bázi a  zároveň  ho ionizuje.

Přístroj je lehce ovladatelný a přenosný. Stačí ho jen zapnout do zásuvky a čerpat ozdravnou sílu solné jeskyně po neomezenou dobu .

DOMÁCÍ SOLNÉ JESKYNĚ v sobě spojují jak zesílené mořské klima, tak léčebné účinky podzemních solných dolů. Solné ionty jsou vyrobeny speciální metodou, která je patentovaná a schválena v EU jako velice účinná metoda pro léčbu dýchacích cest.

"V přechodovém období (jaro/podzim) je tento unikátní přístroj obrovským pomocníkem v boji proti „školkové nemoci“ – působí preventivně a léčebně proti rýmě, zadní rýmě, nachlazení, virózy u Vašich dětí. Tyto účinky ocení rodiče těch nejmenších dětí – neboť tento přístroj také znatelně usnadňuje dýchání při rýmě. Téměř zázračné preventivní a léčebné účinky tohoto přístroje podstatné zkracující dobu léčby."

Na jakém systému pracuje SALIN:

Domácí solná jeskyně - byla vyrobena na základě  speciální patentované metody.     

Na očištěnou sůl, která se získává z Transylvánských Karpat, se patentovanou metodou v několika vrstvách nanáší solné ionty. Ty se po zapnutí přístroje postupně uvolňují do ovzduší a tím vzniká unikátní klima solné jeskyně.

Zároveň Domácí solná jeskyně působí i jako IONIZÉR a 100% přírodní čistička vzduchu.

Ideální pro vyčistění a zlepšení vzduchu při používání KLIMATIZACE.

DOPORUČENÉ POUŽITÍ:

Domácí solnou jeskyni doporučujeme používat především na noc. Přístroj umístěte asi 0,5-1,2m od uživatele a zhruba 1m od podlahy, nejlépe na stolek, nebo poličku. Ve spánku tak nejlépe inhalujeme solné ionty. Je možno ji také používat i během dne, nebo kdykoliv je potřeba

Hygienické účinky:

Pří používání přístroje SALIN se velice účinně zlepšuje kvalita ovzduší. Slouží proti usazování prachu a odstraňuje  cigaretový a kouřový zápach. Dále eliminuje nepříjemné pachy (pot, plísně, staré knihy) vzduch se stane svěží a příjemné pro dýchání.

Zdravotní účinky:

Vytváří uvnitř bytů nebo kanceláří klima solné jeskyně a slouží k pohodlnějšímu a příjemnějšímu odpočinku nebo práci.

• zvyšuje  odolnost proti nachlazení

• napomáhá k uklidňujícímu spánku

• navozuje relaxaci a psychickou pohodu

• snižuje dýchací problémy, neocenitelný proti chrápání

Domácí solná jeskyně byla vyrobena na základě vynálezu, který díky své kvalitě a účinnosti získala ocenění zlaté medaile Eureka - Světová výstava vynálezů, výzkumů a nových technologii v Bruselu a Stříbrnou medaili na Mezinárodní výstavě vynálezů Ženeva. Všechny naše přístroje mají CE a deklaraci.

Domácí solná jeskyně a čistička vzduchu SALIN PLUS – 2v1 

Zajistí čištění vzduchu v prostoru do150 m3 (menší byt).

Domácí solná jeskyně a čistička vzduchu SALIN S2 – 2v1 

Zajistí čištění vzduchu v prostoru do40 m3 (jedna místnost).

Detoxikace jater

Podporujte svoje játra. Dejte si ostropestřec a kopec zeleniny

Játra považujeme za hlavní detoxikační orgán lidského těla. Na druhou stranu zastávají i mnoho dalších nezbytných činností. Pokud jsou přetížená, ovlivní to negativně fungování celého těla. Játra sice mají úžasnou schopnost regenerace, ale není rozumné na to příliš hřešit. Pokud játra přetížíme, koledujeme si o vážné zdravotní problémy.

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka Lenka Kaprhálová velmi doporučuje, abychom podpořili funkci jater pravidelně okysličováním, určitě nic nezkazíte vytrvalostním pohybem za vysokého přísunu kyslíku. Našim játrům dle dietoložky prospěje i pití nejrůznějších čajů konkrétně ostropestřce mariánského či kopřivového a zvýšená konzumace zeleniny s vyšším obsahem betakarotenu (např. červená řepa nebo černá ředkev).

Ideálně se vyhýbejte chemicky upraveným potravinám, jejichž zpracování játra zatěžuje. "Velké škody způsobují jakékoli žluklé oleje nebo plísně. Pro mnohé bude překvapením, že větší zatížení jater způsobuje příliš velké množství fruktózy najednou – tedy tolik oblíbený fresh," dodala dietoložka Kaprhálová. Přečtěte si rady, jak pročistit játra.

Podporujte svoje játra. Dejte si ostropestřec a kopec zeleniny

Játra považujeme za hlavní detoxikační orgán lidského těla. Na druhou stranu zastávají i mnoho dalších nezbytných činností. Pokud jsou přetížená, ovlivní to negativně fungování celého těla. Játra sice mají úžasnou schopnost regenerace, ale není rozumné na to příliš hřešit. Pokud játra přetížíme, koledujeme si o vážné zdravotní problémy.

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka Lenka Kaprhálová velmi doporučuje, abychom podpořili funkci jater pravidelně okysličováním, určitě nic nezkazíte vytrvalostním pohybem za vysokého přísunu kyslíku. Našim játrům dle dietoložky prospěje i pití nejrůznějších čajů konkrétně ostropestřce mariánského či kopřivového a zvýšená konzumace zeleniny s vyšším obsahem betakarotenu (např. červená řepa nebo černá ředkev).

Ideálně se vyhýbejte chemicky upraveným potravinám, jejichž zpracování játra zatěžuje. "Velké škody způsobují jakékoli žluklé oleje nebo plísně. Pro mnohé bude překvapením, že větší zatížení jater způsobuje příliš velké množství fruktózy najednou – tedy tolik oblíbený fresh," dodala dietoložka Kaprhálová. Přečtěte si rady, jak pročistit játra.

Jezte hodně zeleniny

Aby mohla játra správně fungovat, vyžadují vysoké množství vitaminů a minerálů, zvýšeným příjmem zeleniny a zeleninových šťáv navíc podpoříte jejich detoxikační schopnosti. Vhodné jsou především mrkev, řepa a listová zelenina, dále pak česnek, cibule a brokolice, které obsahují síru, jež je potřebná ke zvýšení schopnosti detoxifikace jater.

Přínosná jsou také rozemletá lněná semínka a lněný olej, které játrům pomáhají filtrovat nadbytečné hormony. Důležitý je rovněž dostatečný příjem tekutin, přes den byste měli vypít alespoň osm sklenic čisté vody. Vodu můžete ochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, citron totiž podporuje detoxikační schopnost jater.

Pomohou také bylinky

Existují rostliny, které přímo podporují detoxikaci jater a při problémech s játry rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Ostropestřec mariánský (Silybum Marianum) Hlavní léčivou složkou v této zázračné bylince jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se souhrnně říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém.

Plod ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Smetanka lékařská (Taraxacum Officinale) Přírodní lék na očistu jater roste hojně každé jaro jako plevel, který milovníci dokonalého anglického trávníku rok co rok proklínají. Pampeliška je však výborná léčivka a jedna z nejlepších pro játra vůbec. Kořen poskytuje játrům očistnou kůru a posiluje jejich funkci, je také vhodný při léčbě hepatitidy a žloutenky. Mladé listy podporují metabolismus a trávení, jelikož stimulují uvolňování žluče z jater a žlučníku. Pampeliška také pomáhá při prevenci žlučových kamenů.

Artyčok zeleninový (Cynara Scolymus) Na této výborné a dietní zelenině si pochutnávali již ve starém Egyptě, artyčoky byly také oblíbené u starých Řeků a Římanů. Artyčoky jsou nejenom lahodné, ale také prospívají zdraví. Listy a kořeny podporují činnost jater, působí detoxikačně, pomáhají regeneraci jater a podporují tvorbu žluči. Tato zelenina rovněž pomáhá při zažívacích potížích, podporuje funkci slinivky a zlepšuje metabolismus. Artyčok je součástí bylinných čajů, které se užívají při nemocech žlučníku.

Kurkuma (Curcuma longa) Kurkuma nebo také indický šafrán, který je běžnou součástí kari koření, má výborné protizánětlivé účinky a funguje jako účinný antioxidant. Tento žlutý zázrak je již po staletí jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny, ale jeho pozitivní účinky na zdraví prokazují i moderní vědecké studie. Kurkuma pomáhá regenerovat jaterní buňky, čistí je od jedů a zvyšuje produkci žluče. Výzkumy také ukázaly pozitivní vliv kurkumy na mozkové kognitivní funkce.

Co játrům rozhodně neprospívá

Všechny ochucovadla, barviva, konzervanty a další toxiny v potravinách musí játra složitě přefiltrovat, podobným potravinám byste se proto měli vyhýbat, abyste játra nepřetěžovali. Játrům rovněž neprospívá rafinovaný cukr a umělá sladidla, margaríny, ztužené tuky, smažené pokrmy a zvýšený příjem živočišných tuků. Nevhodné je také přejídání a samozřejmě alkohol a kouření. Zničující je pro játra rovněž znečištěné prostředí a stres. Přetížená játra přispívají k mnoha nemocem jako alergieartritidaastma, chronická únavadepresebolesti hlavy a migrényvysoký krevní tlakvysoké hladiny cholesteroluhormonová nerovnováha, poruchy imunitního systémuobezita nebo kožní problémy.

Zdroj: idnes.cz  

Zelená káva na hubnutí

Hubnout pomocí pití kávy? Zdá se vám to zhola nemožné? Ačkoliv se to zdá být k nevíře, tak zelená káva skutečně existuje a ještě k tomu pomáhá k hubnutí mnohem více, než jiné osvědčené metody, o kterých se dočtete všemožně na internetu. Zelená káva je totiž přírodním prostředkem, za pomoci kterého můžete opravdu začít pracovat na snižování nadbytečných kil.

 

Výtažek ze zelené kávy

Podobnost s klasickou černou kávou není náhodná. Rozdíl je pouze ve zpracování, neboť zelená káva neprochází procesem fermentace, poté neproběhne pyrolýza, což jsou dva důležité prvky při výrobě kávy. Rozdíl je tedy nejenom v barvě, ale i chuti. Zelená káva, jak již její název napovídá, má zelenou barvu. Její chuť pak není hořká, ale spíše kyselá. Vynechání obou procesů není nikterak náhodné. Káva si zachová všechny důležité látky, tedy i ty, které vám pomohou při snížení hmotnosti.

 

Pokud tedy jste milovníky kávy a chcete ochutnat její netradiční chuť a přitom ještě něco udělat i s nějakým tím kilem navíc, nezbývá než si vychutnat zelenou kávu. Chcete-li se dozvědět více informací k tomu, aby i vás přesvědčila zelená káva o svém účinku

Jak dokáže zelená káva podpořit hubnutí?

Lidé mají přirozeně v povaze snahu hledat ta nejjednodušší řešení svých problémů. Proto, když přijde na hubnutí, zkouší všemožné hubnoucí preparáty a zázračné prášky, které jim k tomu mají údajně dopomoci. Prostředky na hubnutí jsou ovšem velmi ošemetné a jedinou možností, jak si jejich účinnost ověřit bez vyhazování peněz, je dobrá recenze. Dalším problémem je složení takových tabletek, které bývá buď velmi sporné, nebo dokonce zdraví škodlivé. Takže se ze začátku budete radovat ze shozených kilogramů, ale nakonec skončíte u lékaře. Špatný vliv na naše zdraví se totiž může projevit až po několika měsících užívání. Co tedy s tím? Vsaďte na čistě přírodní prostředky, u kterých je opravdu jistota nezávadnosti. Takovým hubnoucím pomocníkem je mimo jiné zelená káva.

Proč vlastně zelená?

Zelená káva si je s klasickou kávou, kterou známe a denně pijeme, velice podobná. Hlavní rozdíl je ve zpracování kávových zrn. Ta se totiž neopraží a neprojdou procesem fermentace. Pak v nich neproběhne pyrolýza, a to způsobuje rozdíly jak v chuti, tak v barvě výsledného nápoje. Takto zpracovaná kávová zrnka nemají hnědou barvu, ale zůstávají zelená. Nápoj připravený ze zelených zrnek je, co se týče chuti, trochu nevšední. Není už tak hořký jako káva klasická a jeho chuť získá více na kyselosti. Pro milovníky kvalitní kávy je takový nápoj skvělá obměna, a věřte, že si jeho výrazné aroma brzy oblíbíte.

Zrnka se ale nezpracovávají odlišně kvůli barvě a chuti nápoje. Hlavním benefitem tohoto pozměněného procesu je, že si káva zachová mnohem více pro tělo prospěšných látek, které mají samozřejmě vliv i na snižování hmotnosti.

Káva a hubnutí?

Proč se zařadila zelená káva mezi moderní prostředky na snižování váhy? Začalo to ve vědeckých laboratořích, kde vědci kávu pečlivě prozkoumali. Konečné výsledky mluvily za vše. Zelená káva obsahuje obrovské množství silných antioxidantů – konkrétně mluvíme o fenolech a kyselině chlorogenové. Tyto antioxidační látky chrání lidské tělo před civilizačními nemocemi a celkově podporují zdraví člověka.

Kyselina chlorogenová v kombinaci s kofeinem, který je v kávě přirozeně obsažen, pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy do organismu. To má samozřejmě vliv na hladinu cukru v krvi. Je známo, že pokud je hladina cukru v těle nestabilní, mají lidé sklony k přejídání a často sáhnou právě po sladkostech, které cukr doplní nejrychleji. Nejčastěji to bývá v odpoledních a večerních hodinách, což je pro naši postavu nejhorší čas. A protože sladkosti způsobují opět kolísající hladinu cukru, jedná se o začarovaný kruh. Dejte si proto alespoň jeden šálek zelené kávy denně a tomuto nepříjemnému jevu předejdete.

Fenoly mají zase výborný vliv na cévní soustavu a srdce. Jsou to látky, které působí preventivně proti infarktu a dalším kardiovaskulárním chorobám. V České republice je infarkt myokardu jednou z nejčastějších příčin úmrtí, a to hlavně kvůli špatnému životnímu stylu. Možná jste o fenolech slyšeli v souvislosti s červeným vínem, které je také obsahuje. Ovšem vliv alkoholu na náš organismus je stále předmětem diskuzí, a tak bude přeci jenom lepší přijímat tyto malé pomocníky v podobě šálku lahodné zelené kávy.

Fenoly a kyselina chlorogenová detoxikují tělo od látek, které náš organismus jen zatěžují a přispívají tak k nárůstu tukových zásob. S čistým organismem se lépe pracuje a hubnutí je pak mnohem snadnější. Zároveň se z nich v kombinaci s kofeinem stává účinný spalovač tuků, který je navíc pro zdraví naprosto neškodný.

Jak zařadit zelenou kávu do jídelníčku?

Zaprvé je důležité podotknout, že výše zmiňované účinky zelené kávy vymizí, pokud do ní nalijete smetanu, plnotučné mléko a osladíte ji cukrem. Nejlepší je pít kávu čistou. Ne každý to ale dokáže, a zvlášť ze začátku může chvíli trvat, než si na její výraznou chuť zvyknete. Proto volte například mléko odtučněné a místo cukru si kávu oslaďte bylinkou stévií, která je mnohonásobně sladší než cukr, nemá žádné škodlivé účinky a překvapivě ani žádné kalorie.

Nejlepších výsledků se zelenou kávou dosáhnete, když ji zařadíte do vašeho jídelníčku třikrát denně. A to nejlépe vždy po jídle jeden šálek – tedy po snídani, obědě a večeři. Takto budete do organismu dodávat prospěšné látky vyrovnaně, a zároveň se vám po jídle budou hodit její účinky na spalování tuků. Zelenou kávu nebo například mletý extrakt ze zelených kávových bobů můžete také přidávat do oblíbených smoothie. Tím do svého jídelníčku zařadíte zdravou svačinu.

Mnoho sportovců si dává kávu před závodem či tréninkem. To se doporučuje i se zelenou kávou, ideálně hodinu před konkrétním sportovním výkonem. Kofein v kávě tělo nastartuje a připraví ho na následující pohyb. Uvádí se, že sportovcova výkonnost se zvedne až od 15 %. Což už rozhodně není zanedbatelný údaj.

Ač se nedávno přišlo na to, že káva vlastně vůbec nedehydratuje, je dobré nezapomínat na pitný režim. Zvláště pak, pokud chcete zhubnout nějaké to kilo. Měli byste vypít minimálně dva litry tekutin, nejlépe čisté vody. Tělo se tak pročistí a dostatečný příjem tekutin také zabrání přejídání.

Nakonec je dobré zdůraznit, že ani s takto prospěšným nápojem, jako je zelená káva, se to nemá přehánět. Tři šálky denně jsou ideálním množstvím. Doporučuje se, aby denní příjem kávy nepřesahoval pět sálků, protože pak vám může hrozit nespavost. Pokud si tělo v noci řádně neodpočine, tak se vystavujete riziku, že se hubnutí zarazí, protože si organismus začne doplňovat chybějící energii jídlem. A to určitě nechcete.

Ano či ne?

Zelenou kávu se jistě vyplatí vyzkoušet. Tento nápoj vám neuškodí a bude pro váš organismus jenom přínosem. Samozřejmě od něj nemůžete očekávat nemožné. Na světě neexistuje žádný zázračný prostředek, který vás přes noc zbaví nevzhledných tukových zásob. K tomu, abyste dosáhli vašeho vysněného cíle, bude zapotřebí úprava stravovacích návyků, které, ruku na srdce, bývají dosti žalostné.

Zařaďte do svého jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce. Dávejte přednost celozrnnému pečivu a těstovinám před těmi z bílé mouky. A jídla sestavujte tak, aby byl příjem sacharidů a bílkovin vždy vyvážený. Sladkosti a slané dobroty, které pro vás
představují pokušení, pro jistotu ani nekupujte, protože co nemáte doma, to nesníte.

Zdroj: podpora-hubnuti.cz

Sibiřský zázrak

Sibiřský zázrak zlepšuje imunitu i hojení kůže

Třpytící se kůň. Tak říkali vojáci slavného vojevůdce Alexandra Makedonského rakytníku řešetlákovému. Zvířata, která spásala plody nebo listy této rostliny, měla totiž krásně lesklou srst a lepší kondici. A nejen to. Byla i zdravější a odolnější. Někdy se této rostlině také říká sibiřský zázrak.

Také ruští vojáci sahali v drsných podmínkách 2. světové války po zářivě oranžových bobulích, kdykoliv se k nim dostali. Zvyšovaly jejich obranyschopnost, výdrž a zrychlovaly léčbu poranění. Ta se hojila i s daleko menším počtem komplikací.

Po válce pak Rusové postavili v sibiřském městě Bijsk továrnu na výrobu rakytníkového oleje a dalších výrobků z rostliny, která v těchto končinách běžně rostla. Zlepšovaly hojení kůže po popáleninách nebo tehdy, když ji zasáhlo radioaktivní záření. Generálové naštěstí nevyužili olej ve válce, zato při letech do vesmíru ano, a s velkým úspěchem. Dnes už daleko víc rozumíme tomu, proč.

Doping pro pleť

Uvedený olej obsahuje například hodně vitamínu E. Ten prodlužuje život buňkám a zpomaluje jejich stárnutí, protože brání buněčné obaly před útoky agresívních kyslíkových radikálů. Ty mohou narušit i kardiovaskulární systém a funkci buněk. 
Vitamín E stimuluje také imunitu, zejména u starších lidí, a pomáhá neutralizovat nejrůznější toxiny. Je rovněž užitečný pro obnovu tkání. Zřejmě i proto podporuje hojení ran. Díky němu si pokožka zachovává svoji elastičnost.

V rakytníkovém oleji nebo šťávě najdeme vedle vitamínu E také hodně karotenů, lykopenu, zeaxantinu a dalších látek se silnými antioxidačními účinky. Neutralizují už zmíněné volné kyslíkové radikály. Ty jsou přirozenou součástí našich tělesných pochodů. Když jich ale vzniká moc, organismus je nestačí eliminovat a hrozí nám třeba rychlejší kornatění tepen nebo vyšší riziko vzniku rakoviny.

V plodech rakytníku a oleji jsou rovněž nenasycené mastné kyseliny (NMK). Ty pomáhají vyživovat kožní buňky a podílejí se na výstavbě a regeneraci buněčných stěn. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (NMK) mají protizánětlivý účinek. Dobrý stav kůže podporují také vitamíny skupiny B, provitamín A nebo beta karoten. I ty najdeme v žlutooranžových bobulích.

Mírní dopady UV záření

Karotenoidy a další látky obsažené v rakytníkovém oleji se podílejí na pohlcování ultrafialového záření a neutralizaci jeho účinků. Proto mohou ochraňovat pokožku před UV paprsky, a to i preventivně. Pro hojení popálenin a poranění má význam i kyselina palmito-olejová. V rostlinných olejích se moc nevyskytuje, v tom rakytníkovém je zastoupená bohatě.

Odborníky proto nepřekvapí, proč nám svérázný koktejl přírodních substancí může pomoci při spálení pleti na sluníčku nebo po omrzlinách, u popraskaných koutků úst, při zdrsnělé kůži a u drobných poranění pokožky. Nebo prostě „jen“ na zlepšení jejího stavu.

Rakytníkový olej lze po domluvě s lékařem vyzkoušet při ekzémech, včetně atopického, u lupénky i u akné. Podobně jako u proleženin, případně bércových vředů.

Při vyčerpání i po operacích

Protože rakytník obsahuje spoustu zmíněných látek v přirozené a lehce vstřebatelné formě, může prospět lidem fyzicky nebo psychicky velmi zatíženým. Manažerům, pacientům po operacích i sportovcům. Podobně jako nemocným při chřipkových epidemiích a po nich, v době rekonvalescence, kdy jsme oslabení a náchylnější k dalším infekcím, včetně infekcí dýchacích cest.

Pomáhá také pacientům s rakovinou. Pokud užívají dvakrát denně polévkovou lžíci oleje, lépe zvládají drsnou onkologickou léčbu. Ti, kteří chodili na ozařování a natírali si tímto olejem kůži zasaženou radiací, se snáze hojili.

Pomáhá u žaludečních vředů

Látky, které plod obsahuje, má smysl užívat i při problémech se žaludkem, například při žaludečních vředech nebo jako prevenci proti nim. Prof. ing. Pavel Valíček, DrSc., přední český odborník na rostliny, upozornil ve svých pracích na pozitivní efekty šťávy, případně rakytníkového oleje, na fungování žaludku a trávicího systému. Podporují totiž vylučování žaludečních šťáv a snižují jejich přílišnou kyselost.

Zároveň pomáhají při zklidnění, hojení a regeneraci žaludečních stěn. Včetně těch zasažených zánětem. Rovněž likvidují řadu mikroorganismů nebo brzdí jejich aktivitu. To se týká i Helicobactera pylori, který odborníci označují za původce žaludečních vředů, spolu se stresem.

Menší riziko infarktu i mrtvice

Plody obsahují relativně hodně rutinu. Ten zlepšuje pružnost cév a snižuje srážlivost krve, tedy i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Zároveň tlumí vstřebávání cholesterolu do krve a stimuluje imunitní systém. Najdeme v nich rovněž betasitosterin, který také brzdí průnik cholesterolu do krevního séra. A spolu s dalšími látkami obsaženými v rakytníku působí jako užitečná prevence aterosklerózy.

Co ještě obsahuje sibiřský zázrak

Jako by to všechno nestačilo, plody této rostliny, které se někdy říká sibiřský zázrak, obsahují také:

- flavonoidy, jako třeba kvercetin, kemferol a rutin. Ty mají velmi příznivý vliv na stav cév a jejich pružnost. Zároveň je můžeme považovat za určitou prevenci vzniku nádorů;

- analytici v nich objevili rostlinný hormon beta sistosteron, považovaný za efektivní prostředek proti ateroskleróze; 

- najdeme v něm i betain (zlepšuje látkovou výměnu v buňkách), podobně jako železo, draslík a mangan, vitamíny D, K, P a další zdraví prospěšné substance; 

- je v něm také látka, ze které vzniká serotonin, hormon dobré nálady, a tak dál.

Rakytník obsahuje desetkrát až pětadvacetkrát více vitamínu C než citrusy. 

Zlepšuje imunitu i stav žaludečních vředů. Z uvedených fakt je zjevné, proč může olej nebo další produkty z rakytníku prospět vystresovaným a vyčerpaným lidem. Snižuje zároveň riziko infekcí horních cest dýchacích nebo zrychluje rekonvalescenci po nich, případně po operacích. Dovede také zvýšit odolnost organismu a jeho výkonnost, včetně duševních schopností.

Účinky sibiřského zázraku ocení zejména přepracování manažeři, stejně jako děti a starší lidé, kteří čelí hůř nejrůznějším zátěžím. Mírní nebo eliminuje řadu potíží s trávicím traktem a se žaludkem, například při žaludečních vředech.

Zdroj:  novinky.cz

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides, syn. rakytník úzkolistý) je větrosnubný opadavý, trnitý až 6 m vysoký dvoudomý řídký keř či keřovitý strom. Původně pochází z Ruska, ovšem dnes je již rozšířen po celé Evropě a Asii. Na Sibiři jej lidé využívali pro jeho léčivé účinky v oblasti medicíny. Rakytník byl v tamějších oblastech nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu". V bývalém Sovětském svazu byl dokonce z důvodů velkovýroby šlechtěn, a tak vzniklo i několik dalších odrůd. V dnešní době jsou jeho účinky známé již po celém světě. Rakytník je využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění, sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů), v kosmetice a dokonce i v zemědělství, jako ochrana před půdní erozí.

Využití

V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních onemocněních, dále také v místní kosmetice. Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při intoxikacích a kardiovaskulárních chorobách.

Chemický obsah látek v plodu 

Barva plodu je obvykle oranžová až červená, záleží na množství karotenoidů v každém z nich. Chuť, jakou jednotlivá bobulka má, je zas vytvářena podle množství sacharidů a způsobuje sladší nebo trpčí chuť. Dále rakytník obsahuje vitamín B – B1, B2, B6, B3 (nikotinamid, vitamin PP) udržující harmonickou funkci centrální nervové soustavy, B9 (kyselina listová) způsobující syntézu nukleových kyselin, krvetvorbu, růst a vývoj plodu. Vitamín C (kyselina askorbová), tento vitamín se uchovává i v produktech z plodů již vyrobených. Vitamín D přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje množství vápníku a fosforu v krvi. Vitamín E je antioxidantem a ochráncem  esenciálních mastných kyselin. Využívá se při nemocech jako je mužská sterilita, svalová dystrofie a také u kardiovaskulárních poruch. Vitamín K, který má na starost udržování krevní srážlivosti. Při jeho nedostatku může, při nepodání včasné lékařské pomoci, dojít i k vykrvácení v důsledku nefunkčnosti nebo nedostatku krevních destiček v krvi jedince.

Rakytníkový sirup

Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Pak je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho až zbydou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 oC) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních, tmavých sklenic a uložíme na temné, chladné místo. Sirup obsahuje až 20 x více vitaminu C, než například pomeranče, dále provitamin A, vitaminy skupiny B, vitaminy D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům.

Rakytníkový likér

Sesbírané plody se naloží do 80% alkoholu, kde je luhujeme 8 -14 měsíců. Takto připravený macerát se podle potřeby dosladí zahuštěným hroznovým moštem a zraje optimální dobu v dubových sudech. Ideální ke konzumaci je po roce zrání. Zdravý likér má tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť. Panák denně prý stačí k prevenci před nemocemi.

Džem z hlohu a rakytníku

1 kg bobulí hlohu, 1 kg plodů rakytníku řešetlákového, 1 kg cukru (ten doporučujeme nahradit něčím méně škodlivým - med, slad...), 1 litr vody. Omyté bobule hlohu zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až změknou. Potom je prolisujme přes síto. Plody rakytníku propláchneme studenou vodou a vymačkáme z nich šťávu přes husté síto nebo plátno. Obě hmoty smícháme, osladíme a vaříme na mírném ohni až zrosolovatí. Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 90 °C 15 min..

Rakytníkový olej

Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Obsahuje vitamín A, E a K. Dále obsahuje flavonoidy, karotenoidy, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bór, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Užívání vnitřní i vnější.

Rakytník s medem

100 - 150 g prášku z plodů rakytníku se rozmíchá v 1 litru medu.

Větve a listy

Droga se používá ve formě nálevu při rýmě. Novější výzkumy prokázaly u kůry, díky obsahu serotoninu, i protinádorovou aktivitu. Listy se v tradiční medicíně užívají při revmatismu a dně. Slouží rovněž k mytí vlasů pro jejich zpevnění a zpomalení procesu vypadávání.

Zajímavosti

Slovo Hippophae má původ ve staré řečtině a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové prý totiž věděli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde rostla tato dřevina, tloustla a jejich srst dostávala lesklý nádech.

Dusík poutající bakterie v jeho kořenech obohacují půdu dusíkem a podporují rakytník v růstu i na nehostinných místech.

Má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek (vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka).

Oproti jiným rostlinám se dají použít všechny jeho části, tj. kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo.

Rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením.

O rakytníku se zmiňuje už tibetské historické dílo „rGyud bzi“ (čtyři knihy lékopisů), od Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu, psané mezi 773 – 783 našeho letopočtu.

Rakytníkový olej působí baktericidně a buď ničí nebo omezuje bakterii Helicobacter pylori, která je, při stresové zátěži, původcem vředového onemocnění žaludeční sliznice a možného nádorového onemocnění. V lidovém léčitelství se uvádí 3x denně čajová lžička na lačno a nemoc ustoupí.

Zdroj: wikipedie

Opar na rtu

Opar na rtu je velmi bolestivým onemocněním, kterým v průběhu života trpí 9 z 10 lidí. Je tedy velmi časté. Jedná se o virové onemocnění, virus oparu označovaný jako HSV1 neboli Herpes simplex 1 přežívá v nervových gangliích lidského organismu po celý život. Jeho čas přichází vždy v době, kdy je lidský organismus oslaben buď klasickou nemocí, nebo psychickou námahou. V tu chvíli je totiž lidská obranyschopnost zaměřena na potření nemoci a virus oparu tak vesele může řádit v těle.

Opar na rtu - příznaky a projevy

Mnoho z vás již klasický opar zažilo. Zprvu jde o nepříjemný pocit tlaku a především pak mravenčení v místě, kde opar vzniká. Díky nám známému viru HSV1 začíná bujet malý vřídek na rtu, na tváři nebo kupříkladu sliznici nosu. Není dokonce nezvyklé, aby příchod oparu provázely stejné pocity, jaké máme u chřipky. Po 10 až 14 dnech je většinou po oparu, postižené místo je však zarudlé a po nějakou dobu i podrážděné.

S opary si samozřejmě užije během života mnoho z nás. Jak jim předcházet a vyvarovat se zbytečných problémů, to vše se dozvíte, pokud budete číst dále.

 

Opar dokáže potrápit. Víte, jak se ho zbavit?

Opar je bolestivé onemocnění, projevující se tvorbou malých puchýřků. Původcem vzniku oparu jsou viry. Virem oparu je nakaženo devět z deseti lidí, u některých z nich však k projevu nikdy nedojde. Jakmile však jednou virus působící opar vnikne do organismu, mohou se bolestivé puchýřky na rtu objevit kdykoli později v čase, většinou to bývá ve chvíli, kdy je oslaben imunitní systém.

Virus označovaný jako HSV1 – Herpes simplex 1 způsobuje typický opar na rtu, někdy se výsev puchýřů objevuji i v ústech, na obličeji nebo na sliznici v nosu. HSV2 – Herpes simplex 2 bývá příčinou vzniku genitálního oparu na pohlavních orgánech a jejich blízkém okolí. Dalším, třetím typem viru, který se může objevit, je Herpes zoster, ten je odpovědný za vznik tzv. pásového oparu. U mnoha lidí je virus přítomen v organismu, aniž by však způsoboval větší obtíže. Projeví se až ve chvíli, kdy je aktivován například sníženou imunitou člověka nebo jinou příčinou. Onemocnění je do doby, než vzniklé puchýřky zaschnou a vytvoří stroupky, přenosné na další osoby.

Rizikové faktory a příčiny vzniku oparu

Virus oparu přežívá v nervových gangliích organismu po celý život. Ve chvíli, kdy je organismus oslaben, se může reaktivovat. Na občasné opary trpí až 90% lidí. K probuzení viru dochází nejčastěji v případě, kdy je obranyschopnost organismu snížena, spouštěcí mechanismy mohou být různé. Bývají jimi:

Nadměrné slunění

Porucha výživy, špatná výživa

Nadměrná fyzická zátěž

Nadměrná psychická zátěž

Únava, vyčerpání organismu

Stres

Úraz

Pooperační stavy

Menstruace

Rizikové faktory vzniku genitálního oparu

Krom výše uvedených rizikových faktorů jsou dalšími komplikacemi v případě genitálního oparu již jen podráždění pokožky a nošení neprodyšného a těsného oblečení a spodního prádla.

Příznaky a projevy oparu rtu

Vznik oparu se manifestuje bolestí, nepříjemnými pocity tlaku a mravenčení v místě, kde opar vzniká. Opar vyvolaný virem HSV1 se projevuje jako malý vřídek nebo puchýřek objevující se na rtu, na tváři, sliznici nosu. Jeho vzniku často předchází nepříjemné pocity v postižené oblasti. Někdy je příchod a vznik oparu spojen s příznaky onemocnění chřipkou nebo zduření krčních uzlin. Puchýřek nebo i výsev puchýřků po svém objevení se posléze praská a zasychá, na jeho místě se objevuje stroupek. Ten se zpravidla hojí v rozmezí 10 - 14 dní, záleží také na včasnosti a zahájení léčby oparu. Postižené místo může být ještě dlouho po infekci podrážděné a zarudlé.

Příznaky a projevy genitálního oparu

Po dvou dnech až týdnu od sexuální aktivity s nakaženým partnerem se objeví první příznaky genitálního oparu. Kůže v místě vstupu infekce nepříjemně svědí a může být i podrážděná a načervenalá. Na kůži vzniká větší počet malých puchýřků, které tvoří shluky a ostrůvky. Infekční tekutina, která se nachází uvnitř těchto puchýřků, může při jeho prasknutí vytéci ven a nakazit partnera.

Genitálním oparem může být postižena vnitřní i vnější část genitálií a blízké partie. Výsev puchýřků se může objevit i na stehnech, hýždích nebo v okolí análního otvoru. Tento typ oparu obvykle provází i bolesti hlavy, celková únava a slabost organismu, rovněž palčivé bolesti při vykonávání toalety. Genitální opar skrývá poměrně velké nebezpečí, a to zejména pro ženy. Z pochvy se totiž může přesunout do močového měchýře, následně pak způsobuje nepříjemné bolesti při močení a další různorodé potíže. Zejména ohrožující je jeho výskyt v době těhotenství ženy a před porodem dítěte. Při porodu hrozí infikování a následná těžká infekce novorozence, která může vést až k jeho smrti. U dětí nákaza virem oparu může vyvolat onemocnění neštovicemi. U žen, které trpívají genitálním oparem, je vyšší pravděpodobnost onemocněním rakoviny děložního čípku. Opar lokalizovaný na genitálu rovněž zvyšuje pravděpodobnost přenosu viru HIV od infikované osoby.

Příznaky a projevy pásového oparu

Základním znakem nemoci je tvorba puchýřků v pásovitých ložiscích. Hlavním rizikovým faktorem pro vznik pásového oparu je snížená obranyschopnost organismu. Snížená imunita je typická pro vyšší věk, proto se pásový opar často objevuje u osob starších 50ti a 60ti let. Onemocnění pásovým oparem není přenosné. Existují však dvě výjimky, které by se měli kontaktu s osobou nemocnou pásovým oparem vyhýbat, a to jsou lidé, kteří ještě neprodělali plané neštovice a těhotné ženy.

Pásový opar se může rozvinout kdekoliv na těle. Nejčastějšími místy výskytu bývají oblast beder, hrudníku a obličeje. Vznik pásového oparu se projevuje palčivou bolestí v místě vzniku, někdy i v dalších částech těla. Projevem pásového oparu je pak výsev červených puchýřků. Napadená místa na pokožce bobtnají, rudnou a jsou poměrně dosti citlivá na dotek. Je třeba dávat pozor na to, aby si postižený pásovým oparem puchýřky nerozškrabával, následkem toho totiž vznikají na kůži jizvy.

Léčba oparu

Léčit opar můžeme klasickými přístupy nebo zahájit přírodní léčbu, případně léčbu potravinovými doplňky.

Klasická medicínská léčba

Klasická léčba zahrnuje podávání antivirotik, což jsou protivirové léky v tabletách nebo i v mastech. Protivirové masti jsou doporučovány ihned při podezření na vznik oparu. Tím, že se léčivé látky v masti obsažené dostanou do přímého kontaktu s postiženým místem, urychlí se proces hojení a zmírní příznaky vzniku tohoto nepříjemného onemocnění. Antivirotika v tabletách se podávají u lidí, kteří trpí komplikovaným průběhem onemocnění a častým opakováním vzniku oparu. Setkat se můžeme i s různými náplastmi určenými pro léčbu oparu, ta jsou však vhodné k použití spíše na menší a méně rozsáhlé opary.

Základní, přirozenou metodou, jak alespoň trochu omezit působení oparu, je přikládání ledových obkladů na místo, kde cítíte mravenčení nebo svědění avizující vznikající opar. Bolestivé místo můžete také zkusit potírat odvarem z heřmánku nebo šalvěje. Dobrým pomocníkem, urychlujícím hojení oparu je aminokyselina Lysin. Ta nejen urychluje hojení již vzniklých oparů, ale také omezuje jejich výskyt. Nakažený člověk by měl přijímat větší množství potravin, které ji obsahují, jsou to např. brambory, ryby, luštěniny, vepřové, hovězí a kuřecí maso. Naopak aminokyselina Arginin rozvoj oparu podporuje, vyhýbejte se tedy v případě vzniku oparu potravinám, ve kterých je obsažena. Je to především čokoláda, ořechy, mandle, pistácie, rozinky a pivo.

V případě léčby genitálního oparu je nutno navštívit urologa nebo gynekologa. Léčí se obvykle antivirotiky a je velice důležité jej zavčas objevit u těhotných žen, neboť v těhotenství může způsobovat komplikace ve vývoji plodu.

Je možné vyzkoušet i léčbu homeopatiky, k léčbě oparů se používá homeopatikum Natrum muriaticum, a to především k léčbě oparů, které byly vyvolány působením slunce. Dále homeopatika Rhus toxicodendron a Apis mellifica.

Přírodní léčba

Jakmile ucítíte, že Vám na těle vzniká v některém místě opar, využijte ze všeho nejdříve léčbu chladem. Přikládání chladivých zábalů nebo kostky ledu na postižené místo uleví Vašim bolestem a také zabraňují nebo alespoň zmírňují projevy oparů. Na vznikající opar můžete užít také zinkovou mast. Na opary a jiné zánětlivé procesy na kůži zkuste nasypat lékořicový prášek. Při léčbě oparu je vhodné využít různé produkty s obsahem propolis, heřmánku, arniky k místnímu potírání.

Do jídelníčku je vhodné zařadit potraviny s obsahem zinku a také takové potraviny, které obsahují dostatečné množství vitamínu C a B. Takovéto potraviny jsou například: pivovarské kvasnice, hnědá rýže, celozrnné výrobky, syrové ovoce a zelenina. Vhodné je posilnit celkovou imunitu organismu. Setkat se můžete i s léčením oparů polarizovaným světlem za pomoci biolampy.

Polarizované světlo biolampy aktivuje faktory, které se účastní na likvidaci oparu a podporují imunitní systém. Přísun energie snižuje citlivost nervových buněk a tím pádem i zmírňuje nepříjemné bolesti, které opary provázejí.

Potravinové doplňky

Výkonnost našeho imunitního systému může být narušena při nedostatku prakticky jakékoliv důležité látky. Proto by každý, kdo trpívá recidivami oparů, měl užívat potravinové doplňky, základně pak multivitaminové a minerální. Tyto přípravky je samozřejmě nejlepší užívat preventivně, nutné je pak zahájit jejich užívání ihned při prvních příznacích, kterými bývá obvykle pocit tlaku, mravenčení a svědění v místech, kde opar vzniká. Účinky se obvykle projeví do dvou až tří dnů. V prevenci vzniku oparů je osvědčená aminokyselina lyzin. Tato aminokyselina přímo zabraňuje a potlačuje růst viru HSV1. Užívat ji lze vnitřně ve formě doplňků, ve stravě nebo i vnějším způsobem a to ve formě krému, kterým se postižené místo natírá.

Při prvních pocitech pálení a svědění je také účinné použití meduňkového krému. Krém nanášejte na postižené místo dvakrát až čtyřikrát za den. Užívat můžete i meduňkový čaj a tamponem smočeným v čaji poťukávejte několikrát denně místa výsevu puchýřků. Ošetřovat opar potíráním můžete i potíráním olejového výtažku z rostliny třezalka. Účinné a užitečné jsou přípravky a krémy s obsahem lékořicového výtažku a masti s obsahem vitaminu E.

Hojení oparu napomáhá také užívání zinku. Séra s obsahem zinku se nanášejí přímo na opar.

V prevenci oparu se uplatňují veškeré byliny a z nich vytvořené potravinové doplňky, ať už ve formě tablet nebo kapek, které podporují a zvyšují imunitu člověka. Jedná se především o echinaceu. Výtažky z echinacey využívá medicína při prevenci a léčbě virových a infekčních nemocí. Urychluje hojení nejen oparu, ale i ran, omrzlin a popálenin.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

Víte, co je to GHÍ?

Přepuštěné máslo ghí

V doslovnějším překladu je výstižnější použít pro tento produkt název – přečištěné máslo. Logicky se v tomto momentě nabízí otázka: co je přepuštěné máslo? Jedná se o tradiční úpravu kravského másla, v Indii známou pod názvem ghí. Jeho výjimečné chuti a vynikajících zdravotních účinků využívala například již velmi známá kuchařka – Marie Dobromila Rettigová. Historie přepuštěného másla má však daleko hlubší kořeny.

Historie přepuštěného másla ghí

Odkud vlastně pochází přepuštěné máslo a na co je vhodné? Pro neznalé opravdu spousta dalších otázek. Přepuštěné máslo neboli ghí někdy také ghee, je prapůvodní sanskrtský termín právě pro přepuštěné máslo.

Název ghí je spojován s ajurvédou -  pět tisíc let starou indickou medicínou. Vychází z ní nejenom stará čínská medicína, ale i veškerá západní. Ajurvéda je dokonce od roku 1982 uznávanou alternativní medicínou a to Světovou zdravotnickou organizací a to zcela právem. Vždyť ghí napomáhá trávení, velmi dobře upravuje hladinu lipidů a tolik diskutovaného cholesterolu, pozadu nezůstává ani v případě vyživování nervových buněk – podporuje schopnost učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, vynikající je též při detoxikaci. Má hojivé účinky a to jak vnitřně, tak zevně. Při spojení s léčivými bylinami získává naše tělo největší prospěch.

Ovšem ani v našich krajích není ghí žádnou novinkou. Za dob našich babiček, kdy nebyly lednice ani mrazáky, pouze chladné sklepy, se máslo a mléko zpracovávalo právě tímto způsobem. Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo (někde známé jako šmolc) používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů, buchet a spousty dalších dobrot.

Kde všude znají přepuštěné máslo ghí

Ghí nepoužívají pouze v Indii, ale i kultury mimo ni. Například Egypťané ho nazývají samna baladi. Egyptské ghí je prakticky totožné s indickým a to jak výrobou, tak v konečném výsledku. V Etiopii se nazývá niter kibbeh a připravuje se velmi podobně. Ovšem díky přidanému koření během jeho výroby, získává výraznější chuť. Marocké přepuštěné máslo jde v tomto ohledu ještě dál - výsledkem kořeněného ghí, jež zraje v zemi po dobu několika měsíců a někdy dokonce i let, je produkt  nazývaný smen. V severovýchodní Brazílii je nesmírně populární výrobek, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země), který je velice podobný.
V posledních letech se přepuštěné máslo dostalo i do podvědomí českých kulinářů a to nejen pro svoji vynikající chuť, ale i pro mnoho benefitů z oblasti zdraví a krásy,

Máslo ghí v kuchyni

V současné době je máslo ghí velmi oblíbeným kulinářským produktem nejlepších francouzských kuchařů a stále více proniká i do kuchyní českých restaurací. Velkou  oblibu získal díky svým neoddiskutovatelným vlastnostem, jako je velmi vysoký bod zápalnosti (během vaření netvoří žádný dým), má vynikající chuť a vůni (ořechovou) a perfektně se pojí s všemožnými druhy bylin a koření.

Přepuštěné máslo ghí se právem stalo nejlepší mastnou složkou při přípravě jídel s kořením, protože je schopno vyloučit veškeré éterické oleje. Tyto vlastnosti z něho tvoří naprostou jedničku na trhu s tuky. Díky jeho příjemné chuti a lehké stravitelnosti mu nemůže konkurovat žádný jiný olej na vaření. Hodí se tedy do každé kuchyně a použít se dá všude tam, kde jsou využívány ostatní oleje nebo tuky. V praxi to znamená pro pečení, smažení, zjemnění pokrmů, ale klidně i k dušení zeleniny anebo do sladkých moučníků. Tyto jsou z ghí obzvlášť vynikající, protože dlouho vydrží jako čerstvé, jsou dobře stravitelné a navíc obsahují mnoho energie.

Výroba přepuštěného másla ghí

Samotná výroba ghí se může zdát složitá a pro někoho pracná. Připravuje se totiž pomalým přepouštěním másla, což znamená rozehříváním ve vodní lázni. Tím se z něj odpařuje voda včetně ostatních příměsí, až zbude průzračný tuk žlutavé barvy. Ten má daleko vyšší stupeň přepalování. Jen pro srovnání: u přepuštěného másla se uvádí 200 –250°C, kdežto u klasického másla je to pouhých 150 -180°C. Navíc má ghí daleko delší trvanlivost a to i mimo lednici. Správně připravené ghí, uchovávané v uzavřených nádobách a uložených na chladným a suchých místech, vydrží dlouhé měsíce.

České ghí

Objevte i vy vynikající chuť a blahodárné účinky na náš organismus a to v podobě českého ghí. Jedná se o nejlahodnější tuk pro každého z nás. České ghí – přepuštěné máslo neboli klarifikované máslo, se vyrábí pouze z čerstvého, českého kravského mléka.

A jak ho máte používat? Je to jednoduché. Prostě vypusťte klasické tuky a vyměňte je za ghíčko. Používejte ho prostě všude tam, kde chcete cítit jemnou chuť a vůni másla.

Všestranné účinky ghí na zdraví a krásu

Ghí se může používat prakticky na vše, jelikož má vysoce hojivé a regenerační účinky. Jak již bylo zmíněno, používá se nejenom vnitřně, ale i zevně. Je vhodné na mazání rukou, obličeje i při lehkých spáleninách. Objevte si i vy to svoje ghíčko, protože každé má svoje účinky.

Naučte se i vařit s tímto vynikajícím a lahodným máslem. Experimentujte s kořením a různými příchutěmi. Nechte se doslova unést jeho příjemnou chutí a vůní. Věřte, že fantazii s ghíčkem se opravdu žádné meze nekladou.

 

Vyzkoušeli jste již přepuštěné máslo ghí? Podělte se s námi o svoje zkušenosti.